Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Καθαρά Δευτέρα: Γιατί τρώμε λαγάνα, ταραμά και χαλβά;

Από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας δεν λείπουν η λαγάνα, ο χαλβάς και ο ταραμάς.

Τα εδέσματα αυτά είναι «συνυφασμένα» με την ημέρα και έχουν τη δική τους ιστορία.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι απαρχή μιας σημαντικότατης περιόδου για την Ορθόδοξη Εκκλησία, της Σαρακοστής, που συνδυάζεται με νηστεία τροφών και παθών.

Η πρώτη βδομάδα της Σαρακοστής ονομάζεται Καθαρά Εβδομάδα και δίνει το χρόνο στο πιστό να εξαγνιστεί και να καθαριστεί και να προετοιμαστεί.

Οι πιστοί, την Καθαρά Δευτέρα τρέφονται με λαγάνα εις ανάμνηση της βοήθειας που προσέφερε ο Θεός στους Ισραηλίτες με τα «άζυμα» και τους οδήγησε στη Έξοδο από την Αίγυπτο.

Η παρασκευή της είναι ίδια με τα άζυμα (δηλαδή χωρίς προζύμι) και με αυτό τον τρόπο αρχίζει η νηστεία των τροφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ