Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΗΒΑΣ


  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

(Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ Π.Α.ΜΕ. ΣΤΟ Ε.Κ.Θ.)


ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

ΓΙΑ ΤΟ 15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΗΒΑΣ 27 & 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Μπροστά στο 15ο Συνέδριο του ΕΚΘ απευθυνόμαστε σε όλη την εργατική τάξη της περιοχής και ιδιαίτερα στους αντιπροσώπους σύνεδρους.

Η τριετία που μεσολάβησε είχε πυκνές πολιτικές εξελίξεις. Παράλληλα με αυτές, εκτυλίχθηκε το μεγαλύτερο χτύπημα του συνόλου των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Αυτή την περίοδο, σε μεγάλο τμήμα των εργαζομένων ενισχύθηκε η προσμονή για επίλυση των προβλημάτων στα πλαίσια μιας καλύτερης κυβερνητικής διαχείρισης, στα πλαίσια μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που θα αντικαθιστούσε τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Η εκλογική μετακίνηση μεγάλου μέρους των εργαζομένων από την κυβερνητική εκδοχή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην κυβερνητική εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκτιμούσαμε και προειδοποιούσαμε άλλωστε, δεν οδήγησε σε απόκρουση της επίθεσης του κεφαλαίου, δε σταμάτησε τη λήψη αντιλαϊκών μέτρων. Το αντίθετο, επιτάχυνε την επίθεση και την έκανε πιο σφοδρή!

Αποκαλύφθηκε, ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις ήταν κενές περιεχομένου, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε εκτιμήσει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, ήταν μια διαφορετική εκδοχή της αστικής διαχείρισης προς όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου. Ήταν ένα άλλο μείγμα καπιταλιστικής διαχείρισης.

Οι εργαζόμενοι σήμερα έχουν μεγάλη πείρα που πρέπει να την αξιοποιήσουν για να ξεπεραστούν και να αντιμετωπιστούν αυταπάτες και ψεύτικες υποσχέσεις. Η αυταπάτη, ότι μπορεί να εξανθρωπιστεί ο καπιταλισμός, να σταματήσει να δρα ο καπιταλιστής με κριτήριο το κέρδος, αλλά με γνώμονα τις ανάγκες των εργαζομένων, είναι επικίνδυνη και επιζήμια για την εργατική τάξη και τους αγώνες της.

Όποιο πρόσημο και να έχει η κάθε κυβέρνηση («αριστερή», «δεξιά», «συνεργασίας», «οικουμενική» κλπ), αυτό που καθορίζει τις ζωές μας είναι ένα: Ποιος έχει τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του, ποιος κάνει κουμάντο στα εργοστάσια και τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, στις επιχειρήσεις, στα καράβια, στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, στον ορυκτό πλούτο. Για αυτούς παίρνει μέτρα και νομοθετεί η Ε.Ε. και η κάθε κυβέρνηση. Αυτό το βασικό συμπέρασμα πρέπει να συνειδητοποιηθεί από όλους. Είναι προϋπόθεση, για να ανέβει η αποτελεσματικότητα των αγώνων σε ταξική κατεύθυνση.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Μπροστά σε αυτή την επίθεση, η εργατική τάξη βρέθηκε απροετοίμαστη. Η προσδοκία της κυβερνητικής αλλαγής μαζί με τον εφησυχασμό δημιούργησε δυσκολίες στην οργάνωση των αγώνων, τη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτούς.

Για αυτή την κατάσταση έχουν τεράστια ευθύνη οι δυνάμεις της πλειοψηφίας στο ΕΚΘ (ΣΑΕΚΕ-ΔΑΚΕ-ΕΝΩΤΙΚΗ-ΑΣΚ) οι οποίες καλλιέργησαν  και στήριξαν την εναλλαγή κυβερνήσεων. Συμμετείχαν  έτσι στις διαδικασίες προσαρμογής του συνδικαλιστικού κινήματος της περιοχής στις ανάγκες της εκάστοτε κυβέρνησης και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Στήριξαν τη γραμμή συμβιβασμού με την εργοδοσία. Καλλιέργησαν αυταπάτες στους εργάτες, ότι μια αλλαγή κυβέρνησης αρκεί για να λυθούν τα καθημερινά προβλήματα, μίλαγαν για καλούς και κακούς καπιταλιστές. Για καλά ξένα μονοπώλια αλλά κακούς Έλληνες διευθυντές που υπερεκμεταλλεύονται τους εργάτες εν αγνοία των πολυεθνικών!!!

Οι παρατάξεις ΣΑΕΚΕ-ΑΣΚ-ΔΑΚΕ-ΕΝΩΤΙΚΗ κάτω απ΄ τη σημαία της κοινωνικής συνοχής, της συναίνεσης και των κοινωνικών διαλόγων βάζουν εμπόδια στην άνοδο της ταξικής πάλης κάνοντας το κίνημα βαστάζο της νέας κυβέρνησης.

Αυτές οι δυνάμεις, παρά τις ελάχιστες μεταξύ τους διαφοροποιήσεις σε επιμέρους ζητήματα, συμπορεύονται στη λογική της διαχείρισης του συστήματος, της μείωσης των απαιτήσεων, το συμβιβασμό και την υποταγή των εργαζομένων. Αντί να κατευθύνουν τα σωματεία σε στάση ανυποχώρητης υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων και συμφερόντων παρείχαν στήριξη σε αντεργατικές μεθοδεύσεις στο όνομα του «μικρότερου κακού» (π.χ. Schneider) ή έδιναν άλλοθι σε επιχειρησιακά σωματεία που συνυπέγραφαν μειώσεις μισθών (π.χ. Aluminco)!!!
Η ελπίδα και η προοπτική βρίσκεται στους ταξικούς αγώνες

Αλλάζουμε τα πράγματα στο συνδικαλιστικό κίνημα

Ψηφίζουμε Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία - Δυναμώνουμε το ΠΑΜΕ

Η ελπίδα και η προοπτική βρίσκεται στους ταξικούς αγώνες

Αλλάζουμε τα πράγματα στο συνδικαλιστικό κίνημα

Ψηφίζουμε Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία - Δυναμώνουμε το ΠΑΜΕ





ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ                                                  ΓΙΑ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ                                     ΓΚΟΥΜΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

ΒΡΕΤΤΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ                                                ΚΟΝΔΥΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΓΚΟΥΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ     

ΖΥΓΟΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ                                      ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΤΗ ΓΣΕΕ

ΚΑΒΑΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ                                                 ΚΑΒΑΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΜΕΛΙΣΣΑΡΗΣ ΠΕΛΟΠΙΔΑΣ                                   ΜΗΛΙΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ

ΜΗΛΙΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ

ΠΑΝΤΟΥΔΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

ΣΙΟΥΛΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ