Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Εφτασε η ώρα-Αυτό είναι το νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ

Καινούργιο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ θα παραλάβουν 7,4 εκατομμύρια Έλληνες τη Δευτέρα ή την Τρίτη, οπότε και θα ολοκληρωθεί η ανάρτηση των σχετικών ειδοποιητηρίων στο Taxisnet. To εκκαθαριστικό που αποκαλύπτεται μέσω της σχετικής απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, περιέχει ακόμη περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό. Η δημοσίευση του «τύπου και του περιεχομένου» του σχετικού εντύπου, αποτελούσε την τελευταία εκκρεμότητα για την έναρξη της διαδικασίας εκκαθάρισης του φόρου η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 4-5 ημέρες.

Τι προστίθεται στο νέο εκκαθαριστικό;

1.       Στον πίνακα 2 όπου δηλώνονται τα αγροτεμάχια, αναγράφεται για πρώτη φορά η «αρχική βασική αξία» και η «ειδική βασική αξία» στοιχεία απαραίτητα για τον προσδιορισμό της τελικής αξίας του αγροτεμαχίου. Με αυτή την πληροφορία, θα μπορέσουν να αντιληφθούν εύκολα και ποιοι κινδυνεύουν από ενδεχόμενη επαναφορά του συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια από την επόμ ενη χρονιά

2.       Έχει ενσωματωθεί στο εκκαθαριστικό η «ταυτότητα οφειλής» κάτι που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται πλέον ο ιδιοκτήτης να ανατρέχει και σε άλλο σημείο του Taxis για να βρει την πληροφορία που του είναι απαραίτητη προκειμένου να πληρώσει.

3.       Αναγράφονται αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής των δόσεων

4.       Έχει ενσωματωθεί πίνακας που συγκεντρώνει την πληροφορία για την αξία της περιουσίας τόσο των κτισμάτων όσο και των αγροτεμαχίων.

5.       Γίνεται διακρικό αν κάποιος δικαιούται έκπτωση φόρου επειδή πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση «Στις περιπτώσεις, στις οποίες υπάρχουν ουσιώδεις ελλείψεις στα περιγραφικά στοιχεία ακινήτων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο υπολογισμός του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και να θεωρούνται μη δηλωθέντα, επί της δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. - πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου υπάρχει ειδική επισήμανση».
Το νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ δείτε το εδώ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ