Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Σκορδίλης: Η σεισμικότητα που παρουσιάζει η Ελλάδα σημαίνει τουλάχιστον ένα σεισμό 6 Ρίχτερ ή μεγαλύτερο κάθε χρόνο



Ως «όχι ιδιαίτερα έντονη» χαρακτήρισε τη σεισμική δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας ο αναπληρωτής καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, τονίζοντας πως μια σεισμική δραστηριότητα, όπως αυτή που τα τελευταία 24ωρα έγινε αισθητή σε Σποράδες, Δωδεκάνησα, Πελοπόννησο και Κρήτη, «δεν θα πρέπει να μας ξενίζει».

Ο κ. Σκορδίλης σημείωσε πάντως πως υπάρχει γενικότερος εφησυχασμός στην Ελλάδα σε ό,τι έχει να κάνει με τους σεισμούς: «Το χειρότερο για εμάς είναι να έχουμε κοντή μνήμη και να ξεχνούμε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει υψηλή σεισμικότητα». Μια σεισμικότητα που «στατιστικά σημαίνει τουλάχιστον ένα σεισμό 6 Ρίχτερ ή μεγαλύτερο, κάθε χρόνο» τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως κατά κανέναν τρόπο οι πρόσφατοι σεισμοί δεν προμηνύουν έναν μεγαλύτερο, αλλά με έμφαση σημείωσε πως «δεν θα πρέπει να μας ξαφνιάζουν» και θα πρέπει να δρουν ως «καμπανάκι υπενθύμισης για το επίπεδο σεισμικότητας και το επίπεδο ετοιμότητας που πρέπει να έχουμε στον ελληνικό χώρο».

Μια επαγρύπνηση που θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη, «να ξεκινήσει από το επίπεδο της Πολιτείας» ενώ είναι και αναγκαίο «να κατεβούμε χαμηλά σε επίπεδο κύτταρου κοινωνίας, δηλαδή της οικογένειας».

Σημαντικές κατά τον κ. Σκορδίλη είναι κάποιες «δράσεις ενημέρωσης» ώστε να κρατιέται ζωντανή η μνήμη όλων των ανθρώπων «ειδικά των νεότερων γενεών, οι οποίοι πιθανόν δεν έχουν γνωρίσει ισχυρό σεισμό στην Ελλάδα».
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ