Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Βαρηκοΐα: Ο ρόλος του ακοοπροθετιστή

Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι ιατρικές συσκευές αποκατάστασης ακοής. Αυτό σημαίνει ότι προορίζονται για την "επαναφορά" της ακουστότητας ενός βαρήκοου στα επίπεδα ακοής του μέσου ανθρώπου. Δεν αποτελούν θεραπευτικά μέσα, ούτε όμως μπορούν να αποκαταστήσουν τη φυσική ακοή πλήρως. Πάντα πρέπει να έχουμε υπ όψιν μας ότι στηρίζουμε την ακοή μας σε ένα μηχάνημα.
Υπέυθυνος για τη διαδικασία αποκατάστασης και το μηχάνημα είναι ο Ακοοπροθετιστής σας.
 Φυσικά υπάρχει και χειρουργική αντιμετώπιση μερικών μορφών και τύπων βαρηκοΐας, αλλά αυτό αποτελεί αρμοδιότητα του θεράποντος ΩΡΛ ιατρού να ελέγξει και να αποφασίσει εάν υπάρχει ένδειξη χειρουργικής αντιμετώπισης  της βαρηκοΐας.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι ο Ακοοπροθετιστής δέν είναι Ιατρός. Δέν  μπορεί να γνωματεύσει τη δυνατότητα ή μη χειρουργείου ή κοχλιακού εμφυτεύματος, και επίσης δεν μπορεί να προτείνει φαρμακευτική αγωγή για τις διάφορες παθήσεις του ωτός. Ακριβώς γι αυτούς τους λόγους θα πρέπει πάντα να απευθυνόμαστε σε ΩΡΛ Ιατρό για οτιδήποτε εχει να κάνει με την παθολογία του ωτός.
Ας δούμε όμως ποιός είναι ο ρόλος του ακοοπροθετιστή  μας στην αποκατάσταση της ακοής μας.
Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι ιατρικές συσκευές αποκατάστασης ακοής. Δέν υπάγονται στα λεγόμενα consumer elecronics όπως τα κινητά τηλέφωνα ή οι τηλεοράσεις κλπ. Συνεπώς δέν αποτελεί επιλογή του βαρηκόου το τί ακουστικό βαρηκοΐας θα εφαρμόσουμε. Αυτή είναι και η πρώτη και κύρια ευθύνη του ακοοπροθετιστή. Η σωστή επιλογή του ακουστικού βαρηκοΐας για τον βαρήκοο με βάση τις ανάγκες του.
Αξιολογώντας και ιεραρχώντας τις ανάγκες ενός βαρηκόου, σίγουρα ξεκινάμε απο την αξιολόγηση της ακοής του.  Τί μορφή βαρηκοΐας έχουμε (ski slope, cookie bite κλπ) σε τί επίπεδο είναι (severe, profound, mild moderate, κλπ). Στη συνέχεια εξετάζουμε τις περιφεριακές παραμέτρους του βαρηκόου. Ηλικία,  κινητική ευχέρεια, μέγεθος ακουστικού πόρου, κοινωνική ζωή, και τελευταία την οικονομική του δυνατότητα. Πρέπει πάντα να επιλέγουμε το καλύτερο δυνατό ακουστικό για τον βαρήκοο  που να ανταποκρίνεται στις οικονομικές του δυνατότητες.
Μετά την επιλογή του ακουστικού, και φυσικά την κατασκευή του κελύφους ή του εκμαγείου ανάλογα τον τύπο του ακουστικού, ακολουθεί το δεύτερο σημείο στο πεδίο ευθύνης του ακοοπροθετιστή, ίσως και το πιό σημαντικό, που είναι η σωστή ρύθμιση του ακουστικού βαρηκοΐας. Τα συνήθη ακοολογικά πρωτόκολλα που ακολουθούνται για την σωστή ρύθμιση ενός ακουστικού βαρηκοΐας, περιλαμβάνουν εξειδικευμένες μετρήσεις (Πλήρη ακοομετρία με UCL, MCL, Verification με REM, Validation of fitting κλπ), καθώς και μια περίοδο προσαρμογής τουλάχιστον 3 εβδομάδων για αρχάριους χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας, με σταδιακή χρήση και σταδιακά αυξανόμενη απόδοση ακουστικού.
Τα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας εμπεριέχουν ειδικά λογισμικά αυτόματης προσαρμογής και εγκλειματισμού του βαρηκόου, παρόλα αυτά ομως για να λειτουργήσουν χρειάζονται σωστό προγραμματισμό και γνώση των αντίστοιχων πρωτοκόλλων προσαρμογής, καθώς επίσης εποπτεία απο τον ακοοπροθετιστή σε κάθε στάδιο προσαρμογής ωστε να διορθώνονται οποιεσδήποτε ατέλειες  αστοχίες της ρύθμισης. Συνεπώς η λογική "βαλ το και θα το συνηθήσεις" δέν ισχύει.
Σημαντικό σημείο επίσης είναι και η επιλογή του ακοοπροθετιστή ως προς το μέσο εφαρμογής που θα επιλέξει να κατασκευάσει. Για οπισθοωτιαίου τύπου ακουστικά το εκμαγείο άν θα είναι μαλακό σιλικόνης ή ακρυλικό σκληρό, πλήρους εφαρμογής ή πόρου, με ή χωρίς κανάλι εξαερισμού κλπ. Ακόμη και το μέγεθος σωληνάκι που θα χρησιμοποιήσουμε παίζει ρόλο στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα. Αντίστοιχα στα ενδοωτιαία ακουστικά βαρηκοΐας οι κατασκευαστικές επιλογές παίζουν ρόλο. Φυσικά όλα τα παραπάνω παιζουν σημαντικό ρόλο και στην εξάλειψη του σφυρίγματος των ακουστικών βαρηκοΐας.
Το συνηθέστερο λάθος που γίνεται από ακοοπροθετιστές, είναι οτι υποκύπτουν στις απαιτήσεις των βαρηκόων για αθέατα ακουστικά βαρηκοΐας χωρίς να μπορούν αυτά να υποστηρίξουν την βαρηκοΐα τους, ή να είναι οριακά σε αυτήν. Γενικά σε μεγάλου βαθμού βαρηκοΐες αποφεύγουμε να βάζουμε ενδοωτιαία ακουστικά βαρηκοΐας εκτός απο περιπτώσεις οριακής κάλυψης μέν αλλα εφαρμογής δύο ακουστικών βαρηκοΐας δε. Η αμφίπλευρη εφαρμογή πάντα μας δίνει πλεονεκτήματα ένα εκ των οποίων είναι η ανάγκη για χαμηλότερη ρύθμιση του κάθε ακουστικού. Ένας άλλος λόγος που αποφεύγουμε την χρήση ενδοωτιαίων ακουστικών σε υψηλές βαρηκοΐες είναι γιατι θέλουμε πάντα να έχουμε προοπτική στην εφαρμογή μας ωστε να μπορούμε να καλύψουμε μελλοντικές επιδεινώσεις της ακοής σε φυσιολογικά πλαίσια. Επίσης καμία συσκευή δεν αποδίδει σωστά όταν λειτουργεί στα όρια της.
Το τελευταίο αλλά ίσως το σημαντικότερο σημείο ευθύνης του ακοοπροθετιστή, είναι η συμβουλευτική και η σωστή ενημέρωση του βαρηκόου σχετικά με την βαρηκοΐα του, το ακουστικό και κυρίως τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Συχνό είναι το φαινόμενο που παρατηρείται να απογοητεύονται οι βαρήκοοι χρήστες ακουστικών λόγω αυξημένων προσδοκιών που έχει καλλιεργήσει ο ακοοπροθετιστής προκειμένου να τους πείσει για την αναγκαιότητα του ακουστικού.
Εν ολίγοις η διαδικασία συζήτησης αξιολόγησης, επιλογής ακουστικού μέτρησης δοκιμής και τελικής εφαρμογής μπορεί να διαρκέσει περίπου 1-2  ώρες, γι αυτό καλό ειναι πάντα να κλείνουμε ραντεβού με τον ακοοπροθετιστή μας, και μετά την πρώτη εφαρμογή η συνήθης διάρκεια μέχρις ότου να έχουμε τα πλήρη αποτελέσματα της εφαρμογής μπορεί να φάσει και τις 90 μέρες (προσαρμογή ρυθμίσεις κλπ)
Συνεπώς πρέπει να επιλέγουμε πιστοποιημένους και εξειδικευμένους ακοοπροθετιστές σε απόσταση κοντινή στον τόπο διαμονής μας ωστε να έχουμε άμεση πρόσβαση για την επίλυση του κάθε προβλήματος που ενδεχομένως να προκύψει με το ακουστικό μας.
ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΒΑΡΗΚΟΪΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Καλλιαγκακη 19 - Λιβαδεια - 2261024530 - 6976979056
info@pikasishearing.gr    -    www.pikasishearing.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ