Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν παχαίνουν κι άλλοι δεν αδυνατίζουν



Την απάντηση στο προαιώνιο ερώτημα γιατί μερικοί άνθρωποι παχαίνουν με τον... αέρα και άλλοι τρώνε ό,τι θέλουν χωρίς να παίρνουν ούτε ένα γραμμάριο, πιστεύουν ότι βρήκαν επιστήμονες από το Ισραήλ.

Σε μελέτη με 800 εθελοντές ανακάλυψαν πως ο οργανισμός κάθε ανθρώπου αντιδρά με διαφορετικό τρόπο στα ίδια τρόφιμα, με αποτέλεσμα ό,τι είναι υγιεινό για τον ένα, να είναι ανθυγιεινό για τον άλλο.

Η διαφοροποίηση αυτή μπορεί να εξηγεί όλα τα παράδοξα στο θέμα του σωματικού βάρους - από το γιατί κάποιοι αδυνατίζουν πάρα πολύ γρήγορα και άλλοι απελπιστικά αργά, έως το γιατί άλλοι μπορούν να τρώνε ό,τι θέλουν χωρίς να παχαίνουν και άλλοι παχαίνουν μόνο όταν τρώνε λ.χ. βερίκοκα, αλλά όχι κρουασάν.

Μπορεί επίσης να εξηγεί γιατί μία δίαιτα που είναι «θαυματουργή» για ένα άτομο, είναι σκέτη αποτυχία για ένα άλλο.

Με άλλα λόγια -λένε οι ερευνητές- είναι λανθασμένες οι κλασικές διατροφικές συστάσεις για το ποια τρόφιμα μας παχαίνουν και ποια μας αδυνατίζουν.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell», το κλειδί είναι η γλυκόζη (σάκχαρο) στο αίμα μας, η οποία αυξομειώνεται αναλόγως με το τι τρώμε.

Η γλυκόζη, που είναι απαραίτητη για να έχουμε ενέργεια, προέρχεται από τους υδατάνθρακες τροφίμων όπως το ψωμί, το ρύζι, τα δημητριακά, οι πατάτες, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί.

Πριν από τρεις δεκαετίες, καναδοί επιστήμονες επινόησαν ένατρόπο με τον οποίο μέτρησαν την ταχύτητα με την οποία αυξάνονται τα επίπεδά της στο αίμα έπειτα από την κατανάλωση κάθε τροφίμου.

Έτσι δημιουργήθηκε ο Γλυκαιμικός Δείκτης (GI) των τροφίμων, με βάση τον οποίο λ.χ. το λευκό ψωμί και το κρουασάν την αυξάνουν γρήγορα (άρα έχουν υψηλό GI) και επομένως είναι ανθυγιεινά, ενώ αντιθέτως τρόφιμα όπως τα όσπρια και τα λαχανικά την αυξάνουν με αργό ρυθμό (άρα έχουν χαμηλό GI) και επομένως είναι υγιεινά.

Ωστόσο ο γλυκαιμικός δείκτης δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τον ανθρώπινο παράγοντα και η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι αυτό είναι σοβαρή παράλειψη.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές εφοδίασαν κάθε εθελοντή με μία συσκευή συνεχούς μέτρησης του σακχάρου, την οποία είχε κολλημένη στην κοιλιά τουνύχτα-μέρα επί μία εβδομάδα. Του ζήτησαν επίσης να καταγράφει αναλυτικά οτιδήποτε έτρωγε, ακόμα και το νερό που έπινε.

Συνολικά, οι 800 εθελοντές κατανάλωσαν 46.898 γεύματα και έγιναν 1,5 εκατομμύριο μετρήσεις στο σάκχαρό τους.

Στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης, οι ερευνητές συνέκριναν ό,τι είχαν φάει και είχαν πιει οι εθελοντές με τις ενδείξεις του σακχάρου τους.

Η σύγκριση αποκάλυψε πολύ μεγάλες αποκλίσεις στον τρόπο αντίδρασης του οργανισμού τους στα ίδια τρόφιμα, ακόμα κι αν επρόκειτο για μία φέτα ψωμί.

Επιπλέον, άλλοι παρουσίαζαν κατακόρυφη αύξηση του σακχάρου τους με ένα γλυκό αλλά όχι με ένα φρούτο, και άλλοι με τα φρούτα αλλά όχι με τα γλυκά.

«Το μήνυμα της μελέτης μας είναι ότι ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφίμων δεν αποτελεί πανάκεια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Έραν Σίγκαλ, καθηγητής Υπολογιστικής Βιολογίας & Βιολογίας Συστημάτων στο πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Επιστήμης Weizmann, στο Ρεχοβότ.

«Αν κάνετε μία δίαιτα που δεν αποδίδει, μπορεί να μην ευθύνεστε εσείς. Απλώς δεν είναι κατάλληλη για εσάς και πρέπει να δοκιμάσετε κάποια άλλη».


Πηγή : Web Only
Διαβάστε Περισσότερα »

Λίγες ακόμα παραστάσεις για το «Το σακάκι που βελάζει» στη Λιβαδειά

Η  εξαιρετικά επιτυχημένη παράσταση «Το σακάκι που βελάζει» του συγγραφέα Στανισλαβ Στρατίεβ (μετάφραση Β. Σκουβάκλης), σε σκηνοθεσία του Γ. Αγραφιώτη, που παρουσιάζεται από τον Όμιλο   Φίλων Θεάτρου Λιβαδειάς, επανέρχεται για λίγες ακόμα παραστάσεις.
Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου και ώρα 8:00, ο Ιβάν Αντόνωφ και οι υπόλοιποι ήρωες θα ξεδιπλώσουν το κουβάρι της γραφειοκρατίας και θα αποδείξουν πως «οι καλύτερες κωμωδίες είναι δράματα».
Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, στην πλατεία Λάμπρου Κατσώνη (Ζάππειο)
Τηλέφωνα για κρατήσεις 22613 50818 και 6972488412
Διαβάστε Περισσότερα »

Το γλέντησαν οι Ευρυτάνες επαρχίας Λιβαδειάς-ΒΙΝΤΕΟ

Διαβάστε Περισσότερα »

Μέσω παρακάμψεων η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας

Έκλεισε πριν λίγο η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας στο 110 χλμ. στο ύψος του Κάστρου, από αγρότες που έχουν το μπλόκο εκεί. Σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν, ο σημερινός αποκλεισμός θα κρατήσει μέχρι τις 9 το βράδυ.

Εξάλλου, πριν λίγο οι αγρότες έκλεισαν την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στο 210 χλμ. στο ύψος της Ανθήλης. Σε όλες τις περιπτώσεις η τροχαία οδηγεί την κυκλοφορία σε παρακαμπτήριους δρόμους απ' όπου μέχρι στιγμής εξελίσσεται ομαλά.

Εξάλλου, λίγο μετά τις 7 το βράδυ οι αγρότες έκλεισαν και την παλιά εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών στα όρια της Φθιώτιδας με την Βοιωτία στο ύψος του Παλιού Λεβέντη. Στην περιοχή έχουν εγκλωβιστεί αρκετά φορτηγά αυτοκίνητα, καθώς ο συγκεκριμένος δρόμος αποτελεί διέξοδο για τα μεγάλα οχήματα τα οποία θέλω να αποφύγουν τα διόδια στην εθνική οδό. Ήδη, μέσα σε μικρό διάστημα, οι ουρές των φορτηγών έχουν ξεπεράσει τα 2 χλμ. Σύμφωνα με τους αγρότες, ο δρόμος θα παραμείνει αποκλεισμένος μέχρι τις 9 το βράδυ.

Παράλληλα, μέχρι τις 9 το βράδυ θα παραμείνει κλειστή η παλιά εθνική οδός Λαμίας Αθηνών και στο ύψος της Αμφίκλειας, από αγρότες που έχουν στήσει δεύτερο μπλόκο σε εκείνο το σημείο.

Διαβάστε Περισσότερα »

Τι θα γίνει με την αργία των Τριών Ιεραρχών που «πέφτει» Σάββατο – Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία


Την παραμονή και όχι ανήμερα, καθώς «πέφτει» Σάββατο, θα γίνει φέτος ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών στα δημοτικά σχολεία, όπως διευκρινίζει με εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας.

Ο εορτασμός θα διαρκέσει τις δύο πρώτες ώρες των μαθημάτων, τα οποία μετά θα συνεχιστούν κανονικά.
Αναλυτικά, η εγκύκλιος διευκρινίζει:

«Eπειδή κατά το τρέχον σχολικό έτος, η εορτή των Τριών Ιεραρχών συμπίπτει με ημέρα που δε λειτουργούν τα σχολεία (Σάββατο 30-01-16),ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών θα γίνει στα Δημοτικά Σχολεία, τις δύο πρώτες ώρες της παραμονής της εορτής (Παρασκευή 29-01-16), σύμφωνα με το άρθρο 4. παρ. 1ε , εδάφιο ε, του Π.Δ. 201/98.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, όπου αυτές προβλέπονται, σε όλες τις σχολικές μονάδες ΠΕ της χώρας, θα συνεχιστεί το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ολοήμερου προγράμματος».
Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΘΗΒΑΣ:ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ


       Σήμερα Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016 στα γραφεία του Ι.Σ. Θηβών συναντήθηκαν τα Διοικητικά Συμβούλια  του Ι.Σ. Θηβών,  και του Δικηγορικού Συλλόγου Θηβών , ο Πρόεδρος του Παραρτήματος ΤΕΕ Νομού Βοιωτίας, καθώς και ο Αντιπρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Βοιωτίας και αποφάσισαν τα κάτωθι:
1)    Είναι κοινή διαπίστωση όλων των φορέων ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αποτελεί
 τον επιθανάτιο ρόγχο των ελευθέρων επαγγελματιών. Σε  συνδυασμό με την συνεχιζόμενη    πρωτοφανή οικονομική κρίση εξαθλιώνονται οι παραγωγικοί φορείς της οικονομίας μ΄ένα ακόμη πρόχειρο και  αλυσιτελές νομοσχέδιο. Κατά συνέπεια αποτελεί κοινό  αίτημα  Η ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ  ως μηδενική βάση διαλόγου.
2)    Ενόψει της γενικευμένης αντίδρασης κατά του νομοσχεδίου αυτού θεωρούμε ότι οι
παραγωγικοί φορείς της οικονομίας θα πρέπει να οργανωθούν και να κινητοποιηθούν και σε τοπικό επίπεδο, παράλληλα και με τις κινητοποιήσεις των αγροτών με τους οποίους συμπορευόμαστε.
3)    Με το σχετικό αυτό δηλώνουμε ότι :
 -   Συμμετέχουμε στην απεργία της 4ης Φεβρουαρίου 2016 που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
 -   Καλούμε και τους υπόλοιπους φορείς των παραγωγικών τάξεων (Εμπόρους,   Επαγγελματοβιοτέχνες κ.λ.π ) καθώς  και την τοπική αυτοδιοίκηση να συμπορευθούν με τις
 κινητοποιήσεις μας.
-     Παρουσία των φορέων στο μπλόκο των αγροτών στο 90ο χιλμ. της Εθν. Αθηνών –Λαμίας
και επίδοση του παρόντος ψηφίσματος.
-     Να δημοσιευθεί το παρόν στα μέσα ενημέρωσης και στον τοπικό τύπο.

    ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
    ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΗΒΑΣ
    ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΗΒΑΣ
    ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΕΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

Κέντρα Υποστήριξης Επιχειρήσεων δημιουργεί η Περιφέρεια Στερεάς


              ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η Περιφέρεια στηρίζει τις επιχειρήσεις της Στερεάς Ελλάδας

Στην πλέον δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία, η Περιφέρεια στηρίζει τις επιχειρήσεις της Στερεάς Ελλάδας και ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για να γίνει πιο ουσιαστική η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της αγοράς.

Δημιουργούνται πέντε
Κέντρα Υποστήριξης Επιχειρήσεων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,

ένα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, προσκαλούμε όλους τους φορείς και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε ανοιχτό δημόσιο διάλογο,
ώστε να συζητηθούν οι προτεραιότητες, οι υπηρεσίες και οι βασικές κατευθύνσεις λειτουργίας του Κέντρου.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις - διαβούλευσης σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα:
➢    Π.Ε. Εύβοιας, Τρίτη 2 Φεβρουαρίου και ώρα 10:30,
                              Συνεδριακό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας (Λεωφ. Χαϊνά 93, Χαλκίδα)
➢    Π.Ε. Βοιωτίας, Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου και ώρα 10:30,
                      Συνεδριακό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας (Διοικητήριο), (Φίλωνος 35-39, Λιβαδειά)
➢    Π.Ε. Ευρυτανίας, Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου και ώρα 10:30,
                            Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου (Νικολάου Τσαμπούλα 8, Καρπενήσι)
➢    Π.Ε. Φωκίδας, Τρίτη 9 Φεβρουαρίου και ώρα 10:30,
                            Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών (Πλατεία Κεχαγιά, Άμφισσα)
➢    Π.Ε. Φθιώτιδας, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου και ώρα 10:30,
                                     Αίθουσα Συνεδριάσεων Περιφερειακού Συμβουλίου, (Αινιάνων 8, Λαμία)

               Στόχος είναι να καταγραφούν προτάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων
που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια μας, καθώς και να αναζητηθούν πιθανές συνέργειες
για την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας και παραγωγικότητας αυτών.
Διαβάστε Περισσότερα »

Για το ασφαλιστικό και τα μπλόκα συνεδριάζει η Π.Ε.Δ.Στερεάς

Καλείστε στην 2η / 2016 Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας  τη Δευτέρα    1 Φεβρουαρίου  2016  και ώρα 10:00 π.μ.  στα γραφεία της, Λεωνίδου 6 & Πατρόκλου στη  Λαμία  , η οποία θα πραγματοποιηθεί από κοινού με την Επιτροπή ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ της ΠΕΔ /ΣΕ , με                                        
ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Ενημέρωση , Συζήτηση και λήψη Απόφασης για τα τρέχοντα θέματα που αφορούν το ασφαλιστικό και τη φορολόγηση των αγροτών καθώς και τις σχετικές κινητοποιήσεις .

                                                                                     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
                                                                          της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας

                                                                            ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΛΟΥΚΑΣ
    Δήμαρχος Ορχομενού



Διαβάστε Περισσότερα »

Απεβίωσε ο ακαδημαϊκός Χρύσανθος Χρήστου απο τις Θεσπιές




Ο Χρύσανθος Χρήστου γεννήθηκε στις Θεσπιές Βοιωτίας το 1922. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1943-1948).
 Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών.
Υπηρέτησε ως Επιμελητής Κλασικών Αρχαιοτήτων (Βοιωτία-Εύβοια, 1951-1955, και Λακωνία-Αρκαδία, 1955-1965). Παράλληλα, κατά την περίοδο 1955-1957, με υποτροφία της γερμανικής κυβέρνησης (DAAD), έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχαία και Νεώτερη Τέχνη στα Πανεπιστήμια της Βόννης και της Κολωνίας. Το 1965 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης (η πρώτη έδρα της επιστήμης αυτής που ιδρύθηκε σε ελληνικό πανεπιστήμιο) και της Μεσαιωνικής και Νεώτερης Τέχνης της Δύσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Το 1979 μετακλήθηκε στην ίδια έδρα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε μέχρι την αποχώρησή του ως ομότιμος καθηγητής. Το 1991 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα Ιστορία της Τέχνης.
Η εξόδιος ακολουθία του Χρύσανθου Χρήστου θα γίνει την Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016, ώρα 12:00 μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων του Α΄ Νεκροταφείου.
Οι δημοσιεύσεις του αφορούν την ευρωπαϊκή τέχνη από την Αναγέννηση μέχρι τις μέρες μας, καθώς και την ελληνική τέχνη του 19ου και του 20ου αιώνα. Κύρια αυτοτελή έργα: Αρχαία Σπάρτη. Ιστορία και οδηγός του Μουσείου (1960), Από την επιφάνεια στο βάθος (1961), Γιάννης Σπυρόπουλος (1962), Η Ιταλική Ζωγραφική κατά τον 16ο αιώνα, 2 τόμοι (1971-1972), Η Ευρωπαϊκή Ζωγραφική στον 15ο αιώνα (1975), Η Ζωγραφική του εικοστού αιώνα, Α΄(1976), Β΄(1978), Γ΄(1981), Η Ευρωπαϊκή Ζωγραφική του δέκατου ένατου αιώνα (1983)∙ Σύντομη ιστορία της Νεότερης και Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης (1983),Η Ελληνική Ζωγραφική 1832-1922 (1981), Η Ελληνική Γλυπτική (1983), Το Αρχοντικό της Αγροτικής Τράπεζας (1985), Greek Artists Abroad (1988), Η αγροτική ζωή στην Τέχνη (1989), Το ορεινό τοπίο στην Ελληνική Ζωγραφική (1991), Η θάλασσα στην Ελληνική Ζωγραφική (1992), Εισαγωγή στην τέχνη, Α΄: Αρχιτεκτονική πλαστική (1987), Β΄: Ζωγραφική, Χαρακτική, Σχέδιο (1988), Γ΄: Νεοελληνική Χαρακτική (1989), Εθνική Πινακοθήκη. Ελληνική Ζωγραφική, 19ος -20ός αιώνας (1992), Νεοελληνική Χαρακτική (1994), Ζωγραφική του εικοστού αιώνα, Ελληνική Τέχνη (1996), Η Ελληνική Ζωγραφική στον 20ò αιώνα, Α΄(1999), Β΄(2001)∙ Η Ιταλική Ζωγραφική του 14ου και 15ου αιώνα (2000), Η Ζωγραφική του 17ου αιώνα. Το Μπαρόκ (1986), Ο Μύθος του Προμηθέα και ο ζωγραφικός διάκοσμος της Ακαδημίας Αθηνών (2003), Περικλής και Εφιάλτης, Τυραννοκτόνοι. Οι ανδριάντες του Ριάτσε. Τέχνη και Ιστορία (2004), Η ζωοφόρος των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών (2005), Η Τέχνη σήμερα. Προβλήματα, κατευθύνσεις, χαρακτηριστικά και προοπτικές (2006), Ρέμπραντ φάν Ράιν. Η ζωή και το έργο μιας μεγαλοφυḯας (2008), Η ιστορία ως τοπιογραφία. Τα ελληνικά τοπία του Κάρλ Ρόττμαν (2009), Πώλ Σεζάν (1839-1906). Από την ολοκλήρωση των διατυπώσεων του δεκάτου ενάτου αιώνα στις αφετηρίες των αναζητήσεων του εικοστού αιώνα (2010), Τζιορτζιόνε. Αφετηρία της νεότερης τέχνης - Πεντακόσια χρόνια από τον θάνατό του (2011), Ντιέγκο Ροντρίγκεθ ντε Σίλβα ι Βελάσκεθ (1599-1660). Η ισπανική φωνή της ευρωπαϊκής τέχνης (2012)∙ 'Αλμπρεχτ Ντύρερ (1471-1528). Η γερμανική φωνή στην ευρωπαϊκή τέχνη (2013), Γιάν Βαν 'Αικ (περ. 1395-1441). Αφετηρία της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης (2015).
Διαβάστε Περισσότερα »

Ευχαριστίες Δημάρχου Λεβαδέων προς τον κ. Π. Γεραντώνη

Η Δήμαρχος Λεβαδέων και η Επιτροπή Κοινωνικού Παντοπωλείου εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς τον κ. Παναγιώτη Γεραντώνη, ο οποίος σε εβδομαδιαία βάση προσφέρει ψάρια σε δώδεκα άπορες οικογένειες, που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Λεβαδέων.
Τον ευχαριστούμε για την προσφορά του. Όλοι μαζί να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΗ ΣΕ ΜΠΑΣΙΑΚΟ ΓΙΑ ΑΙΤΗΜΑ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

           Απαντώντας στην Ερώτηση με αριθμό 1474/26-11-2015, την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ευάγγελος Μπασιάκος σχετικά με τη δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Θήβα, σας κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:
          Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει ως στόχο του τη στήριξη και την αναβάθμιση της λειτουργίας των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) καθώς και την ισχυροποίηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ως ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό αντικείμενο. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί στη χώρα μας ένα πλέγμα δομών περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και το ΥΠ.Π.Ε.Θ. επιθυμεί τη διερεύνησή του λαμβάνοντας υπόψη του τόσο την ανάγκη συνολικότερου ανασχεδιασμού της λειτουργίας των ΚΠΕ όσο και τους διαθέσιμους πόρους.
                                           

                                                                                      Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

                                                    
                                                                                        ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ
                                                                                        

Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΛ.ΑΣ.: Συμβουλές προς τους πολίτες για να μην εξαπατούνται από επιτήδειους



Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, μεγάλος αριθμός υποθέσεων εξαπάτησης πολιτών, ιδίως ηλικιωμένων, με διάφορους τρόπους, εξιχνιάστηκε κατά το β' εξάμηνο του 2015, ενώ συνελήφθησαν 15 άτομα (12 βουλγαρικής υπηκοότητας και τρία ελληνικής) και ταυτοποιήθηκαν 13 Βούλγαροι υπήκοοι και ένας Κύπριος (βουλγαρικής υπηκοότητας), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν αντίστοιχες δικογραφίες.

Προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες, κυρίως οι ηλικιωμένοι, και να αποφεύγεται το ενδεχόμενο εξαπάτησής τους, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν συγκεκριμένη μεθοδολογία.

Συγκεκριμένα:

- Οι δράστες, έχοντας, προφανώς, αντλήσει πληροφορίες για την οικογενειακή κατάσταση των υποψήφιων θυμάτων, πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε αυτούς, προσποιούμενοι άλλοτε νοσοκομειακούς γιατρούς και άλλοτε δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως τέκνο τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.

- Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι για να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού προσώπου τους και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτείται η καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των θυμάτων.

- Για να γίνουν πιο πειστικοί, παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία άλλοι συνεργάτες τους και προσποιούνται το συγγενικό τους πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα. Στη συνέχεια, και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στην οικία τους για την παραλαβή των χρημάτων είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, πλησίον της οικίας.

Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους εισαγγελικών αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.

Παράλληλα, για την πρόληψη και αποτροπή τέτοιων περιστατικών, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. συνιστά στους πολίτες:

- Να είσαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν τηλεφωνικώς για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο.

- Να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με αυτό το πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, εάν είναι δυνατόν με άλλη τηλεφωνική συσκευή, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η «γραμμή» να είναι ακόμη ανοιχτή από τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση.

- Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (αστυνομία, πυροσβεστική, νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.ά.).

- Να μην πείθεστε και να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

- Σε καμία περίπτωση να μην πείθεστε, ακόμη κι αν μιλήσετε με άτομο το οποίο σας έδωσαν οι δράστες κατά τη μεταξύ σας τηλεφωνική επικοινωνία, προσποιούμενο τον συγγενή σας.

- Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να δώσετε χρήματα.

- Να ενημερώνετε τα οικεία σας πρόσωπα (του στενού και ευρύτερου συγγενικού, φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος) και ιδιαιτέρως τα ηλικιωμένα άτομα σχετικά με τον παραπάνω τρόπο δράσης και να τους συμβουλεύετε σχετικά, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θυματοποίησής τους.

- Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, εάν έλθουν σε επαφή μαζί σας, καθώς και των οχημάτων με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

Οι πολίτες παρακαλούνται να ενημερώνουν άμεσα τις αστυνομικές αρχές σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνονται ή διαπιστώνουν τέτοιες συμπεριφορές. Μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής τους, ενώ για άμεση αστυνομική επέμβαση μπορούν να επικοινωνούν με την Άμεση Δράση, καλώντας τον τριψήφιο αριθμό 100, ακόμα και στέλνοντας δωρεάν μήνυμα (SMS) στον ίδιο αριθμό.
Διαβάστε Περισσότερα »

Εγκαινιάζεται το Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου Λεβαδέων

Ο Δήμος Λεβαδέων και ο Ιατρικός Σύλλογος Λιβαδειάς σας προσκαλούν το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 11:00 στα εγκαίνια του Κοινωνικού Ιατρείου του Δήμου που θα στεγάζεται στο χώρο του ΚΑΠΗ Λιβαδειάς (Δωδεκανήσου 12).

Η ίδρυση του Κοινωνικού Ιατρείου αποτελεί μέρος της προσπάθειας του Δήμου Λεβαδέων για προσφορά κάθε δυνατής βοήθειας προς τους πολίτες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στην πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ελπίζουμε ότι το Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου Λεβαδέων με την πολύτιμη και ανιδιοτελή στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Λιβαδειάς θα συμβάλλει στην πρόληψη νοσημάτων, τον προσυμπτωματικό έλεγχο, την κάλυψη των αναγκών πρωτοβάθμιας περίθαλψης και την παροχή πλήρους παιδιατρικής κάλυψης σε παιδιά άπορων και ανασφάλιστων οικογενειών με δωρεάν εμβολιασμούς και ατομικά δελτία υγείας μαθητών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου καθώς και για τις προϋποθέσεις για την απόκτηση της ειδικής κάρτας παροχής υγείας παρακαλούμε να επικοινωνείτε καθημερινά και ώρες γραφείου με την κα Ε. Γεροκωνσταντή, τηλ 2261350864.




Διαβάστε Περισσότερα »

Διευκρινήσεις Δήμου Λεβαδέων σχετικά με το ψήφισμα υπέρ των κινητοποιήσεων των αγροτών

Για την αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με όσα διαδραματίστηκαν στο Δ.Σ. της 22/1/1016 και το ψήφισμα  υπέρ των κινητοποιήσεων των αγροτών, επισημαίνουμε τα παρακάτω:
Συνήθως τα ψηφίσματα κατατίθενται πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Δ.Σ., τίθενται υπόψη στους επικεφαλής των παρατάξεων και αποφασίζεται με ψηφοφορία πότε θα συζητηθούν.
Κατατέθηκαν, λοιπόν, στο προεδρείο 2 ψηφίσματα, ένα από την πλειοψηφούσα παράταξη “Δυναμική Συνεργασία” και ένα από την “Ενωτική Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών” με θέμα και τα δύο την υποστήριξη των δίκαιων αγώνων των αγροτών. Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν κατέθεσε ψήφισμα.
Στο τέλος της συνεδρίασης τέθηκαν προς συζήτηση τα 2 ψηφίσματα και ένα τρίτο που εκείνη τη στιγμή διάβασε στο σώμα ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης. Εξηγήθηκε από πλευράς του προεδρείου ότι τα ψηφίσματα των Δ.Σ. έχουν νόημα όταν γίνεται προσπάθεια συγκερασμού και δημιουργίας ομοφωνίας. Υπήρξε άρνηση από την Λαϊκή Συσπείρωση η οποία ζήτησε  να τεθούν όλα σε ψηφοφορία.
Όταν το προεδρείο διαπίστωσε ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν είχαν αντιληφθεί τη διαδικασία της ψηφοφορίας, δηλαδή ότι κάθε σύμβουλος ψηφίζει μία φορά, ένα εκ των τριών ώστε να εκφραστεί δημοκρατικά η βούληση του σώματος, διακόπηκε η ψηφοφορία για να εξηγηθεί η διαδικασία. Η “Λαϊκή Συσπείρωση” ¨αγανάκτησε¨ και απέσυρε το ψήφισμά της.
Η κοινή πρόταση της Δημάρχου και της Προέδρου να γίνει την επόμενη μέρα Διαπαραταξιακή συνάντηση με σκοπό την έκδοση ενός κοινού ψηφίσματος, δεδομένης της κόπωσης των Δημοτικών συμβούλων αλλά και του μικρού αριθμού που παρέμεναν στην συνεδρίαση (ας σημειωθεί ότι 2 από τις 5 παρατάξεις δεν παρευρίσκονταν), δεν έγινε δεκτή.
Ο βαρύς χαρακτηρισμός περί ¨φασιστικής συμπεριφοράς¨, που εύκολα και επιπόλαια εκτοξεύει η Λαϊκή Συσπείρωση, δεν ταιριάζει σε ένα απλό διαδικαστικό θέμα και σκοπό έχει μόνο τη δημιουργία εντάσεων και εντυπώσεων.
Οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. με απόφαση της Δημοτικής Αρχής είναι διαφανείς, παρουσιάζονται ζωντανά στο διαδίκτυο και κάθε δημότης έχει τη δυνατότητα να τις παρακολουθήσει και να εξάγει τα συμπεράσματά του.
Δημοσιεύουμε  το σχέδιο ψηφίσματος που καταθέσαμε στην αρχή της συνεδρίασης, για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ενημέρωση των δημοτών.
ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Το Δ.Σ. Δήμου Λεβαδέων συμπαρίσταται  στον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων.
Οι αγρότες έχουν ήδη υποστεί μείωση του εισοδήματός τους από την εφαρμογή  αντι-αγροτικών πολιτικών και τη νέα ΚΑΠ. Η Ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία, υποφέρουν από το μεγαλύτερο κόστος παραγωγής στην Ευρώπη.
Ο αγροτικός κόσμος είναι η βάση και η αφετηρία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Αυτό όμως απαιτεί μια πολιτική η οποία θα μειώσει το κόστος παραγωγής θα χρηματοδοτήσει με ευνοϊκούς όρους την παραγωγική δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα,θα στηρίξει τους αγρότες χαμηλού εισοδήματος και τους νέους κατ΄επάγγελμα αγρότες, θα δώσει κίνητρα για τη δημιουργία υγειών συναιτερισμών.
 Οι δίκαιες διεκδικήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων, είναι αγώνας ύπαρξης της ελληνικής υπαίθρου και στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής που είναι προϋπόθεση για τη διάσωση της ίδιας της πατρίδας και του λαού της.
Πιστεύουμε ότι ο αγώνας των αγροτών θα πρέπει, σαν διαμαρτυρία  να  ακουστεί στους Ε.Ε, Δ.Ν.Τ και να οδηγήσει σ΄έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με την κυβέρνηση στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός βιώσιμου και δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος για τους αγρότες και την κοινωνία.
Διαβάστε Περισσότερα »

Συνάντηση Δημάρχου Θηβαίων με τον Πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ



Με τον Πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κ. Κώστα Παναγόπουλο συναντήθηκε ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016 στη Χαλκίδα, στο πλαίσιο τιμητικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, για τους Πανελληνιονίκες Αθλητές &
Αθλήτριες αγωνιστικής περιόδου 2015. 

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η διοργάνωση του GRAND PRIX ΣΤΙΒΟΥ “ Χρήστος Βουδούρης”, μία μεγάλη αθλητική διοργάνωση, θεσμός πλέον για την πόλη της Θήβας, για την οποία γίνονται από πλευράς Δήμου διάφορες ενέργειες για τη βελτίωση του ταρτάν του Δημοτικού Σταδίου και μένει η απόφαση των Συλλογικών Οργάνων.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Αν. Στ. & Ευβ. κ. Αθανάσιος Βλάχος και ο Πρόεδρος του Γ.Σ. Θήβας “Πίνδαρος” κ.  Βαγγέλης Κοκοντίνης.

Κατά την εκδήλωση τιμήθηκαν και αθλητές και αθλήτριες που ανήκουν στο δυναμικό του Γ.Σ. Θηβών “Πίνδαρος”.
Δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο φωτογραφίες από τη συνάντηση και την εκδήλωση βράβευσης: 


Διαβάστε Περισσότερα »

Έρχονται 4 νέα προγράμματα για 12.000 ανέργους - Όλες οι λεπτομέρειες

Τέσσερις κοινοτικές δράσεις του νέου ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ αναμένεται να προκηρυχθούν την επόμενη εβδομάδα. Τα νέα αυτά προγράμματα θα αφορούν την ενίσχυση ακόμη και κατά 100% μικρομεσαίων και τουριστικών επιχειρηματιών αλλά θα απευθύνονται και σε πτυχιούχους ανέργους που θέλουν να στήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Στόχος είναι η ενίσχυση, μεταξύ άλλων, των τομέων της αγροδιατροφής και της βιομηχανίας τροφίμων, των φαρμάκων, και των νέων τεχνολογιών.

Οι δικαιούχοι των δράσεων υπολογίζονται σε 10.000 με 12.000 και η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου. Ο κ. Χαρίτσης εκτιμά ότι μέσα στο 2016 θα πέσουν από το ΕΣΠΑ στην ελληνική οικονομία 6,75 δισ. ευρώ.

Οι προσκλήσεις απευθύνονται σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νέους επιστήμονες, ανέργους και αυτοαπασχολούμενους, με γνώμονα την ενίσχυση της απασχόλησης και τη στήριξη των παραγωγικών στρωμάτων της κοινωνίας που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Για τη δράση «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», ενισχύονται στο 100%, έως 25.000 ευρώ, άνεργοι ή αυτοαπασχολούμενοι πτυχιούχοι για έργα που σχετίζονται με τις σπουδές τους.

Για τη «Νεοφυή Επιχειρηματικότητα» ενισχύονται στο 100%, φυσικά πρόσωπα ή αυτοαπασχολούμενοι ή και ενώσεις αυτών, μέχρι το ποσό των 60.000 ευρώ.

Για τις δράσεις «Αναβάθμιση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» και «Ενίσχυση Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» ενισχύονται υφιστάμενες επιχειρήσεις έως 50% μέχρι 200.000 ευρώ και 150.000 ευρώ, αντίστοιχα.


Η αξιολόγηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αξιολογητές δεν θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των επενδυτών, αλλά ούτε στον ηλεκτρονικό κωδικό της πρότασης, γεγονός που γίνεται για πρώτη φορά.

Κάθε πρόταση αξιολογείται από δύο τουλάχιστον αξιολογητές και η επιλογή τους γίνεται ηλεκτρονικά κατά τυχαίο τρόπο από το Μητρώο Αξιολογητών.

Για πρώτη φορά, επίσης, αξιολογητές που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο για μια Περιφέρεια αποκλείονται από την κλήρωση για την αξιολόγηση προτάσεων που αφορούν τη συγκεκριμένη Περιφέρεια.

Για τη διευκόλυνση της ρευστότητας, σε συνεργασία με τράπεζες, η κυβέρνηση δημιούργησε έναν καταπιστευτικό λογαριασμό (escrow account) μέσω του οποίου οι προκαταβολές της επιχορήγησης θα τεθούν στη διάθεση των επενδυτών χωρίς τα προσκόμματα των κλασικών μεθόδων έκδοσης εγγυητικών επιστολών.

Οι αναλήψεις θα γίνονται αποκλειστικά για την πληρωμή δαπανών που θα περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο σχέδιο.
Διαβάστε Περισσότερα »

Επίδομα ενοικίου: Την Τετάρτη (27/1) η καταβολή της νέας δόσης

Στις 27 Ιανουαρίου μαζί με την κάρτα σίτισης θα πιστωθεί το Επίδομα Ενοικίου στους δικαιούχους του προγράμματος για αντιμετώπισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης σύμφωνα με απόφαση της αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Φωτίου.

Συγκεκριμένα από το Υπουργείο Εργασίας εγκρίθηκε τη μεταφορά πίστωσης ύψους δύο εκατομμυρίων πεντακοσίων ενενήντα δύο χιλιάδων πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων ευρώ και σαράντα εννέα λεπτών (2.592.534,49 €) προκειμένου να προχωρήσει στην καταβολή της ΣΤ’ δόσης του επιδόματος ενοικίου στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στις 20.243, στο πλαίσιο του Προγράμματος για την «Αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης».

Η πίστωση θα γίνει στις τράπεζες στις 26 Ιανουαρίου 2016 ενώ στους δικαιούχους ιδιοκτήτες ακινήτων που μισθώνουν τα ακίνητα η δόση θα φανεί στις 27 Ιανουαρίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Συνεχίζονται οι χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα

Βροχή ή χιονόνερο για σήμερα Τρίτη στα πεδινά και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά της ανατολικής και βόρειας χώρας.

Σταδιακή ενίσχυση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο 5 με 7 μποφόρ. Πρωινός παγετός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.


Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για σήμερα Τρίτη σε όλη την Ελλάδα:

    Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες με βροχή ή χιονόνερο και στα ορεινά-ημιορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις της κεντρικής-ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Βαθμιαία βελτίωση.

Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς 4 με 5 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 11 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις και διαστήματα με ήλιο.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο 5 με 6 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε ανατολικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 03 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στην Εύβοια και την ανατολική Στερεά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς 4 με 5 και στα ανατολικά και νότια 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχή ή χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης. Βελτίωση στις Κυκλάδες τις βραδινές ώρες.

Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία βόρειοι βορειανατολικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς κελσίου.

    Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία και από τα βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά των βορειότερων νησιών. Μικρή πιθανότητα πρόσκαιρων καταιγίδων το απόγευμα στα Δωδεκάνησα. Βελτίωση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις βραδινές ώρες.

Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία βόρειοι βορειανατολικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Αττική

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν.

Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς 4 με 5 και στα ανατολικά 6 πρόσκαιρα 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 13 βαθμούς κελσίου.

    Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες.

Άνεμοι: Βορειοδυτικοί και βαθμιαία νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 11 βαθμούς κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ