Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Πανελλήνιες 2016: Ετσι θα κατανεμηθούν οι θέσεις των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Την ακριβή κατανομή των θέσεων εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση γνωστοποίησε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, από τις συνολικά 69.650 θέσεις εισακτέων (δεν συμπεριλαμβάνονται τα τμήματα Εικαστικών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας), οι 43.520 θέσεις αποδίδονται στα πανεπιστήμια και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, ενώ οι 26.130 θέσεις αποδίδονται στα ΤΕΙ, στην Ανώτατη Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ).

Αναλυτικότερα, στους υποψηφίους εκείνους που συμμετείχαν τελευταία φορά στις Πανελλαδικές (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) το 2015 ή 2014 και που θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους με τη διαδικασία του 10% των θέσεων εισακτέων, αποδίδονται συνολικά 7.001 θέσεις. Από αυτές, τις 4.214 θέσεις θα τις διεκδικήσουν οι υποψήφιοι του 2015 και τις 2.787 θέσεις θα τις διεκδικήσουν οι υποψήφιοι του 2014.

Όσον αφορά στους υποψηφίους που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ημερησίων ΓΕΛ φέτος, είτε με το παλαιό, είτε με το νέο σύστημα εισαγωγής, θα αποδοθούν συνολικά 57.991 θέσεις. Από αυτές, οι 2.315 θέσεις αφορούν τους υποψήφιους που έχουν επιλέξει να εξεταστούν με το παλαιό σύστημα (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ Ομάδα Β') και οι 55.676 θέσεις εκείνους που θα εξεταστούν με το νέο σύστημα ΓΕΛ. Αντίστοιχα, στους υποψηφίους που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές ημερησίων ΕΠΑΛ φέτος, θα αποδοθούν συνολικά 4.395 θέσεις, από τις οποίες οι 724 θέσεις αφορούν το παλαιό σύστημα εισαγωγής (ΕΠΑΛ Ομάδα Α') και οι 3.671 θέσεις αφορούν το νέο σύστημα ΕΠΑΛ.

Επίσης, στους υποψηφίους που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές των εσπερινών ΕΠΑΛ με το παλαιό σύστημα (ΕΠΑΛ Ομάδα Α'), θα αποδοθούν 263 θέσεις.Τέλος, οι υποψήφιοι που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές των εσπερινών θα διεκδικήσουν συνολικά 952 θέσεις επιπλέον του αριθμού εισακτέων, από τις οποίες οι 441 θέσεις αφορούν το παλαιό σύστημα (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ Ομάδα Β') και οι 511 θέσεις αφορούν το νέο σύστημα ΓΕΛ.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΜΗ ΝΟΜΙΜΗ Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΟΔΣΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΑΕ-Ποιος θα ενημερώσει τους πολίτες;

ΜΗ ΝΟΜΙΜΗ Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΟΔΣΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΑΕ.
Ποιος θα ενημερώσει τους πολίτες;
Πραγματικά δεν γνωρίζω, πότε θα αποφασίσει ο κ. δήμαρχος Θηβαίων να ενημερώσει του δημότες και το δημοτικό συμβούλιο της Θήβας, για το θέμα του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ ΑΕ και των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αφού δεν το κάνει εκείνος, ως έχει υποχρέωση, πληροφορώ τους συμπολίτες μας, ότι με την υπ' αριθμό 758/18-03-2016 απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Τμήμα VI), το ΕΣ απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ανάκλησης της εκδοθείσας 374/2015 πράξης του Ε' Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου (για την οποία είχαμε επίσης ενημερώσει εμείς του συμπολίτες μας).
Οι αιτήσεις ανάκλησης της παραπάνω απόφασης του κλιμακίου του ΕΣ, (με την οποία διαπιστωνόταν η μη νόμιμη σύσταση του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ ΑΕ και δεν επικυρωνόταν η υπογραφή του σχεδίου της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία του έργου της ΜΕΑ Θήβας), είχαν ασκήσει οι 1) η ανώνυμη εταιρεία των ΟΤΑ "Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ” και 2) η υπό σύσταση Κοινοπραξία με την επωνυμία «ΙΝΡΑΚΟΜ ΚΑΕΤΕ κ ΜΚ- WATT ΑΕ» καθώς και τα μέλη που την απαρτίζουν δηλ. η «ΙΝΤΡΑΚΟΜ κατασκευές Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνικών Έργων και Μεταλλικών Κατασκευών» και η “Watt AE”
Με την απόφαση αυτή (758/2016) κρίθηκε με πληρέστατη και αναλυτική αιτιολόγηση, ότι «ο ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ έχει συσταθεί κατά παράβαση της νόμιμης διαδικασίας ενώ και η διαπίστωση της συγχώνευσης της προύφιστάμενης αυτού ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ σε αυτόν έχει γίνει από αναρμόδιο όργανο (ΣΣ: θυμίζουμε ότι πρόκειται για την απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Παπαθωμά). Κατά συνέπεια η ως άνω εταιρεία δεν έχει καταστεί καθολικός διάδοχος στην κινητή και ακίνητη περιουσία της ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ (που ήταν κύριος του έργου και αναθέτουσα αρχή στον ελεγχόμενο διαγωνισμό) και δεν έχει υπεισέλθει αυτοδικαίως στα δικαιώματα και υποχρεώσεις αυτού. Επομένως, μη νομίμως η εταιρεία ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ, προέβη στην έκδοση της κατακυρωτικής απόφασης ως αναθέτουσα αρχή και δεν νομιμοποιείται να υπογράψει το υποβληθέν προς έλεγχο σχέδιο σύμβασης ως κύριος του έργου, το οποίο κατά συνέπεια, δεν δύναται να υπογραφεί, δεδομένου ότι και η ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ μετά την 107/9.10.2015 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου έχει λυθεί».  Και το Ελεγκτικό Συνέδριο καταλήγει ότι η προσβαλλόμενη πράξη του κλιμακίου του ΕΣ δεν πρέπει να ανακληθεί και ότι οι αιτήσεις των ανωτέρω προσφευγόντων πρέπει να απορριφθούν.
Θυμίζουμε επίσης ότι το ΔΣ του ΦΟΔΣΑ ΑΕ είχε υποβάλλει και μήνυση κατά του ασκούντος χρέη ΓΓ Αποκεντρωμένης διοίκησης, ο οποίος υποστήριζε με τις αποφάσεις του, στα πλαίσια της νομιμότητας, όσα δέχθηκε και έκρινε και το Ελεγκτικό Συνέδριο.        
Καλούμε το Δήμαρχο Θηβαίων να δώσει στη δημοσιότητα τις παραπάνω αποφάσεις και όλα τα έγγραφα του διαγωνισμού της ΜΕΑ Θήβας (ενστάσεις, κατακυρωτική απόφαση, μέλη της επιτροπής διαγωνισμού κλπ).
Η εξ αρχής τοποθέτηση μας για διαφάνεια στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, για να μη γίνει Ανώνυμη εταιρεία ο φορέας διαχείρισης και για μια αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή, με τη συμμετοχή και τον πλήρη κοινωνικό έλεγχο, πρέπει να είναι η επιλογή στη διαχείριση των απορριμμάτων. Όλα αυτά τα αρνήθηκε με πείσμα και ανακρίβειες η δημοτική αρχή της Θήβας και η ηγεσία της ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ προκειμένου να ευνοήσει και μάλιστα πρόχειρα και μη νόμιμα, το φιλοεργολαβικό σχεδιασμό και την αδιαφάνεια στη διαχείριση των απορριμμάτων με αποτέλεσμα την διάθεση μεγάλων ποσών αδιαφανώς και σε βάρος των αναγκών της πόλης και των πολιτών, ενώ διάφορα ποσά έχουν διατεθεί σε μια μη νομίμως συσταθείσα εταιρεία.
Η δημοτική αρχή της Θήβας θα αναλάβει τις ευθύνες της; 
Ποιος θα ενημερώσει για όλα αυτά τους πολίτες της Θήβας;
Θανάσης Σκούμας

                      

Διαβάστε Περισσότερα »

Επιστολή Σταθά σε Τόσκα για το Α.Τ. Βαγίων


 Προς : - Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και
                                      Διοικητικής  Ανασυγκρότησης  Κον Τόσκα
       Θέμα: Αστυνομικό Τμήμα Βαγίων
         Κύριε  Υπουργέ

 Σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν ότι το Αστυνομικό Τμήμα Βαγίων,
θα κλείσει  σας  επισημαίνω:
Το Αστυνομικό Τμήμα Βαγίων έχει αυτή τη στιγμή 8 άτομα προσωπικό, με
άλλα 2 άτομα ακόμη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως Αστυνομικός Σταθμός.
Η περιοχή που καλύπτει  είναι όλος ο πρώην Δήμος Βαγίων,  ο πρώην Δήμος Θίσβης   όπου υπάρχει και μία από τις μεγαλύτερες Βιομηχανίες της
χώρας.

Εξυπηρετεί επίσης 15 περίπου χωριά με πληθυσμό πάνω από 12.000 κατοίκους.
Λόγω ότι είναι μία περιοχή γεωργική και παράλληλα βιομηχανική έχει
μεγάλη εγκληματικότητα και με το κλείσιμο του ΑΤ Βαγίων θα γίνει πιο
έντονη.
Για την παραμονή του Αστυνομικού Σταθμού Βαγίων είναι σύμφωνη και η
ηγεσία της Αστυνομίας.

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.


                                                  ΓΙΑΝΝΗΣ  ΣΤΑΘΑΣ
                                        Πρώην  Βουλευτής Νομού Βοιωτίας  και
                                Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του permisospress.blogspot.gr η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών  και Διοικητικής  Ανασυγκρότησης  "βλέπει" με θετικό μάτι την εισήγηση του Γιάννη Σταθά

Διαβάστε Περισσότερα »

1,1 εκατ. ευρώ για την διατήρηση των κοινωνικών δομών στη Στερεά Ελλάδα





Ολοκληρώθηκε η ένταξη του κόστους λειτουργίας κοινωνικών δομών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Πρόκειται για δομές παροχής κοινωνικών υπηρεσιών προς όλους τους κατοίκους της Στερεάς Ελλάδας και η ένταξή τους εξασφαλίζει το κόστος της αδιάλειπτης λειτουργίας τους, τη διατήρηση θέσεων εργασίας, αλλά κυρίως την υποστήριξη όσων πολιτών έχουν ανάγκη.
Συγκεκριμένα εντάσσονται:
1.   «Λειτουργία Ξενώνα Φιλοξενίας Δήμου Λαμιέων», συνολικής δημόσιας δαπάνης 536.000,00 €
2.   «Λειτουργία δομών και υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας – Λειτουργία Κέντρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας (Συμβουλευτικό Κέντρο Λαμίας)», συνολικής δημόσιας δαπάνης 241.200,00 €
3.   «Λειτουργία δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας – Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας στο Δήμο Θηβαίων», συνολικής δημόσιας δαπάνης 169.323,28 €
4.   «Λειτουργία δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας – Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας στο Δήμο Χαλκιδέων», συνολικής δημόσιας δαπάνης 205.950,00 €
Με αφορμή την ένταξη των κοινωνικών δομών στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε:
«Κάθε ευρώ που εξασφαλίζουμε για να καλύψουμε ανάγκες που έχουν σκοπό να στηρίξουν τον άνθρωπο και την οικογένεια, έχει για εμάς ιδιαίτερη σημασία. Πάμε κόντρα στα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν την ένταση των φαινομένων αυτών που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με αυτές τις δομές και μπαίνουμε μπροστά. Αλίμονο αν τώρα δεν στηρίξουμε τους πολίτες μας, τους ανθρώπους μας».
Διαβάστε Περισσότερα »

Τροχαίο με έναν σοβαρά τραυματία έξω απο τη Θήβα-ΦΩΤΟ

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στην Εθνική οδό Θηβών Λιβαδειάς στο ύψος των λατομείων, με κατεύθυνση προς Θήβα.

Ειδικότερα, ένα Φ.Ι.Χ κάτω απο αδιευκρίνιστες συνθήκες συγκρούστηκε με τρακτέρ,με αποτέλεσμα το τρακτέρ να φύγει εκτός της εθνικής οδού και να τουμπάρει.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του permisospress.blogspot.gr απο τη σφοδρή σύγκρουση τραυματίστηκε σοβαρά ο 58χρονος οδηγός του γεωργικού ελκυστήρα,μεταφέρθηκε αρχικά με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο της Θήβας όπου  διασωληνώθηκε και διακομίστηκε σε Νοσοκομείο των Αθηνών.Αξίζει αν σημειωθεί ότι στο τρακτέρ επέβαινε και ο γιος του οδηγού, ο οποίος σώθηκε την τελευταία στιγμή, αφού όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες στο permisospress.blogspot.gr «πρόλαβε και πήδηξε από το τρακτέρ το παιδί»
Προανάκριση διενεργεί η Τροχαία Θηβών
Ρεπορτάζ Παντελής Μπατσούλης
 












Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΩΡΑ-Σοβαρό τροχαίο με τραυματισμό έξω απο τη Θήβα

Διαβάστε Περισσότερα »

Έπιασαν διακινητές ναρκωτικών στην Αλίαρτο


Συνελήφθησαν δύο (2) άτομα στην περιοχή της Αλίαρτου Βοιωτίας, για κατοχή & διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, καθώς και για παράβαση νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα & λαθρεμπορίας

Κατασχέθηκαν σε νομότυπη έρευνα στην οικία τους, (597) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, μικροποσότητα κοκαΐνης, σπόροι κάνναβης, (2) ζυγαριές ακριβείας, χρηματικό ποσό, λαθραία πακέτα τσιγάρων κ.α.


Συνελήφθησαν χθες (27-04-2016) το μεσημέρι, στην περιοχή της Αλίαρτου Βοιωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, δύο (2) άτομα και ειδικότερα ένας 57χρονος ημεδαπός & μία 41χρονη υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κατοχή & διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, καθώς και για παράβαση νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα και λαθρεμπορίας.

Ειδικότερα αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, στο πλαίσιο αξιοποίησης - αξιολόγησης στοιχείων, σχετικά με διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών από τους δράστες στην περιοχή της Θήβας και της Λιβαδειάς, πραγματοποίησαν σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, νομότυπη έρευνα στην οικία που διέμεναν, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

•    (560) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, επιμελώς κρυμμένα εντός αυτοσχέδιας νάιλον συσκευασίας, στο σπίτι του σκύλου στον αύλιο χώρο της οικίας,
•    μία αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία, που περιείχε ομοίως ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, μεικτού βάρους (37) γραμμαρίων,
•    μικροποσότητα κοκαΐνης και δισκία φαρμακευτικού σκευάσματος, για την αγορά του οποίου απαιτείται ιατρική συνταγή,
•    ένας μεταλλικός τρίφτης κάνναβης, με υπολείμματα της εν λόγω ναρκωτικής ουσίας,
•    (2) ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας και μία αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία με σπόρους κάνναβης,
•    το χρηματικό ποσό των (100) ευρώ, προερχόμενο από την πώληση των ναρκωτικών ουσιών, καθώς και
•    λαθραία πακέτα τσιγάρων και ένα κινητό τηλέφωνο.

Ανωτέρω λαθραία πακέτα τσιγάρων, θα σταλούν στο αρμόδιο Τελωνείο της περιοχής, προκειμένου να προσδιοριστούν οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι για το Ελληνικό Δημόσιο.

Το προανακριτικό έργο διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λιβαδειάς.
Διαβάστε Περισσότερα »

46χρονος- Ο φόβος και ο τρόμος των οδηγών στη γέφυρα της Θήβας

Από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, συνελήφθη 46χρονος ημεδαπός, ο οποίος ενέχεται στη διάπραξη ληστειών, κλοπής και φθορών, σε διερχόμενους οδηγούς οχημάτων, στη γέφυρα του Πυρίου Θηβών Βοιωτίας

Ο δράστης τον τελευταίο μήνα, μόνος του ή με τη βοήθεια ανηλίκων, χρησιμοποιώντας τούβλα, τσιμεντόλιθους και άλλα αντικείμενα, προσπαθούσε να ανακόψει τη διέλευση των οχημάτων, με σκοπό να αποκομίσει έστω και ευτελές κέρδος, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή των οδηγών και των επιβαινόντων αυτών

Διακριβώθηκε η δράση του τουλάχιστον σε (2) περιπτώσεις ληστειών και σε μία περίπτωση κλοπής, ενώ είχε προκαλέσει φθορές σε διερχόμενο τουριστικό λεωφορείο και Δ.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο και είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς με τον ίδιο τρόπο, να ακινητοποιήσει πλήθος οχημάτων

Σημειώνεται ότι ο 45χρονος έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις Διωκτικές Αρχές για παρόμοια και όχι μόνο αδικήματα


Συνελήφθη, χθες (27-04-2016) το μεσημέρι σε περιοχή της Θήβας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, ένας 46χρονος ημεδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για ληστείες, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής & φθορών, διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών και παράβαση νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο μεθοδικής έρευνας και κατάλληλης αξιολόγησης - αξιοποίησης στοιχείων, που είχαν συλλεχθεί από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, σχετικά με περιστατικά που αφορούσαν παρεμπόδιση της διέλευσης οχημάτων στη Γέφυρα του Πυρίου Θηβών, με σκοπό τη διάπραξη ληστειών και κλοπών σε βάρος των διερχόμενων οδηγών από τον 46χρονο, οργανώθηκε επιχείρηση με τη συνδρομή των Α’ & Β’ Ο.Π.Κ.Ε. Βοιωτίας, καθώς και της Α’ Ο.Π.Κ.Ε. Ευβοίας, κατά τη διάρκεια της οποίας δράστης εντοπίσθηκε και συνελήφθη.

Όπως προέκυψε από την πρόοδο της έρευνας, ο 46χρονος τον τελευταίο μήνα και σχεδόν σε καθημερινή βάση, μόνος του ή με τη συνδρομή ανηλίκων, κάνοντας χρήση βαριών και επικίνδυνων αντικειμένων (πέτρες, τσιμεντόλιθους, μάρμαρα, ξύλα, τούβλα κ.α.), καθώς και άλλων υλικών (ελαστικά και καπό αυτοκινήτων), προσπαθούσε να ανακόψει τη διέλευση και να ακινητοποιήσει τα διερχόμενα οχήματα.

Συγκεκριμένα, τοποθετούσε τα ανωτέρω αντικείμενα εντός του οδοστρώματος ή τα έριχνε εναντίον των οχημάτων και ακολούθως, εάν κατάφερνε να τα ακινητοποιήσει, πρόβαινε με τη χρήση απειλών για τη ζωή των οδηγών και των επιβαινόντων αυτών, στην αποκόμιση έστω και ευτελούς κέρδους.

Μέχρι στιγμής διακριβώθηκε η δράση του, σε τουλάχιστον δύο (2) περιπτώσεις ληστειών και μία περίπτωση κλοπής, ενώ είχε προκαλέσει φθορές σε διερχόμενο τουριστικό λεωφορείο και Δ.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο και είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς με τον ίδιο τρόπο, να ακινητοποιήσει πλήθος οχημάτων.

Η έρευνα συνεχίζεται από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, προκειμένου να διαπιστωθεί πλήρως η εγκληματική δραστηριότητα του 46χρονου, ενώ σημειώνεται ότι έχει απασχολήσει επανειλημμένα τις Διωκτικές Αρχές, για την τέλεση παρόμοιων και όχι μόνο, αξιόποινων πράξεων.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε χθες στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών, όπου παραπέμθηκε προκειμένου να απολογηθεί σήμερα στον κ. Ανακριτή Θηβών.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ψάχνετε για τσιπουράδικο; Ελάτε στο "ΚΑΡΑΝΤΑΣ-καφεδάκι-τσιπουράκι"

Ένας νέος δημιουργικός και αισθητικός χώρος  στη διασκέδαση της περιοχής μας, μας έδωσε ιδιαίτερη χαρά και υπόσχεται να ικανοποιήσει στο είδος του και τα πιο απαιτητικά γούστα.
Το   «ΚΑΡΑΝΤΑΣ καφεδάκι,τσιπουράκι»στην Ελλοπία Θηβών,είναι ένας πραγματικά φιλικός και οικείος χώρος, ιδανικός για οικογένειες, αλλά και για μικρές και μεγάλες παρέες, που θέλουν να γευθούν ξεχωριστές γεύσεις!
Η προσεγμένη ποιότητα στα τροφικά υλικά, τα ιδιαίτερα προσεγμένα πιάτα, η πρόθυμη και γρήγορη εξυπηρέτηση, το όμορφο περιβάλλον, αλλά και οι αληθινά προσιτές τιμές, είναι οι βασικοί λόγοι που κάνουν το «ΚΑΡΑΝΤΑΣ καφεδάκι,τσιπουράκι» να ξεχωρίζει!!!
 Για όσους αγαπούν το κρασί,το τσίπουρο και λατρεύουν να δοκιμάζουν και να ανακαλύπτουν τις γεύσεις θα δυσκολευτούν τι να πρωτοδιαλέξουν,καθώς υπάρχουν πάρα πολλές προτάσεις τόσο σε κρεατικά, όσο και σε θαλασσινά και μαγειρευτά,ψητά της ώρας, σαλάτες και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας.
Οσοι  πάλι αγαπούν τον καλό καφέ,το ποτό και την καλή μουσική,θα γίνει το νέο σας στέκι.
 Tηλ.επικοινωνίας 2264041001-6937278084  
Σας περιμένουμε!








Η σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστε Περισσότερα »

Μεγάλη Πέμπτη – Σήμερον Κρεμάται επί ξύλου


Την κορύφωση του Θείου Δράματος με την αναπαράσταση του σταυρικού Μαρτυρίου του Ιησού Χριστού βιώνουν στην εκκλησία οι πιστοί την Μεγάλη Πέμπτη.

Σήμερα το πρωί τελείται ο εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής μαζί με τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.

Στις εκκλησίες το βράδυ θα τελεστεί ο όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής. Σε αυτόν αναπαριστάται το Θείο Δράμα της Σταύρωσης και διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια που περιγράφουν τα γεγονότα από τη σύλληψη του Ιησού έως και την ταφή Του.

Συγκλονιστική είναι η υμνογραφία της εκκλησίας για την κορύφωση του Θείου Δράματος:

«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου, ο εν ύδασι την γην κρεμάσας. Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται, ο των αγγέλων βασιλεύς. Ψευδή πορφύραν περιβάλλεται, ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις.

Ράπισμα κατεδέξατο, ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ. Ήλοις προσηλώθη, ο νυμφίος της Εκκλησίας. Λόγχη εκεντήθη, ο υιός της Παρθένου. Προσκυνούμεν σου τα Πάθη, Χριστέ. Δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Ανάστασιν».

Μετά την σύλληψή Του στο όρος των Ελαιών, ο Χριστός δικάστηκε και καταδικάστηκε από τους Αρχιερείς σε μια δίκη που είχε τυπική διαδικασία αφού οι Φαρισαίοι ήθελαν τον θάνατο Του. Επειδή όμως δεν είχαν νόμιμη εξουσία, τον έστειλαν στον Πόντιο Πιλάτο, προκειμένου η καταδικαστική απόφαση να απαγγελθεί από αυτόν, καθώς κατείχε την εξουσία του Ρωμαίου διοικητή της περιοχής.

Ο Πιλάτος δεν ήθελε να πάρει την ευθύνη απάνω του και ζήτησε από το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο στην αυλή του Πραιτωρίου να διαλέξει ανάμεσα στον Βαραββά και τον Χριστό για το ποιος να σωθεί, δίνοντας παράλληλα «χάρη» για την γιορτή του Πάσχα.

Το πλήθος, (οι περισσότεροι συνεργάτες και οπαδοί του Βαραββά) διάλεξαν τον θάνατο του Ιησού με σταύρωση.

Από εκείνο το σημείο μέχρι και την σταύρωση, ο Ιησούς έζησε τον απόλυτο εξευτελισμό αλλά και την χλεύη του πλήθους και των Ρωμαίων στρατιωτών (πορφύρα, αγκάθινο στεφάνι, και μαστίγωμα).

Σύμφωνα με τις Γραφές, ο Ιησούς σταυρώθηκε στις 9 το πρωί, με το μαρτύριό Του να κρατάει πάνω στον σταυρό έξι ώρες.

Μετά το πέρας των 12 Ευαγγελίων, στις εκκλησίες ο κόσμος συγκεντρώνει τα λουλούδια προκειμένου να ξεκινήσει το στόλισμα του επιταφίου, το οποίο θα υποδεχτεί το σώμα του Χριστού την Παρασκευή το πρωί.
Διαβάστε Περισσότερα »

Συμβουλές της ΕΛ.ΑΣ για όσους φύγουν για το Πάσχα

Την προσοχή όσων φύγουν από την Αθήνα για τις γιορτές του Πάσχα εφιστά η Αστυνομία, δίνοντας συμβουλές ώστε οι πολίτες να μην βρεθούν προ εκπλήξεως τόσο στο σπίτι, όσο και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Στο σπίτι

-Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.
-Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.
-Μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.
-Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι "κράχτες" της απουσίας σας. -Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.
-Το σπίτι ή το διαµέρισµά σας να µη δείχνει «εντελώς κλειστό», υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.
-Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόματου φωτισμού.
-Ενεργοποιήστε, εάν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.
-Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας.
-Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας, µη διστάσετε να ειδοποιήστε το 100 ή το Αστυνομικό Τµήµα της περιοχής σας.
-Σε περίπτωση κλοπής, ειδοποιήστε το 100 ή το Τµήµα Ασφαλείας της περιοχής σας.
Στο ταξίδι

-Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, όπου κι αν βρίσκεστε.
-Μην αφήνετε ποτέ ασυνόδευτες τις αποσκευές σας, παρά μόνον όταν μπορείτε να τις ασφαλίσετε σε κάποιο χώρο υποδοχής.
-Σε περίπτωση μετακινήσεών σας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μην έχετε μαζί σας μεγάλα χρηματικά ποσά.
-Να πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σας στα Μηχανήματα Ανάληψης Χρημάτων (ΑΤΜ) με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα.
-Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε δικό σας μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή μηχανή), μην αφήνετε πολύτιμα αντικείμενα σ’ αυτό ή τοποθετήστε αυτά σε μη ορατό σημείο.
-Μην αφήνετε ποτέ τα κλειδιά της μηχανής ή του αυτοκινήτου σας επάνω σ’ αυτά, ακόμη και εάν πρόκειται να λείψετε για ελάχιστο χρόνο.
-Να φροντίζετε πάντοτε να παρκάρετε σε οδούς, εάν είναι δυνατόν καλά φωτιζόμενες τις νυκτερινές ώρες και ποτέ σε ερημικά μέρη. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερμού, εφόσον διαθέτετε.
Στη διαμονή

-Να ασφαλίζετε κατά την έξοδό σας, το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή το ενοικιαζόμενο δωμάτιο - διαμέρισμα όπου διαμένετε, ακόμη και εάν λείψετε για ελάχιστο χρόνο.
-Να εξασφαλίζετε την τοποθέτηση σε ασφαλές μέρος, στο χώρο της διαμονής σας, των χρημάτων ή των αντικειμένων αξίας που δεν θα χρειαστείτε στην έξοδό σας.
Στη διασκέδαση

Στη διασκέδασή σας σε Κέντρα - Bar - Καφετερίες - Εστιατόρια - υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων, μην αφήνετε ποτέ το πορτοφόλι, το κινητό, τα κλειδιά σας έκθετα επάνω σε τραπέζι, καθώς και τη ζακέτα ή το σακάκι σας, την τσάντα ή το τσαντάκι μέσης επάνω σε διπλανά καθίσματα ή κρεμασμένα σε αυτά.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ευχές απο την ΟΕΒΕ Θήβας


Διαβάστε Περισσότερα »

Ανάστατοι Έμποροι/Επαγγελματίες Διστόμου,Στειρίου,Οσίου Λουκά για το κλείσιμο της Τραπ. Πειραιώς, στο Δίστομο!



Ανοιχτή Επιστολή σε Σάλλα, Δραγασάκη, βουλευτές

Έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση επικρατεί στους κάτοικους και επαγγελματίες του μαρτυρικού Διστόμου, του Στειρίου και μιας ευρύτερης περιοχής  που περιλαμβάνει πολλά χωριά και κωμοπόλεις, άλλα και τον τουριστικό προορισμό της Βυζαντινής Μονής Οσίου Λουκά, για την απόφαση της Τράπεζας και κλείσει το κατάστημα της Τράπεζας, που ειναι μάλιστα το μοναδικό στην εν λόγω περιοχή.

Με Ανοιχτή Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς κ Μιχάλη Σάλλα, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη,τους Βουλευτές  κ.α. Η ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΜΠΟΡΩΝ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ -ΣΤΕΙΡΙΟΥ-ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ επισημαίνουν το οικονομικό πλήγμα που δέχονται σε μια δύσκολη στιγμή για την οικονομία,το εμπόριο  και τον τουρισμό.
Οι Εμποροι/Επαγγελματιες, που κοινοποιούν την ανοιχτή επιστολή στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Μπακογιάννη,την Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας κ. Φανή Παπαθωμά και
 Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Αγνιάδη. αναδεικνύουν τα βασικά  επιχειρήματα πληθυσμιακού δυναμικού, οικονομίας, γεωγραφίας και  και διοικητικής διάρθρωσης, που στοιχειοθετουν την ανάγκη λειτουργία του Καταστήματος στο Δίστομο επ ωφελεία και των δυο πλευρών.

Συζητήσεις και για πιο δυναμικές αντιδράσεις.Τι λένε οι συνταξιουχοι

Αντιδράσεις ετοιμάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες μας το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δίστομου Αράχωβας Αντικυρας και οι φορείς του τόπου - οι Πολιτιστικοι σύλλογοι Διστομου και Στειριου, Σύλλογοι Γονέων ,οι Χορωδίες, τα Αθλητικά Σωματεία, Πάρα πολλού συνταξιούχοι έχουν  πάει από το Κατάστημά και εκφράζουν την αντίδραση τους με έντονο τρόπο. <<Πως θα εξυπηρετουμαστε εμείς που δεν έχουμε τα παιδια κοντά μας; Πως θα  πηγαίνουμε χιλιόμετρα μακρυά για να πληρώσουμε ή να πληρωθούμε;>>,ρωτούν πολλοί από αυτούς , ενώ έχουν γίνει συζητήσεις και για πιο δυναμικές αντιδράσεις.

Στέρηση εργαλείου της οικονομικής δραστηριότητας

<<Εκφράζοντας τα συναισθήματα  και των χιλιάδων συμπατριωτών μας θεωρούμε την ανωτέρω απόφαση που γνωστοποιηθηκε  αρμοδίως  ως λανθασμένη  και ληφθείσα χωρις να συναξιολογηθούν πολλοί παράμετροι οικονομικής φύσης που άπτονται, επιπλέον, με την κοινωνική διάσταση της λειτουργίας ενός Τραπεζικού Ιδρύματος  ως εργαλείου της οικονομικής δραστηριότητας ενός τόπου αλλά και πολύ περισσότερο, ως μοχλού ανάπτυξης της Οικονομίας της χώρας>>, αναφέρει η Ομάδα Πρωτοβουλίας.

 Επίδραση σε όλη την Δυτ. Βοιωτία

 Σε ένα καλά τεκμηριωμένο κείμενο επισημαίνουν ότι λόγω της τοποθεσίας, της συγκοινωνιακής ανάπτυξης  και της οικονομικής διάρθρωσης της περιοχής το εν λόγω κατάστημα δυνάμει εξυπηρετεί αποκλειστικά  και τα χωριά  και κωμοπόλεις του Στειρίου, του Κυριακίου, της Αντίκυρας, της Δαύλειας -ακόμα και της Δεσφίνας του διπλανού Νομού Φωκίδας που δεν διαθέτουν Τράπεζα! Μόνο η Αντίκυρα, αναφέρουν, εξυπηρετείται εν μέρει από την Εθνική Τράπεζα που ειναι στον οικισμό Άσπρων Σπιτιών, από ιδρύσεως του εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδας>>. Κάνουν μνεία των δραστηριοτήτων επιχειρήσεων που σχετίζονται με την συντήρηση του εν λόγω εργοστασίου, τις μεταφορικές δράσεις για τον βωξίτη, αλλά και το γεγονός ότι σε Δίστομο -Στειρι  έχουν εγκατασταθεί  αρκετές Ανεμογεννήτριες παραγωγής  Αιολικής  ενέργειας καθώς και πολλές άλλες μεγάλες και μεσαίες Φωτοβολταικές εγκαταστάσεις και εκμεταλλεύσεις.

Τουρισμός

Μια ξεχωριστή διάσταση που, ειναι αλήθεια  δεν ειναι τόσο ''ορατή'' ώστε να ειναι ευρέως γνωστή στην περιοχή, ειναι η Τουριστική διάσταση καθώς στην περιοχή που καλύπτει το Κατάστημα σας στο Δίστομο βρίσκονται δυο πόλοι τουριστικής διάστασης :  Πρωτος και βασικός  ο τουριστικός προορισμός της  Βυζαντινής Μονής του Οσίου Λουκά, ενός από τα πλέον γνωστά τουριστικού ενδιαφέροντος μέρη στην Ελλάδα λόγω της γειτνίασης και με τους Δελφούς, με μέσο αριθμό  150.000/200.000 επισκεπτών κατ έτος. Και ακολουθεί τα τελευταία χρόνια , λόγω και της προβολής της υπόθεσης της Διεκδίκησης από την Γερμανία των Οφειλών από τα εγκλήματα και τις λεηλασίες κατά την κατοχή,  το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού και το Μαυσωλείο Θυμάτων Σφαγής Διστόμου, που έχει  πολύ μεγάλη άνοδο επισκεπτών! Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο  Προσκυνηματικός τουρισμός στο ίδιο το Δίστομο κατά τους τελευταίους 12 μήνες έφτασε τις 15.000.

 Και η Ομάδα Πρωτοβουλίας Εμπόρων Επαγγελματιών καταλήγει  με την παράκληση η Διοίκηση της Τράπεζας - και η Κυβέρνηση που έχει εκπρόσωπό της στο Διοικητικό Συμβούλιο- να ευαισθητοποιηθουν  και να προχωρήσουν σε  επανεξέταση και ανάκληση της απόφασης διακοπής   της λειτουργίας του Καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Δίστομο- που έχει οριστεί για τις 13 Ιουνίου.

Βεβαίως ειναι αυτονόητη η μεγάλη ταλαιπωρία για τους απλούς πελάτες/συνταξιούχους  στην καθημερινότητά τους αλλά και η επίπτωση που θα εχει αυτη στην οικονομία.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πασχαλινό γλέντι στο Παρόρι Βοιωτίας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΟΡΙΤΩΝ
«ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ»

                                            ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σας προσκαλούμε την Κυριακή του Πάσχα 1/5/2016 στις 22:00, στο πασχαλινό γλέντι του συλλόγου μας που θα πραγματοποιηθεί στο πολιτιστικό κέντρο του χωριού μας, στο παλαιό δημοτικό σχολείο στο Παρόρι . Δημοτικό-λαϊκό πρόγραμμα με τον Γ. Τσαπρούνη και την ορχήστρα του .
Τιμή εισόδου: 5 ευρώ
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα .

Με εκτίμηση εκ μέρους του ΔΣ,
Ο Πρόεδρος                                                                                    Ο Γεν. Γραμματέας
                Ματσώτας Παναγιώτης                                                                      Καλοπήτας Θεόδωρος


Διαβάστε Περισσότερα »

Ανοιξιάτικος σήμερα ο καιρός - Με ήλιο το σούβλισμα του αρνιού


Στους 25 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία Αραιές νεφώσεις και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας περιμένουμε σήμερα Μεγάλη Πέμπτη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 22 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 8 έως 25 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 10 έως 22 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 14 έως 23 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 13 έως 23 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς, ενώ εξαίρεση θα παρουσιάσει το Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις τοπικά ισχυροί. Μέτριοι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις θα πνέουν στο Ιόνιο.
Την Κυριακή του Πάσχα, δεν φαίνεται με τα έως τώρα στοιχεία ότι θα υπάρξει σημαντική μεταβολή του καιρού, μόνο που αναμένονται μπόρες από το μεσημέρι και μετά στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας.

Αναλυτικά η πρόγνωση

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Αίθριος και βαθμιαία αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα ορεινά τις απογευματινές ώρες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Ασθενείς μεταβλητοί πρόσκαιρα στην κεντρική Μακεδονία νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα δυτικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.


Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι κυρίως στα βόρεια ορεινά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.


Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. Βαθμιαία αραιές νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες.
Άνεμοι: Ασθενείς μεταβλητοί πρόσκαιρα στα ανατολικά και νότια από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 25 βαθμούς Κελσίου.


Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.


Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.


Αττική

Καιρός: Αίθριος και βαθμιαία αραιές νεφώσεις που το βράδυ θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 πρόσκαιρα από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 10 έως 24 βαθμούς Κελσίου.


Θεσσαλονίκη

Καιρός: Αίθριος και βαθμιαία αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Ασθενείς μεταβλητοί πρόσκαιρα νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Εκπαιδευτική αποστολή στην Ιταλία με το Επιμελητήριο Βοιωτίας

 



Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκπαιδευτική αποστολή στην Ιταλία, που διοργάνωσε το Επιμελητηριο Βοιωτίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + 2015, σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο μας, με τίτλο  "Διασφάλιση/Στήριξη των αγροτικών τροφίμων μέσω βελτίωσης της εφοδιαστικής αλυσίδας (agro-logistics)".
 Η εκπαιδευτική αποστολή πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα, από 8 έως 21 Απριλίου, στην ευρύτερη περιφέρεια της Emilia-Romagna της Ιταλίας (Ρώμη, Ρίμινι, Μπολόνια).
Στην αποστολή συμμετείχαν 20 επιχειρηματίες και εργαζόμενοι του αγροτοδιατροφικού κλάδου της τοπικής μας οικονομίας.
Στόχος του σχεδίου είναι η ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και της αειφόρου ανάπτυξης στην Βοιωτία,  μέσω της γνωριμίας των τοπικών παραγωγών με μεθόδους και τρόπους διαχείρισης αγροτικών εκμεταλλεύσεων, παραγωγής και διακίνησης τροφίμων και ποτών, που επιτυχημένα υλοποιούνται σε χώρες εκτός Ελλάδας.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων στην γειτονική χώρα, οι οποίες ενδεικτικά είχαν σαν αντικείμενο την παραγωγή και τυποποίηση ελαιολάδου, την καλλιέργεια δημητριακών και την παραγωγή ζυμαρικών, την καλλιέργεια αμπελιών και την οινοποιία, την καλλιέργεια αρωματικών φυτών και την τυποποίηση τους, την λειτουργία θερμοκηπίων και φυτωρίων, την κτηνοτροφία, την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων κρεατοπαραγωγής, τον αγροτουρισμό και άλλα.
Οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις αυτές παράγουν τα προϊόντα τους τηρώντας τα κοινοτικά πρότυπα βιολογικής καλλιέργειας και παραγωγής τροφίμων, γεγονός που προσδίνει υψηλή προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα προϊόντα ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η συνολική ανάδειξη της τοπικής περιφέρειας, ως προτύπου αειφόρου ανάπτυξης και αρμονικού συνδυασμού ποικίλων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων.
Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας στις μεθόδους καλλιέργειας και παραγωγής τροφίμων σε συνδυασμό πάντα με τον προσήκοντα σεβασμό στην παράδοση. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το κεντρικό σύνθημα, το οποίο έχει υιοθετήσει μια εξωστρεφής επιχείρηση βιολογικών ζυμαρικών, με τίτλο «η παράδοση είναι επανάσταση» (the tradition is revolution).
Ακόμη, εντυπωσιακή είναι η ανάπτυξη των συνεργατικών δικτύων, είτε στο πλαίσιο συνεταιριστικών οργανώσεων, είτε ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Οι συμμετέχοντες είχαν ακόμη την δυνατότητα να επισκεφτούν την εταιρία Prober, επιστημονικό φορέα, θυγατρικό της Federazione Italiana Agricoltoura Biologica e Biodinamika, δηλαδή της ομοσπονδίας των ιταλικών βιολογικών αγροτικών επιχειρήσεων, η οποία έχει ενταγμένους στην δύναμη τους το 95% των βιοκαλλιεργητών της Ιταλίας. 
Στο πλαίσιο αυτό, είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν τις βασικές αρχές την εφαρμοσμένης βιοκαλλιέργειας, που όπως παραστατικά συνόψισαν οι εισηγητές είναι, ότι «η βιοκαλλιέργεια είναι απόφαση ζωής, ηθικής και δημοκρατίας».

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η ανάλυση της αγοράς βιολογικών προϊόντων, η αυξανόμενη διείσδυση των προϊόντων αυτών στο καταναλωτικό κοινό καθώς και ο τρόπος διάθεσης των βιολογικά παραγόμενων προϊόντων, ιδιαίτερα με την χρήση του διαδικτύου και του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Ιδιαίτερη εντύπωση  προκάλεσε και η παρουσίαση της βιοδυναμικής καλλιέργειας, η οποία ίσως αποτελεί το επόμενο στάδιο της βιοκαλλιέργειας και αντιμετωπίζει την αγροτική παραγωγή, γεωργική και κτηνοτροφική, καθώς και την παραγωγή τροφίμων με μια εντελώς ολιστική προσέγγιση. Στην βιοδυναμική καλλιέργεια σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το βιοδυναμικό ημερολόγιο καλλιέργειας, το οποίο λαμβάνει υπόψη του την αστρολογία και ιδιαίτερα τις φάσεις της σελήνης.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Ο Πρόεδρος
Παναγιώτης Αγνιάδης
Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΚΑΕΛΕ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ


Διαβάστε Περισσότερα »

Τα τροχαία η πρώτη αιτία θανάτου των νέων στην Ελλάδα



    Παρότι το θέμα των τροχαίων ατυχημάτων έρχεται στην επικαιρότητα μόνο στις περιόδους που αρκετοί από εμάς εγκαταλείπουμε τα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι ένα θέμα διαχρονικό.


Στην Ελλάδα τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν την... πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους από 15 έως 29 ετών και τα τελευταία πενήντα χρόνια έχουν καταγραφεί 2 εκατομμύρια τραυματίες και 120.000 νεκροί.

Ο Ιατρικός Σύλλογος, με αφορμή τη συνεχιζόμενη καταγραφή των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρόληψή τους.

Ο ΙΣΑ και η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας (Ε.Ε.Χ.Ο.Τ) έχουν εκδώσει έναν οδηγό για την ασφαλή οδήγηση, ο οποίος θα διανεμηθεί στους πολίτες ενόψει των εορτών του Πάσχα.

Η Ελλάδα, βάσει των στοιχείων της Eurostat για τα θανατηφόρα τροχαία, κατέχει την τρίτη θέση ανάμεσα στους 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη Ρουμανία και τη Λιθουανία.

Τα ατυχήματα που χαρακτηρίζονται «σοβαρά» και «θανατηφόρα» αυξήθηκαν κατά 3,8% και 8,3% αντίστοιχα, ενώ αντιθέτως τα «ελαφρά» μειώθηκαν κατά 10,9%.

Η κυριότερη αιτία των δυστυχημάτων είναι η αμέλεια των ίδιων των οδηγών. Ειδικότερα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 σημειώθηκαν 328 θανατηφόρα τροχαία. Αναφορικά με τα αίτιά τους, σε ποσοστό 28,7% αποδίδονται σε αμέλεια του οδηγού του οχήματος, το 38,7% ερευνάται ακόμη και το υπόλοιπο 32,6% οφείλεται σε κίνηση στο αντίθετο ρεύμα (9,5%), στην απόσπαση προσοχής οδηγού (6,1%), σε αίτια αναφερόμενα σε πεζούς (6,1%), υπερβολική ταχύτητα (4,6%), στην παραβίαση προτεραιότητας (4,0%), σε αίτια αναφερόμενα στην οδό και τον καιρό (0,9%), παραβίαση σηματοδότη (0,6%), σε αίτια αναφερόμενα στο όχημα (0,3%) και σε αντικανονικό προσπέρασμα (0,3%).

Σημαντικός παράγοντας στην πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων θεωρείται η μέθη, καθώς τα τροχαία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες 19-39 ετών και το 50% αυτών οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών.

Η καμπάνια αυτή ενημέρωσης βασίζεται σε έναν δωδεκάλογο για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων:

1. Να γίνεται χρήση ζώνης από όλους τους επιβάτες.
2. Να γίνεται πάντα χρήση κράνους και στολής προστασίας (για τους δικυκλιστές).
3. Τα παιδιά πρέπει να κάθονται στο πίσω κάθισμα, σωστά δεμένα ανάλογα με το ύψος και το βάρος τους.
4. Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα, τόσο πολλαπλάσιος είναι ο κίνδυνος εμπλοκής σε τροχαίο.
5. Η απόσπαση της προσοχής αποτελεί σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου (χρήση κινητού τηλεφώνου, κούραση του οδηγού, δυνατή μουσική, έντονες συζητήσεις κ.ά.).
6. Να μη γίνεται χρήση αλκοολούχων ποτών. Αν πρόκειται να πιούμε, επιλέγουμε τον οδηγό της παρέας που δεν πίνει για να μας οδηγήσει με ασφάλεια στο σπίτι.
7. Προσοχή: Ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά σε περίπτωση ταυτόχρονης λήψης φαρμάκων.
8. Πριν από το ταξίδι φροντίζουμε να έχουμε κοιμηθεί καλά, ενώ κατά τη διάρκειά του πρέπει να κάνουμε κάθε 2-3 ώρες στάσεις για ξεκούραση ή ξεμούδιασμα.
9. Αρκετά τροχαία ατυχήματα οφείλονται στο ότι τα παιδιά ή οι συνεπιβάτες ενοχλούν και εκνευρίζουν τους γονείς - οδηγούς. Για να υπάρχει ηρεμία κυρίως σε μεγάλες διαδρομές να βεβαιωνόμαστε ότι τα παιδιά στο αυτοκίνητο έχουν κάποια ασφαλή παιχνίδια για να απασχολούνται
10. Να μη χρησιμοποιείται η Λωρίδα Εκτάκτου Ανάγκης (ΛΕΑ).
11. Αυστηρή τήρηση των κανόνων κυκλοφορίας. (ΠΡΟΣΟΧΗ: όχι παραβίαση του stop, του κόκκινου σήματος κ.λ.π)
12. ΠΡΟΣΟΧΗ στην προσπέραση των αυτοκινήτων.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ