Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Έτσι ψήφισαν οι Βρετανοί


  
Νέοι και υψηλά αμειβόμενοι η συντριπτική πλειονότητα όσων ήθελαν την παραμονή στην ΕΕ
Το χάσμα που προέκυψε μέσα από την κάλπη στο βρετανικό δημοψήφισμα φαίνεται πως έχει βαθιές ρίζες μέσα στην κοινωνία. Ο Guardian και η Mirror επιχείρησαν μια ανάλυση του τρόπου με τον οποίο ψήφισαν οι Βρετανοί και το αποτέλεσμα προκαλούν προβληματισμό καθώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά δείχνουν πως τον σημαντικότερο ρόλο δεν διαδραμάτισαν οι καμπάνιες αλλά οι κοινωνικές ανισότητες!

Ηλικίες

- Το 73% των νέων έως 25 ετών τάχθηκε υπέρ της Ε.Ε., ενώ το 60% των συνταξιούχων ψήφισε υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε.

- Με το Bremain τάχθηκε και το 62% των ηλικιών 25 έως 34 ετών, ενώ το ίδιο ποσοστό στις ηλικίες 35 έως 44 ετών περιορίστηκε στο 52%.

- Αντίθετα, το 56% των ηλικιών 45 έως 54 ετών και το 57% των ηλικιών 55 έως 64 ετών υποστήριξε το Brexit.

Κοινωνικά Στρώματα

- Το 57% των υψηλά αμειβόμενων κοινωνικών στρωμάτων τάχθηκε υπέρ του Remain, ενώ αντίθετα, τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, σε ποσοστό 64%, στήριξαν το Brexit.

- Υπέρ του Remain τάχθηκε η πλειοψηφία των αποφοίτων πανεπιστημίου, ενώ αντίθετα, την έξοδο από την Ε.Ε. στήριξε η πλειονότητα των απόφοιτων δευτεροβάθμιας ή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Χρώμα δέρματος

- Οι λευκοί ψηφοφόροι επί της ουσίας, χωρίστηκαν στη μεση, καθώς το 53% στήριξε το Brexit ενώ το 47% το Bremain.

- Οι ασιατικής καταγωγής ψηφοφόροι, σε ποσοστό 67%, ψήφισαν υπέρ της παραμονής, όπως ακριβώς έπραξε και το 73% των μελαμψών ψηφοφόρων.

Θρησκεία

- Το 58% όσων δηλώνουν Χριστιανοί, τάχθηκε υπέρ του Brexit,

- Η συντριπτική πλειοψηφία του Μουσουλμάνων (70%) υποστήριξε την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Διαβάστε Περισσότερα »

Αρχίζει ο …φοροκαύσωνας - Όλο το χρονοδιάγραμμα των επιβαρύνσεων



Μπορεί το οικονομικό επιτελείο να εμφανίζεται ικανοποιημένο για την εκπλήρωση των στόχων στο σκέλος των δημοσίων εσόδων μέχρι το 5μηνο, ωστόσο, τα δύσκολα είναι μπροστά.
Και αυτό γιατί από τον Ιούλιο και μέχρι τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να πληρωθούν φόροι συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώνει τρεις ή και τέσσερις λογαριασμούς πέραν των όποιων υποχρεώσεων του παρελθόντος (δόσεις για ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών κ.λπ).

Υστερα από ένα υφεσιακό α’ εξάμηνο, ελπίζει ότι θα είναι τέτοια η δυναμική που θα αναπτυχθεί εξαιτίας της ολοκλήρωσης της α’ αξιολόγησης, ώστε το έτος θα κλείσει με μικρά ποσοστά πτώσης του ΑΕΠ αλλά και εκπλήρωση του φετινού δημοσιονομικού στόχου δηλαδή της εμφάνισης πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5%. Για να συμβούν όλα αυτά όμως, τουλάχιστον έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να ανταποκριθούν σε μια ακόμη φοροεπιδρομή που ξεκινά σε λίγες μέρες.

Ο Ιούλιος φέρνει την 1η δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Όλη την εβδομάδα που πέρασε, κυρίαρχο θέμα συζήτησης στο υπουργείο Οικονομικών ήταν το αν τελικώς θα υπάρξει παράταση στην προθεσμία δεδομένου ότι αμέσως μετά του Αγίου Πνεύματος, η στατιστική έδειχνε ότι υπολείπονται τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια δηλώσεις. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, ακόμη και να ανακοινωθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων –αυτό θεωρείται πλέον πιθανό- δεν πρόκειται να αλλάξει η προθεσμία καταβολής της 1ης δόσης.

Έτσι, η 1η δόση του φόρου εισοδήματος, η οποία θα αντιστοιχεί σε περίπου ένα δισ. ευρώ, θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 29 Ιουλίου. Για τις επιχειρήσεις –οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος λόγω της αύξησης του συντελεστή από το 26% στο 29%– η κατάσταση είναι αρκετά πιο δύσκολη. Με την υποβολή της δήλωσης θα πρέπει να γίνει η καταβολή της 1ης δόσης του φόρου ενώ η δεύτερη δόση θα πρέπει υποχρεωτικά να πληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου. Σε ενδεχόμενη παράταση –κρίνεται και στις επιχειρήσεις απαραίτητη αφενός λόγω των προβλημάτων στο Taxis και αφετέρου λόγω της καθυστερημένης ενεργοποίησης της ηλεκτρονικής εφαρμογής– είναι πολύ πιθανό οι επιχειρήσεις να χρειαστεί να καταβάλουν δύο δόσεις μέσα στον Ιούλιο: την πρώτη με την υποβολή της δήλωσης και τη δεύτερη με το τέλος του μήνα στις 29 Ιουλίου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ. Ο Ιούλιος θα φέρει και την πρώτη τριμηνιαία δήλωση ΦΠΑ στην οποία θα αποτυπωθούν… 7 διαφορετικοί συντελεστές. Δεδομένου ότι ο συντελεστής του 24% επιβλήθηκε από την 1η Ιουνίου, στη δήλωση του β’ τριμήνου θα «συνυπάρξουν» τα έσοδα και τα έξοδα του πρώτου διμήνου (Απρίλιου-Μαΐου) κατά το οποίο εφαρμόζονταν άλλοι συντελεστές, με αυτούς τους του Ιουνίου. Και δεν είναι μόνο η αύξηση του 23% στο 24% αλλά και η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά στη μέση του τριμήνου. Ετσι, οι δηλώσεις του ΦΠΑ θα έχουν συντελεστές: 4,5%, 6%, 9%, 13%, 16%, 23% και 24%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές δεν θέλουν να επιτρέψουν φέτος στις ελληνικές αρχές να παρατείνουν την προθεσμία πληρωμής του ΕΝΦΙΑ μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2017 ώστε οι ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερες δόσεις. Έτσι, στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θέλουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος μέχρι το τέλος Ιουνίου ώστε να υπάρξει χρόνος για την έκδοση των εκκαθαριστικών μέχρι το τέλος Ιουλίου. Με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα (καθυστέρηση στην υποβολή των δηλώσεων, ανάγκη υπολογισμού της αξίας όλων των αγροτεμαχίων για τις ανάγκες του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων), είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει η εκκαθάριση νωρίτερα από τα τέλη Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο και η αποπληρωμή του φόρου θα γίνει σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις έως τον Δεκέμβριο. Μόνο αν καταφέρει η κυβέρνηση να μεταπείσει τους δανειστές προκειμένου να υπάρχει το «ξεχείλωμα» της διαδικασίας πληρωμής μέχρι τον Φεβρουάριο, θα αυξηθούν οι δόσεις από τέσσερις σε έξι.

«Φινάλε» με τα τέλη κυκλοφορίας

Η χρονιά θα κλείσει με την υποχρέωση καταβολής των τελών κυκλοφορίας του 2017, μια υποχρέωση που θα φτάσει στα 1,1 δισ. ευρώ. Είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρξουν νέες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού. Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται ήδη σενάρια τα οποία προβλέπουν αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας για όσα ΙΧ έχουν κυκλοφορήσει από το 2005 μέχρι το 2010. Γι’ αυτά τα οχήματα, τα τέλη υπολογίζονταν μέχρι τώρα βάσει του κυβισμού του κινητήρα. Σχεδιάζεται να επεκταθεί το σύστημα που ισχύει για τα οχήματα που κυκλοφόρησαν και μετά το 2010 έτσι ώστε και τα οχήματα 6ετίας, 8ετίας ή 10ετίας να επιβαρύνονται βάσει των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και όχι βάσει του κυβισμού.
  fpress.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζό στη Δροσιά Χαλκίδας



Ερευνώνται οι ακριβείς συνθήκες του ατυχήματος


Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Χαλκίδας ένας 46χρονος που παρασύρθηκε στη Δροσιά Χαλκίδας από Ι.Χ. που οδηγούσε ένας 42χρονος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το αυτοκίνητο κινούνταν από Δροσιά προς Χαλκίδα και είχε την ίδια κατεύθυνση με το θύμα που περπατούσε την άκρη του δρόμου. Τις ακριβείς συνθήκες της παράσυρσης, που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του 46χρονου ερευνά η τροχαία Χαλκίδας.
lamiareport.
Διαβάστε Περισσότερα »

Απόφοιτος του ΔΠΘ φέρνει κοντά τη Θήβα στη Ροδόπη

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΩΣ ΧΟΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΜΕ ΔΥΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ  Ο Δημήτρης Φρούσιος εισήχθη στο ΤΕΦΑΑ το 2010, ολοκλήρωσε τις σπουδές του και το 2014 αποχαιρέτησε την Κομοτηνή για να επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Θήβα. Τα τελευταία δύο χρόνια ωστόσο επισκέπτεται συνεχώς την πόλη μας, αφού διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με ανθρώπους που γνώρισε και αγάπησε στην Κομοτηνή Τις ημέρες αυτές βρίσκεται στη Ροδόπη, μαζί με άλλα 60 άτομα, μέλη δύο συλλόγων στους οποίους διδάσκει παραδοσιακούς χορούς
 Ήρθε ως ένας απλός φοιτητής, ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους στην Κομοτηνή, όμως επέλεξε να δημιουργήσει δεσμούς, να επενδύσει στις σχέσεις του με τον ντόπιο πληθυσμό. Ο λόγος για τον Δημήτρη Φρούσιο, ο οποίος αποφοίτησε από το ΤΕΦΑΑ στην ειδικότητα παραδοσιακών χορών και σήμερα αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ Θήβας και Ροδόπης στον τομέα της παράδοσης και του πολιτισμού.
Ο Δημήτρης Φρούσιος εισήχθη στο ΤΕΦΑΑ το 2010, ολοκλήρωσε τις σπουδές του και το 2014 αποχαιρέτησε την Κομοτηνή για να επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Θήβα. Τα τελευταία δύο χρόνια ωστόσο επισκέπτεσαι συνεχώς την πόλη μας, αφού διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με ανθρώπους που γνώρισε και αγάπησε στην Κομοτηνή. Ένας από αυτούς είναι και ο δικηγόρος, χοροδιδάσκαλος και αντιπρόεδρος του συλλόγου Ποντίων "Εύξεινος Πόντος" Στέλιος Νικολάου.
 Η γνωριμία τους στάθηκε η αφορμή για την επίσκεψη του συλλόγου Ποντίων Σαπών "Τα Κασσιτερά" πέρσι το καλοκαίρι στη Θήβα. Σε ανταπόδοση της άψογης φιλοξενίας που έτυχαν οι Ροδοπίτες, προσκλήθηκαν στη Ροδόπη ο σύλλογος πολιτιστικής ανάπτυξης Θήβας "Λάϊος" του οποίου είναι χοροδιδάσκαλος ο Δημήτρης Φρούσιος, καθώς και ο χορευτικός σύλλογος Ερυθρών Βοιωτίας "Το Κριεκούκι", με τον οποίο επίσης συνεργάζεται ο νεαρός. Έτσι από την Τετάρτη βρίσκονται στη Ροδόπη και φιλοξενούνται στις Πέτρινες Κατασκηνώσεις της Μαρώνειας περίπου 60 άτομα. "Ήμουν από τους πρώτους φοιτητές που μπήκαν σε τοπικά συγκροτήματα, μάλιστα το πρώτο συγκρότημα που είχα σα δάσκαλος, ήταν ο σύλλογος Παραδημής και Φίλων. Ήμουν επίσης στο σύλλογο Μεσοχωρίου, στην Πολιτιστική Κίνηση Ροδόπης και φυσικά σαν χορευτής στον Εύξεινο Πόντο.
Με τον Στέλιο Νικολάου έχουμε μία συνεργασία πολλά χρόνια και ήταν ένας άνθρωπος σταθμός για μένα στην Κομοτηνή", δήλωσε ο νεαρός χοροδιδάσκαλος. Έτσι όπως εξήγησε, "συνδέθηκα με την τοπική κοινωνία. Δεν ήμουν από τους φοιτητές που ήρθαν και συνυπήρχαν μόνο με φοιτητές. Αυτό με βοήθησε και τώρα μου άνοιξε τις πόρτες να έρθω πλέον από τη Θήβα με τους δικούς μου συλλόγους και να συνεχίσουμε τη σχέση μας". Σήμερα ο νεαρός συνεχίζει και ασχολείται με τον παραδοσιακό χορό, εκπαιδεύοντας τις νέες γενιές χορευτών σε συλλόγους.
 "Όλοι εδώ είναι πολύ φιλόξενοι και αυτό έχουμε να το λέμε εμείς εκεί στον Νότο", είπε ο Δημήτρης Φρούσιος, παροτρύνοντας όλους τους επόμενους φοιτητές "να συνδεθούν με όποιο τρόπο μπορούν με τους φορείς και την τοπική κοινωνία, είναι πραγματικά απίστευτη και μοναδική εμπειρία το να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους τέτοιους. Εμένα με βοήθησε και στη ζωή μου γενικότερα, όχι μόνο στην Κομοτηνή", τόνισε. [Ο Δημήτρης Φρούσιος, μαζί με τον Στέλιο Νικολάου και τον πατέρα του Τάσο Φρούσιο ] ΞΕΝΑΓΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΜΑΡΩΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Οι φιλοξενούμε συμμετείχαν στην ετήσια εκδήλωση του πολιτιστικού συλλόγου Σαπών "Τα Κασσιτερά" και στο πλαίσιο της παραμονής τους την Τετάρτη συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Μαρώνειας Σαπών Γιάννη Σταυρίδη. Είχαν την ευκαιρία να ακούσουν για την περιοχή, ενώ, παρά το πολύωρο ταξίδι τους και κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, επισκέφθηκαν το αρχαίο θέατρο, ξεναγήθηκαν, ενημερώθηκαν από την αρχαιολόγο Νάγια Δαλακούρα και εντυπωσιάστηκαν από την ιστορία και την μαγεία του τοπίου.
 Την Πέμπτη περπάτησαν στα σοκάκια της Κομοτηνής. Επισκέφτηκαν την αγορά της πόλης, το εκκλησιαστικό μουσείο της Κομοτηνής, καθώς και άλλους χώρους πολιτισμού και αρχαιολογικής αξίας, συνοδευόμενοι από τον Στέλιο Νικολάου. "Μείναμε γοητευμένοι από την ξενάγηση που έγινε, ξεκινώντας από το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας. Κάναμε βόλτα, είχαμε φιλοξενία και κέρασμα στην πλατεία των Σαπών από τον δήμαρχο. Συμμετείχαμε στην χορευτική εκδήλωση στις Σάπες", τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θήβας "Λάϊος" και πατέρας του Δημήτρη, Τάσος Φρούσιος. "Είχαμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε τους δύο συλλόγους και στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής κάναμε παρέλαση στους δρόμους των Σαπών, οι τοπικοί μας σύλλογοι είδαμε να κερνάν τους φιλοξενούμενους και πραγματικά να ξεσηκωθούν τους δρόμους των Σαπών, με αποτέλεσμα όλοι μαζί να καταλήξουμε στο θέατρο όπου ο κόσμος μας αγκάλιασε", είπε ο Στέλιος Νικολάου. Εξάλλου σε περιόδους κρίσης "αυτές οι ανταλλαγές που φέρνουν κοντά τις τοπικές παραδόσεις, είναι ο μηχανισμός άμυνας σε αυτή την ισοπέδωση που γίνεται στις κοινωνίες. Έχουμε πιστέψει ότι μπορούμε να σφυρηλατήσουμε ουσιαστικές σχέσεις και να παλέψει ο κάθε φορέας για τις τοπικές παραδόσεις, για να κρατήσουμε ζωντανές τις ρίζες μας", ήταν το μήνυμα του Τάσου Φρούσιου. Θήβα και Ροδόπη χτίζουν γέφυρες φιλίας και συνεργασίας και αφορμή στάθηκε ένας φοιτητής που απλώς επέλεξε την Κομοτηνή για το τόπο σπουδών του.
xronos.gr




Διαβάστε Περισσότερα »

Γέμισε η πλατεία της Λιβαδειάς στο 11ο Αντιναρκωτικό Φεστιβάλ του ΕΣΥΝ-ΦΩΤΟ


  Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23-6-2016, στην κεντρική Πλατεία της πόλης το 11ο Φεστιβάλ κατά των ναρκωτικών που οργάνωσε το  παράρτημα Βοιωτίας του ΕΣΥΝ με την στήριξη όλων των τοπικών φορέων της πόλης, όπως ο Δήμος, το Εμπορικό Επιμελητήριο, και Πολιτιστικοί φορείς της πόλης.

Στη γεμάτη πλατεία μίλησε η πρόεδρος του παραρτήματος, κα Λιάνα Καραβασίλη, και στη συνέχεια παρουσιάστηκε στο κοινό πολιτιστικό πρόγραμμα με τραγούδια και μουσική από την μικτή χορωδία Λιβαδειάς «Έρκυνα», και δημοτικοί χοροί από το παιδικό χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Γυναικών Αγ. Γεωργίου και του χορευτικού τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Λιβαδειάς.

 




Διαβάστε Περισσότερα »

Η Ιστορία του Πύργου της Αλιάρτου


 Στην είσοδο της Αλιάρτου, στο δρόμο Θήβας-Αλιάρτου, πάνω από σπηλαιώδες άνοιγμα στην άκρη της αποξηραμένης λίμνης της Κωπαΐδας υψώνεται επιβλητικός μεσαιωνικός Πύργος που ανήκει σε μια σειρά από κατασκευές ίδιου τύπου στη Βοιωτία που λειτουργούσαν ως βάση του δικτύου επικοινωνίας και της άμυνας. Κατασκευάστηκε από Καταλανούς φεουδάρχες της περιοχής σε στρατηγικό πέρασμα και αποτελούσε οχυρό για την προστασία του φεουδάρχη και του αγροτικού πληθυσμού της περιοχής σε περίπτωση εχθρικής επιδρομής.

Για τη σημερινή Αλίαρτο ο Καταλανικός Πύργος της αποτελεί ξεχωριστό μνημείο, γιατί είναι από τα πιο καλοδιατηρημένα δείγματα μεμονωμένων οχυρωματικών έργων των Σταυροφόρων ιπποτών στην Ελλάδα, παρόλο που τμήμα του έχει καταρρεύσει από σεισμούς.
Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Η βάση του πύργου έχει διαστάσεις 7,93x7,79μ. Το ύψος του είναι 17 μέτρα και ήταν τριώροφος.

Για την ανέγερσή του χρησιμοποιήθηκε εγχώρια πέτρα και υλικά που προέρχονταν από αρχαιο-ελληνικά ή βυζαντινά κτίσματα, με κεραμίδια ή τούβλα ως συνδετικό υλικό. Η λιθοδομή του Πύργου είναι, γενικά, πρόχειρη, αλλά οι γωνίες του κτίσματος είναι οικοδομημένες με τετραγωνισμέ-νους, σχετικά μεγαλύτερου μεγέθους, λίθους, οι οποίοι διασφαλίζουν τη σταθερότητα

O πρώτος και ο τέταρτος όροφος υποστηρίζονταν με πέτρινους θόλους (ο θόλος του τετάρτου ορόφου εκτείνεται από τα ανατολικά προς το νότο), ενώ ο δεύτερος και ο τρίτος όροφος υποστηρίζονταν με ξύλινες δέσμες δοκών. Οι όροφοι επικοινωνούσαν μεταξύ τους με ξύλινες σκάλες προσαρμοσμένες στο εσωτερικό και εξωτερικό μέρος του κτηρίου με μεγάλες και ισχυρές δοκούς.

Η αίθουσα του τετάρτου ορόφου φωτιζόταν από ένα και μοναδικό παράθυρο που είχε τη μορφή καμάρας (2), το οποίο βρισκόταν σε ευθεία γραμμή πάνω από την είσοδο (3) του τρίτου ορόφου. Το παράθυρο αυτό χρησιμοποιούνταν για την εκτόξευση βλημάτων κατά ανεπιθύμητων επισκεπτών. Η είσοδος του τρίτου ορόφου έκλεινε με ξύλινη πόρτα, η οποία στο εξωτερικό της μέρος είχε ειδική ξύλινη πλατφόρμα από δοκούς που στερεώνονταν σε οπές στον πέτρινο τοίχο. Συνδυασμοί δοκών συνέδεαν τις εξωτερικές σκάλες του Πύργου.

Σε διάφορα σημεία του κτίσματος είχαν κατασκευαστεί μικρά και στενά παράθυρα που χρησίμευαν ως πολεμίστρες για εκτόξευση βελών (4). Στο νότιο μέρος του, τέτοιες πολεμίστρες υπήρχαν στο δεύτερο και τρίτο όροφο, ενώ στο δυτικό και ανατολικό μέρος είναι εμφανείς και στον πρώτο όροφο.

Ο δεύτερος όροφος διαχωριζόταν από τον τρίτο με ξύλινο πάτωμα στηριγμένο σε δέσμες δοκών που ήταν προσαρμοσμένες στους τοίχους του Πύργου.

Υπήρχαν, επίσης, μικρά ξύλινα μπαλκόνια στο εξωτερικό περίζωμα του τοίχου για τον έλεγχο του περιβάλλοντα χώρου. Όπως διαφαίνεται από τις δοκούς βάσης (6), οι δοκοί στερέωσης των ξύλινων κατασκευών μπορούσαν να τοποθετούνται και σε διαφορετικές οπές των εσωτερικών τοίχων. Επομένως, οι κλίμακες θα πρέπει, για λόγους ασφαλείας, να ήταν κινητές (5).

Ο πρώτος όροφος λειτουργούσε ουσιαστικά ως αποθήκη.
Παράλληλες Ιστορίες

Σημείωση. Όλες οι διαδικτυακές πηγές αναφέρουν ότι ο πύργος είναι καταλανικός του 13ου αιώνα. Οι Καταλανοί όμως έγιναν κύριοι της περιοχής μετά το 1318 (δηλ. το 14ο αιώνα). Άρα ο πύργος, αν όντως είναι του 13ου αιώνα, κατασκευάστηκε από τους Φράγκους του Δουκάτου των Αθηνών και χρησιμοποιήθηκε αργότερα, για αιώνες, από τους Καταλανούς. Η πιο πιθανή εκδοχή ίσως είναι ότι κατασκευάστηκε μετά το 1318 και αναφέρεται λανθασμένα του 13ου αιώνα.Οι χρονιές που αρχίζουν από '13' ανήκουν στον 14ο αιώνα και όχι στον 13ο. Είναι σύνηθες λάθος.
castlegr.
Διαβάστε Περισσότερα »

Αιτήσεις για τις σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ



Από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανακοινώνεται ότι κατά το σχολικό έτος 2016-17 θα εισαχθούν στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ 5.772 μαθητές και μαθήτριες, προκειμένου να εκπαιδευτούν σε 30 ειδικότητες, με ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι κάτοχοι τουλάχιστον ενδεικτικού Α' Τάξης Επαγγελματικών Λυκείων ή Γενικών Λυκείων και έχουν γεννηθεί τα έτη 1993-2000.

Αιτήσεις υποψηφιότητας υποβάλλονται από 28-6-2016 έως 31-8-2016 στις Γραμματείες των Επαγγελματικών Σχολών του ΟΑΕΔ κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Η επιλογή των μαθητών γίνεται με το βαθμό Τίτλου Σπουδών και με κοινωνικά κριτήρια.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από την ιστοσελίδα του Οργανισμού στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.oaed.gr.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Βοιωτίας

 «Προβλήματα και προοπτικές ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας
-συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
 
Ένας πλούσιος και γόνιμος διάλογος, αναφορικά με το επιχειρείν στην Στερεά Ελλάδα και στην Βοιωτία αναπτύχθηκε την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, στο πλαίσιο της ανοικτής συνεδρίασης του Διοικητικού του Συμβουλίου.
Στην συνεδρίαση  είχαμε την τιμή της παρουσίας της Αντιπεριφερειάρχου Π.Ε. Βοιωτίας, κας Φανής Παπαθωμά, του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας, κ. Θεμιστοκλή Χειμάρα, του Αντιπεριφερειάρχη Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, κ.  Ιωάννη Ταγκαλέγκα, της Δημάρχου Λεβαδέων κας Γιώτας Πούλου, του Αντιδημάρχου κ. Χρήστου Κυπραίου καθώς και πλειάδας εκπροσώπων της επιχειρηματικής μας κοινότητας.
Επίσης, εκτός των μελών του Διοικητικού μας Συμβουλίου, παραβρέθηκαν  ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας κ. Νικόλαος Κουδούνης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων και Ενοικιαζόμενων Δωματίων Αράχωβας, κα Καλούσα Ναυπακτίτου, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων Ψητοπωλών Καφεπωλών & Συναφών Επαγγελμάτων Επαρχίας Λιβαδειάς, κ. Ιωάννης Καλομοίρης, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργοληπτών Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων Λιβαδειάς, κ. Γεώργιος Παπανικολάου, η Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Βοιωτιας, κα Σπυριδούλα Δημητροπούλου, ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργολάβων Υδραυλικών Λιβαδειάς, κ. Άγγελος Γέρος, ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Θήβας, κ. Βασίλειος Γκέλης, ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς, κ. Θεόδωρος Ζησιμόπουλος και πολλοί άλλοι, του οποίους ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία τους.
Την έναρξη της συνεδρίασης πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Αγνιάδης, ο οποίος στην εισήγηση του αναφέρθηκε στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, με το οποίο καλούνται να αναμετρηθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, λόγω της έλλειψης ρευστότητας, των υπέρογκων φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, της μείωσης της κατανάλωσης και πολλών άλλων. Επίσης, αναφέρθηκε στα ειδικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Βοιωτίας, όπως η έλλειψη οργανωμένων χώρων επιχειρηματικής δραστηριότητας , το πρόβλημα του Ασωπού, η μειωμένη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κτλ. Εισηγήσεις σε ειδικότερα θέματα πραγματοποίησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, κ, Ιωάννης Κορογιάννος, Β΄Αντιπρόεδρος, κ. Λουκάς Παπαχαραλάμπους, Οικονομικός Επόπτης και Αλέξανδρος Μητάς.
Η Δήμαρχος Λεβαδέων, κα Πούλου αναφέρθηκε στον ρόλο της Λιβαδειάς στον περιφερειακό επιχειρηματικό χάρτη και εξέθεσε τις προσπάθειες του Δήμου για την πρόσβαση όλων των πολιτών στο διαδίκτυο, για το συγκοινωνιακό έλλειμμα, ιδιαίτερα στην διαπεριφερειακή σύνδεση και φυσικά στον προαστιακό σιδηρόδρομο. Επίσης, εκδήλωσε την πρόθεση του Δήμου για την δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου στην κατεύθυνση των «Agro logistics». Στις λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος, κ. Χρήστος Κυπραίος.

Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας, κα Φανή Παπαθωμά εστίασε στις δυνατότητες της βοιωτικής οικονομίας και στις ενέργειες της περιφερειακής αρχής για την ενίσχυση, τόσο του πρωτογενή, όσο και του δευτερογενή τομέα και του τουρισμού κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση του Κωπαιδικού πεδίου, στο νέο Μουσείο της Θήβας και στα αρχαία θέατρα, που κοσμούν την βοιωτική γη.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας, κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας, αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη προβολής και αξιοποίησης των επενδυτικών ευκαιριών, που υπάρχουν στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνοντας συγκεκριμένες ενέργειες όπως road shows, συνέδρια, συμμετοχή σε εκθέσεις κτλ. Σημείωσε επίσης την ανάγκη συνεργασίας και  εξωστρεφούς δράσης, τόσο των αυτοδιοικητικών αρχών, όσο και των επιχειρήσεων.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, κ.  Ιωάννης Ταγκαλέγκας, αναφέρθηκε διεξοδικά και εμπεριστατωμένα στην μεγάλη πρωτοβουλία της Περιφέρειας για την εξυγίανση του Ασωπού και για την προσπάθεια απόκρουσης της δυσφήμισης των βοιωτικών αγροτικών προϊόντων, υιοθετώντας και προωθώντας το τρίπτυχο «Προστασία περιβάλλοντος – Δημόσια Υγεία – Ανάπτυξη μέσω επενδύσεων»
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας κ. Νικόλαος Κουδούνης, πραγματοποίησε μια τεκμηριωμένη προσέγγιση των προβλημάτων της ελληνικής βιομηχανίας αναφερόμενος ιδιαίτερα στην έλλειψη χρηματοδότησης, στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια και στα μη επαρκή κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου. Σημείωσε επίσης, ότι οι βιομηχανίες της περιοχής Οινοφύτων-Σχηματαρίου παράγουν το 3% του ΑΕΠ της χώρας και πραγματοποιούν το 15% των πανελλαδικών εξαγωγών. Τέλος, εκδήλωσε την στήριξη του στο σχέδιο εξυγίανσης της περιοχής του Ασωπού εκφράζοντας την πεποίθηση, ότι η ολοκλήρωση του θα φέρει νέες επενδύσεις και επιχειρήσεις στην περιοχή.
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων και Ενοικιαζόμενων Δωματίων Αράχωβας, κα Καλούσα Ναυπακτίτου στην παρέμβαση της εξέφρασε την αγανάκτηση του κλάδου για τις πρακτικές νόμιμου αθέμιτου ανταγωνισμού, που λαμβάνουν χώρα και αφορούν την ενοικίαση ακινήτων από ιδιώτες –ιδιοκτήτες ακινήτων.
Επίσης, αναφέρθηκε στην έλλειψη οργανωμένου σχεδίου για την προώθηση του χειμερινού τουρισμού και αύξησης της μικρής χρονικής περιόδου αυτού στην Βοιωτία. Η κα Ναυπακτίτου κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η υιοθέτηση και στην χώρα μας της «λευκής εβδομάδας», η συνεργασία με δημοφιλείς bloggers του εξωτερικού, η ανάδειξη της τοπικής λαϊκής παράδοσης και η διαμόρφωση ορειβατικών μονοπατιών.
Ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Θήβας κ. Βασίλειος Γκέλης, αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης για την δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στην Θήβα καθώς και σε άλλα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος.
Πολλές ακόμη παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν από τους παριστάμενους, που προσέγγισαν από διάφορες πλευρές τα προβλήματα της επιχειρηματικότητας στην Βοιωτία.
Το Επιμελητηριο Βοιωτίας ευχαριστεί θερμά όλους όσους παρευρέθησαν στην συνεδρίαση μας, τόσο για την παρουσία, όσο και για τις παρεμβάσεις τους.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος
Παναγιώτης Αγνιάδης
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ