Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Τσικνοπέμπτη, και οι προετοιμασίες για τον Βλάχικο Γάμο στη Θήβα ξεκινούν!-BINTEO



Νταούλια και πίπιζες θα πλημμυρίσουν σήμερα Τσικνοπέμπτη τους δρόμους της Θήβας, που παραδοσιακά γιορτάζει αναβιώνοντας το έθιμο του Βλάχικου Γάμου.

    Σήμερα... πιάνονται τα προζύμια για τον Βλάχικο Γάμο, και τα μπουλούκια, δηλαδή οι παρέες των Βλάχων, συγκεντρώνονται το βράδυ στην κεντρική πλατεία της Θήβας.

Στην καρδιά της βοιωτικής πόλης ο κόσμος θα διασκεδάσει και θα χορέψει με νταούλια και πίπιζες, πριν χωριστεί για να γεμίσει τις ταβέρνες της Θήβας όπου θα φάει και θα γλεντήσει μέχρι το πρωί.

Οι εκδηλώσεις για τον Βλάχικο Γάμο, ένα κατάλοιπο της πανάρχαιας διονυσιακής λατρείας, κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα στην πόλη του Κάδμου όπου μεταφέρθηκε το έθιμο από την πατρίδα των Βλάχων, τις βουνοκορφές της Πίνδου.

Πλήθος κόσμου συμμετέχει κάθε χρόνο στο έθιμο, για την αναβίωση του οποίου στήνεται ολόκληρο σκηνικό με καλύβες των συμπεθέρων, άλογα κ.ά. Ο Βλάχικος Γάμος της Θήβας αποτελεί σατιρική παραλλαγή τέλεσης ποιμενικού γάμου, και ως αποκριάτικο έθιμο εμφανίζεται στην πόλη περί τα τέλη του 19ου αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ