Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Ι.Μ.Οσίου Λουκά-Η Αγιά Σοφιά της Στερεάς Ελλάδας! ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟΗ Αγία Σοφία της στερεάς Ελλάδος! Το μοναστήρι που θεωρείται το σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο της Ελλάδας του 11ου αιώνα

Ένα μοναστήρι 1.000 ετών, προστατευόμενο μνημείο της UNESCO, υποδέχεται καθημερινά πλήθος επισκεπτών που υποκλίνονται στην απαράμιλλη αισθητική και την αναμφισβήτητη αρχιτεκτονική του αξία.

Το μοναστήρι του Οσίου Λουκά, που βρίσκεται στη δυτική πλαγιά του Ορους Ελικών, κάτω από την ακρόπολη του Αρχαίου Στείριου, είναι γνωστό ως « Η Αγία Σοφία της Ρούμελης» και χτίστηκε τον 11ο αιώνα μ.Χ. σύμφωνα με την βυζαντινή αρχιτεκτονική της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Λίγα λόγια για την ιστορία της Μονής
Σύμφωνα με πληροφορίες που αντλούμε από το βίο του Οσίου Λουκά, ο ίδιος είναι ο θεμελιωτής της μοναστηριακής ζωής στη Μονή, αφού ασκήτευσε εκεί κατά τα τελευταία επτά έτη της ζωής του ( 946-953 ).
Ο Όσιος Λουκάς ήταν αγαπητός στον πληθυσμό της περιοχής λόγω του ότι ασκούσε φιλανθρωπικό έργο, ενώ είχε και την ξεχωριστή ικανότητα να προβλέπει τα μέλλοντα να συμβούν.
Η περιοχή απέκτησε ιδιαίτερο προσκυνηματικό ενδιαφέρον εξαιτίας της φήμης ότι το λείψανο του ήταν θαυματουργό και έτσι πολλοί επισκέπτονταν τη Μονή για να θεραπευτούν. Γι” αυτό και με την πάροδο του χρόνου τα αρχικά κτίσματα έδωσαν τη θέση τους σε άλλα πιο μεγαλοπρεπή.
Αν και το μοναστήρι ήκμαζε ιδιαιτέρως ως το 1200, αργότερα υπέστη πολλές επιδρομές και καταστροφές από Φράγκους ( λίγο μετά το 1204 ), Καταλανούς ( 15 Μαρτίου 1311 ), Τούρκους ( 1460, 1714-15, 1822-23 ) και Γερμανούς ( 1943 ).
Βέβαια έπειτα από κάθε λεηλασία ακολουθούσε η αποκατάσταση των κτισμάτων. Εξαιτίας όλων αυτών των γεγονότων η ζωή του μοναστηριού από την ίδρυσή του ως σήμερα έχει ταυτιστεί με την πολυτάραχη πορεία του Ελληνικού Έθνους. Η Μονή σήμερα Σήμερα το μοναστήρι αντανακλά μια διαφορετική εικόνα.Υπήρξε κέντρο γραμμάτων και τεχνών και κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας λειτουργούσε ως κρυφό σχολειό.

Είναι ίσως το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα στο οποίο νιώθετε ότι βρίσκεστε πίσω στο χρόνο, απευθείας στην εποχή του Βυζαντίου. Ο ναός του Οσίου Λουκά είναι ένα μέρος που θα πρέπει να επισκεφτεί κάθε Έλληνας έστω και μια φορά στην ζωή του.

Ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα από τον όσιο που ασκήτεψε εκεί και υπήρξε πολύ  αγαπητός στον κόσμο, στα μάτια του οποίου έβλεπε έναν φιλάνθρωπο και θεραπευτή με προφητικές ικανότητες.
Όταν «κοιμήθηκε» χτίστηκε προς τιμήν του ένα εκκλησιαστικό συγκρότημα με όλο το μεγαλείο και τον πλούτο της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, που αποτέλεσε υπόδειγμα για τα μεταγενέστερα.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως όπως είναι ο Παρθενώνας το σύμβολο για την αρχαία Ελλάδα, έτσι είναι και ο Όσιος Λουκάς το σύμβολο για την βυζαντινή Ελλάδα.

Καθαρά από θέμα μηχανικής, είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, με τέλεια ακουστική και εκπληκτική εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού.

Και το δέος που νιώθει κανείς επισκεπτόμενος το χώρο, γίνεται ακόμα μεγαλύτερο αν σκεφτούμε ότι χτίστηκε πριν από μια χιλιετία με πολύ λιγότερα τεχνικά και υπολογιστικά μέσα από την σημερινή εποχή.
Είναι ένα οικοδόμημα που την ίδια στιγμή είναι αυτοκρατορικά μεγαλοπρεπές με μοναδικά και εντυπωσιακά χρυσά ψηφιδωτά, αλλά με έναν μαγικό τρόπο μπορεί και σου μεταδίδει και το πνεύμα της κατάνυξης και της ταπεινότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ