Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Ψήφισμα του Δ. Σ. του Δήμου Λεβαδέων για την εμφάνιση λύκων στον Ελικώνα και στον Παρνασσό


Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λεβαδέων σχετικά με την εμφάνιση λύκων στον Ελικώνα και Παρνασσό
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεβαδέων κατά τη συνεδρίασή του, τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017, αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος σχετικά με την εμφάνιση λύκων στον Ελικώνα και Παρνασσό:
“Οι κτηνοτρόφοι του Δήμου μας των οποίων τα αιγοπρόβατα βόσκουν στον ορεινό όγκο του Ελικώνα και του Παρνασσού, αντιμετωπίζουν τα τελευταία 8 έτη σοβαρό πρόβλημα από τους λύκους ή αγριόσκυλα κατά τη βόσκηση των κοπαδιών τους.
Από έντονες διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων αλλά και από μαρτυρίες πολιτών της Π.Ε. Βοιωτίας συμπεραίνουμε ότι τα τελευταία έτη έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των λύκων κυρίως στους ορεινούς όγκους αλλά και σε ολόκληρη τη Βοιωτία. Με αποτέλεσμα και ελλείψει άλλης τροφής να κατασπαράσσουν τα αιγοπρόβατα της περιοχής, φθάνοντας πολλές φορές μέχρι τους οικισμούς και τη θάλασσα.
Οι απώλειες σε μερικές περιοχές έχουν φθάσει στο 50% του ζωικού κεφαλαίου.
Οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται, καθημερινά χειμώνα-καλοκαίρι για 24 ώρες να προφυλάσσουν τα ζώα τους επωμιζόμενοι τις αναγκαίες δαπάνες.
Η αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ δεν καλύπτει την πραγματική ζημία διότι είναι αδύνατον οι κτηνοτρόφοι να βρουν το σύνολο των θανατοθέντων ζώων ώστε να καταγραφούν από τον ΕΛΓΑ. Επίσης, πολλά ζώα τραυματισμένα ψοφούν μετά από μερικές μέρες, ενώ άλλα διασπείρονται τρομαγμένα και τραυματισμένα σε απόκρημνα σημεία όπου ψοφούν και είναι αδύνατο να βρεθούν.
Καλούμε τους αρμόδιους φορείς να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για τη λύση του προβλήματος.
Ειδικά , σε εφαρμογή παλαιοτέρων αποφάσεων, να γίνει έλεγχος αν πράγματι πρόκειται για λύκους ή αγριόσκυλα. Επίσης να γίνει προσπάθεια καταγραφής του πληθυσμού των αγρίων αυτών ζώων και να ληφθεί μέριμνα για την ανεξέλεγκτη αύξησή του διότι διαφορετικά σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει κτηνοτροφία στις πληττόμενες περιοχές. Τέλος να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την καλύτερη αποζημίωση των κτηνοτρόφων στην πραγματική απώλεια του ζωικού κεφαλαίου.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ