Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Τον Οκτώβριο το πραγματικά γρήγορο ίντερνετ στην Ελλάδα


    Ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο εώς και 300 Mbps (!) στις πρώτες περιοχές που θα λειτουργήσουν τα δίκτυα νέας γενιάς από τον ΟΤΕ και τους ανταγωνιστές του.
    Η μάχη για τις 20.000 καμπίνες.

Από τις αρχές Οκτωβρίου θα μπορούν οι πρώτοι τυχεροί να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο με ταχύτητες από 100 μέχρι 300 Mbps μέσω της τεχνολογίας... super vectoring που ετοιμάζονται να προσφέρουν ο ΟΤΕ, η Vodafone και η Wind.

Τότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα επενδύσεων για τα δίκτυα νέας γενιάς, με βάση τον κανονισμό της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) που τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Στόχος είναι να καλυφθούν οι επιδιώξεις που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε το 50% των νοικοκυριών στην Ε.Ε. να έχουν πρόσβαση τουλάχιστον 100 Mbps μέχρι το 2020. Η Ελλάδα σήμερα συγκαταλέγεται στους ουραγούς της Ε.Ε., με βάση τις ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Οσο για τις πρώτες περιοχές όπου θα παρέχονται υπηρεσίες με βάση τα νέα δίκτυα, προς το παρόν είναι επτασφράγιστο μυστικό (πριν από λίγο πάντως, η ΕΕΤΤ ανακοίνωσε τις περιοχές που αποτελούν προτεραιότητα για τον ΟΤΕ). Με βάση τον κανονισμό, ο ΟΤΕ κατέθεσε ήδη τον κατάλογο των περιοχών τις οποίες θα καλύψει με δίκτυα νέας γενιάς μέχρι και 80%.

Για τις περιοχές που ο ΟΤΕ δηλώνει πως δεν θα φτάσει αυτό το ποσοστό, οι Vodafone και Wind έχουν προθεσμία δύο μηνών, ώστε να δηλώσουν σε ποιες εξ αυτών θα επενδύσουν (με υποχρέωση κάλυψης 40% σε 28 μήνες). Η διοίκηση της Vodafone στον παρελθόν είχε αναφερθεί πάντως σε περιοχές προτεραιότητας όπως ο Βύρωνας, η Φρεαττύδα κ.λπ.

Αναμένεται, πάντως, πεδίον δόξης λαμπρό για τους εργολάβους που θα αναλάβουν να κατασκευάσουν τα δίκτυα νέας γενιάς και να εγκαταστήσουν τις χιλιάδες καμπίνες που θα απαιτηθούν.

Για παράδειγμα, ο ΟΤΕ διέθετε στο τέλος του 2016 περίπου 6.500 καμπίνες για την παροχή υπηρεσιών VDSL (με μια αναβάθμιση πλακέτας μπορούν να παρέχουν και υπηρεσίες super vectoring) και εντός του οκταμήνου επιδιώκει να φτάσουν τις 12.500, δηλαδή σχεδόν να διπλασιαστούν! Μάλιστα προ ημερών η διοίκηση του ομίλου ανακοίνωσε αύξηση των επενδύσεων για την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς από 1,3 σε 1,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2017-2020.

Η μάχη των τριών εταιρειών δίνεται για περίπου 20.000 καμπίνες που θεωρούνται «πρώτης κατηγορίας» όσον αφορά στις δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσης. Βρίσκονται, δηλαδή, σε περιοχές όπου τα νοικοκυριά αντέχουν να πληρώσουν μια γρήγορη σύνδεση στο Διαδίκτυο. Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι πρώτες περιοχές όπου θα λειτουργήσουν δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home - FttH).

Η διοίκηση της Vodafone έχει ξεκαθαρίσει πως ορισμένες περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος θα καλυφθούν σχεδόν πλήρως με FttH, που προσφέρει πολλαπλάσιες ταχύτητες έναντι του super vectoring.

Οι Vodafone και Wind έχουν ανακοινώσει πως θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς. Στην ουσία, θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά εντός συγκεκριμένων περιοχών ή σε κάποιες περιοχές θα αναπτύξει υποδομές ένας εκ των δύο παρόχων. Η διοίκηση της Vodafone έχει ανακοινώσει επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ στα δίκτυα νέας γενιάς για τα επόμενα χρόνια.


1 σχόλιο:

  1. αυτο ηταν στις προγραμματικες δηλωσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην δεθ ή είναι έκπληξη του καρανίκα προς τον κυρίαρχο λαγό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ