Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

10 τρόφιμα που μας οδηγούν ή μας προστατεύουν από το έμφραγμα

Σχεδόν οι μισοί θάνατοι από έμφραγμα, εγκεφαλικό και διαβήτη σχετίζονται με την υπερκατανάλωση ή την ανεπαρκή κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, σύμφωνα με μία νέα μελέτη επικεφαλής της οποίας είναι μία Ελληνίδα ειδικός.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα προγενέστερων επιδημιολογικών μελετών, η δρ Ρενάτα Μίχα και οι συνεργάτες της στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα μαθηματικό μοντέλο με βάση το οποίο υπολόγισαν ότι το 45,4% των θανάτων από καρδιομεταβολικά αίτια κάθε χρόνο σχετίζονται με 10 τρόφιμα και τους συνδυασμούς τους στο ημερήσιο διαιτολόγιο.

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι η δυτικού τύπου διατροφή περιέχει πολλά ανθυγιεινά τρόφιμα, αλλά και ότι δεν περιέχει αρκετά υγιεινά» δήλωσε η δρ Μίχα, η οποία είναι επίκουρη καθηγήτρια επιφορτισμένη με ερευνητικό έργο (research assistant professor) στη Σχολή Επιστήμης & Πολιτικών Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ταφτς της Βοστώνης.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήμα, ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός της υγείας είναι το πολύ αλάτι στο φαγητό, στο οποίο οι επιστήμονες απέδωσαν το 9,5% των καρδιομεταβολικών θανάτων.

Οι επόμενοι σημαντικοί παράγοντες είναι:

* Η χαμηλή κατανάλωση ξηρών καρπών και σπόρων (8,5% των θανάτων)

* Η υπερκατανάλωση επεξεργασμένων κρεατικών (8,2% των θανάτων)

* Η χαμηλή κατανάλωση θαλασσινών πλουσίων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (7,8% των θανάτων)

* Η χαμηλή κατανάλωση λαχανικών (7,6% των θανάτων)

* Η χαμηλή κατανάλωση φρούτων (7,5% των θανάτων)

* Η υψηλή κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη (7,4% των θανάτων).

* Η χαμηλή κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως (6% των θανάτων)

Η χαμηλή κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών από πηγές όπως το ηλιέλαιο και το καλαμποκέλαιο ευθύνεται για λίγο περισσότερο από το 2% των καρδιομεταβολικών θανάτων, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τέλος, η υπερκατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, όπως το μοσχαρίσιο και το χοιρινό, ευθύνεται για λιγότερο από 0,5% των θανάτων από έμφραγμα, εγκεφαλικό και διαβήτη.

Τα ευρήματα αυτά πρακτικά σημαίνουν πως «πρέπει να τρώμε περισσότερα από τα καλά τρόφιμα και λιγότερα από τα επιζήμια», εξήγησε η δρ Μίχα.

Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε τέσσερις μερίδες λαχανικά την ημέρα (αντιστοιχούν σε 2 φλιτζάνια βρασμένα λαχανικά ή 4 φλιτζάνια ωμά) και τρεις μερίδες φρούτα (π.χ. ένα μήλο, ένα αχλάδι και μισό μπανάνα).

Πρέπει επίσης να καταναλώνουμε λιγότερο αλάτι, επεξεργασμένα κρεατικά και ροφήματα με ζάχαρη.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JAMA).


Πηγή : Web Only

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ