Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ Σ.Ε.Χ.Β. ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ          
ΝΟΜΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Σ.Ε.Χ.Β.Ν.Β «Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ»                                   



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Συνάδελφοι,
Σήμερα το πρωί η εργοδοσία της “ΜΟΡΝΟΣ” ζήτησε εκτάκτως να συναντήσει το εργοστασιακό Σωματείο όπου και ανακοίνωσε την απόφασή της να σταματήσει την παραγωγική δραστηριότητα του τμήματος των Βαρελιών, να πουλήσει τον εξοπλισμό, τις μηχανές κ.α και να προχωρήσει στην απόλυση τεσσάρων συναδέλφων μας με πολυετή προϋπηρεσία και συγκροτημένα δικαιώματα.
    Σε νέα παρέμβαση που έγινε αργότερα από το εργοστασιακό Σωματείο διαπιστώθηκε ότι οι απολύσεις είναι έξι. Προστέθηκε ένας ανώτερος διοικητικός υπάλληλος και ένας λιθογράφος. Από το σύνολο έξι (6) οι δύο χαρακτηρίστηκαν από την εργοδοσία ως οικειοθελείς αποχωρήσεις.
    Η “ΜΟΡΝΟΣ” εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση που επικαλείται λόγους «υστέρησης ανταγωνιστικότητας» για την ως άνω απόφασή της.
    Αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την κατάρτιση νέας επιχειρησιακής Σ.Σ.Ε στη “ΜΟΡΝΟΣ”, ενώ και σε άλλες επιχειρήσεις του ομίλου Φιλίππου, έχει εκδηλωθεί νέα επίθεση της εργοδοσίας σε βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους (απολύσεις στην ΚΑΝΑΚΗΣ, νέες μειώσεις μισθών στη ΜΙΜΙΚΟΣ, «εθελούσιες» εξόδους στην ELBISCO κ.α).
    Οι εργαζόμενοι στη “ΜΟΡΝΟΣ” έχουν πικρή πείρα από τους λόγους ανταγωνιστικότητας που επικαλείται η εργοδοσία. Για τους ίδιους λόγους ο Βιομήχανος τα προηγούμενα χρόνια έπαυσε την παραγωγική δραστηριότητα και άλλων τμημάτων (είδη οικιακής χρήσης, GASKETS, κάδοι –γλάστρες) πουλώντας μηχανές, άλλον εξοπλισμό και πελατολόγιο σε «ανταγωνιστές».
    Αυτές οι επιλογές σε τίποτα δε ζημιώνουν τον βιομήχανο. Αντίθετα βρίσκονταν στην κατεύθυνση άντλησης μεγαλύτερου κέρδους.
    Όλα τα βάρη μετακυλήθηκαν στις πλάτες των εργαζομένων. Από τη μια οι εργαζόμενοι με τον ιδρώτα και το αίμα τους παρήγαγαν τα κέρδη την περίοδο που και λόγω των επενδύσεων στον μηχανολογικό εξοπλισμό ο Βιομήχανος είχε το πάνω χέρι στον «ανταγωνισμό» με τους άλλους καπιταλιστές του κλάδου.
    Απ΄την άλλη, πάλι οι εργαζόμενοι ήταν αυτοί που πλήρωσαν τις επιλογές της εργοδοσίας, με αύξηση της εντατικότητας, κατάργηση ειδικοτήτων, απολύσεις, αφού το προσωπικό συρρικνώθηκε από 710 άτομα το 2003 σε 400 περίπου σήμερα και ακόμα λιγότερα τα προηγούμενα χρόνια.
    Από τα ανωτέρω επιβεβαιώνεται ότι και σε συνθήκες κρίσης αλλά και σε περιόδους ανάκαμψης της καπιταλιστικής παραγωγής οι εργαζόμενοι μονίμως πληρώνουν το μάρμαρο. Πολύ περισσότερο σήμερα που έχει διαμορφωθεί ένα αντεργατικό καθεστώς από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, το οποίο όχι μόνο δεν κατήργησε η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά το ενισχύει και από πάνω.
    Διέξοδος για να δουν άσπρη μέρα οι εργαζόμενοι μπορεί να υπάρξει μόνο με την ενωτική αγωνιστική δράση ενάντια στην πραγματική αιτία που ευθύνεται για το κλείσιμο των εργοστασίων, τις απολύσεις, την κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, και αυτά έχουν όνομα: είναι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής και το κυνήγι του κέρδους.
   
Συνάδελφοι,
    Χαιρετίζουμε τη στάση των συναδέλφων που αρνήθηκαν να υπογράψουν τις απολύσεις τους υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά τους στη σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
    Χαιρετίζουμε την απόφαση της έκτακτης Γ.Σ των εργαζομένων στη ΜΟΡΝΟΣ να απαντήσουν στην επίθεση της εργοδοσίας αρχικά με 2ωρες στάσεις εργασίας στην έναρξη κάθε βάρδιας από αύριο Τετάρτη 1 Μαρτίου μέχρι την Παρασκευή 3 Μαρτίου, όπου σε νέα Γ.Σ θα εκτιμήσουν την κατάσταση.
    Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και καλούμε τα μέλη μας και άλλα Σωματεία, ιδιαίτερα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του Ομίλου να σταθούν αγωνιστικά στο πλευρό των εργαζομένων της ΜΟΡΝΟΣ.
    Καταγγέλλουμε την εργοδοσία της ΜΟΡΝΟΣ και απαιτούμε να ανακαλέσει τις απολύσεις. Οι ισχυρισμοί της ότι δεν μπορεί να απορροφήσει τους συναδέλφους στο εργοστάσιο μόνο ως αστείοι φαντάζουν, τη στιγμή που από την αρχή του χρόνου έχει κάνει πάνω από 25 προσλήψεις εποχικού προσωπικού (φθηνών και χωρίς δικαιώματα εργαζομένων).

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ


Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ