Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Κυριακή των Βαΐων: Τι γιορτάζουμε μια μέρα πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα

Σήμερα είναι Κυριακή των Βαΐων, δηλαδή μια εβδομάδα ακριβώς πριν την Κυριακή του Πάσχα και μια μέρα πριν ξεκινήσει η Μεγάλη Εβδομάδα. Την Κυριακή αυτή λοιπόν εορτάζεται από την χριστιανική θρησκεία η είσοδος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ.

Ο Ιησούς, ερχόμενος από τη Βηθανία στα Ιεροσόλυμα, έστειλε δύο μαθητές του και του έφεραν ένα γαϊδουράκι. Και κάθισε πάνω του για να μπει στην πόλη. Οι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ υποδέχτηκαν τον Ιησού κρατώντας βάγια και φοίνικες στα χέρια.

Οι τιμές αυτές, σύμφωνα με τις παραδόσεις της εποχής, αποδίδονταν μόνον στους βασιλείς.

Η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα είναι τελικά η είσοδος του μαρτυρίου στην επίγεια ζωή του Ιησού Χριστού. Σε λίγες ημέρες θα μαρτυρήσει και θα θανατωθεί στο σταυρό, για να θανατώσει το θάνατο και να χαρίσει τη ζωή.
Τα έθιμα της Κυριακής των Βαΐων

Ήδη από τον 9ο μ.Χ. Αιώνα η Εκκλησία έχει καθιερώσει το στολισμό των εκκλησιών με βάγια, δάφνες, ιτιές, μυρτιές και ελιά (φυτά που συμβολίζουν τη νίκη) ενώ μετά την κυριακάτικη λειτουργία, ο ιερέας δίνει στους πιστούς σταυρούς από βάγια.

Παρ' ότι η Κυριακή των Βαΐων εντάσσεται στη νηστείας της Σαρακοστής, η Εκκλησία ορίζει ότι παραδοσιακά το πιάτο της ημέρας είναι ψάρι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ