Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Υποχρεωτικά τα υδρόμετρα στα χωράφια


Υδρομετρητές θα πρέπει να έχουν στο εξής όλα τα νέα οργανωμένα δίκτυα άρδευσης. Oσα σήμερα δεν διαθέτουν οφείλουν εντός τριετίας να αποκτήσουν.

Στην περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θα κατατίθεται ένα σχέδιο δράσης από τον πάροχο νερού, το οποίο, σε κάθε περίπτωση, δεν θα ξεπερνά τα επτά έτη. Το σχετικό κόστος μπορούν να το αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι πάροχοι ύδατος και να ανακτάται μέσω της αποπληρωμής των τιμολογίων από τους αγρότες.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο για την κοστολόγηση και τιμολόγηση του νερού, το οποίο συνυπέγραψαν οι επτά υπουργοί που συμμετέχουν στην Εθνική Επιτροπή Υδάτων, δεν θα μπορεί πλέον να παρέχεται νερό δωρεάν.

Σε κάθε περίπτωση, η τιμολόγηση θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο από τους παρόχους ώστε να μην ανατρέπονται οι συνθήκες βιωσιμότητας των αγροτικών χρήσεων.

Ειδικότερα, ο τρόπος τιμολόγησης του νερού για αγροτική χρήση θα γίνεται βάσει ενός μεικτού συστήματος χρέωσης. Αυτό θα αποτελείται από ένα σταθερό τέλος ανά στρέμμα καλλιέργειας και από μεταβλητά τέλη ανά κυβικό μέτρο νερού, ανάλογα με την ποσότητα του ύδατος για αγροτική χρήση που καταναλώθηκε. Τα μεταβλητά τέλη θα αυξάνονται με την αύξηση της κατανάλωσης. Το σκεπτικό του νομοθέτη είναι ότι με αυτό τον τρόπο θα περιοριστεί η υπερκατανάλωση υδάτων. Στα μεταβλητά τέλη θα περιλαμβάνεται και το περιβαλλοντικό τέλος (το οποίο και θα αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο).

Βάσει εκτιμήσεων

Στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν υδρομετρητές, ώστε να γίνεται χρέωση ανά κυβικό μέτρο, και μέχρι τη συμμόρφωση των παρόχων, η χρέωση θα γίνεται βάσει εκτιμήσεων για την ποσότητα που καταναλώθηκε ανά έκταση γης και καλλιέργεια.

Επίσης, όσοι αγρότες εφαρμόζουν καλές πρακτικές άρδευσης δεν θα επιβαρύνονται με το περιβαλλοντικό τέλος, ενώ από την καταβολή του θα εξαιρούνται και οι πιο αδύναμοι οικονομικά αγρότες. Πάντως, οι όποιες αλλαγές στην τιμολόγηση του νερού αναμένεται ότι θα καθυστερήσουν διότι τα προβλεπόμενα περιβαλλοντικά τέλη θα επιβάλλονται στους τελικούς χρήστες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Υδατικών Διαμερισμάτων, η οποία στην καλύτερη περίπτωση θα ολοκληρωθεί μετά το τέλος του έτους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020, η διαμόρφωση κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης του νερού άρδευσης αποτελούσε αιρεσιμότητα (προαπαιτούμενο) προκειμένου να ξεκλειδώσουν χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα αξιοποίησης υδάτων (π.χ. εγγειοβελτιωτικά, αρδευτικά κ.λπ.). Η έκδοση της συγκεκριμένης ΚΥΑ εκκρεμούσε από το 2010. Μάλιστα, πριν από περίπου έναν χρόνο ο τότε αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή είχε αναφέρει ότι η χώρα μας όφειλε έως τον Σεπτέμβριο του 2016 να έχει ικανοποιήσει την εν λόγω αιρεσιμότητα για να λάβει τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμοδίων παραγόντων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αν δεν προχωρούσαν άμεσα στην έκδοση της συγκεκριμένης ΚΥΑ θα χάνονταν πόροι ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Γενικότερα, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (αριθμ. 135275) που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης την περασμένη Δευτέρα, εγκρίνει τους κανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος, τους οποίους θα πρέπει να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια όλοι οι πάροχοι νερού, δηλαδή οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΑΟΣΑΚ κ.ά.) για το αρδευτικό νερό και οι ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΥΑ, οι δήμοι και άλλοι φορείς για το οικιακό νερό.

Η Εθνική Επιτροπή Υδάτων αποφάσισε να παγώσει τις αυξήσεις στην τιμή του νερού. Eτσι, η βελτίωση της ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος θα επιδιώκεται, κατά προτεραιότητα, με τη μείωση του κόστους.

Oταν αυτό δεν είναι εφικτό θα επιτρέπονται οι περιοδικές αυξήσεις στις μέσες χρεώσεις των υπηρεσιών ύδατος, οι οποίες όμως δεν θα μπορεί να υπερβαίνουν το ποσοστό αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) του προηγούμενου έτους, το οποίο πέρυσι ήταν για τη χώρα μας αρνητικό.

Πηγή: Έθνος

28 σχόλια:

  1. ήρθε η ώρα να πληρωθεί η ΠΟΜΟΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φυσικά και ο κρουνός έτσι δεν είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ΠΟΜΟΝΑ ΠΛΕΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ. ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ

      Διαγραφή
  3. Καθίστε ηλίθιοι και φαγωθειτε μεταξύ σας. Σας τη φόρεσε ο Τσίπρας και δεν το πήρατε χαμπάρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί καταλάβαμε πως μας την φόρεσαν οι δικοί μας σωτήρες - κρουνάρχες?

      Διαγραφή
    2. Εδω δεν καταλαβες οτι κουβαλας στην πλατη σου ολοκληρη πομονα. Και δεν ειναι μονο αυτό αλλά σου αρεσει κιόλας να εισαι συσπειρωμενο σουργελο

      Διαγραφή
    3. ή χρυσαυγιτικο κουταβακι

      Διαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Αρκεί η προστασία του καπεταν Άρη και η ανοιχτη συσπειρωμενη αγκαλιά

      Διαγραφή
    2. ...που χωραει μέσα καθε καρυδιας καρυδι. Ακομη και την ιδια την καρυδια. ΣΥΣΠΕΙΡΩΜΕΝΗ ΚΑΡΥΔΙΑ

      Διαγραφή
    3. Προτείνω να πέσεις για ύπνο γιατί το βράδυ δεν θα μπορείς να σχολιάζεις.

      Διαγραφή
    4. ΕΣΥ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΞΕΝΥΧΤΑΣ;

      Διαγραφή
  5. ΛΟΙΠΟΝ. ΕΠΕΙΔΗ ΠΟΛΥ ΜΑΣ ΕΠΡΗΞΕΣ ΜΕ ΜΙΑ ΠΟΜΟΝΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΟΥΤΕ ΕΣΣΕΝΑ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟΝ ΕΓΩ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΕΝΑ ΑΝΕΚΔΟΤΟ. ΗΤΑΝ Ο ΜΠΟΜΠΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ ΤΟΥ. ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΛΕΕΙ Ο ΜΠΟΜΠΟΣ. ΜΠΑΜΠΑ ΕΝΑΣ ΝΕΑΡΟΣ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.ΠΟΣΟ ΝΕΟΣ ΛΕΕΙ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ; Ε,20 ΜΕ 25 ΛΕΕΙ Ο ΜΠΟΜΠΟΣ.Α,ΚΑΛΑ ΑΣΤΟΝ ΑΠΑΝΤΑΕΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ. ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΞΑΝΑ Ο ΜΠΟΜΠΟΣ ΜΠΑΜΠΑ ΜΠΑΜΠΑ ΕΝΑΣ ΜΕΣΗΛΙΚΑΣ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΚΙ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ. ΤΙ ΗΛΙΚΙΑ ΕΧΕΙ ΜΠΟΜΠΟ; Ε, ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 60 ΜΕ 70; ΤΟΤΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΤΟΥ ΛΕΕΙ.ΤΡΕΞΕ ΜΠΟΜΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΤΟΥΠΟΣΕ ΤΗΝ ΜΑΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σου πω κι εγω ένα και βγαλε συμπέρασμα


      Ήταν μια φορά μια κοπέλα και θα πήγαινε να συναντήσει για πρώτη φορά τους γονείς του γκόμενου τις οι οποίοι τις είχανε τραπέζι.

      Δυστυχώς όμως το πρωί η κοπέλα είχε κατεβάσει κάνα δύο πιάτα μπρόκολο και ένα πιάτο γίγαντες και είχε κάποιες στομαχικές διαταραχές.

      Το βράδυ ήρθε και η κοπέλα καθότανε στο τραπέζι με τους γονείς του δικού της και τον δικό της όταν ξαφνικά εκεί που μιλάγανε ακούγεται πςςςςςς?. π! Πω πω έγινα ρόμπα, σκέφτηκε η κοπέλα.

      Αμέσως ο πατέρας φωνάζει:

      -Τζακ έλα εδώ τώρα.

      Η κοπέλα κοιτάει κάτω και βλέπει τον σκύλο του σπιτιού να είναι δίπλα της.

      Πω πω ρε πο***η μου, σκέφτεται, γλίτωσα από του χάρου τα δόντια.

      Ευτυχώς νομίσανε ότι το σκυλί το έκανε.

      Αμέσως, αμέσως η κοπέλια ξεθάρρεψε οπότε μετά από λίγο πάλι ακούγεται ένα Πρρρρρ?.. πςςςς.

      Και τότε ο πατέρας ξαναφωνάζει:

      -Τζακ δεν σου είπα να έρθεις εδώ;

      (στα αρ***δια του ο Τζακ, ούτε που κουνήθηκε από την θέση του).

      Η κοπέλα την είχε καταβρεί.

      Ωραίο πράγμα να κλάνεις και μετά να τα φορτώνουν στο σκυλί, σκέφτηκε.

      Δεν περάσανε 10 λεπτά και ακούγεται ένα Πρρρρρρ?.. πςπςπρρρρ? πφφφφφφφ. κλανιά 20δεπτερολέπτων μιλάμε κόντεψαν να πέσουν τα σερβίτσια από το τραπέζι και τότε ο πατέρας:

      -Τζακ τσακίσου έλα εδώ τώρα γιατί όπως πάει αυτή σε λίγο θα σε χ#σει

      Διαγραφή
    2. Επομένως μεχρι τώρα απο τον μουσαφιρη -ΠΟΜΟΝΑ εχουμε το κλ@σιμο και αναμενεται το χ#σιμο. Ο Τζακ-ΑΡΧΗΓΟΣ δεν καταλαβαίνει τίποτα, ενοχοποιειται για τις οσμες του ΠΟΜΟΝΑ και αναμενεται να υποστεί και το χ#σιμο,παρα τις επανειλλημενες προειδοποιήσεις απο τον εμπειρο σπιτονοικοκυρη. Σκεψου σε λιγο που θα αρχιζει να μυριζει και το κλ@σιμο του μουσαφιρη -ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΡΗ τι εχει να γινει.

      ΠΟΛΥ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ 11.03 μμ

      Διαγραφή
  6. Πολύ ανησυχία βλέπω στη συσπειροπαρεα.κατι συμβαίνει. Φαινεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξερω εγώ. Σε 10 μέρες έχουμε αλλαγη φρουράς. Ειναι σίγουρο

      Διαγραφή
  7. Οι αρχαίοι Έλληνες έτρεφαν μεγάλη εκτίμηση στη θεά της Δικαιοσύνης. Από αυτήν εξαρτιόταν η ισορροπία του κόσμου και η τάξη των πραγμάτων. Της είχαν δώσει το όνομα Θέμις, που σήμαινε αυτό που ισχύει, καθώς ο λόγος της ήταν σεβαστός από θεούς και ανθρώπους. Η Θέμις αντιπροσώπευε το δίκαιο και τιμωρούσε όποιον διέπραττε αδικίες και παρέβαινε τους κανόνες δικαίου. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Θέμις άνηκε στο γένος των Τιτάνων. Πατέρας της ήταν ο Ουρανός και μητέρα της η Γαία. Η Θέμις ήταν παρούσα στη γέννηση του Δία και ήταν εκείνη που τον έδωσε στην Αμάλθεια να τον αναθρέψει. Όταν ο Δίας μεγάλωσε τον παντρεύτηκε και έζησε μαζί του στον Όλυμπο. Μαζί απέκτησαν πολλές κόρες, που συνέβαλαν στην τήρηση της τάξης. Τις Ώρες, οι οποίες επόπτευαν τα έργα των ανθρώπων, τις Μοίρες που γνέθαν το νήμα της ζωής τους, την Αστραία που καθοδηγούσε τον κεραυνό, την Αιδώ και τη Δίκη. Η Δίκη κατοικούσε παράλληλα στον Όλυμπο και στον κάτω κόσμο και τιμωρούσε μέσω των Ερινύων και της Άτης, όποιον έκανε άδικες πράξεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΡΧΕΤΕ ΚΑΘΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΧΑΝΕΤΕ ΕΤΣΙ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΛΗ Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν εννοείς αριστερά αυτο το συρφετο της ΧΡΥΣΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ κάνεις λάθος αυτοί είναι πολιτικός υποκοσμος και φασιστες. ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ. Η αριστερά παντα ειχε επίπεδο, κουλτούρα και πολιτισμό. Ποτέ δε βριζει δεν προσβάλλει ,δε ΛΑΣΠΩΝΕΙ και δε ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙ . Κανει πολιτική και ιδεολογική κριτική και εχει αξιοπρέπεια. Δε συνεργάζεται με φασιστες και ανισορροπους και δε λεει ψεμματα. Το κυριότερο : Εχει προτάσεις για τα προβλημματα και τις καταθέτει. Δηλαδη με αλλα λόγια εντελώς αντιθετη με αυτο το ΣΥΣΠΕΙΡΩΜΕΝΟ ανεμομαζωμα που τολμαει και λεει οτι είναι αριστερά

      Διαγραφή
  9. ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ. Συμφωνα με πληροφοριες εξαφανιστηκαν ολες οι πανες ακρατιας και τα μπαιμπιλινο απο τα ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ της πολις μας. ΟΙ πληροφοριες που θελουν να τις εχει αγορασει ολες ο δημος εν οψει της καταιγιδας που ερχετε κρινονται ως ανακριβεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατι ακουσα οτι τις αγόρασε ο σύντροφος αρχηγός για τις 6-6

      Διαγραφή
  10. ΚΟΜΑΝΕΤΣΙ 1.47.ΤΕΛΙΚΑ ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΥ ΠΛΑΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. αληθεια.θελω να σε ρωτησω κατι 1.54. με εκεινη την μυνηση στον συντροφο για τα χρωματα που πηγε στο σχολειο μηπως ξερεις να μας πεις τι εγινε τελικα; δικαστικε,αθωωθηκε η μηπως η υποθεση μπηκε στο αρχειο; ΑΝΤΕ ΒΡΕ. ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ. Και κοιτα αν απαντησεης να πεις την αληθεια.ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΤΑ ΑΝΤΕΡΑ ΒΕΒΑΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 2.17μμ . "Που εισαι νιοτη που εδειχνες πως θα γινομουν άλλος " ΦΑΙΝΕΣΑΙ

      Διαγραφή
    2. Και το βασικο 2.17μμ ειναι οταν κοιτας τον καθρέφτη να μη ντρεπεσαι για τον ρολο σου. Ουτε να βλεπεις στη φατσα σου ενα πουλημενο τομαρι.

      Διαγραφή
  12. Τελικα ειχα δικιο. Οτι η αληθεια ειναι για αυτους που τα παντελονια τα φορανε γιατι ειναι αντρικο ρουχο.Εσυ δυστυχως τα φορας για να μην κρυονουν τα ποδια σου. Τωρα βεβαια πυ καλοκαιριαζει δεν τα χρειαζεσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ανωνυμε 2.38 και 3.21 επειδη εισαι ο ιδιος τελικα δεν μου απαντησες.Η μυνηση για τα χρωματα τι απεγινε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ