Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Σε ελεύθερη πτώση η τιμή της πατάτας στη Στερεά


Απογοητευμένοι δείχνουν να είναι οι πατατοπαραγωγοί της Στερεάς με τις τιμές της πατάτας. Η ευφορία από τις τιμές της χειμωνιάτικης περιόδου οδήγησε τους παραγωγούς στην καλλιέργεια μεγαλύτερων εκτάσεων ανοιξιάτικης σοδειάς.

Όλα δείχνουν ότι οι τιμές τις επόμενες ημέρες θα διαμορφωθούν κοντά στα 23 λεπτά το κιλό. Αναμένεται μεγάλες ποσότητες να παραμείνουν αδιάθετες. Σύμφωνα με τον παραγωγό Δημήτρη Μπουράμα από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας, η τοπική πατάτα υπερέχει ποιοτικά της εισαγόμενης, ωστόσο οι καταναλωτές προτιμούν την εισαγόμενη γιατί είναι φτηνότερη:
«Η τιμή της πατάτας έχει φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο λόγω της μειωμένης ζήτησης. Κυμαίνεται στα 23 έως 26 λεπτά το κιλό, ανάλογα με τη διαπραγμάτευση. Στην περιοχή μας, η συλλογή της πατάτας ξεκινά μετά την Αχαΐα και στη συνέχεια ακολουθεί η Θήβα. Οι αθρόες εισαγωγές αιγυπτιακής πατάτας έχουν σαν αποτέλεσμα τον εκτοπισμό της δικής μας από τις αγορές. Η ποιοτική μας υπεροχή, λόγω των εδαφοκλιματολογικών συνθηκών, δεν λαμβάνεται υπόψη από την αγορά, διότι δεν έχει πιστοποιηθεί η παραγωγή μας. Στην περιοχή μας δεν δραστηριοποιούνται συλλογικά παραγωγικά σχήματα, με αποτέλεσμα η διαπραγματευτική μας δύναμη να είναι περιορισμένη. Παλαιότερα, μέσω του συνεταιρισμού, είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε και εξαγωγές, δυστυχώς, όμως, σήμερα περιοριζόμαστε μόνο στην εσωτερική αγορά και ένα μέρος των παραγωγών πωλούν το προϊόν τους απευθείας στους καταναλωτές. Το κόστος παραγωγής αποτελεί για εμάς σημαντικό ζήτημα και, σε έναν μεγάλο βαθμό, αποτρεπτικό παράγοντα για την εξέλιξη της καλλιέργειας. Καλλιεργούμε δύο φορές τον χρόνο και έτσι πρέπει να εναλλάσσουμε τα χωράφια για να ξεκουράζονται. Η διαδικασία αυτή είναι δύσκολη, διότι τα περισσότερα κτήματα έχουν φυτευτεί με ελιές και οι δυνατότητες εξεύρεσης χωραφιών είναι περιορισμένες».

Όπως είναι γνωστό, η περιοχή της Λοκρίδας, τις δεκαετίες του ‘70 και του ’80, αποτελούσε τη βάση των εξαγωγών πατάτας στην Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία. Δυστυχώς, οι λαθεμένες πολιτικές και οι κακές πρακτικές εκείνης της εποχής προκάλεσαν τέτοια ζημιά στη φήμη της περιοχής, που είναι δύσκολο να την διαχειριστούν οι τοπικοί παράγοντες.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, οι αγρότες που ασχολούνται με τα κηπευτικά θα πρέπει να αλλάξουν τις προωθητικές τους πολιτικές και να δημιουργήσουν νέα συλλογικά σχήματα. Η μόνη εναλλακτική που έχουν είναι να φυτέψουν ελιές, με όλες όμως εκείνες τις θετικές ή αρνητικές παραμέτρους της μονοκαλλιέργειας.

Ένα προϊόν με υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές βρίσκεται εκτός αγοράς. Αρνητικοί παράγοντες στην εξέλιξη και προοπτική της καλλιέργειας αποτελούν η έλλειψη συνεργασιών και η πιστοποίηση του προϊόντος με την τοπική του ταυτότητα. Η κατάσταση δυσκολεύει περισσότερο, εξαιτίας της αδυναμίας εξεύρεσης κατάλληλων χωραφιών, λόγω της μειωμένης προσφοράς. Το κόστος παραγωγής αποτελεί ακόμη έναν σημαντικό αρνητικό παράγοντα για τον εκσυγχρονισμό της καλλιέργειας του προϊόντος.
ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ