Eδώ... ξεπετάγεται η είδηση

Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017

Ο Δήμος Θηβαίων "μαζεύει" τα αδέσποτα ζώα

Ενημέρωση Δήμου Θηβαίων για το
“Πρόγραμμα Περισυλλογής και Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων (σκύλων)”
   

Ο Δήμος Θηβαίων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και θέλοντας να προστατέψει την υγεία των πολιτών αλλά και να δώσει στα αδέσποτα ζώα τη φροντίδα που αξίζουν, υλοποιεί το “Πρόγραμμα Περισυλλογής και Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων (σκύλων)”.

Το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει την περισυλλογή και διαχείριση 45 αδέσποτων σκύλων για παροχή των απαραίτητων κτηνιατρικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία : κλινική εξέταση,εξέταση αίματος, εξέταση αίματος  για Leishmania (καλαζάρ), πλήρη εμβολιασμό, στείρωση, εξωτερική και εσωτερική αποπαρασίτωση, σήμανση  με τοποθέτηση τσιπ και καταγραφή αυτού στη βάση δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Βάση της ισχύουσας νομοθεσίας συγκροτήθηκε πενταμελής Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος, αποτελούμενη από έναν (1) ιδιώτη Κτηνίατρο ως Πρόεδρο, δύο (2) Δημοτικούς Συμβούλους , δύο (2) μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου Θήβας “Άγιος Φραγκίσκος” .


Με απόφαση της εν λόγω Επιτροπής η περισυλλογή  ξεκίνησε κατά προτεραιότητα  από τα Σχολεία, το Νοσοκομείο, την Κεντρική Πλατεία της Θήβας και από άλλα σημεία που υπήρχαν προβλήματα από αγέλες, ώστε να γίνει διάσπαση αυτών, απομακρύνοντας τα ζώα, τα οποία βάση παραπόνων ή καταγγελιών κρίθηκαν επιθετικά. Μέχρι σήμερα έχουν περισυλλεγεί 23 αδέσποτοι σκύλοι, στην πλειοψηφία τους θηλυκά, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των γεννήσεων.

Η περισυλλογή γίνεται με τη βοήθεια μελών του Φιλοζωικού Συλλόγου και με την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού (κλουβιά μεταφοράς, περιλαίμια, φίμωτρα, τροφές για την προσέλκυση των ζώων κλπ) που έχουν γίνει  από το Δήμο. Για τη μεταφορά τους προς τους τέσσερις (4) συμβεβλημένους κτηνιάτρους και εν συνεχεία σε συμβεβλημένο φορέα για φιλοξενία (ενδιαίτημα στον Ελεώνα) χρησιμοποιείται όχημα του Δήμου Θηβαίων.

Μετά την πάροδο παροχής κτηνιατρικών υπηρεσιών και φιλοξενίας τα ζώα θα επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον και γι' αυτό το λόγο από το Δήμο έχει σταλεί έγγραφο σε φορείς (νοσοκομείο, στρατόπεδο, σχολεία, ΟΕΒΕ κ.α.)  σχετικά με τις υποχρεώσεις που απορρέουν για την αποτροπή της πρόσβασης των αδέσποτων σκύλων σε απορρίμματα και την περιφρούρηση των χώρων τους. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την Αστυνομία, το Λιμενικό και τη Θηροφυλακή  προκειμένου να ζητηθεί η συνδρομή για πραγματοποίηση ελέγχων σε ιδιοκτήτες για τήρηση των υποχρεώσεών τους (βιβλιάρια, τσιπ κλπ)

Σχετικά με τα περιστατικά επιθέσεων σκύλων σε δημότες ο Δήμος Θηβαίων ενημερώνει ότι αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως.  Ειδικότερα, για το περιστατικό επίθεσης σκύλου σε δημότη στην Κεντρική Πλατεία γίνεται γνωστό ότι ο σκύλος περισυλλέχθηκε και παρακολουθήθηκε από κτηνίατρο του προγράμματος και δεν υπάρχει πρόβλημα με λύσσα. Για τα άλλα τέσσερα (4) περιστατικά σε διάφορα σημεία της πόλης, τα ζώα απομονώθηκαν και παρακολουθούνται από τους κτηνιάτρους και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόβλημα.

Μέσω του προγράμματος  ο Δήμος Θηβαίων θέτει τις βάσεις μιας πολιτισμένης αντιμετώπισης των άστεγων – αδέσποτων ζώων. Απώτερος σκοπός, είναι η ενημέρωση και η καλλιέργεια συνείδησης του υπεύθυνου ιδιοκτήτη συντροφιάς, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων καθώς και η προώθηση της υιοθεσίας από ανθρώπους, που θα τους χαρίσουν τη ζεστασιά και την ασφάλεια μιας οικογένειας.

6 σχόλια:

 1. Τι θα καταφέρετε με το να επιστρέψετε τα αδέσποτα στο φυσικο τους περιβάλλον; Μια τρύπα στο νερό. Ο σκοπός είναι να τα μαζέψετε και να τα βάλετε σε ένα άλλο μέρος μακριά από κατοικημένη περιοχή. Επιτέλους τόσα λεφτά έχετε φάει, βάλτε έναν άνθρωπο να τα προσέχει και να τα ταίζει! Τόσος κόσμος είναι άνεργος, λέτε να μη θελήσουν να δουλέψουν; Τι φταίμε εμείς να μην μπορούμε να κυκλοφορήσουμε στους δρόμους;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Να ερθετε και στο ταχι να τα μαζεψετε!!οχι μονο στο κεντρο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΝΑ ΔΕΙΣ ΚΑΤΙ ΔΙΠΟΔΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΜΑΖΕΨΕΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μαζέψτε τους γύφτους και αφήστε τα αδέσποτα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μάλλον και εσυ2:44μαζεμα θες... Γεμισαμε κοπρόσκυλα.. Έλεος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα κοπρόσκυλα που λέτε κάτι κοπρίτες σαν κι εσάς τα πέταξαν στους δρόμους,δεν πέφτουν από τον ουρανό.Καταγγείλετε όπου αντιληφθείτε εγκατάλειψη η κακοποίηση,για να έχετε απαιτήσεις στο μέλλον. Ειδοποιήστε τον Δήμο για τα θηλυκά της γειτονιά σας για στειρώσεις,
   για να λιγοστέψει το πρόβλημά σας κάποτε.

   Διαγραφή

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ