Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Συμφωνία win-win για τα πνευματικά δικαιώματα μεταξύ Επιμελητηρίων και "αυτοδιαχείρισης"



"«ΣΥΜΦΩΝΙΑ WIN-WIN ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
           ΜΕΤΑΞΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ «ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ»

Συμφωνία συνεργασίας win-win, που θα επιφέρει επιτέλους ηρεμία στον ταραγμένο χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων σύναψαν η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης «Αυτοδιαχείριση».
Με τη συμφωνία αυτή, οι επιχειρήσεις-μέλη των Επιμελητηρίων, που είναι υπόχρεοι πληρωμής πνευματικών δικαιωμάτων θα καταβάλλουν λιγότερα χρήματα, ενώ και οι δικαιούχοι δημιουργοί θα εισπράττουν περισσότερα από όσα, όταν τον χώρο καταδυνάστευε η ΑΕΠΙ.
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, «ο αγώνας των Επιμελητηρίων για σχεδόν πέντε χρόνια ήταν πολυεπίπεδος, δύσκολος αλλά και δίκαιος  απέναντι στην παράτυπη δράση της ΑΕΠΙ. Τώρα, με τη συμφωνία ΚΕΕΕ και «Αυτοδιαχείρισης» οι αμοιβές καθορίζονται με υποχρεωτική διαπραγμάτευση, γεγονός που κατέληξε σε ένα αμοιβολόγιο δίκαιο και κοινά αποδεκτό. Με τη συμφωνία αυτή αποδεικνύεται και στην περίπτωση των πνευματικών δικαιωμάτων ότι όπου υπάρχει διάθεση για συνεννόηση, συνεργασία και συναίνεση επιτυγχάνονται οι βέλτιστες λύσεις».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης «Αυτοδιαχείριση», κ. Γιάννης Γλέζος, χαρακτήρισε «ιστορική μέρα τη σημερινή για τα πνευματικά δικαιώματα στην Ελλάδα, όπου η ΚΕΕΕ τόλμησε, πριν καν ψηφιστεί ο νόμος που καθυστέρησε αδικαιολόγητα για ενάμισι χρόνο, να υπογράψει την πρώτη σύμβαση με συλλογική διαπραγμάτευση με την «Αυτοδιαχείριση». Ως πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Πνευματικών Μουσικών Δικαιωμάτων «Αυτοδιαχείριση», όλο αυτό το διάστημα επέμενα ότι οι χρήστες δεν είναι εχθροί μας αλλά συνεργάτες και πελάτες μας και ότι με τη συλλογική διαπραγμάτευση θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και θα λυθεί το τεράστιο πρόβλημα της είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα».
Ο Συντονιστής της ΚΕΕΕ για την τροποποίηση του Νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων, κ. Στυλιανός Μωραΐτης, από την πλευρά του δήλωσε: «Μετά από πολυετή αγώνα σήμερα φτάσαμε και υπογράψαμε συμφωνία συνεργασίας με την «Αυτοδιαχείριση» αποδεικνύοντας και στην πράξη ότι η συνεργασία και η συνεννόηση μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα. Ο επιχειρηματικός κόσμος θα ηρεμήσει από τη λαίλαπα και το κυνηγητό μιας οικογένειας, θα απελευθερωθούν οι αίθουσες των δικαστηρίων, θα σταματήσουν οι απειλές από την ΑΕΠΙ και επιτέλους οι χρήστες θα πληρώνουν λιγότερα και οι δημιουργοί θα παίρνουν περισσότερα».
Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΕΕ, κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, ο οποίος ήταν παρών κατά την υπογραφή της συμφωνίας, δήλωσε: «Τα επιμελητήρια της χώρας πρωτοπορούν και επιχειρούν, με θετικό τρόπο, να επιλύσουν ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, που ταλαιπωρεί επιχειρήσεις αλλά και δημιουργούς. Τα επιμελητήρια και τα μέλη τους σέβονται απόλυτα τα δικαιώματα των πνευματικών δημιουργών και αναγνωρίζουν την υποχρέωσή τους προς καταβολή δικαιωμάτων δημόσιας εκτέλεσης. Ωστόσο, αυτό που επιδιώκουν ως αδήριτη πλέον ανάγκη, αλλά και ως επιβαλλόμενη μόνη δίκαιη λύση, είναι να καταβάλουν ποσά, που είναι εύλογα και ανταποκρινόμενα στις ισχύουσες σήμερα οικονομικοκοινωνικές συνθήκες». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ