Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Ένα βήμα πριν την επένδυση «μαμούθ» των 1,3 δις.στον Έξαρχο Λοκρίδος

Αν ξεπεραστούν και τα τελευταία εμπόδια, το Atalanti Hills θα γίνει η δεύτερη στην Ελλάδα Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης. Το μεγαλεπήβολο σχέδιο των 1,3 δις. ευρώ εκκρεμεί εδώ και 10 χρόνια. Με την υπογραφή όμως του σχεδίου προεδρικού διατάγματος που έγινε χθες από τα υπουργεία Περιβάλλοντος, ενέργειας και τουρισμού, η υλοποίηση ήρθε πιο κοντά. Αν όλα κυλήσουν κατ’ ευχήν, στην ευρύτερη περιοχή Έξαρχος του δήμου Λοκρών, θα δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια περίπου 5500 θέσεις εργασίας.

Βασικά χαρακτηριστικά της επένδυσης είναι τα εξής:

    η έμφαση σε τουριστικές υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας,
    το περιορισμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα (οι κτηριακές εγκαταστάσεις θα καλύψουν μόνο το 2,56% της συνολικής έκτασης της ΠΟΤΑ, δηλαδή 420 από τα 12.500 στρέμματα),
    οι σημαντικές συνέργειες και θετικές επιπτώσεις που αναμένεται να προκύψουν για πλήθος άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή

Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της "Ναυτεμπορικής", επόμενο βήμα, πλέον, είναι η κατάθεση από το ΥΠΕΝ του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.

Το project «Atalanti Hills» ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2006. Θα γίνει σε μια έκταση 12.351 στρεμμάτων από την εταιρεία Λοκρός, στην περιοχή της Αταλάντης στη Φθιώτιδα. Η ΠΟΤΑ αποτελείται από τρία σύνθετα τουριστικά καταλύματα (ΣΤΚ) με τις ονομασίες «Νότος», «Ζέφυρος», «Βορράς». Το κύριο χαρακτηριστικό σχεδιασμού της ΠΟΤΑ είναι η δημιουργία ενός προορισμού γκολφ υψηλών διεθνών προδιαγραφών, εστιάζοντας σε μια νέα δυναμική στον ποιοτικό τουρισμό. Η προσφορά υπηρεσιών γκολφ παρουσιάζει εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης παγκόσμια, και σε συνδυασμό με την εισοδηματική ελαστικότητα των τουριστών-golfers, καθίσταται ελκυστική με ιδιαίτερη σημασία για τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος σε εθνικό επίπεδο. Τα προβλεπόμενα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα περιλαμβάνουν ξενοδοχειακά καταλύματα πέντε αστέρων συνολικής δυναμικότητας 2.990 κλινών, τρία γήπεδα γκολφ 18 οπών, ως ειδική τουριστική υποδομή, και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες συνολικής δυναμικότητας 5.882 κλινών. Τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και οι κατοικίες θα δομήσουν επιφάνεια κύριων χώρων περίπου 420.823,50 τ.μ. Οι τρεις ενότητες ανάπτυξης των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων αναλύονται ως εξής:

Νότος: Βρίσκεται στο νότιο άκρο της ΠΟΤΑ που συνορεύει με την Κωπαΐδα και περιλαμβάνει Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα αποτελούμενο από ξενοδοχείο 5 αστέρων και δυναμικότητας 848 κλινών, γήπεδο γκολφ 18 οπών, ως ειδική τουριστική υποδομή και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες με δυναμικότητα 1.677 κλινών.

Ζέφυρος: Βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της ΠΟΤΑ και περιλαμβάνει Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα αποτελούμενο από ξενοδοχείο 5 * με δυναμικότητα 1.015 κλινών, γήπεδο γκολφ 18 οπών ως ειδική τουριστική υποδομή και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες με δυναμικότητα 2.012 κλινών.

Βορράς: Πρόκειται για ενότητα οικογενειακού ύφους, πιο πυκνοδομημένη και πολυπληθέστερη που περιλαμβάνει Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα αποτελούμενο από ξενοδοχείο 5 αστέρων και δυναμικότητας 1.127 κλινών, γήπεδο γκολφ 18 οπών, ως ειδική τουριστική υποδομή και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες με δυναμικότητα 2.193 κλινών).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ