Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Συγκίνηση και δέος στον 1ο Διεθνή Αγώνα Δρόμου Θεσπιές-Θερμοπύλες-ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ




1ος ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΘΕΣΠΙΕΣ –ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ  « ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ 
               ΗΡΩΩΝ»
Με απόλυτη επιτυχία και σε κλίμα συγκίνησης ολοκληρώθηκε στις Θερμοπύλες, την  Κυριακή 30-7-2017 και ώρα 14.00 μμ , ο αγώνας δρόμου « Στα Χνάρια των Ηρώων» της μάχης των Θερμοπυλών του 480 π.χ .Ο αγώνας ξεκίνησε από τις Θεσπιές το Σάββατο 29-7-2017 και ώρα 10 μμ και η διαδρομή του είναι  102 χιλιόμετρα. 
Η διοργάνωση έγινε  από  τον Α.Π.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΥΤ.ΑΤΤΙΚΗΣ με την συνεργασία των Δήμων Αλιάρτου-Θεσπιέων, Λαμιέων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα της Ε.Ο.Σ.Λ.Μ.Α.Υ., συμμετείχαν 96 αθλητές από όλη την Χώρα, αριθμός που θεωρείται ρεκόρ για πρώτη διοργάνωση.Πριν την εκκίνηση οι διοργανωτές και οι αθλητές συγκεντρώθηκαν στην κατάμεστη πλατεία των Θεσπιών, όπου με μια σεμνή τελετή έναρξης τονίστηκε η σημασία του αγώνα, αλλά και η σημασία του ιστορικού γεγονότος της εθελοντικής θυσίας των 700 Θεσπιέων στη μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.χ..
 Το  permisospressήταν εκεί και κάλυψε ολόκληρη την εκδήλωση και τη διαδρομή των αθλητών από Θεσπιές,Άσκρη και Αλίαρτο
Ο Δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων κος Ντασιώτης Γεώργιος , μεταξύ άλλων ανέφερε «….. ο σημερινός αγώνας αποτελεί μια δυναμική ενέργεια που, σε συνέχεια άλλων, προσπαθεί να αποκαταστήσει μια ιστορική αδικία. Την αποσιώπηση από την ιστορία της εθελοντικής Θυσίας των Θεσπιέων. Σε τούτο τον τόπο γεννήθηκε το ιδανικό της αυτοθυσίας, της ανιδιοτελούς  θυσίας και οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν του αρχέτυπο του εθελοντισμού. Πολέμησαν και σκοτώθηκαν ενώ μπορούσαν να φύγουν. …. Η  ιστορία αποτελεί νεκρό μουσειακό είδος ή παραμένει ζωντανή μόνο αν το θέλουμε εμείς και σήμερα αποδεικνύουμε ότι τη θέλουμε ζωντανή. Ατενίζουμε το μέλλον αναζητώντας δυνατές ρίζες στο παρελθόν μας» … ενώ καταχειροκροτήθηκε η αποστροφή στην ομιλία του Δημάρχου όταν απευθυνόμενος στους αθλητές τους είπε «…..πριν 2500 χιλιάδες χρόνια ακριβώς σε τούτο το σημείο μαζευτήκαν εκείνοι οι 700 άνθρωποι και αποφάσισαν να  σταθούν απέναντι στα αμέτρητα στρατεύματα του εχθρού. Αντίκρυζαν από εδώ ακριβώς την ίδια εικόνα που αντικρύζετε  και σεις τώρα. Τον όμορφο Ελικώνα. Τα ιστορικά γεγονότα είναι τόσο μακρινά η κοντινά όσο εμείς επιθυμούμε. Με αυτή την εικόνα στο μυαλό σας, την ίδια που είχαν και  οι 700 Θεσπιείς όταν ξεκίνησαν για την αθανασία, σας καλώ να αγωνιστείτε αυτή τη δύσκολη νύχτα….».
Ο Αντιστράτηγος ε.α. κος Κάπρος Σωτήριος ,πρόεδρος των «εν Αθήναις Θεσπιέων» με μια σύντομη αλλά περιεκτική ομιλία αναφέρθηκε στο χρονικό της μάχης των Θερμοπυλών ,στα γεγονότα των ημερών εκείνων και στα διαχρονικά μηνύματα που απορρέουν. Τόνισε επίσης την ανάγκη  αποκατάστασης της ιστορικής αδικίας για τους 700 Θεσπιείς.
Τέλος ο Πρόεδρος του Α.Π.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΥΤ.ΑΤΤΙΚΗΣ, κος Κώστας Σάμιος, αναφέρθηκε στην ιστορική υποχρέωση όλων να θυμόμαστε ιστορικά γεγονότα που μας διδάσκουν πάντα, ενώ ανέφερε ότι η ανάδειξη της αυτοθυσίας των 700 Θεσπιέων αποτελεί τον λόγο της διοργάνωσης αυτού του αγώνα, ο οποίος καθιερώνεται ως διεθνής και αναμένεται να καταστεί μια ελκυστική διοργάνωση για εκατοντάδες αθλητές υπεραποστάσεων από όλο τον κόσμο.
Στη συνέχεια ο κος Σάμιος παρουσίασε έναν προς ένα τους αθλητές οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν.
Δυνατή στιγμή της βραδιάς ο Εθνικός Ύμνος που έψαλαν οι αθλητές στο σημείο της εκκίνησης. 
Στην τελετή λήξης σήμερα στις Θερμοπύλες ,στις 14.00 μμ παραβρέθηκε αντιπροσωπία του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων με επικεφαλής το Δήμαρχο κο Ντασιώτη Γ., αντιπροσωπία του Δήμου Λαμιέων με επικεφαλής το Δήμαρχο κο Σταυρογιάννη Νικόλαο  και ο Αντιπεριφερειάρχης κος Κώστας Αποστολόπουλος. 
Όλοι συνεχάρησαν τους Αθλητές και τόνισαν την υψηλή ιστορική σηματοδότηση της πράξης τους, η οποία πέραν της σπουδαίας αξίας που έχει  ως αθλητικό γεγονός, αποτελεί την αφετηρία της ανάδειξης ενός ιστορικού γεγονότος.
Στους οκτώ (8) πρώτους άνδρες Αθλητές και στις τρεις (3) πρώτες γυναίκες απονεμήθηκαν κύπελα, σε όλους απονεμήθηκαν δάφνινα στεφάνια , μετάλλια του συλλόγου τους και του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων, μπλουζάκια με το λογότυπο του αγώνα και  αναμνηστικά διπλώματα .
Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στους εθελοντές που βοήθησαν στην διεξαγωγή του αγώνα: στον Αντιδήμαρχο κο  Αραπίτσα    Γεώργιο που είχε το συντονισμό εκ μέρους του Δήμου μας, στον πρόεδρο της τ.κ. Θεσπιών κο Χατζή Ν. και τον Αντιπρόεδρο κο Παπαδομαρκάκη Χ., στον Αντιδήμαρχο Μαλέση Κ. και στους Δημοτικούς Συμβούλους Μπόγρη Ζαχαρούλα, Ζαχαρόπουλο Δημήτρη και Σταμούλη Τ., καθώς και στους  Προέδρους  της Δ.κ. Αλιάρτου και Τ.κ. Πέτρας  Δαραμάρα Γ. και Μπετχαβά Ι., στον Πολιτιστικό–Περιβαλλοντικό Σύλλογο Θεσπιών «ΔΗΜΟΦΙΛΟΣ» για τη διάθεση του χορευτικού του τμήματος στην τελετή έναρξης, στο Σύλλογο Γυναικών Θεσπιών για τα προσφορά εδεσμάτων στην εκδήλωση και όλους τους εθελοντές μικρούς και μεγάλους που στελέχωσαν τους σταθμούς εξυπηρέτησης των αθλητών στην Άσκρη, την Αλίαρτο και την Πέτρα. 
Τέλος ειδική μνεία και θερμά ευχαριστήρια ανήκουν στην Ελληνική Αστυνομία και την Τροχαία στον Διευθυντή Αστυνομικής Δν/σης Ν.Βοιωτίας κο Τσάτση Μιχάλη, τον διοικητή της Τροχαίας Λιβαδειάς κο Κανιάρη Παναγιώτη, στον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Αλιάρτου κο Βούκατα Δημήτρη και σε όλους τους άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν στα ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφάλειας. Επίσης στο ΕΚΑΒ και στους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού.

Γραφείο Ενημέρωσης
Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων

Ήταν ένας αγώνας διαφορετικός και πιο ξεχωριστός,ο αγώνας «Στα χνάρια των ηρώων» της Μάχης των Θερμοπυλών.
Ένας αγώνας δρόμου Θεσπιές-Θερμοπύλες που πραγματοποιήθηκε σε ένα από τα πιο ιστορικά και σημαντικά μέρη της χώρας μας, όπου 96 δρομείς από ολόκληρη την Ελλάδα απέτισαν φόρο τιμής στους ήρωες.Πρόσωπο της βραδιάς  ο  σπαρταθλητής Χρήστος Τετριμίδας από τις Θερμοπύλες, ο οποίος είχε διανύσει πριν τέσσερα χρόνια, με τα πόδια μια απόσταση η οποία έχει αφετηρία τη γενέτειρά του  και σημείο τερματισμού τις Θεσπιές.(Δείτε ΕΔΩ)


 





 



 Όλες οι φωτογραφίες ΕΔΩ





4 σχόλια:

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ