Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Ο Νεαρός Βοιωτός Ποιητής Ξαναχτυπά


Ο Ηλίας Κρούσος αντιστάθηκε στην πεζότητα της εποχής μας στις 8 Δεκεμβρίου του 2016 με το νέο του βιβλίο. Μετά το "Ψυχής Στιχομαχία", με το οποίο συστήθηκε στον χώρο της ποίησης δυο χρόνια πριν, επανήλθε με τις "Ωδίνες" του. Οι "Ωδίνες" παρουσιάστηκαν στον Ιανό της Αθήνας με επιτυχία παρά των άτυχων συμβάντων εκείνης της ημέρας. Το εξώφυλλο του βιβλίου επιμελήθηκε ο αναγνωρισμένος καλλιτέχνης Χρήστος Γεωργίου. Για το βιβλίο μίλησε ο ποιητής Μιχάλης Βάκρινος, ενώ την παρουσίαση πλαισίωσαν η μπαλαρίνα Χρύσα Μπράτσα και η μουσικός Γιώτα Βάρθη. Ακολουθούν  λίγα λόγια για τις "Ωδίνες" από τη φιλόλογο Χρύσα Νταή:

  Ό,τι σε φοβίζει περισσότερο∙ μια παγίδα θανάτου, ό,τι σε κρατά πίσω∙ μια ωδίνη φόβου, ό,τι σε ωθεί ανεξέλεγκτα∙ ωδίνη έρωτα. Κι όλα αυτά, μιας ανήσυχης νιότης «ωδίνες». Έτσι τιτλοφορούν οι βιβλιοδεμένες σελίδες με την υπογραφή του Ηλία Κρούσου, που για δεύτερη φορά συνεισφέρει στον ποιητικό κόσμο του σήμερα, επικαλούμενος ονόματα ποιητών που ποτέ δε θα σταματήσουν να εμπνέουν. Σε έναν αλληγορικό διάλογο με τον Δάντη, τον Πόε, τον Ρεμπώ και τον Καρυωτάκη, ταξιδεύει στον χρόνο προσπαθώντας να ακολουθήσει το σωστό μονοπάτι των βημάτων τους που αχνοφαίνονται. Συναντώντας τους υπό τις «νότες αυλητρίδων», ο ποιητής βαστά τα βάσανα τους κι αναλαμβάνει να συνεχίσει το δύσκολο μονοπάτι, μονοπάτι χωρίς πλέον πατημασιές. Τώρα το σκότος κυριαρχεί του «σαθρού αυτού κόσμου». Κι οι μεγαλύτεροι πόνοι του σκότους είναι η γέννηση, ο φόβος, η μοναξιά, ο έρωτας κι ο θάνατος, η αδικία.
Ο ποιητής ωθεί όλους να ορμήσουν στην ποίηση για να κραυγάσουν για να εννοήσουν τα ακατανόητα, όπως κι ο ίδιος κάνει: Mας βουτά στη μαύρη τρύπα μιας ατέρμονης αναζήτησης των αίτιων του πόνου. Μας ωθεί σε μια αυτοκριτική, μέσα από την δική του αυτοκριτική, αυτοαποκαλούμενος «ποιητής της σιωπής».
Η μαύρη τρύπα της αναζήτησης δεν είναι παρά η απουσία, η απώλεια ζωής. Μόνο αν παντρέψει κανείς τη σκέψη του με την απώλειά του θα εννοήσει τον πόνο, αλλά και το νόημα της ζωής. Αυτός ο Κρούσος αρνείται μια ζωή με δαίμονες άλλων, προτιμά να θυσιαστεί για τις ψυχές που χάθηκαν άδικα. Με σκηνικό υπόβαθρο τον τόπο του, αναφέρεται στη σφαγή του Διστόμου, αλλά και σε θέματα τα οποία συγκλονίζουν το σήμερα: στην υπόθεση Άννυ, στο τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, στον πνιγμό του Σύριου προσφυγόπουλου που ξέβρασε το κύμα στην Τουρκία...
Άλλοτε σε ελεύθερο στίχο, κι άλλοτε σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο, το μελάνι του κραυγάζει δυνατά, ενώ οι μπαλάντες του καλούν σε αγώνα εκδίκησης για την αδικία του θανάτου. Λέξεις ανατριχιαστικές που δίνουν τολμηρές εικόνες.
Που εκφράζουν απλές ωδίνες Άδου.

Χρύσα Νταή
Η παρουσίαση του βιβλίου στη Βοιωτία είναι προγραμματισμένη για τις 10 Ιουλίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 21:00 το βράδυ, στον αύλειο χώρο του Δημοτικού σχολείου Άρματος. Στο Άρμα εμπνεύστηκε το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου ο Κρούσος κατά την τρίχρονη διαμονή του. Τη διοργάνωση της παρουσίασης ανέλαβαν ο Σύλλογος Γυναικών Άρματος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τανάγρας "Ποίμανδρος".
Ο Ηλίας Κρούσος κατάγεται απο την  Τανάγρα και Άρμα  Βοιωτίας

Το permisospress συνεχίζει να παρακολουθεί τα βήματά σου. Συνέχισε να τιμάς τον τόπο σου.
Καλή επιτυχία Ηλία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ