Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Σημαντική ανακάλυψη: Επιγραφή 3.200 ετών «μιλά» για τους μυστηριώδεις Λαούς της Θάλασσας και έναν πρίγκιπα της Τροίας

Μία πέτρινη πλάκα 3.200 ετών αποκρυπτογραφήθηκε από τους αρχαιολόγους.
Αναφέρεται σε έναν πρίγκιπα της Τροίας και στους μυστηριώδεις «Λαούς της Θάλασσας», οι οποίοι είχαν συνάψει μεταξύ τους μια χαλαρή συμμαχία και φέρεται να προκάλεσαν την κατάρρευση πόλεων και πολιτισμών στη Μέση Ανατολή.

Είναι γραμμένη στη Λουβική γλώσσα, τη γλώσσα του λαού των Λουβίων, την οποία μόλις 20 μελετητές στον κόσμο είναι σε θέση να τη διαβάσουν.
Ένας από αυτούς είναι ο Φρεντ Γουντχούιζεν, ανεξάρτητος ερευνητής, ο οποίος κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει ένα αντίγραφο της επιγραφής.

Η επιγραφή έχει μήκος 29 εκατοστά και περιγράφει ένα ισχυρό βασίλειο που ονομάζεται Μίρα, το οποίο εκστράτευσε με επικεφαλής έναν πρίγκιπα από την Τροία, ονόματι Μούξους.

Όπως αναγράφεται στην επιγραφή ο βασιλιάς Κουπαντακουρούντας κυβερνούσε ένα βασίλειο ονόματι Μίρα, στη σημερινή δυτική Τουρκία και είχε υπό τον έλεγχό του την Τροία.
Ο πατέρας του, βασιλιάς Μασουΐτας, πήρε τον έλεγχο της Τροίας μετά την εκθρόνιση ενός Τρώα βασιλιά ονόματι Βάλμους.
Ο Μασουΐτας επανέφερε τον Βάλμους στον θρόνο της Τροίας, με αντάλλαγμα την πίστη και υπακοή του στη Μίρα.
Όταν πέθανε ο πατέρας του, ο Κουπαντακουρούντας έγινε βασιλιάς και «προστάτης» της Τροίας.
Ο Τρώας πρίγκιπας Μούξους ηγήθηκε μιας ναυτικής εκστρατείας και κατέκτησε την Ασκελόν στο σημερινό Ισραήλ, όπου κατασκευάσε ένα φρούριο.

Σύμφωνα με πηγές, ο Κουπαντακουρούντας, γύρω στο 1190 πΧ, έστειλε στρατό προς την ανατολή, εναντίον των βασιλείων που ήταν υποτελή στους Χετταίους. Μετά από νικηφόρες εκστρατείες στην ξηρά, δημιουργήθηκε ένας στόλος στον οποίο ηγήθηκαν τέσσερις πρίγκιπες, μεταξύ αυτών και ο Μούξους της Τροίας.

Η επιγραφή καταστράφηκε τον 19ο αιώνα, αλλά υπήρξαν αντίγραφά της, περιλαμβανομένου ενός που κατείχε ο Τζέιμς Μέλααρτ, ένας διάσημος αρχαιολόγος που πέθανε το 2012.
Ο αρχαιολόγος άφησε πίσω του σημειώσεις στις οποίες επισήμαινε ότι η επιγραφή δεν ήταν δυνατόν να αποκρυπτογραφηθεί πλήρως και να δημοσιοποιηθεί.
Οι ερευνητές της ελβετο-ολλανδικής ομάδας ανακάλυψαν πως είχε καταβάλει πολυετείς προσπάθειες να αποκωδικοποιήσει τα αντίγραφα, ωστόσο δεν μπορούσε να διαβάσει λουβικά.
Παρότι υπήρχαν υπόνοιες ότι μπορεί να πρόκειται για πλαστή επιγραφή οι επιστήμονες θα αναζητήσουν και άλλα στοιχεία, τα οποία δεν θα προέρχονται από τον Μέλααρτ.

Ο Γουντχούιζεν και ο Έμπερχαρντ Ζάνγκερ, γεωαρχαιολόγος και πρόεδρος του Ιδρύματος Λουβικών Μελετών, θα δημοσιεύσουν αναλυτική μελέτη τον Δεκέμβριο, στο Proceedings of the Dutch Archaeological and Historical Society.
huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ