Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Ανακοίνωση του ΚΚΕ Θήβας για το εργατικό ατύχημα στα Σωληνουργεία Θίσβης

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων και η «δίκαιη ανάπτυξη» της κυβέρνησης χτίζονται με το αίμα, τη ζωή και τον ιδρώτα των εργαζομένων!

Η Τομεακή Επιτροπή Θήβας – Οινοφύτων του ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στον 28χρονο εργάτη που τραυματίστηκε σοβαρά το Σάββατο 30/9 σε ένα από τα πολλά κάτεργα του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, στη «Σωληνουργεία Κορίνθου» στη Θίσβη Βοιωτίας. Το νεαρό εργάτη καταπλάκωσε μεταλλική σωλήνα μεγάλου βάρους με αποτέλεσμα, μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, να ακρωτηριαστεί το ένα του πόδι και να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ως υπεύθυνη για το σακάτεμα του νεαρού εργάτη την εργοδοσία του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ (συμφερόντων Στασινόπουλου). Το «ατύχημα» έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες άλλα –ακόμα και θανατηφόρα- που έχει στο ιστορικό του ο εν λόγω Όμιλος (ΕΛΒΑΛ, ΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΒΑΛ colour κ.ά.). Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μόλις μια μέρα πριν, την Παρασκευή 29/9, «μηδένισε το ρολόι» που καταγράφει τις «ημέρες χωρίς ατύχημα» στην ΕΛΒΑΛ του ίδιου Ομίλου.

Μόνο ως πρόκληση και κοροϊδία μπορούν να εκληφθούν τα λεγόμενα «σεμινάρια υγιεινής και ασφάλειας» που πραγματοποιεί ο Όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Στόχος του είναι να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και παράλληλα να μεταθέσει την ευθύνη για την υγιεινή και ασφάλεια στους ίδιους. Είναι χαρακτηριστική η επιχειρηματολογία της εργοδοσίας: «εγώ σας τα έμαθα, από εκεί και πέρα για το 99% των ατυχημάτων φταίει ο εργαζόμενος». Κανείς εργάτης και καμιά εργάτρια δεν πρέπει να μπει σε αυτή τη λογική και να δώσει δίκιο στην εργοδοσία. Πάνω στην εντατικοποίηση της εργασίας, τα 12ωρα, στην αποσάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, την εργολαβική εργασία έχει χτίσει τα τεράστια κέρδη του ο Όμιλος. Το κυνήγι του κέρδους δεν υπολογίζει τίποτα, ούτε τις ζωές των εργαζομένων.

Καθημερινά σε όλο τον Όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ αλλά και γενικότερα στη Βιομηχανική Ζώνη Οινοφύτων και ευρύτερα, η εντατικοποίηση της δουλειάς σπάει κόκαλα. Η εργολαβική εργασία, δηλαδή η πλέον ανειδίκευτη, καθώς και τα 12ωρα (αφού ο μισθός του 8ωρου δε φτάνει) είναι εκτεταμένα.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ τις τεράστιες ευθύνες τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όσο και των προηγούμενων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Με τους εκατοντάδες νέους νόμους που ψήφισαν και τους παλιότερους που διατηρούν, ρίχνουν νερό στο μύλο της ασυδοσίας της εργοδοσίας και ποτίζουν την εργασιακή ζούγκλα. Διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις, επέκτειναν και βάθυναν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, την ενοικιαζόμενη εργασία μέσω δουλεμπόρων, χτύπησαν και συνεχίζουν να χτυπάν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τσάκισαν το μεροκάματο και δημιούργησαν συνθήκες «δουλειά να είναι κι ό,τι να ‘ναι» για την πλειοψηφία της εργατικής τάξης. Αυτή είναι η βάση που δημιουργεί το έδαφος για τα εργατικά ατυχήματα. Αυτή είναι η περιβόητη «δίκαιη ανάπτυξη» και «έξοδος από την κρίση» που προπαγανδίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: Δηλαδή δίνουμε τα πάντα στους βιομήχανους (νόμους, φοροαπαλλαγές, δικαιώματα, ζωές…) για να κάνουν «επενδύσεις», δηλαδή να σκάνε στα κέρδη με αντάλλαγμα μια δουλειά χωρίς δικαιώματα και επίφοβη για τη ζωή των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει επιπλέον μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση που υπάρχει στις υπηρεσίες ελέγχου καθώς η Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας Βοιωτίας που εδρεύει στη Λιβαδειά, στελεχώνεται με μόλις δύο υπαλλήλους. Δηλαδή μόλις δύο υπάλληλοι για όλο το νομό και ειδικότερα για τις εκατοντάδες επιχειρήσεις που συγκεντρώνονται στη Βιομηχανική Ζώνη Οινοφύτων, μια από τις μεγαλύτερες της χώρας!

ΚΑΛΟΥΜΕ τους εργαζόμενους του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ και συνολικά την εργατική τάξη της περιοχής να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να σπάσουν τη σιωπή τους, να σπάσουν την τρομοκρατία και να οργανωθούν στα ταξικά σωματεία.

Η υπόθεση της περιφρούρησης της ζωής της εργατικής τάξης και των παιδιών της περνάει μέσα από τον οργανωμένο αγώνα για:

·        Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων, των μνημονίων.
·        Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές.
·        Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Ειδικότερα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς να παλέψουμε για:

Προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μέσα από το κρατικό σώμα γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας.
Ουσιαστικό έλεγχο από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με προσανατολισμό στην εργοδοτική ευθύνη για τη συνδυασμένη εφαρμογή του συνόλου της νομοθεσίας και των κανονισμών για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, τη δημόσια υγεία και ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.
Κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για την ασφαλιστική κάλυψη του εργαζόμενου από τον επαγγελματικό κίνδυνο.
Άμεσα ουσιαστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ). Συνδυασμένη, με σαφή διακριτά καθήκοντα, δράση των Επιθεωρήσεων Ασφαλείας και Υγείας με τις Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και ασφάλεια (π.χ. εξοντωτικά ωράρια, μαύρη εργασία, εργασία ανηλίκων κ.λπ.).
Ίδρυση κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας, ενταγμένου αποκλειστικά στο δημόσιο σύστημα Υγείας, κατάργηση των Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης των κινδύνων (ΕΞΥΠΠ).


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες του τραυματία εργάτη και της οικογένειάς του με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

Να διερευνηθούν άμεσα και λεπτομερώς οι αιτίες του ατυχήματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να αποδοθούν ευθύνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ