Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Εγκαίνια στο Εκκλησάκι του παπά- Αναστάση στην Ελλοπία-Βίντεο,φωτογραφίες

Αρκετός  κόσμος το πρωί της Κυριακής στην Ελλοπία,για τα εγκαίνια στο νέο εκκλησάκι  στην μνήμη του  παπα-Αναστάση.

Το εκκλησάκι είναι έργο του Συλλόγου  Γυναικών Ελλοπίας,που σκοπός του είναι η ανάδειξη της ιστορίας της σπηλιάς, ενώ τα εγκαίνια τέλεσαν ο Αρχιμανδρίτης π.Ανδρόνικος,ο π.Στυλιανός και π.Λεωνίδας.

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Ελλοπίας,το όμορφο εκκλησάκι τοποθετήθηκε πλησίον της ιστορικής σπηλιάς στον δρόμο Ελλοπίας -Λεύκτρων και είναι αφιερωμένο στον παπα Αναστάση και την Αγία Φιλοθέη.
Στην ομιλία της η Πρόεδρος του Συλλόγου κ.α. Σωτηρία Πανουργιά αφού ευχαρίστησε τον κόσμο στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιστορία της σπηλιάς.
Λίγα λόγια για την ιστορία της  σπηλιάς σύμφωνα πάντα με τη  λαϊκή παράδοση.

Κατά την διάρκεια του Μεγάλου Εθνικού Αγώνα του 1821 οι κάτοικοι της Ελλοπίας,έλαβαν μέρος και αγωνίστηκαν ενάντια στον Τούρκικο ζυγό.
Μία λαϊκή παράδοση αναφέρει ότι κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όταν οι Έλληνες εξεγέρθηκαν ζητώντας την ελευθερία τους, εξεγέρθηκε και ο Καραντάς. Το κίνημα απέτυχε και οι κάτοικοι κατέφυγαν στα βουνά για να σωθούν από τους Τούρκους που είχαν στραφεί εναντίον τους. Ο παπά-Αναστάσης, ιερέας του χωριού, κατέφυγε σε μια σπηλιά ενός πελώριου βράχου, αλλά οι Τούρκοι κατάφεραν να τον βρούν και τον έσφαξαν. Από τότε μέχρι σήμερα ο πελώριος αυτός βράχος ονομάζεται βράχος του Παπά-Αναστάση.
Στην εκδήλωση  παραβρέθηκαν, ο αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Θίσβης κ.Καμούτσης, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ.Σιαπάτης   καθώς και πολλοί κάτοικοι της Ελλοπίας.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Ελλοπίας.



 Όλες οι φωτογραφίες ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ