Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Η έλλειψη ιερέων στην επαρχία και το «σχέδιο Καποδίστριας» της Εκκλησίας

Το δικό της «σχέδιο Καποδίστρια» εφαρμόζει η Εκκλησία της Ελλάδος, σε μια προσπάθεια να καλυφθούν τα μεγάλα κενά σε επαρχιακές μητροπόλεις σε όλη τη χώρα, τα οποία φτάνουν τις 2.500 θέσεις. Έτσι, όπως γράφει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», υπάρχουν κληρικοί που καλούνται να διανύσουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες δύο ή και τριών ενοριών. Μάλιστα, στην προσπάθεια να μην σιγήσουν πουθενά οι καμπάνες, οι μητροπολίτες αναγκάζονται και χειροτονούν άμισθους ιερείς, οι οποίοι σήμερα εκτιμάται πως ξεπερνούν τους 400.

Με βάση τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα, τα κενά σε πανελλαδικό επίπεδο αγγίζουν το 25%, δηλαδή σε περίπου 10.400 οργανικές θέσεις σε όλες τις μητροπόλεις, οι 2.500 είναι κενές. Η εικόνα είναι απογοητευτική στην επαρχία, όπου οι ελλείψεις σε εφημέριους φτάνουν και το 40%.

Το θέμα έθεσε ως επείγον ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον αρμόδιο υπουργό, Κώστα Γραβρόγλου κάνοντας λόγο για «εθνική ανάγκη» να βρεθεί μια λύση.
Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί ιερέων και αρχιερέων

Μισθό 2.600 ευρώ έχει ο Αρχιεπίσκοπος

2.210 ευρώ παίρνει ο Μητροπολίτης και Τιτουλάριος Μητροπολίτης

1.820 ευρώ παίρνει ο τιτουλάριος Επίσκοπος και βοηθός Επίσκοπος

Επίδομα 75 ευρώ παίρνουν οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος και

40 – 45 ευρώ οι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος

Οι κληρικοί παίρνουν

678 ευρώ ο πρωτοδιοριζόμενος ιερέας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης

1.032 ευρώ με 10 χρόνια προϋπηρεσία

1.410 ευρώ με 30 χρόνια προϋπηρεσία

644 ευρώ ο πρωτοδιοριζόμενός κληρικός απόφοιτος μέσης εκπαίδευσης και

1.099 ευρώ με 30 έτη προϋπηρεσίας

9 σχόλια:

  1. πρέπει άμεσα να καταργηθεί η μισθοδοσία των παπάδων από το κράτος. είναι ντροπή τα παιδιά του κοσμάκη να πεινάνε και να πληρώνουμε φόρους για να παίρνουνε μισθό οι παπάδες. δωρεάν οι κληρικοί ή μισθό από τις καταθέσεις της εκκλησίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι μονο πρέπει να παίρνουν αλλά να εξαιρεθεί η εκκλησία από το ενιαίο μισθολόγιο αλλιώς να γίνει διαχωρισμός με την προϋπόθεση ότι θα επιστρέψει το κράτος την περιουσία της εκκλησίας πίσω από την οποία το 90% και παραπάνω διαχειρίζεται (δανεικά και αγύριστα) και τότε δεν έχει ανάγκη η εκκλησία κανένα

      Διαγραφή
    2. Ωραία εταιρεία...και εγω νομιζα οτι ηταν θρησκεία!

      Διαγραφή
  2. βλεπεις και κατι παπαδες που κυκλοφορουνε στους δρομους χοντρους με μεγαλες κοιλιες και λες αν αξιζει το κοπο τοσες θυσιες ο ελληνικος λαος την εποχη της κρισης για να μισθοδοτουνται ολοι αυτοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί μονίμως κατηγορείτε την εκκλησία και τους ιερείς και δεν αναφέρεται Και τα καλά παραδείγματα;Υπάρχουν και ιερείς που και τον μισθό τους χαρίζουν και όσο μπορούν βοηθούν. Επίσης εάν δεν υπήρχε η εκκλησία και πάλι φίλοι ο κόσμος θα πεινούσε περισσότερο. Για δες τε πόσα συσσίτια κάνει η εκκλησία και οι ενορίες. Αλλά βέβαια αυτά δεν ακούγονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρέπει κάτι να γίνει για αυτούς τους άμισθους ιερείς που κάνουν τόσο κόπο και έργο χωρίς μισθό και μάλιστα να έχουν τρία και τέσσερα παιδιά και να μην μπορούν να τα συντηρήσουν κρίμα πρέπει να δοθεί λύση για αυτούς τους ανθρώπους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. να τους μονιμοποιησουμε και αυτους στη καμπουρα του ελληνικου λαου. ρε διωξτε πεντε χιλιαδες παπαδες απο το δημοσιο να βγει η χωρα μας απο την οικονομικη κριση. δεν προσφερουνε απολυτως τιποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΟΨΤΕ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΠΑΔΕΣ. ΒΛΕΠΩ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΟΥ ΣΕ ΤΙ ΣΠΙΤΑΡΩΝΑ ΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΚΙΛΑ ΕΙΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. όπως έλεγε και ένα τραγούδι του Μανώλη Μητσιά. μια φορά και έναν καιρό: κοτζαμπάσηδες πασάδες και σεβάσμιοι δεσποτάδες κυβερνούσανε τη χώρα καλή ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ