Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

10 τρόφιμα που μας οδηγούν ή μας προστατεύουν από το έμφραγμα

Σχεδόν οι μισοί θάνατοι από έμφραγμα, εγκεφαλικό και διαβήτη σχετίζονται με την υπερκατανάλωση ή την ανεπαρκή κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, σύμφωνα με μία νέα μελέτη επικεφαλής της οποίας είναι μία Ελληνίδα ειδικός.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα προγενέστερων επιδημιολογικών μελετών, η δρ Ρενάτα Μίχα και οι συνεργάτες της στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα μαθηματικό μοντέλο με βάση το οποίο υπολόγισαν ότι το 45,4% των θανάτων από καρδιομεταβολικά αίτια κάθε χρόνο σχετίζονται με 10 τρόφιμα και τους συνδυασμούς τους στο ημερήσιο διαιτολόγιο.

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι η δυτικού τύπου διατροφή περιέχει πολλά ανθυγιεινά τρόφιμα, αλλά και ότι δεν περιέχει αρκετά υγιεινά» δήλωσε η δρ Μίχα, η οποία είναι επίκουρη καθηγήτρια επιφορτισμένη με ερευνητικό έργο (research assistant professor) στη Σχολή Επιστήμης & Πολιτικών Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ταφτς της Βοστώνης.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήμα, ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός της υγείας είναι το πολύ αλάτι στο φαγητό, στο οποίο οι επιστήμονες απέδωσαν το 9,5% των καρδιομεταβολικών θανάτων.

Οι επόμενοι σημαντικοί παράγοντες είναι:

* Η χαμηλή κατανάλωση ξηρών καρπών και σπόρων (8,5% των θανάτων)

* Η υπερκατανάλωση επεξεργασμένων κρεατικών (8,2% των θανάτων)

* Η χαμηλή κατανάλωση θαλασσινών πλουσίων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (7,8% των θανάτων)

* Η χαμηλή κατανάλωση λαχανικών (7,6% των θανάτων)

* Η χαμηλή κατανάλωση φρούτων (7,5% των θανάτων)

* Η υψηλή κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη (7,4% των θανάτων).

* Η χαμηλή κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως (6% των θανάτων)

Η χαμηλή κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών από πηγές όπως το ηλιέλαιο και το καλαμποκέλαιο ευθύνεται για λίγο περισσότερο από το 2% των καρδιομεταβολικών θανάτων, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τέλος, η υπερκατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, όπως το μοσχαρίσιο και το χοιρινό, ευθύνεται για λιγότερο από 0,5% των θανάτων από έμφραγμα, εγκεφαλικό και διαβήτη.

Τα ευρήματα αυτά πρακτικά σημαίνουν πως «πρέπει να τρώμε περισσότερα από τα καλά τρόφιμα και λιγότερα από τα επιζήμια», εξήγησε η δρ Μίχα.

Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε τέσσερις μερίδες λαχανικά την ημέρα (αντιστοιχούν σε 2 φλιτζάνια βρασμένα λαχανικά ή 4 φλιτζάνια ωμά) και τρεις μερίδες φρούτα (π.χ. ένα μήλο, ένα αχλάδι και μισό μπανάνα).

Πρέπει επίσης να καταναλώνουμε λιγότερο αλάτι, επεξεργασμένα κρεατικά και ροφήματα με ζάχαρη.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JAMA).


Πηγή : Web Only

Διαβάστε Περισσότερα »

Γ. Μπαλάφας: Ολοκληρώνεται ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Θήβα


Στην ολοκλήρωση ανοιχτής δομής φιλοξενίας προσφύγων στη Θήβα αναφέρθηκε χθες ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μπαλάφας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο FΜ. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, «ολοκληρώνεται μια πολύ καλή ανοιχτή δομή φιλοξενίας στη Θήβα, με πλήρη συναίνεση της δημοτική αρχής Θήβας και της κοινωνίας ή με παροχή του δημάρχου Στυλίδας. Από τα νησιά συνεχώς μεταφέρονται άνθρωποι κι αν δει κανείς τα δελτία τον τελευταίο καιρό, οι άνθρωποι που φτάνουν συνολικά στα νησιά του Αιγαίου είναι κάτω από 70 την ημέρα. Ο μεταναστευτικός πληθυσμός παραμένει σταθερός συνολικά, με τάση να μειώνεται».

Ο υφυπουργός τόνισε ότι «Το προσφυγικό - μεταναστευτικό δεν είναι, όπως έχω ξαναπεί, ένα ζήτημα του οποίου έχεις βρει τη λύση, το λύνεις και τελειώνει. Είναι μια συνεχής, δύσκολη διαχείριση που προσπαθούμε να κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο» και κατέληξε: "Υπάρχουν μια σειρά διεθνείς οργανισμοί, οι οποίοι μας δίνουν τα εύσημα και τονίζουν τη θετική πορεία. Προσφάτως, οι παγκόσμιοι οργανισμοί που έχουν σχέση με την υγεία και την υγειονομική κάλυψη στη διαχείριση προσφύγων και μεταναστών έδωσαν τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας για τη δουλειά που κάνουν, για τους εμβολιασμούς και την υγειονομική κάλυψη που παρέχουν».
avgi.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Θήβα: Μπoύκαραν σε εργοστάσιο πυροβολώντας...

Άρπαξαν τα χρήματα και εξαφανίστηκαν...

Η ληστεία έγινε στις εγκαταστάσεις εταιρείας ανακύκλωσης μετάλλων (σκραπ) που βρίσκεται στο 3ο χλμ Θήβας - Χαλκίδας νωρίς το μεσημέρι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στις 12:30΄ τρεις ρομά μπούκαραν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Με δυο καραμπίνες απείλησαν και ακινητοποίησαν τον ιδιοκτήτη και το προσωπικό.

Στη συνέχεια προχώρησαν προς το γραφείο που ήταν το ταμείο, όπου το άνοιξαν πυροβολώντας την πόρτα. Πήραν περίπου 3.500€, καθώς επίσης και έναν χαρτοφύλακα που όμως φέρεται να είχε μέσα μόνο έγγραφα.

Οι δράστες διέφυγαν με ένα λευκό αυτοκίνητο, προς την περιοχή της Ριτσώνας. Παρά την άμεση κινητοποίηση της αστυνομίας από την Βοιωτία και από την Εύβοια παραμένουν άφαντοι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεν πρόκειται για τους ληστές των χρηματοκιβωτίων που δρουν στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι επιλέγουν να  "χτυπούν" νύχτα και με διαφορετικό τρόπο.
lamiareport.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

“Στάση του Προαστιακού στα Βάγια” Συνάντηση στο Δημοτικό Κατάστημα Βαγίων

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017 και ώρα 19.00 στο Δημοτικό Κατάστημα Βαγίων θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με θέμα : “Στάση του Προαστιακού στα Βάγια”, στην οποία καλούνται όλοι οι Δημότες να παραβρεθούν.

Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί να παραβρεθούν και οι Βουλευτές Βοιωτίας κ. Νίκος Θηβαίος και κ. Ανδρέας Κουτσούμπας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ
Διαβάστε Περισσότερα »

Βαρύς ο φόρος αίματος στην άσφαλτο τον Φεβρουάριο στη Στερεά

Μηνιαίος απολογισμός σε θέματα Οδικής Ασφάλειας
Συνολικά βεβαιώθηκαν (5.513) παραβάσεις, μεταξύ των οποίων (950) για υπερβολική ταχύτητα, (236) για μη χρήση ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους, καθώς και (84) για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος


Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα Οδικής Ασφάλειας, δημοσιεύει συγκεντρωτικά - συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για το μήνα Φεβρουάριο του 2017, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

α. Τροχαία Ατυχήματα   
Στην εδαφική αρμοδιότητα των Νομών Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Φωκίδας και Ευρυτανίας, σημειώθηκαν (23) τροχαία ατυχήματα (έναντι 27 το 2016). Ειδικότερα σημειώθηκαν:

•   4 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα (έναντι 2 το 2016)
•    2 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό (έναντι 5 το 2016)
•    17 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό (έναντι 20 το 2016)
Από τα τροχαία ατυχήματα - δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των ανωτέρω Νομών, καταγράφηκαν συνολικά (41) παθόντες (έναντι 36 το 2016).  Ειδικότερα καταγράφηκαν:
•    8 νεκροί (έναντι 2 το 2016)
•    4 σοβαρά τραυματίες (έναντι 5 το 2016)
•    29 ελαφρά τραυματίες (ομοίως 29 το 2016)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
•    H παραβίαση προτεραιότητας
•    Η απόσπαση προσοχής του οδηγού
•    Η μη τήρηση απόστασης ασφαλείας
•    Η υπερβολική ταχύτητα
•    Η παραβίαση της σήμανσης

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης
Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο.   
Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, τον μήνα Φεβρουάριο του 2017 βεβαιώθηκαν συνολικά (5.513) παραβάσεις ως ακολούθως:

     950  για υπερβολική ταχύτητα
         84  για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)
          66  για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας
         90  για μη χρήση ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση
        146  για μη χρήση προστατευτικού κράνους κατά την οδήγηση
          47  για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
         17  για αντικανονικό προσπέρασμα
         25  για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
           3   για παραβίαση προτεραιότητας
       11  για αντικανονικούς ελιγμούς
       109  για παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων
         60  για παραβάσεις Κ.Τ.Ε.Ο.
          26  για φθαρμένα ελαστικά
     1.220  για παράνομες σταθμεύσεις
     2.659  λοιπές παραβάσεις

γ. Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας

Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα της ασφαλούς οδήγησης και της οδικής ασφάλειας με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει:
•    Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
•    Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και τον έλεγχο του οχήματος
•    Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά
•    Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας
•    Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας
•    Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας
•    Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος
•    Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα
•    Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη
•    Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα
•    Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ
•    Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς
•    Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται διαρκώς με σκοπό να συμβάλλουν στην εμπέδωση της κυκλοφοριακής και οδικής παιδείας.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Βασίλης Κόκκαλης προκηρύσσει το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης


60 ευρώ το στρέμμα για καλλιέργειες βαμβακιού - ποιές καλλιέργειες αφορά

Δήλωση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
κ. Βασίλη Κόκκαλη για την Προδημοσίευση
της Δράσης της Νιτρορύπανσης του ΠΑΑ 2014-2020.

Στο 3ο τρίμηνο του 2017, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, προτίθεται να προκηρύξει τη γεωργοπεριβαλλοντική-κλιματική δράση 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του ΠΑΑ 2014-2020, με πρώτο έτος εφαρμογής 2018 (φθινοπωρινές καλλιέργειες 2017 – εαρινές καλλιέργειες 2018).
Η δράση εφαρμόζεται στις 30 περιοχές, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ευπρόσβλητες από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης και σε περιοχές σημαντικών υγροβιότοπων. Στους Καλλικρατικούς Δήμους που εμπίπτουν ολικώς, μερικώς ή κατ’ ελάχιστον στις περιοχές παρέμβασης, η επιλεξιμότητα των αγροτεμαχίων θα απεικονίζεται στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) 2017.
Στο πλαίσιο της δράσης της νιτρορύπανσης δύνανται να εφαρμοστούν τέσσερις ειδικές δεσμεύσεις, όπου η κάθε μία έχει ξεχωριστή ενίσχυση ανά είδος καλλιέργειας και γεωργικής ζώνης που εφαρμόζεται.


1η ΕΙΔΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ: Αγρανάπαυση. Οι δικαιούχοι ετησίως αναλαμβάνουν να θέτουν σε αγρανάπαυση τουλάχιστον στο 30% της συνολικά ενταγμένης έκτασης.
2η ΕΙΔΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ : Αμειψισπορά. Οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν ετησίως να θέτουν σε ξηρική αμειψισπορά τουλάχιστον στο 30% της συνολικά ενταγμένης έκτασης.
Επιλέξιμες καλλιέργειες για τις παραπάνω δεσμεύσεις είναι ο αραβόσιτος, τα ζαχαρότευτλα, υπαίθρια φρέσκα λαχανικά και κηπευτικά και το βαμβάκι.
3η ΕΙΔΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ: Χλωρά λίπανση σε δενδρώδεις καλλιέργειες. Οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν να εφαρμόζουν χλωρά λίπανση με φυτά εδαφοκάλυψης τουλάχιστον στο 20% της ενταγμένης έκτασης. Επιλέξιμα ως φυτά εδαφοκάλυψης είναι τα χειμερινά ψυχανθή και τα μείγματα χειμερινών ψυχανθών με σιτηρά.
Επιλέξιμες καλλιέργειες: Εσπεριδοειδή, Ελιά, Βερικοκιά, Ροδακινιά, Μηλιά, Αχλαδιά
4η ΕΙΔΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ: Μη καλλιέργεια αγροτεμαχίων που εφάπτονται σε ποτάμια, υδατορέματα, λίμνες κ.α. Οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν να εφαρμόζουν ζώνη ανάσχεσης πλάτους τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων, κατά μέσο όρο, στα ενταγμένα στη δέσμευση αγροτεμάχια που εφάπτονται σε επιφανειακά ύδατα. Η δέσμευση αφορά στις αροτραίες καλλιέργειες της περιοχής παρέμβασης.


Επιλέξιμες καλλιέργειες: χειμερινά σιτηρά, ο αραβόσιτος, κτηνοτροφικά φυτά χλόωσης, ψυχανθή, πατάτες, ζαχαρότευτλα, υπαίθρια φρέσκα λαχανικά και κηπευτικά, βαμβάκι και ηλίανθος.


Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Κόκκαλης, ευχαριστεί όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου και των Εποπτευόμενων Φορέων που συμμετείχαν στην κοινή προσπάθεια για την ενεργοποίηση του Προγράμματος Νιτρορύπανσης στο νέο ΠΑΑ 2014-2020.
Επισήμανε τα σημαντικά οφέλη που απορρέουν από την εφαρμογή αυτής της δράσης στην κοινωνία της υπαίθρου, στην προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΙΜΙΟΥ ΞΥΛΟΥ ΣΤΟΝ Ι. Ν. ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ - ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ


Διαβάστε Περισσότερα »

Αγώνα κατά των πλειστηριασμών απο το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛIΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ  ΕΠΑΡΧΙΑΣ  ΛΙΒΑΔΕΙΑ                ΚΑΛΕΣΜΑ

Το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς  καλεί τους Φορείς σε Σύσκεψη την  Τετάρτη
15  Μαρτίου 2017 και ώρα 6,30΄το απόγευμα ,στο Εργατικό Κέντρο,  με θέμα:
« Δράση ενάντια στους  Πλειστηριασμούς»



                                          Για       το       Δ.Σ.

            Ο       ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο      ΓΕΝ.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


     ΣΤΑΘΑΣ    ΙΩΑΝΝΗΣ                      ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ   ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Διαβάστε Περισσότερα »

Συνελήφθησαν 595 άτομα στη Στερεά μέσα στον Φεβρουάριο

Μηνιαία δραστηριότητα Αστυνομικών Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας

Κατά τη διάρκεια του μηνός Φεβρουαρίου του έτους 2017, από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες των Νομών Βοιωτίας, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας: 
Συνελήφθησαν συνολικά πεντακόσια ενενήντα πέντε (595) άτομα και ειδικότερα:

•    Ένα (1) άτομο, για ανθρωποκτονία με πρόθεση.
•    Δεκατέσσερα (14) άτομα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, σκοπός της οποίας ήταν η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
•    Δέκα (10) άτομα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, σκοπός της οποίας ήταν η διάπραξη ληστειών και κλοπών, σε βάρος κυρίως διερχόμενων οδηγών οχημάτων.
•    Είκοσι οκτώ (28) άτομα, για διάπραξη κλοπών, κλοπών – διαρρήξεων.
•    Ογδόντα τέσσερα (84) άτομα, για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.
•    Εκατόν έντεκα (111) αλλοδαποί, για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα (παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών).
•    Σαράντα τρία (43) άτομα, για καταδιωκτικά έγγραφα (εντάλματα σύλληψης, αποφάσεις δικαστηρίων κ.λ.π.).
•    Εκατόν σαράντα ένα (141) άτομα, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.).
•    Επτά (7) άτομα, για απόπειρες κλοπών.
•    Έξι (6) άτομα, για παραβάσεις του νόμου περί όπλων.
•    Εννέα (9) άτομα, για παράβαση του τελωνειακού κώδικα.
•    Εννέα (9) άτομα, για πρόκληση σωματικών βλαβών.
•    Επτά (7) άτομα, για ενδοοικογενειακή βία.
•    Πενήντα πέντε (55) άτομα, για λοιπά αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα (Υγειονομικές παραβάσεις, παραβάσεις του Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ), παραβάσεις νομοθεσίας περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων κ.λ.π.).
•    Δύο (2) άτομα, για μεταφορά μη νόμιμων αλλοδαπών.
•    Τρία (3) άτομα, για αντίσταση.
•    Είκοσι (20) άτομα, για παραεμπόριο.
•    Ένα (1) άτομο, για αρπαγή ανηλίκου.
•    Ένα (1) άτομο, για αντιποίηση αρχής.
•    Ένα (1) άτομο, για ψευδή καταμήνυση.
•    Τρία (3) άτομα, για απειλή.
•    Τέσσερα (4) άτομα, για εξύβριση.
•    Ένα (1) άτομο, για παράνομη βία.
•    Έξι (6) άτομα, για διατάραξη οικιακής ειρήνης.
•    Είκοσι οκτώ (28) άτομα, για επαιτεία.

β. Εξιχνιάσθηκαν ενδεικτικά:

•    Μία (1) υπόθεση ανθρωποκτονίας με πρόθεση.
•    Δύο (2) υποθέσεις ληστειών.
•    Σαράντα εννέα (49) κλοπές, κλοπές – διαρρήξεις.
•    Πέντε (5) απόπειρες κλοπών.
•    Πενήντα οκτώ (58) υποθέσεις ναρκωτικών.
•    Δεκαεπτά (17) υποθέσεις του νόμου περί όπλων.
•    Οκτώ (8) υποθέσεις απάτης.
•    Μία (1) υπόθεση αποπλάνησης ανηλίκου.
•    Οκτώ (8) υποθέσεις κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων.
•    Δύο (2) υποθέσεις μεταφοράς μη νόμιμων αλλοδαπών.
•    Μία (1) υπόθεση αντιποίησης Αρχής.
•    Δέκα (10) υποθέσεις παράβασης του τελωνειακού κώδικα.

γ. Εξαρθρώθηκαν:

•    Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, οργανωμένο πολυμελές κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στη Φθιώτιδα (σχετικό το από 15-02-2017 Δελτίο Τύπου).

•    Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Θηβών, πολυμελής εγκληματική ομάδα, η οποία ενέχεται στη διάπραξη σωρείας ληστειών, κλοπών και φθορών, κυρίως σε βάρος διερχόμενων οδηγών οχημάτων, στη γέφυρα του Πυρίου και στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας (σχετικό το από 22-02-2017 Δελτίο Τύπου).


δ. Κατασχέθηκαν ενδεικτικά:

•    Κάνναβη: (9) κιλά & (47,12) γραμμάρια
•    Ηρωίνη: (175,65) γραμμάρια
•    Κοκαΐνη: (53,30) γραμμάρια
•    Ναρκωτικά δισκία: 169
•    Κυνηγετικά όπλα: 9
•    Πιστόλια: 4
•    Απομιμήσεις πυροβόλων όπλων: 2
•    Φυσίγγια: 90
•    Γεμιστήρες: 4
•    Μαχαίρια - σουγιάδες: 4
•    Μηχανισμοί εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας: 1
•    Σιδερογροθιές: 1
•    Σπρέι πιπεριού: 1
•    Ζυγαριές ακριβείας: 3
•    Αδασμολόγητος καπνός: (8) κιλά & (793,1) γραμμάρια
•    Λαθραία πακέτα τσιγάρων: 725
•    Πλαστά χαρτονομίσματα: 378€
•    Χρηματικό ποσό: 51.058€
•    Οχήματα: 10
•    Πλήθος κινητών τηλεφώνων
•    Διάφορα είδη παραεμπορίου

Επιπλέον στην Περιφέρεια των προαναφερόμενων Αστυνομικών Υπηρεσιών, βρέθηκαν συνολικά δεκατρία (13) κλεμμένα οχήματα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Αισθητή η αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων πατάτας στη περιοχή της Θήβας

Αισθητή η αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων πατάτας στη Στερεά

Οι σχετικά αυξημένες τιμές παραγωγού στις χειμωνιάτικες πατάτες, οι οποίες κυμάνθηκαν στα 50 λεπτά το κιλό, ενθάρρυναν αρκετούς αγρότες της Στερεάς να αυξήσουν τις εκτάσεις της ανοιξιάτικης φυτείας.Ο καιρός, ωστόσο, δεν στάθηκε σύμμαχος στην επέκταση των καλλιεργειών. Οι μεγάλες βροχοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες δυσχέραναν τη φύτευση της πατάτας. Παρά, όμως, τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι αγρότες επέμειναν και προετοιμάστηκαν σωστά για τη φύτευση.

Σήμερα, είναι σαφές ότι παρατηρείται αύξηση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις πατάτας. Τη δική του εμπειρία και οπτική μετέφερε στην «ΥΧ» ο Ηλίας Χατζηδούρος, πατατοπαραγωγός από την περιοχή της Θήβας: «Κάθε χρόνο, αυτή την εποχή στην περιοχή μας, καλλιεργείται η ανοιξιάτικη πατάτα, σε μια έκταση περίπου 6.000 στρεμμάτων. Οι τιμές της φθινοπωρινής, οι οποίες κινήθηκαν πάνω από 50 λεπτά, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων της Θήβας.

Η αύξηση ξεπέρασε το 10% σε σύγκριση με πέρυσι. Ανασταλτικοί παράγοντες, που επηρέασαν την επέκταση της παραγωγής, ήταν οι καιρικές συνθήκες και το μεγάλο κόστος παραγωγής, το οποίο ξεπερνά τα 800 ευρώ το στρέμμα. Το κόστος άρδευσης είναι, επίσης, ένας σημαντικός αρνητικός παράγοντας για την περιοχή μας, διότι η άντληση ξεπερνά τα 200 μέτρα. Μεγάλος αριθμός παραγωγών έχει οικονομικά ανοίγματα με τη ΔΕΗ και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Ελπίζουμε, ωστόσο, η χρονιά να πάει καλά. Αναμένουμε, επίσης, και από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να σταματήσουν τις παράνομες εισαγωγές πατάτας από τρίτες χώρες, γιατί σιγά σιγά εκτοπίζουν τις δικές μας».

Η αυξητική αυτή τάση παρατηρείται και στην περιοχή της Λοκρίδας Φθιώτιδας, ενός τόπου με παράδοση στην καλλιέργεια της πατάτας. Μαζί με την περιοχή της Θήβας, ακολουθούν χρονικά την παραγωγή της Πελοποννήσου, που είναι η πρωιμότερη σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας μας.
ypaithros.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Συντάξεις Απριλίου 2017: Δείτε τις ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία


Από τις 30 Μαρτίου
μέχρι τις 04 Απριλίου, θα καταβληθούν στους συνταξιούχους οι συντάξεις του Απριλίου του 2017.

Αναλυτικά:

- Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 30 Μαρτίου 2017 ημέρα Πέμπτη.

- Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 30 Μαρτίου 2017 ημέρα Πέμπτη.

- Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 03 Απριλίου 2017 ημέρα Δευτέρα.

- Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 03 Απριλίου 2017 ημέρα Δευτέρα.

- Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 30 Μαρτίου 2017 ημέρα Πέμπτη.

- Το ΕΤΕΑ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις στις 4 Απριλίου 2017 ημέρα Τρίτη.

- Τα υπόλοιπα Ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 30 Μαρτίου 2017 ημέρα Πέμπτη.

Διαβάστε Περισσότερα »

Καταιγίδες από τα ξημερώματα - Πού θα χτυπήσει σήμερα η «Γαλάτεια»

Αρκετά προβλήματα έχει προκαλέσει η επέλαση της «Γαλάτειας» σε αρκετές περιοχές της χώρας. Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και σήμερα, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, η ΕΜΥ προβλέπει βροχές και καταιγίδες για την Πέμπτη. Μάλιστα, θα είναι κατά τόπους ισχυρές στα ανατολικά και νότια. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν ανατολικοί - νοτιοανατολικοί εντάσεως 6 μποφόρ. Πρόσκαιρα τοπικά στα νοτιοανατολικά 7 με 8 μποφόρ.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Μακεδονίας.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα νότια όπου πιθανόν να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοι 4 με 5 και τοπικά στο Ιόνιο 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα είναι ισχυρά.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα είναι ισχυρά.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα κυρίως στα νότια.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα στα νότια 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός:
Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανόν πρόσκαιρα θα είναι ισχυρά.

Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Στην Έκθεση «FRESKON 2017» θα συμμετάσχει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
για τη συμμετοχή επιχειρήσεων στο περίπτερο της
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ,
στην  έκθεση «FRESKON 2017»

27 - 29 Απριλίου 2017 ,  Εκθεσιακό κέντρο ΔΕΘ-ΗELEXPO, Θεσσαλονίκη

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνει τη συμμετοχή της στην έκθεση για τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά «FRESKON 2017»,  που θα πραγματοποιηθεί από 27 έως 29 Απριλίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της  ΔΕΘ ΗΕLEXPO στη Θεσσαλονίκη.

Η FRESKON αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό γεγονός Φρούτων και Λαχανικών που διεξάγεται στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για ένα διεθνές σημείο συνάντησης εταιρειών, παραγωγών και εμπόρων μέσα από το οποίο επιτυγχάνεται η ανάπτυξη του εμπορίου και των εξαγωγών και η διεύρυνση συνεργασιών μέσα από μια ποιοτική εκθεσιακή διοργάνωση, πρόγραμμα Β2Β συναντήσεων, Διεθνή Συνέδρια, παράλληλες εκδηλώσεις, ομιλίες, κλπ.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα καλύψει το κόστος μίσθωσης και κατασκευής ενιαίου περίπτερου, για παραγωγούς του κλάδου των φρέσκων φρούτων και λαχανικών που δραστηριοποιούνται εντός της χωρικής της αρμοδιότητας, με στόχο να συμβάλει στην ενίσχυση της ανάδειξης των Στερεοελλαδίτικων προϊόντων στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων παραγωγών και επιχειρήσεων στο περίπτερο της Περιφέρειας προϋποθέτει την παρουσία εκπροσώπου καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης. Τα έξοδα μετάβασης και διαμονής των εκπροσώπων βαρύνουν την ίδια την επιχείρηση.

Παρακαλούμε όσους επιθυμούν να τιμήσουν με την συμμετοχή τους το περίπτερο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον το συντομότερο, και όχι αργότερα από την Δευτέρα 3 Απριλίου 2017, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα συμμετοχής προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (αποστολή στο e-mail: siozou.e@evia.pste.gov.gr ή στο fax: 2221036055).

Επισημαίνουμε ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε επιχειρηματικές δραστηριότητες συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών, καθώς επίσης θα ληφθεί μέριμνα στο περίπτερο της Περιφέρειας να υπάρχουν εκθέτες από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Περισσότερα στοιχεία για την έκθεση μπορείτε να αναζητήσετε στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση http://freskon.helexpo.gr/el.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού
Προγραμματισμού, Επιχειρηματικότητας & Εξωστρέφειας
Θεμιστοκλής Χειμάρας
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Σταμάτης Χαλβατζής νέος Πρόεδρος του Σ.Π.Ο.Α.Κ. '' Ο ΑΡΙΩΝ ''

 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ
ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «Ο ΑΡΙΩΝ»   
Αίγιο, 7 Μαρτίου 2017

«Εκλογή νέου Προεδρείου Δ. Σ. και Εκτελεστικής Επιτροπής
του Σ.Π.Ο.Α.Κ.  για το χρονικό διάστημα από 5/3/2017 – 31/8/2019».


Υπό την προεδρία του Δημάρχου Αιγιαλείας κ. Αθανάσιου Παναγόπουλου, αντιπροσώπου της έδρας του Σ.Π.Ο.Α.Κ. σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, την περασμένη Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017 και ώρα 14:00´ το μεσημέρι, στην αίθουσα «ΑΛΕΚΟΣ ΜΕΓΑΡΗΣ» του Πολιτιστικού Κέντρου Δ.Κ. Αιγίου (Παλαιό Νοσοκομείο) οδός Ν. Πλαστήρα 19 & Κανελλοπούλου, συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο ΑΡΙΩΝ», με μοναδικό θέμα την εκλογή νέου Προέδρου, Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και Μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, για το χρονικό διάστημα από 5/3/2017 έως και 31/8/2019.
Στη συνεδρίαση παρέστη σημαντικός αριθμός εκπροσώπων των Δήμων – Μελών του Κορινθιακού Κόλπου, μεταξύ δε αυτών και αυτοπρόσωπη παρουσία του Δημάρχου Κορινθίων, κ. Αλέξανδρου Πνευματικού, Δημάρχου Σικυωνίων, κ. Σπυρίδωνα Σταματόπουλου και Δημάρχου  Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης κ. Ηλία Ανδρικόπουλου.
Ο απερχόμενος Πρόεδρος του Δ.Σ., Αλέξανδρος Πνευματικός, Δήμαρχος Κορινθίων, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την καλή συνεργασία που αναπτύχθηκε στη διάρκεια της θητείας του, καθώς και για την εμπιστοσύνη που επέδειξε το Σώμα προς το πρόσωπό του. Ωστόσο, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το αξίωμα του Προέδρου, λόγω έλλειψης χρόνου και αυξημένων υποχρεώσεων του Δήμου του.
Στη συνέχεια προτάθηκαν ομόφωνα από το Σώμα, για τη θέση του Προέδρου ο κ. Σταμάτης Χαλβατζής, ενώ για την θέση του Αντιπροέδρου ο κ. Αλέξανδρος Πνευματικός, Δήμαρχος Κορινθίων.

Μετά από μυστική ψηφοφορία όπως προβλέπεται από την νομοθεσία, εξελέγησαν:

Πρόεδρος:  Χαλβατζής Σταμάτης, Δημοτικός Σύμβουλος Θηβαίων

Αντιπρόεδρος:  Πνευματικός Αλέξανδρος, Δήμαρχος Κορινθίων

Τακτικά Μέλη Εκτελεστικής Επιτροπής:

1) Βαλαούρας Νικόλαος, Δημοτικός Σύμβουλος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας
2) Παπαδημητρίου Θεοφάνης, Δημοτικός Σύμβουλος Βέλου-Βόχας
3) Παπακωνσταντίνου Κωνσταντίνος, Δημοτικός Σύμβουλος Αιγιαλείας
4) Σαλαπατάρας Στυλιανός, Δημοτικός Σύμβουλος Λεβαδέων

Αναπληρωματικά Μέλη Εκτελεστικής Επιτροπής:

1) Πέρρας Σωτήριος, Δημοτικός Σύμβουλος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων
2) Τυρηνόπουλος Κωνσταντίνος, Δημοτικός Σύμβουλος Θηβαίων

Από την πλευρά του, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, κ. Σταμάτης Χαλβατζής, ευχαρίστησε το Σώμα που τον τίμησε με την ψήφο του και ζήτησε τη στήριξη των Δημάρχων για συνεργασία και κοινή δράση με σκοπό την Προστασία και Αειφόρο Ανάπτυξη του Κορινθιακού Κόλπου.
Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο ΑΡΙΩΝ»

                           
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ