Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Αποτελέσματα-Βαθμολογία Α' Κατηγορίας Βοιωτίας

Ύπατο και Κιθαιρώνας προχώρησαν με νίκες κι έτσι δεν άλλαξαν οι ισορροπίες στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

Η Ένωση «διέλυσε» 6-2 τον Παμβαγιακό στο σκορ της ημέρας.

Στο γειτονικό παραδοσιακό ντέρμπι το Κόκκινο πέρασε νικηφόρα από το Ακραίφνιο ενώ σε ένα άλλο ντέρμπι Παρνασσός και Ολυμπιάδα «κόλλησαν» στο 0-0.

Σημαντική νίκη για τον Αρματηλάτη επί του Κυπάρισσου ενώ ο Ηρακλής «τσίμπησε» βαθμό στο Μαυρομμάτι όπως και ο Παναλίαρτος στο Δήλεσι.

Α’ Κατηγορια

11η αγωνιστική
Απόλλων – Κόκκινο   0-1

Κιθαιρώνας – Δάφνη   3-0

Δήλεσι – Παναλιαρτος   0-0

Πανδαυλειακός – Ύπατο   0-4

Ένωση – Παμβαγιακός   6-2

Αρματηλάτης – Κυπάρισσος   4-0

Μαυρομμάτι – Ηρακλής   0-0

Παρνασσός – Ολυμπιάδα   0-0

 Βαθμολογία

(σε 11 αγώνες)


Ύπατο———————–38-5——-31

——————————————————

Κιθαιρώνας—————-30-4——-29

Ολυμπιάδα Οιν.———–24-11—–23

Παρνασσός—————–17-9——-21

Απόλλων——————–18-15——-20
—————————————————-

Ένωση Α.Σ.Α————–26-12——–19

ΠΑΟ Κοκκίνου————-25-18——19

Παναλίαρτος—————-15-13——14

Αρματηλάτης—————15-17——13

Παμβαγιακός—————-16-36—–12

Κυπάρισσος Αντ.———11-20——11

——————————————————-

Δήλεσι————————-7-18——–9

Μαυρομμάτι—————–10-25——–8

Δάφνη Ερ.——————10-23——–7

Πανδαυλειακός————-10-29——-6

——————————————————–

Ηρακλής Ασωπίας———-9-24———5

stereasports.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ποια είναι τα οκτώ οφέλη του να πίνετε ζεστό νερό

Η κατανάλωση αρκετού νερού μπορεί να στηρίξει το δέρμα, τους μύες και την υγεία των αρθρώσεων. Το νερό βοηθά τα κύτταρα του οργανισμού να απορροφούν θρεπτικά συστατικά και να καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Η κατανάλωση μερικών ποτηριών ζεστού, ή καυτού νερού κάθε μέρα μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα οφέλη.

Παρόλο που υπάρχει λίγη επιστημονική έρευνα σχετικά με τα οφέλη του να πίνετε ζεστό νερό, πολλοί υποστηρίζουν ότι το ζεστό νερό είναι ένας εύκολος τρόπος για να βελτιωθεί η υγεία. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τα στοιχεία αυτά.
Τα οφέλη του να πίνετε ζεστό νερό

Το να πίνετε αρκετό νερό οποιασδήποτε θερμοκρασίας μπορεί να υποστηρίξει τη γενική ευημερία. Αλλά η κατανάλωση ζεστού νερού θεωρείται ότι παρέχει μια σειρά από πρόσθετα οφέλη για την υγεία.

Η λαϊκή ιατρική βιβλιογραφία είναι γεμάτη με ιστορίες για το πώς το ζεστό νερό μπορεί να βελτιώσει την υγεία. Αλλά οι επιστήμονες μόλις τώρα αρχίζουν να εξετάζουν τα οφέλη της κατανάλωσης ζεστού νερού.

Αυτό το άρθρο εξετάζει οκτώ από τα πιθανά οφέλη και τις θεωρίες πίσω από αυτές.
1. Καλύτερη πέψη

Όταν ένα άτομο δεν πίνει αρκετό νερό, το λεπτό έντερο απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του νερού, που καταναλώνεται από ό,τι τρώτε. Αυτό προκαλεί αφυδάτωση και μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την κίνηση του εντέρου.

Η χρόνια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει αντίστοιχη χρόνια δυσκοιλιότητα. Αυτή η δυσκοιλιότητα μπορεί να κάνει τις κινήσεις του εντέρου επώδυνες και μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα, όπως αιμορροΐδες και φούσκωμα.

Το ζεστό νερό βοηθάει τον οργανισμό να αφομοιώσει το φαγητό γρηγορότερα σε σύγκριση με το κρύο νερό. Μειώνει τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας υποστηρίζοντας τις τακτικές κινήσεις του εντέρου.
2. Αποτοξίνωση του οργανισμού

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει το σώμα να αποτοξινωθεί. Όταν το νερό είναι αρκετά ζεστό, ώστε να αυξήσει την εσωτερική θερμοκρασία σώματος ενός ατόμου, μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση. Ο ιδρώτας αποβάλλει τις τοξίνες και μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό των πόρων της επιδερμίδας.
3. Βελτιωμένη κυκλοφορία αίματος

Το ζεστό νερό είναι αγγειοδιασταλτικό. Αυτό σημαίνει ότι διευρύνει την διάμετρο των αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους μύες να χαλαρώσουν και να μειώσουν τον πόνο.

Οι επιστημονικές μελέτες δεν έχουν συνδέσει άμεσα το ζεστό νερό με την μακροπρόθεσμη βελτίωση στο κυκλοφορικό. Αλλά, ακόμη και οι σύντομες βελτιώσεις οδηγούν σε καλύτερη ροή αίματος στους μύες και τα όργανα.
4. Απώλεια βάρους

Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να χάσει βάρος. Αυτό μπορεί εν μέρει να οφείλεται στο ότι το νερό αυξάνει το αίσθημα πληρότητας. Το νερό βοηθάει, επίσης, το σώμα να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά και απομακρύνει τα απόβλητα.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2003 έδειξε, ότι το να πίνετε ζεστό αντί για κρύο νερό αυξάνει την απώλεια βάρους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 500 ml νερού πριν από το γεύμα αύξησε τον μεταβολισμό κατά 30%.

Η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού στους 37°C αντιστοιχεί σε 40% της αύξησης του μεταβολισμού. Αυτή η μεταβολική αύξηση διήρκεσε 30-40 λεπτά, μετά την κατανάλωση νερού.
5. Μειωμένος πόνος

Το ζεστό νερό βελτιώνει την κυκλοφορία και μπορεί επίσης να βελτιώσει τη ροή του αίματος, ιδιαίτερα στους τραυματισμένους μύες. Καμία έρευνα δεν συνδέει άμεσα την κατανάλωση ζεστού νερού με την ανακούφιση από τον πόνο.

Ωστόσο, πολλοί χρησιμοποιούν ζεστά επιθέματα και μπουκάλια ζεστού νερού για την μείωση του πόνου. Η κατανάλωση ζεστού νερού μπορεί να προσφέρει κάποια εσωτερική ανακούφιση του πόνου, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η θερμότητα μπορεί επίσης να επιδεινώσει το πρήξιμο.
6. Καταπολεμάει το κρυολόγημα και βελτιώνει την υγεία των ρινικών κόλπων


Η θερμότητα που εφαρμόζεται στα ιγμόρια μπορεί να μετριάσει την πίεση που προκαλείται από κρυολογήματα και ρινικές αλλεργίες. Ο ατμός επίσης βοηθά στην αποσυμφόρηση των ιγμορίων.

Το πόσιμο ζεστό νερό κάνει την βλέννα να κινηθεί (και άρα να αποβληθεί) πιο γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση ζεστού νερού μπορεί να ενθαρρύνει τον βήχα και το φύσημα της μύτης.
7. Να πίνετε καφέ και τσάι

Όταν αναμειγνύεται με καφέ ή τσάι, το ζεστό νερό μπορεί να προσφέρει επιπλέον οφέλη για την υγεία. Ο καφές και το τσάι με καφεΐνη μπορούν να αφυδατώσουν το σώμα, ειδικά σε υψηλές δόσεις, αλλά προσφέρουν επίσης κάποια οφέλη για την υγεία.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2017 συνδέει την κατανάλωση καφέ με αυξημένο προσδόκιμο ζωής. Άλλες έρευνες έδειξε σύνδεση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης καφέ και του μειωμένου κινδύνου της νόσου του Πάρκινσον, κάποιων καρκίνων, του διαβήτη τύπου 2, ορισμένων ασθενειών του ήπατος και των καρδιακών προβλημάτων.

Το τσάι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής νόσου, διαβήτη τύπου 2 και ηπατικής νόσου. Μερικές μελέτες έχουν συνδέσει το τσάι με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, αλλά τα αποτελέσματα ποικίλλουν.
8. Μειωμένο στρες

Ένα καταπραϋντικό φλιτζάνι ζεστό νερό μπορεί να σας βοηθήσει με το άγχος και το στρες. Μια παλαιότερη έρευνα έδειξε, ότι η κατανάλωση θερμών υγρών, όπως το τσάι και ο καφές, θα μπορούσε να μειώσει το στρες και να μειώσει τα συναισθήματα άγχους.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι ορισμένες από τις επιπτώσεις οφείλονται στην καφεΐνη, αλλά και ότι η ζεστασιά έπαιξε επίσης ρόλο στην βελτίωση της διάθεσης των συμμετεχόντων.
Iatropedia.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

Μπράβο στις Πλαταιές! Γέμισαν φορτηγάκια με τρόφιμα και ρούχα για τους πληγέντες της Μάνδρας!!! φωτογραφίες


Οι φορείς της Τοπικής Κοινότητας Πλαταιών συνεργάστηκαν άψογα για μια ακόμη φορά και προσέφεραν την βοήθεια τους στου πλημμυροπαθείς της δυτικής Αττικής!
Συγκεκριμένα , η Τ. Κ. Πλαταιών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΩΕΡΟΗ, ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου,ο Αθλητικός Όμιλος Πλαταιών και ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου συγκέντρωσαν νερά, τρόφιμα μακράς διαρκείας, γάλατα,κλινοσκεπάσματα, είδη καθαρισμού και αλλά πράγματα και τα παρέδωσαν την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στη Μάνδρα!
Να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους κατοίκους του χωριού μας αλλά και των γειτονικών χωριών, ακόμη και της Θήβας που συνέβαλαν στην προσπάθεια!
Ακόμη να ευχαριστήσουμε τον Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας κ.ο. Μπακομήτρο, ο οποίος με δικές του ενέργειες μας έστειλε 1.5 τόνο πατάτες οι οποίες πήγαν και αυτές στους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας













Διαβάστε Περισσότερα »

Η Ολομέλεια του ΣτΕ θα κρίνει την τουριστική επένδυση της «Atalanti Hills» στον Έξαρχο Φθιώτιδας

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αποφανθεί, τελικά, για τη συνταγματικότητα ή μη του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που αφορά την τουριστική επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ της εταιρείας «Atalanti Hills».

Η επεξεργασία του Προεδρικού Διατάγματος, για την επένδυση στην παραθαλάσσια και δασική περιοχή Εξαρχος του Δήμου Λοκρών της Φθιώτιδας παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια, λόγω της σπουδαιότητας των συνταγματικών θεμάτων που ανακύπτουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, κατατέθηκε στο ΣτΕ για επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την οριοθέτηση της Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχή «Έξαρχος» Αταλάντης, του Δήμου Λοκρών Φθιώτιδος. Η επίμαχη περιοχή είναι στις υπώρειες του όρους Χλωμό, κοντά στον Δήμο Ορχομενού, και απέχει από τη θάλασσα περίπου 11 χλμ. Επίσης, με το ίδιο διάταγμα καθορίζονται οι χρήσεις γης, η μέγιστη εκμετάλλευση της όλης έκτασης κ.λπ.

Η έκταση ανέρχεται σε 12.351.470 τ.μ., εκ της οποίας έχουν δασικό χαρακτήρα τα 11.910.655 τ.μ. και μη δασικό τα 440.815,61 τ.μ. Μάλιστα, το 2015 αποχαρακτηρίστηκε από αναδασωτέα, έκταση των 12.321 τ.μ.

Πάνω 5.500 θέσεις εργασίας από την επένδυση 

Σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες η επένδυση αναμένεται να εξασφαλίσει περισσότερες από 5.500 μόνιμες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόληση ανά έτος και με την πλήρη λειτουργία της τουριστικής μονάδας θα εξασφαλίσει πάνω 8.800 άμεσες και έμμεσες θέσεις πλήρους απασχόλησης. Κατά το στάδιο κατασκευής οι θέσεις απασχόλησης κυμαίνονται από 310 έως 885 ανά έτος.

Οι εγκαταστάσεις προβλέπεται να περιλαμβάνουν ξενοδοχεία πέντε αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 8.872 κλινών. Οι 2.990 κλίνες θα είναι στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και οι 5.882 κλίνες σε 3.306 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, που μπορεί να πωληθούν ή να εκμισθωθούν μακροχρόνια. Παράλληλα, προβλέπεται η κατασκευή υβριδικού κέντρου υδροθεραπείας και ομορφιάς (spa), συνεδριακό, εκπαιδευτικό και γαστριμαργικό κέντρο.

Στα σχέδια είναι, επίσης, η δημιουργία τριών γηπέδων γκολφ διεθνών εγκαταστάσεων των 18 οπών, τα οποία θα καλύψουν 1.703.465 τ.μ. δασικής και μη δασικής έκτασης.

Το Ε΄Τμήμα του ΣτΕ επεξεργάστηκε νομοπαρασκευαστικά το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και εξέδωσε την υπ΄ αριθμ. 234/2017 γνωμοδότησή του. Το Τμήμα, λόγω της σπουδαιότητας των συνταγματικών θεμάτων που ανακύπτουν, αλλά και των αντίθετων θέσεων που εκφράστηκαν μεταξύ των συμβούλων Επικρατείας, παρέπεμψε το όλο ζήτημα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το ΣτΕ το απασχόλησε η συνταγματικότητα ή μη των διατάξεων του νόμου 4280/2014, που επέφερε τροποποιήσεις στο νόμο 998/1979 για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων.



Διαβάστε Περισσότερα »

Δώρο Χριστουγέννων: Υπολογίστε online το ποσό που δικαιούστε

Οι εορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και οι μισθωτοί αναμένουν -συν τοις άλλοις- το δώρο Χριστουγέννων, που αναμένεται να λάβουν.

Συγκεκριμένα, για τον υπολογισμό για το δώρο Χριστουγέννων, λαμβάνεται υπ όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Μαίου μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους. δικαιούνται:

Ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς τους που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα που αναφέραμε είτε γιατί αποχώρησαν οικιοθελώς από την εργασία τους, είτε γιατί απολύθηκαν δικαιούνται να λάβουν τμήμα δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων θα το υπολογίσουν ως εξής:

2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια ανάλογα με το πώς αμείβονται για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.



Ειδικότερα για τις αποδοχές του δώρου Χριστουγέννων
Βάση για τον υπολογισμό του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες τo δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως τροφή, κατοικία κλπ.) εφόσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη, περιοδικά, κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

Στην έννοια των τακτικών αποδοχών, σύμφωνα με τη νομολογία των δικαστηρίων εντάσσονται επίσης και:
– Το επίδομα αδείας: για τον υπολογισμό στο δώρο της αναλογίας του επιδόματος αδείας πολλαπλασιάζουμε το συνολικό ποσό του δώρου που δικαιούται ο μισθωτός επί τον συντελεστή 0,041666.
Παράδειγμα: Εργαζόμενος με δώρο Χριστουγέννων 900 ευρώ (μικτό μισθό) με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.

– Η αμοιβή της νόμιμης υπερωρίας ,εφόσον παρέχεται τακτικά.

– Η αμοιβή της υπερεργασίας, εφόσον η εργασία αυτή πραγματοποιείται τακτικά.

– Η αμοιβή για εργασία την Κυριακή και σε εξαιρέσιμες γιορτές ή σε νυκτερινές ώρες, εφόσον η απασχόληση είναι τακτική και μόνιμη.

– Η αξία του χορηγούμενου γάλακτος ημερησίως.

– Η πρόσθετη αμοιβή που δίνεται από τον εργοδότη οικειοθελώς για μεγαλύτερη παραγωγική απόδοση (πριμ), όταν επαναλαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε τακτά χρονικά διαστήματα.

– Τα φιλοδωρήματα που δίνονται στους μισθωτούς από τρίτους.

– Τα οδοιπορικά έξοδα, όταν δεν εξαρτώνται από την πραγματοποίηση υπηρεσιακών μετακινήσεων, δεν υπόκεινται σε απόδοση λογαριασμού και δεν διακόπτονται κατά την διάρκεια ασθένειας ή άδειας.

– Το επίδομα μη απουσίας (τακτικότητας).

– Το επίδομα κατοικίας.

α. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους ωρομίσθιους
Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο ο υπολογισμός γίνεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών του διαστήματος από 1-5-2016 μέχρι 31-12-2016.Διαιρούνται δηλαδή οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό δια του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάσθηκε η διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του. Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

β. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.
Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται καθημερινά λιγότερες ώρες (σε σχέση με τη πλήρη απασχόληση) θα λάβουν ως δώρο Χριστουγέννων όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση έχοντας όμως ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με τον χρόνο απασχόλησης του από 01/05/2016 έως 31/12/2016.

γ. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με διαλείπουσα εργασία (εκ περιτροπής απασχόληση).
Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερες από 5 ημέρες τη βδομάδα (για τους απασχολούμενους με πενθήμερο) και λιγότερες από 6 ημέρες τη εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με 6ήμερο) δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα από 01/05/2016 έως 31/12/2016.

Προσοχή: Σε όλες τις περιπτώσεις το ποσό του δώρου προσαυξάνεται με τον συντελεστή αδείας 0,041666.

Πότε καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων
Tο δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους, υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Νοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Πότε παραγράφονται οι αποδοχές των Δώρων
Βάσει του άρθρου 250 παρ. 17 του Αστικού Κώδικα οι αποδοχές των Δώρων στον ιδιωτικό τομέα παραγράφονται μετά από 5ετία από το τέλος του έτους που ήταν απαιτητές βάσει του άρθρου 250 παρ. 17 του Αστικού Κώδικα.

Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί το Δώρο
Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει έως τις 21/12 ενώ η ημερομηνία 31/12 αποτελεί δήλη ημέρα (ΑΠ 40/2002 Ολ.) και είναι το απώτερο χρονικό σημείο καταβολής του. Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Για την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας οι εργαζόμενοι δεν πληρώνουν παράβολο. Εάν όμως καταθέσουν ατομική μήνυση οφείλουν να πληρώσουν ατομικό παράβολο ποσού 100 ευρώ (+20% προσαύξηση).

Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Χορήγηση αδείας Χριστουγέννων

H ΓΣΕΕ μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ,http://www.kepea.gr/) ενημερώνει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σχετικά με τη χορήγησης άδειας του τρέχοντος έτους 2017

Ολόκληρη η οφειλόμενη ετήσια άδεια ανάπαυσης και το επίδομα αδείας πρέπει να χορηγηθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2017.

Ενδεχόμενη συμφωνία για μη χορήγηση της ετήσιας άδειας είναι άκυρη.

Σε περίπτωση που ο εργοδότης αρνείται να χορηγήσει την ετήσια άδεια ανάπαυσης  που ζήτησε ο εργαζόμενος,τότε οφείλει την πληρωμή της σε χρήμα με προσαύξηση 100%.

Στην ιστοσελίδα του ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ δίνονται αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τη χορήγηση της ετήσιας άδειας.  Επίσης διατίθεται η νέα online εφαρμογή του ΚΕ.Π.Ε.Α., με την οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να υπολογίσουν μόνοι τους την άδεια που δικαιούνται, στον παρακάτω σύνδεσμο: http://kepea.gr/calc-epidoma-adeias.php
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΕΔΩ ONLINE
Διαβάστε Περισσότερα »

Βρυξέλλες: Μην πανικοβάλλεστε, δεν σας κόβουμε το σουβλάκι

Κατηγορηματικά διαψεύδουν η Κομισιόν και το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ δημοσιεύματα που διακινούνται τις τελευταίες ώρες στην Γερμανία και αναπαράγονται, μεταξύ άλλων, από ελληνικά μέσα και τα οποία θέλουν την ΕΕ «να απαγορεύει τον γύρο».

Σε αντίθεση με ό,τι έχει ακουστεί τις τελευταίες ώρες, εκπρόσωπος της Κομισιόν, απαντώντας σε ερώτημα του real.gr, διέψευσε τις κατηγορίες, ενημερώνοντας ότι η Κομισιόν εισηγήθηκε και ενέκρινε την παράταση της χρήσης των λεγόμενων «phosphates» στην παρασκευή κρέατος.

Η Κομισιόν κατέθεσε την πρότασή της στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών και συγκεκριμένα στην διαρκή επιτροπή για την ασφάλειας τροφίμων. Τα Κράτη Μέλη ενέκριναν την πρόταση της Κομισιόν με ψήφους 24 υπέρ και καμία κατά.

Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως εκπροσωπείται νομίμως από τον εκτελεστικό της βραχίονα (την Κομισιόν) και τα ίδια τα Κράτη Μέλη, ενέκρινε την εν λόγω ουσία και σε καμία περίπτωση δεν «σκέφτεται να απαγορεύσει το κεμπάπ ή το γύρο». Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δώσει και αυτό την δική του γνωμάτευση για το θέμα τον Ιανουάριο.

Αναλυτικά, η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Άνκα Παντουράρου σημείωσε για το θέμα πως «πράγματι, είδαμε αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη χρήση φωσφορικών αλάτων στα τρόφιμα / ΕΕ «απαγορεύοντας τα κεμπάπ». Ας είμαστε σαφείς. Η ΕΕ δεν απαγορεύει το «κεμπάπ». Ο ρόλος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή».

«Η Κομισιόν πρότεινε την επέκταση της δυνατότητας χρήσης της πρόσθετης ύλης τροφίμων που ονομάζεται «φωσφορικό άλας», η οποία είναι απαραίτητη σε ορισμένα παρασκευάσματα κρέατος με σούβλες», αναφέρει.

«Το πρόσθετο επιτρέπει την ομογενοποίηση της κατάψυξης, η οποία εμποδίζει τον κίνδυνο μη ισορροπημένης θερμικής επεξεργασίας, εξασφαλίζοντας έτσι ότι οι λωρίδες ψημένου κρέατος που σερβίρονται στους καταναλωτές είναι ασφαλείς», διευκρινίζει.

«Το σχέδιο πρότασης έλαβε ισχυρή υποστήριξη από τα κράτη μέλη στη μόνιμη επιτροπή στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, όπου 24 κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ. Κανένα κράτος μέλος δεν αμφισβήτησε την ασφάλεια της προτεινόμενης χρήσης», ξεκαθάρισε η αρμόδια εκπρόσωπος.

Aξίζει να παρατηρήσουμε ότι είναι προφανές ότι τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα είχαν εσφαλμένες πληροφορίες ή, κατά τη συνήθη πρακτική ευρωσκεπτικιστικών κύκλων, απλά ψευδείς.

Θέμα απαγόρευσης για γύρο και ντονέρ θέτουν οι Πράσινοι
Άμεση ήταν η αντίδραση της εταιρείας «Μέγα Γύρος», που τονίζει ότι ο ελληνικός γύρος είναι καθαρός και δεν περιέχει φωσφορικό άλας καθώς το απαγορεύει η νομοθεσία. Προσθέτει δε ότι η σχετική παραίνεση των Πρασίνων «απειλεί» μόνο «τους βιομηχάνους (Τούρκους) της κεντρικής Ευρώπης που παράγουν προϊόντα κεμπάπ και ντονέρ».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εταιρεία «σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται στην πρόθεση της ΕΕ να εξετάσει την απαγόρευση της χρήσης φωσφορικών αλάτων στο ντονέρ – κεμπάπ, η «Μέγας Γύρος» θέλει υπεύθυνα να πληροφορήσει τους καταναλωτές ότι ο γνήσιος ελληνικός χοιρινός γύρος δεν περιέχει φωσφορικό άλας σύμφωνα και με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.

«Η εν λόγω παραίνεση της ευρωομάδας των Πράσινων έρχεται μετά από τη μάχη και νίκη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή επιτροπή για τη μη χρήση φωσφορικών αλάτων στους γύρους. Αυτό πιέζει μονό τους βιομηχάνους (Τούρκους) της κεντρικής Ευρώπης που παράγουν προϊόντα κεμπάπ και ντονέρ», καταλήγει η εταιρεία.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Δήμος Θηβαίων σας προσκαλεί στο περίπτερό του στην 4η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στην Αθήνα

O Δήμος Θηβαίων σας προσκαλεί στην “4η GREEK TOURISM EXPO” που θα πραγματοποιηθεί  8-10 Δεκεμβρίου 2017 στο Metropolitan Expo στην Αθήνα,  στην οποία συμμετέχει με περίπτερο, μετά από πρόταση της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης του, την οποία ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στόχος του Δήμου είναι μέσα από το περίπτερό του να προβληθούν οι τουριστικοί πόροι, τα αξιοθέατα, η ιστορία και ο πολιτισμός της περιοχής και οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους επισκέπτες (διαμονή-στέγαση, σίτιση, τοπικά προϊόντα γαστρονομίας και οίνου,  μεταφορά,  οργάνωση ταξιδιών, εναλλακτικές δραστηριότητες κα.). Στο περίπτερο θα συμμετάσχουν επιχειρήσεις από την περιοχή του Δήμου και σύλλογοι, που δήλωσαν συμμετοχή, προβάλλοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Το περίπτερο του Δήμου Θηβαίων στην 4η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού είναι το C54. Όσοι ενδιαφέρονται να επισκεπτούν την έκθεση και το περίπτερο του Δήμου, μπορούν να εγγραφούν στον ακόλουθο σύνδεσμο http://www.greektourismexpo.gr/el/gia-episkeptes/forma-engrafis/ και να λάβουν ηλεκτρονικά το εισιτήριό τους.

Σκοπός της 4ης Διεθνής Έκθεσης Τουρισμού είναι η ανάδειξη του Ελληνικού τουρισμού. Η φετινή έκθεση είναι ανανεωμένη σε θεματολογία, με ιδέες προσαρμοσμένες στις σύγχρονες απαιτήσεις, με εκθέτες κύρους και χιλιάδες επαγγελματίες επισκέπτες και υπόσχεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην αγορά του Ελληνικού τουρισμού με παράλληλες εκδηλώσεις που θα ξεχωρίσουν, Ημερίδες και Workshops, διαγωνισμούς και άλλα. Συμμετέχουν σ' αυτή 150 Διεθνείς Hosted Buyers
από 40 και πλέον χώρες (Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λίβανο, Ιράν, Κουβέϊτ, Κατάρ) ενώ  παράλληλα η έκθεση πραγματοποιεί σημαντικό άνοιγμα και στις αγορές της Ασίας, και θα συμμετέχουν Buyers από: Ιαπωνία, Κίνα, Ν. Κορέα, Ινδία και θα πραγματοποιηθούν 6.000 και πλέον Β2Β συναντήσεις με εκθέτες.
Διαβάστε Περισσότερα »

Παράβαση και η μούντζα στον νέο ΚΟΚ! -Τέλος η έκπτωση 50% για πληρωμή κλήσης εντός 10ημέρου



Εφεξής ακόμη και οι... ευγενείς χειρονομίες μεταξύ επαγγελματιών οδηγών, όπως η ελληνοπρεπέστατη μούντζα, θα θεωρούνται παράβαση σύμφωνα με τον νέο ΚΟΚ, όπως ενημέρωσε ο Χρ. Σπίρτζης.

Ο υπουργός Μεταφορών και υποδομών που συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των θεσμών εξήγησε ότι ο νέος ΚΟΚ δεν είνα μνημονιακή υποχρέωση και δεν συζητήθηκε με την τρόικα.

Σημείωσε ωστόσο ότι θα δημιουργηθεί Ενιαία Βάση Δεδομένων για οχήματα (με στοιχεία από Δημόσιας Τάξης, ΑΑΔΕ, Μεταφορών) και Βάση Δεδομένων για Οδηγούς, οι οποίες θα διασταυρώνονται και θα "επικοινωνούν" μεταξύ τους

Επίσης επανέλαβε ότι θα ισχύει κλιμάκωση προστίμων ανάλογα με εισόδημα του παραβάτη – μέτρο που έχει προκαλέσει την οργή της αντιπολίτευσης.

Ο Χρ. Σπίρτζης ενημέρωσε επίσης ότι καταργείται η έκπτωση 50% που ίσχυε ως σήμερα για πληρωμή κλήσης εντός 10ημέρου

Θα υπάρξει ακόμη κατηγοριοποίηση των παραβάσεων ανάλογα με την επικινδυνότητα και την αντικοινωνική συμπεριφορά. Κάπου εκεί, ενημέρωσε ότι θα συνιστούν ειδική παράβαση οι χειρονομίες (π.χ. μούντζες) από επαγγελματίες οδηγούς.

Κατά τα λοιπά ο Χρ. Σπίρτζης είπε πως στις αρχές του 2019 θα τεθούν σε εφαρμογή τα αναλογικά, ηλεκτρονικά διόδια σε όλους τους οδικούς άξονες και ο σχετικός διαγωνισμός θα προκηρυχθεί εντός του μήνα.


Διαβάστε Περισσότερα »

Σαν σήμερα -Τα σημαντικότερα γεγονότα της 2ας Δεκεμβρίου

1409: Ιδρύεται το ονομαστό Πανεπιστήμιο της Λειψίας.

1697: Εγκαινιάζεται στο Λονδίνο ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου, ο οποίος δεσπόζει ακόμη και σήμερα.

1804: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης στέφεται αυτοκράτορας της Γαλλίας από τον Πάπα Πίο τον 7ο στην Παναγία των Παρισίων.

1805: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης νικά στη Μάχη του Αούστερλιτς τις ενωμένες δυνάμεις των Αυστριακών και των Ρώσων.

1823: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέιμς Μονρόε αναγνωρίζει ότι έχει δημιουργηθεί ήδη κυρίαρχη ελληνική επικράτεια και προτείνει στο Αμερικανικό Κογκρέσο την αποστολή αμερικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα.

1848: Ο Φραγκίσκος Ιωσήφ Α' στέφεται αυτοκράτορας της Αυστροουγγαρίας.

1851: Ο Ναπολέων ο 3ος καταλύει με πραξικόπημα τη Δεύτερη Γαλλική Δημοκρατία και γίνεται δικτάτορας.

1901: Η Gillette κατοχυρώνει την πρώτη ξυριστική λεπίδα μιας χρήσης.

1902: Ολοκληρώνονται οι εργασίες αναστήλωσης του Παρθενώνα.

1905: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Θίοντορ Ρούσβελτ παρακολουθεί αγώνα αμερικάνικου ποδοσφαίρου μεταξύ ναυτικού και στρατού (6-6), κατά τον οποίο 11 παίκτες τραυματίζονται. Ο πρόεδρος απειλεί να καταργήσει το σπορ, αν δεν θεσπιστούν κανόνες για τη σωματική ασφάλεια των παικτών.

1908: Νέος αυτοκράτορας της Κίνας ενθρονίζεται ο τρίχρονος ανιψιός του θανόντος αυτοκράτορα, ο Που Γι. Η ιστορία του θα γίνει ευρύτερα γνωστή, στα τέλη της δεκαετία του 1980, χάρη στη βραβευμένη ταινία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, «Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας».

1915: Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει τη νέα γενική Θεωρία της σχετικότητας.

1918: Η Αρμενία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Τουρκία.

1942: Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, παραιτείται η κυβέρνηση Τσολάκογλου και ορκίζεται νέα κυβέρνηση υπό τον καθηγητή Κωνσταντίνο Λογοθετόπουλο. Ο νέος πρωθυπουργός σε διάγγελμά του εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς τις αρχές κατοχής.

1956: Ο Φιντέλ Κάστρο, ο Τσε Γκεβάρα και 80 μέλη του Κινήματος της 26ης Ιουλίου αποβιβάζονται στις ακτές της Κούβας με το πλοίο «Γκράνμα» για να ξεκινήσουν την Επανάσταση, εναντίον του δικτάτορα Φουλσένσιο Μπατίστα.

1961: Ο Φιντέλ Κάστρο, έπειτα από δύο χρόνια παραμονής στην εξουσία, δηλώνει ότι είναι μαρξιστής και θα οδηγήσει την Κούβα προς τον κομμουνισμό.

1971: Οι εμίρηδες του Κόλπου κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους από τη Μ. Βρετανία και δημιουργούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

- Την ίδια μέρα το σοβιετικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Mars 3» προσεδαφίζεται για πρώτη φορά στον πλανήτη Άρη.

1977: Ο Ιωάννης Ζίγδης εκλέγεται πρόεδρος της ΕΔΗΚ, μετά την παταγώδη αποτυχία του Γεωργίου Μαύρου στις εκλογές.

1979: Ο Νίκος Γκάλης κάνει το ντεμπούτο του στο ελληνικό μπάσκετ με την ομάδα του Άρη και σημειώνει 30 πόντους σε αγώνα της ομάδας του με τον Ηρακλή.

1982: Ο σοσιαλιστής Φελίπε Γκονζάλες ορκίζεται πρωθυπουργός της Ισπανίας.

- Την ίδια μέρα, γίνεται στο Σολτ Λέικ Σίτυ των ΗΠΑ η πρώτη εμφύτευση τεχνητής καρδιάς στον οδοντίατρο Μπάρνι Κλαρκ.

1985: Υιοθετείται η Ενιαία Πράξη της ΕΟΚ για μία αγορά χωρίς σύνορα. Θα τεθεί σε εφαρμογή το 1993 με τη συνθήκη του Μάαστριχτ.

1990: Διεξάγονται οι πρώτες εκλογές στην προσφάτως επανενωθείσα Γερμανία. Επικρατούν οι Χριστιανοδημοκράτες του Χέλμουτ Κολ και σχηματίζουν κυβέρνηση.

2001: Σκάνδαλο Enron. Η ενεργειακή εταιρία, που εδρεύει στο Χιούστον των ΗΠΑ δηλώνει χρεοκοπία.

2004: Αρχίζει η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δύναμή της, (EUFOR), 7 χιλιάδων στρατιωτών διαδέχεται επισήμως την πολυεθνή δύναμη του ΝΑΤΟ στη Βοσνία.

2007: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θριαμβεύει στις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 62,8%, ενώ η αντιπολίτευση καταγγέλλει νοθεία.


Διαβάστε Περισσότερα »

Προετοιμασία για το χειμώνα στην Π.Ε. Βοιωτίας – Συνεδριάζει το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

«Πρόσκληση σε συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής  Ενότητας  Βοιωτίας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Την Τρίτη  05  Δεκεμβρίου  2017  και ώρα 10.00 π.μ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου  (Φίλωνος 35-39), θα  διεξαχθεί  η σύσκεψη  του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Βοιωτίας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με θέματα:

α)Απολογισμός  Αντιπυρικής  Περιόδου  2017.
β)
Σχεδιασμός  και  λήψη Μέτρων των φορέων για την αντιμετώπιση  κίνδυνων από καιρικά φαινόμενα όπως Χιονοπτώσεις –Παγετός- Πλημύρες, για την Χειμερινοί περίοδο 2017 - 2018.



Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ


   ΦΑΝΗ ΠΑΠΑΘΩΜΑ
Διαβάστε Περισσότερα »

ΔΙΣΤΟΜΟ : Διεύρυνση της Μνήμης μέσα από το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού

Εξαιρετικές κριτικές για την πρωτοτυπία και την επιστημονική πληρότητά της απέσπασε η εργασία - πρόταση της εκπαιδευτικού Αμαλίας Παπαϊωάννου, για  τον εμπλουτισμό, επέκταση και περαιτέρω αξιοποίηση της Λαογραφικής συλλογής Διστόμου, που λειτουργεί εντός του<< Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού>> της Μαρτυρικής κωμόπολης της Βοιωτίας.
Η παρουσίαση έγινε σε εκδήλωση του Υπουργείου Πολιτισμού  στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην 19η ετησία  Ενημερωτική Συνάντηση  για  την Εκπαίδευση και Νεοελληνική Πολιτιστική Κληρονομιά, με θέμα : "Μουσεία, Δημιουργικότητα και Τοπικές Κοινωνίες", που διοργάνωσε την Παρασκευή 1/12/ τ ''Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς'' (ΔΝΠΑΑΠΚ) του ΥΠΠΟΑ.
Ως μέλος της μέλος της Διοίκησης του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΘΥΜΑΤΩΝ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ (ΜΘΝΔ), η κ Παπαιωάννου παρουσίασε την εργασίας της για το <<Παράκλι >> του Διστόμου,ένα προγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη και αποσκοπεί στην διατήρηση ζωντανής της  μνήμης και της παράδοσης της κοινωνίας του Διστόμου και την ένταξή τους σε ένα δημιουργικό, εκπαιδευτικό κύκλο για τους επισκέπτες του Μουσείου. Έναν κύκλο, συνδεδεμένο με το κύριο αντικείμενο του ΜΘΝΔ, την Σφαγή του 1944 από τους Ναζί, αλλά και πολύ πιο πίσω... Ευρηματικός και ο τίτλος της εργασίας- το <<παράκλι- μια Συλλογή που γεννιέται από την κοινότητα>>, όπου για τους νεώτερους από τους αναγνώστες μας,  το παράκλι ειναι ένα πλαϊνό, κρυφό, συρτάρι-θήκη της κασέλας, όπου οι παλιοί νοικοκύρηδες φύλαγαν τα τιμαλφή του σπιτιού, τα ''πιο δικά τους'' πράγματα. Αυτό λοιπόν το ''παράκλι'' της παρουσίασης  ''χώρεσε'' απλά αντικείμενα της καθημερινότητας αλλά και μνήμες από το 1900 μεχρι το 1974 και τα ''έδεσε''' όμορφα  και δημιουργικά, με επιστημονικό τρόπο  και ΄΄ψυχή'', ακόμα και με το <<Σπαθί του Λάιου>>...Το μύθο  για το σπαθί και την άμαξα του  βασιλιά της Θήβας Λάιου, που ''χάθηκαν'' όταν βρήκε τον θάνατο από το χέρι του γιου του Οιδίποδα, εκεί στην θέση Νταβελαίοι ( στο δρόμο Διστ'ομου-Δαύλειας) ..
Η φετινή 19η Ενημερωτική Συνάντηση υπό τον τίτλο ''Μουσεία, Δημιουργικότητα και Τοπική Κοινωνία'', αποσκοπούσε στο να συνδέσει τα μουσεία με τις δημιουργικές δυνάμεις κάθε τόπου, να αξιοποιήσει γνώσεις και ειδικότητες, να ενεργοποιήσει έξυπνες και καινοτόμες συνέργειες. Παρουσιάστηκαν προτάσεις και προγράμματα από μουσεία της Αθήνας και της περιφέρειας εξαιρετικού ενδιαφέροντος που ενέπνευσαν ιδέες και καλές πρακτικές. Παρουσία είχε και το Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας.
Η ολοήμερη συνάντηση έγινε  στο Αμφιθέατρο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών (ΔΔΕΑΜΤΠΠΑ), στον Κεραμεικό..
Διαβάστε Περισσότερα »

Μήνυμα Δημάρχου Θηβαίων για την Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία



Η 3η Δεκεμβρίου κάθε έτους έχει ορισθεί ως Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία και αποτελεί ημέρα προώθησης των κοινωνικών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και παράλληλα  ημέρα άσκησης κοινωνικού ελέγχου και κοινωνικής διαμαρτυρίας.
Η ημέρα αυτή μας υπενθυμίζει, ότι τα άτομα με αναπηρία δικαιούνται ίσες ευκαιρίες στη ζωή, στην εργασία και στην καθημερινότητα και ότι η προώθηση μέτρων για την αναπηρία αποτελεί,  συνταγματική επιταγή και ζήτημα δημοκρατίας.
Ο Δήμος Θηβαίων, πιστός στις αξίες της ισότητας και της αλληλεγγύης, μέσω των υπηρεσιών και των δομών του, στοχεύοντας στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη, στην κατάρτιση, την προσβασιμότητα και στην ενεργό παραμονή των ΑμεΑ στο κοινωνικό περιβάλλον :
Είναι από τους πρώτους Δήμους που ανέλαβε την αρμοδιότητα καταβολής επιδομάτων ( εντός του 2016)  και επισπεύδει τις υπηρεσίες πιστώσεων στους λογαριασμούς των ΑμεΑ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία
Yλοποιεί, μέσω της ΔΗΚΕΘ, το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”
Μεριμνά για τη δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη των δικαιούχων ΑμεΑ
Εντάσσει τα Άτομα με Αναπηρία, που πληρούν τις προϋποθέσεις,  σε δομές καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ( π.χ. ΤΕΒΑ, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φροντιστήριο)
Συνεργάζεται με τοπικά ιδρύματα και συλλόγους ΑΜΕΑ
Στηρίζει τα Ειδικά Σχολεία που λειτουργούν στην περιοχή
Μεριμνά για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ στα δημοτικά κτίρια και στα πεζοδρόμια
Στις υπηρεσίες του εργάζονται  και άτομα με αναπηρία, όπως ορίζει ο νόμος.

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε όλοι, είναι ότι η αξιοπρέπεια στη ζωή αποτελεί δικαίωμα όλων μας, ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητές μας.

Ο Δήμαρχος Θηβαίων
Σπυρίδων Νικολάου

Διαβάστε Περισσότερα »

Σαββατοκύριακο με λασποβροχή και καταιγίδες-Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Κακός θα είναι ο καιρός το Σαββατοκύριακο, με βροχές και καταιγίδες.

Η ΕΜΥ για αύριο προβλέπει βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους ισχυρές στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά (κυρίως τα δυτικά και τα βόρεια).

Την ίδια ώρα πνέουν ισχυροί Νοτιάδες στο Αιγαίο με ένταση ακόμη και 9 μποφόρ. Λόγω του Νοτιά, ευνοείται η μεταφορά σκόνης.

Ανάλογο το σκηνικό και την Κυριακή. Η ΕΜΥ μάλιστα προβλέπει ακόμη και χιονοπτώσεις και περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας.

Αναλυτική πρόβλεψη της ΕΜΥ για αύριο Σάββατο:

    Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινόμενων τις βραδινές ώρες στη δυτική Μακεδονία.
Ανεμοι: Νότιοι 5 με 7 και στα ανατολικά 8 τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Πρόσκαιρη εξασθένηση το απόγευμα στα βορειοδυτικά.
Ανεμοι: Στα νότια νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα βόρεια αρχικά βορειοδυτικοί 3 με 4 όπου βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στην ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα δυτικά και βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας, την κεντρική στερεά και την Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά μέχρι το απόγευμα. Εξασθένηση των φαινομένων τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση στα ανατολικά από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμους Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Νότιοι 5 με 7 και στα δυτικά τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

    Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από τις βραδινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 8 τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Αττική

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικα και βόρεια όπου θα σημειωθούν και καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι 5 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

    Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Βαθμιαία στο Θερμαϊκό θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ για την Κυριακή

Καιρός: Στα δυτικά ,τα βόρεια και το ανατολικό αιγαίο νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Θράκη όπου τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες τοπικά θα είναι ισχυρά. Χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και από τη νύχτα πρόσκαιρα σε ημιορεινές περιοχές της βορειοδυτικής χώρας.

Ανεμοι: Στα δυτικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και στο βόρειο αιγαίο 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Σε σταδιακή πτώση από τα βορειοδυτικά.




Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ