Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

Πληρώνουμε από σήμερα την πλαστική σακούλα- Χρέωση 3 λεπτά συν ΦΠΑ


Σε μια νέα καταναλωτική συνήθεια μπαίνουν από σήμερα οι Ελληνες, καθώς σταματά η δωρεάν διάθεση πλαστικής σακούλας από τα σούπερ μάρκετ και όλα τα εμπορικά καταστήματα.

Η χώρα μας από σήμερα εναρμονίζεται με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και οι καταναλωτές αν θέλουν πλαστική σακούλα για τα ψώνια τους θα πρέπει να την πληρώνουν.

Το κόστος για την πλαστική σακούλα, το οποίο είναι ειδικό ειδικό περιβαλλοντικό τέλος, ανέρχεται στα 3 λεπτά

Η τιμή τους πάντως θα είναι ιδιαίτερα χαμηλή σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ, καθώς σε αυτή τη φάση θα δοκιμαστεί η ψυχολογική επίδραση του μέτρου στις καταναλωτικές συνήθειες. Ο στόχος της κοινοτικής νομοθεσίας είναι να περιοριστεί η χρήση της πλαστικής σακούλας στις 90 (ετησίως) ανά πολίτη έως το 2020 και στις 40 έως το 2025.

Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται 250-350 σακούλες ανά άτομο ετησίως. Από το νέο έτος έτος οι σακούλες θα χρεώνονται 0,04 ευρώ και 0,09 ευρώ το 2019. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει πως το ετήσιο κόστος για πλαστικές σακούλες ανά καταναλωτή θα κυμαίνεται από 10 έως 14 ευρώ για το 2018 και από 31,5 έως 24,5 ευρώ για το 2019.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Ιταλία από το 2011 έχει απαγορεύσει πλήρως τις πλαστικές σακούλες, στην Ιρλανδία το κόστος είναι 0,36 ευρώ ανά σακούλα, στην Πολωνία, το μέτρο εφαρμόζεται από σήμερα και το κόστος της σακούλας είναι 30 λεπτά, στην Αγγλία και την Πορτογαλία 10 λεπτά, στη Βουλγαρία από 0,05 ευρώ, όπως και στην Ισπανία.

Πάντως από σήμερα επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές ενημερώνουν τους καταναλωτές για το κόστος της πλαστικής σακούλας. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες θα πρέπει να αναγράφουν σε εμφανές σημείο ότι αυτές  υπόκεινται σε περιβαλλοντικό τέλος (εξαιρούνται περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο) και να διαθέτουν σε εμφανές σημείο προς τον καταναλωτή πλαστικές σακούλες μεταφοράς ή άλλες τσάντες πολλαπλών χρήσεων.


11 σχόλια:

  1. ποιον φπα? αν εξαιρεσεις τα συπερμαρκετ οι πιο πολλοι δεν χτυπανε αποδειξεις. ετσι θησαυριζουνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να σου χρεώσει τη σακούλα πρέπει πρώτα να σου κόψει αναλυτική απόδειξη. ξέρεις πολλούς εκτός των σούπερμάρκετ να το κάνουνε αυτό.? κάτι κουτοπόνηρες φάτσες βλέπεις στα καταστήματα που την ώρα που σου ετοιμάζουνε τα πράγματα κάνουνε και το λογαριασμό από μνήμης - άσε και πολλούς θρασύτατους που χρησιμοποιούν κομπιουτεράκι μπροστά στα μάτια σου. και στο τέλος τους λες κόψε μου και την απόδειξη σε παρακαλώ και τότε απολαμβάνεις κάτι ξινισμένα μούτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θα θελαμε πολυ να σας κοψουμε αποδειξη αλλα μολις ακουτε το +24% εκει να δεις την ξυνηλα που τρωτε..γιατι βλεπεις ο ελληνας εχει μαθει πριν ζητησει να μαθει την τιμη εχει ειδη ζητησει το ψαλιδι..γιαυτο και το κομπιουτερακι..οποτε μαθε να πληρωνεις οσο ειναι στο ραφι και αν δεν σου κοψω αποδειξη τοτε μιλα..αλλα ετσι σε εμαθε το πασοκ βολεμα στο δημοσιο και ξυσιμο αρχιδιων και ασε τον επαγγελματια να πληρωνει για εσενα 100% προκαταβολες και υπερ ταμειου δημοσιων και αγροτων,γιατι ολα αυτα που πληρωνω τα πληρωνω για εσενα μαγκα μου γιατι το δημοσιο δεν αντεχει να πληρωνει μονο του τα τεμπελοσκυλα σαν κι εσενα που μου πινουν το αιμα και πριν σου πουν καλημερα θα σου πουν "κοψε κατι" λες κι εγω το βρισκω στο δρομο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΡΕ ΕΙΝΑΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΑΥΤΗ ΔΕ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ? ΕΙΣΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΚΟΒΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ.

      Διαγραφή
    2. Δεν ειναι εχεις δικιο και τα κοβουμε ολα ο πελατης σου χτυπαει το χερι να μην κοψεις για να γλιτωσει το φπα... μαζι σου ειμαι αλλα δεν μπορει να κλεβουν ολοι οι αλλοι και μια ζωη να την πληρωνει το μαγαζακι..ποιος αλλος πληρωνει 75% φορο?

      Διαγραφή
  4. Γιαυτο μονο σουπερμαρκετ. Ολα καθαρα με την τιμη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πού είναι το μαγαζί σου ρε φιλάνθρωπε να έρθουμε να βγάλεις το κομπιουτεράκι??!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ετσι και αλλιως Σ/Μ πας ρε μαγκα και μαλιστα οσο πιο μακρια γινεται για μην βοηθησεις και τους ντοπιους που δουλευουν στα δικα μας  Σ/Μ,

    "θα τον κανω μαγκα?" ετσι δεν  λες στο καφενειο?,

    σε πειραζει που εγω εβαλα το μυαλο μου να δουλεψει και πετυχα ενω εσυ φιλισες κατουρημενες ποδιες του καθε γελοιου για μια θεση "δημοσιο ναναι και οτι ναναι".

    δεν σε εχουμε αναγκη φιλε μου,απο τσαμπατζιδες χορτασαμε και σας διωξαμε με τον τροπο μας..γιατι μας θυμαστε και μας παρακαλατε μονο για βερεσε , πανε αυτα ξεχασετα ομως κι εσυ και ο κομπιουτερακιας απο πανω..

    εχουμε πελατες υγιεις που ξερουν να εκτιμουν  (και τους σεβομαστε) την τοπικη επιχειρηση και πληρωνουν το προιον που θελουν και με χαρα τους κανουμε και εκπτωση οταν μας περνει και χωρις αποδειξη αμα λαχει να 'ουμε κατοπιν αιτησεως και απαιτησεως του πελατη..

    οποτε μην ασχοληστε μαζι μας..τραβα και στην Βουλγαρια  εσυ για ψωνια οπως κανουν και αλλοι..αλλα να πας και για βερεσε εκει ομως..

    εγω και οι συναδελφοι  θα υπαρχουμε ακομα και χωρις εσενα και τους ομοιους σου...και προσωπικα εγω δεν θα χρεωσω ποτε την σακουλα σε πελατη τα εχω χεσμενα τα 3 λεπτα και τα 10 οταν εχω να κανω με υγιεις ανθρωπους γιατι ΜΠΟΡΩ το πιασες?..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πες τα να γιασει το στομα σου,

      ο πιο απαιτητικος πελατης και ο πιο σπασαρχιδας ηταν και αυτος που στο τελος σε φεσωνε!

      ο καλοπληρωτης ειναι καλοπληρωτης γιατι εχει δουλεψει και εκτιμαει και την εργασια του αλλου και σε σεβεται.

      κι εγω εριξα πορτα σε πολλους και εμεινα με λιγους και καλου,εχω και περισσοτερο χρονο και λιγοτερα εξοδα και σιγουρο μεροκαμματο,

      ααα και εχω και μια καλημερα κι ενα ευχαριστω κι ενα χαμογελο,αυτα μου αρκουν,οι υπολοιποι στην Βουλγαρια.  καλο μας κανετε.

      Διαγραφή
  7. ΕΙΣΑΙ ΑΡΡΩΣΤΟΣ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΣΕ ΠΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΔΟΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΑΡΕΙ ΟΣΑ ΜΑΖΕΨΕΣ ΚΛΕΒΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΦΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα με πιασει ποτε γιατι ποτε δεν εκλεψα,αντιθετως το κρατος με κλεβει καθημερινα..εγω πληρωσα φπα πολλες φορες ενω δεν το εισεπραξα ποτε επειδη με φεσωσες!

      Διαγραφή

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ