Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους των Ερυθρών''Θέλουμε Στο Κριεκούκι Την Έδρα Της Σχολής Τροφίμων Και Οίνου''

Έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους των Ερυθρών''Θέλουμε Στο Κριεκούκι Την Έδρα Της Σχολής Τροφίμων Και Οίνου''

Αντιδράσεις απο τους κατοίκους των Ερυθρών έχει προκαλέσει η μη επιλογή του χωριού να προταθεί για την εγκατάσταση του τμήματος Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών του υπο ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Μάλιστα  κάποιοι κάτοικοι έφτιαξαν σελίδα στο facebook με τίτλο 

  Θέλουμε Στο Κριεκούκι Την Έδρα Της Σχολής Τροφίμων Και Οινου  !!
Είχαμε ήδη κάνει ανάρτηση σχετική με το θέμα,μάλιστα είχαμε επισημάνει  οτι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ερυθρών είναι απο τους παλαιότερους στον Ελλαδικό χώρο!(αν όχι ο παλαιότερος)
Δείτε την ανάρτηση με το μήνυμα αναγνώστη :Tο Κριεκούκι είναι κέντρο Αμπέλου και Οίνου εδώ και δεκαετίες!!
Το χωριό έχει παράδοση στην οινοποιία και αμπελουργία και χιλιάδες στρέμματα αμπέλου να  κατέχουν οι κάτοικοι των Ερυθρών.

Ο κάτοικος Ερυθρών και γνωστός δικηγόρος  Παναγιώτης  Κουτσουλέλος γράφει στο προσωπικό του blog:

(http://panagkoutsoulelos.blogspot.gr)

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Μία καταστροφική απόφαση της Δημοτικής Αρχής.
''Φεβρουαρίου 24, 2018
Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας και Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Μία καταστροφική απόφαση της Δημοτικής Αρχής, που πρέπει να ανατραπεί

Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας και

Του Παναγιώτη Απ. Κουτσουλέλου

Στις 5 Φεβρουαρίου 2018, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας, αποφάσισε, μετά από σχετική αποδοχή εισήγησης της κας Δημάρχου να προτείνει στο Υπουργείο  Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, όπως το Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών, της υπό ίδρυση Σχολής Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής να εγκατασταθεί στην Τοπική Κοινότητα Βιλίων. Καμία άλλη πρόταση για την λειτουργία άλλου Τμήματος σε οποιαδήποτε άλλη Κοινότητα του Δήμου μας, δεν ψηφίσθηκε, παρά το ότι δύο (2) μόνον δημοτικοί σύμβουλοι (Ελένη Παπακωνσταντίνου – Ρουμελιώτη και Γεώργιος Σαμπάνης, πρότειναν την λειτουργία και άλλων Τμημάτων σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου μας.

Η απόφαση αυτή, που ελήφθη με θολά και αδιευκρίνιστα κριτήρια, που πρωταρχικά αδικεί κατάφωρα τις Ερυθρές είναι αν όχι καταστροφική, τουλάχιστον αντιαναπτυξιακή για όλη την εδαφική περιφέρεια του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας. Ειδικότερα:
α) Η απόφαση αυτή, παραβλέπει, ότι στις Ερυθρές:
 - υπάρχουν περί τα 3.000 στρέμματα αμπέλου, που καλλιεργούνται συστηματικά,
 - είναι εγκατεστημένες άρτια οργανωμένες παραγωγικές μονάδες παραγωγής τροφίμων και οίνου, που απασχολούν δεκάδες εργαζόμενους και παρασκευάζουν προιόντα διεθνούς και εθνικής εμπορικής φήμης (Παγώνης, Σώκος),
 - υφίσταται αγροτικός συνεταιρισμός με αξιοσημείωτη αδιάλειπτη παρουσία 103 ετών,
 - υπάρχουν εγκαταστάσεις για την υποδοχή δομών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (παλαιό δημοτικό σχολείο).
Εν ολίγοις η απόφαση αυτή παρέβλεψε ουσιαστικά αντικειμενικά κριτήρια, με βάση τα οποία ο «φυσικός» χώρος εγκατάστασης του Τμήματος Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών, της υπό ίδρυση Σχολής Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, είναι οι Ερυθρές. Παρέβλεψε επίσης, αποκλείοντας τις Ερυθρές ως χώρο εγκατάστασης του Τμήματος αυτού, και ένα βασικό εκπαιδευτικό – αναπτυξιακό κριτήριο: Ότι η λειτουργία του εν λόγω Τμήματος στις Ερυθρές, θα συνεισέφερε τα μέγιστα στην σύνδεση της εκπαιδευτικής λειτουργίας με αυτήν της παραγωγικής διαδικασίας, δίνοντας ώθηση στην καλλιέργεια της εξειδικευμένης γνώσης, στην αναβάθμιση της πρακτικής εκπαίδευσης των σπουδαστών και στην επένδυση της επιστημονικής γνώσης στην υφιστάμενη παραγωγή τροφίμων και οίνου με σκοπό την ποιοτική βελτίωση αυτής.

β) Η απόφαση αυτή αδικεί και τα Βίλια, παρά το ότι με αυτήν προτείνεται ως χώρος εγκατάστασης του προαναφερόμενου Τμήματος η εν λόγω Τοπική Κοινότητα. Η αναπτυξιακή προοπτική των Βιλίων, κατά γενική παραδοχή και ομολογία των ίδιων των κατοίκων και των συλλογικών φορέων τους, βασίζεται στο τουρισμό. Η απαράμιλλη ομορφιά του ορεινού τοπίου, οι παραλίες και ο παραδοσιακός χαρακτήρας του οικιστικού χώρου, καθιστούν τα Βίλια μοναδικό για το Δήμο μας, αλλά και για όλη την Αττική προορισμό περιηγήσεων. Επομένως με βάση την αναπτυξιακή αυτή προοπτική τα Βίλια έπρεπε να επιλεγούν ως χώρος εγκατάστασης του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού της Σχολής Διοικητικών & Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

γ) Τέλος, με την απόφαση αυτή αδικείται και η πόλη της Μάνδρας. Η πολύπαθη πρωτεύουσα του Δήμου μας, έπρεπε να υποδειχθεί από την Δημοτική Αρχή ως χώρος εγκατάστασης του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, της Σχολής Διοικητικών & Κοινωνικών Επιστημών. Η ίδρυση και λειτουργία του Τμήματος αυτού, με την αξιοποίηση των υφιστάμενων δομών υποδομής, θα έδινε καθοριστική αναπτυξιακή ώθηση σε μία πόλη, που ακόμη μετράει τις πληγές της από την φονική και καταστροφική πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου 2017 και που αναζητεί εναγωνίως διεξόδους για την πλήρη κοινωνική της επαναλειτουργία.

Με την απόφασή του, που έλαβε, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας, αγνοώντας τα κριτήρια, τα χαρακτηριστικά και τις αναπτυξιακές δυνατότητες και ανάγκες κάθε Κοινότητας, ουσιαστικά απέκλεισε κάθε δυνατότητα ουσιαστικής συμμετοχής στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής, δεδομένων των απαιτήσεων, που έχουν τεθεί για την λειτουργία του. Πρόκειται για απόφαση, που όχι μόνον δεν συμβάλει στην αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, αλλά που υποσκάπτει κάθε προοπτική κοινωνικο-οικονομικής προοπτικής για τον τόπο μας βυθίζοντας στο τέλμα του «καλλικρατικού» μαρασμού τις Κοινότητες και ειδικότερα τις Ερυθρές. Με λίγα λόγια πρόκειται για καταστροφική απόφαση, που εμείς ως δημότες, χρησιμοποιώντας κάθε νόμιμο μέσο, οφείλουμε να την ανατρέψουμε.

Ερυθρές 24η Φεβρουαρίου 2018 ''
newspull.gr

1 σχόλιο:

  1. αντι στο κριεκουκι με την παραγωγη σταφυλλιων θα γινει στα βιλλια που ειναι βουνο.τι να πει κανεις.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ