Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Ένταξη Δήμου Θηβαίων στο πιλοτικό πρόγραμμα HELIOS για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

Ένταξη  Δήμου Θηβαίων στο πιλοτικό πρόγραμμα HELIOS
του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής

Την ένταξη του Δήμου Θηβαίων στο πιλοτικό πρόγραμμα HELIOS (HELlenic IntegratiOn System) συνυπέγραψε ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018 στο Υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία του  Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γ. Μουζάλα και του Υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γ. Μπαλάφα.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που στοχεύει στην εφαρμογή ολοκληρωμένων πολιτικών ένταξης των αναγνωρισμένων προσφύγων και αιτούντων άσυλο.  Υλοποιείται υπό το συντονισμό του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τους Δήμους Θηβαίων και Λεβαδεών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την 1η Μαρτίου και θα αξιοποιήσει μέτρα που υλοποιούνται ήδη, όπως η εκπαίδευση, η χρηματική βοήθεια, η στέγαση, συνδυάζοντάς τα με νέες υποστηρικτικές δράσεις σχετικά με την επαγγελματική ζωή, τους κοινωνικούς δεσμούς και την κοινωνική συμμετοχή.

Κατά την πιλοτική φάση, οι δράσεις θα αφορούν ένα δείγμα πληθυσμού προσφύγων και μεταναστών, από τους δύο Δήμους, στους οποίους προσφέρονται διαφορετικές επιλογές στέγασης, δηλαδή Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας στη Θήβα και διαμερίσματα στη Λιβαδειά. Στο πρόγραμμα η Δομή της Θήβας περιλαμβάνει 10 οικογένειες (40 άτομα).

Η αρχική διάρκεια του προγράμματος έχει οριστεί σε έξι μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για ακόμη έξι μήνες, εφόσον κριθεί απαραίτητη η παράτασή του και εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.

Στόχος του πιλοτικού προγράμματος είναι να δημιουργήσει ένα μοντέλο ένταξης προσφύγων και μεταναστών που να μπορεί να εφαρμοστεί στο σύνολο της Επικράτειας.

Ο Δήμαρχος Θηβαίων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος, δήλωσε:

“Στο  Δήμο Θηβαίων λειτουργεί ένα κέντρο πρότυπο, στη δημιουργία του οποίου συμμετείχαμε ως Δήμος, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να συμβάλλουμε στην  αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης, είχαμε υποχρέωση πιστεύω να το κάνουμε.   Έχουμε άριστη συνεργασία με τους κύριους Υπουργούς και οφείλω να το επισημάνω. Επίσης, έχουμε άριστη συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και το ΚΕΠΒ.
Η δομή ξεκίνησε αρχικά όχι πολύ καλά, καθυστερήσαμε ίσως 8 μήνες, αλλά έγινε τελικά μια δομή η οποία λειτουργεί με τα καλύτερα δεδομένα, κατά την άποψή μου, σε σχέση με άλλα κέντρα προσφύγων ή δομές προσφύγων.
Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 650 άτομα, λειτουργούν κανονικά τα απογευματινά σχολεία  της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και επιπλέον λειτουργούμε το Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Κέντρου Ένταξης Μεταναστών.
Αποδεχτήκαμε τη συμμετοχή μας στο Πρόγραμμα HELIOS, ως συνέχεια της Δομής που δημιουργήθηκε στη Θήβα και ως υποστηρικτικό πρόγραμμα στο Κέντρο Ένταξης Μεταναστών.  Θεωρώ ότι τ’ αποτελέσματα θα είναι θετικά.  Ίσως υπάρξει ένα θέμα  σχετικά με την απασχόληση, δεδομένου ότι η ανεργία στην περιοχή μας είναι σε υψηλά επίπεδα. Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε πιθανά προβλήματα”. 




11 σχόλια:

  1. πολύ μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα ένταξης των προσφύγων και ιδίως το ζήτημα της επαγγελματικής τους αποκατάστασης. καιρός ήταν να γίνει αυτό και τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να επαινούνται. δεν πρέπει να μένουμε μόνο στα λόγια αλλά και στα έργα με την άμεση ένταξη και αποκατάσταση επαγγελματικά των προσφύγων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κούνια που σε κουναγε αριστεροαπλυτε!!!!Βάλτε τα λαθροπηθικια σε δουλειές και στείλετε τους έλληνες μετανάστες.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμε φιλάνθρωπε μόνον για τους λαθραίους νοιάζεσαι? Σε πολλές χώρες της Ευρώπης ήδη έχουν αρχίσει τα όργανα. Εμείς δεν παραδειγματιζόμαστε? Δεν λέω και οι Έλληνες πήγαν μετανάστες αλλά σεβάστηκαν όσα βρήκαν. Δεν απαίτησαν να προσαρμοστούν οι άλλοι στα μέτρα τους. Το θράσος των λαθροπροσφύγων δεν έχει όριο. Παραλογισμός ο δήμαρχος να νοιάζεται για το μέλλον των λαθροπροσφύγων και όχι των Ελλήνων πολιτών του δήμου. Τι έκανες δήμαρχε για την ανεργία του δήμου σου? Το πρόγραμμα ταφόπλακα?

      Διαγραφή
  2. Τα σχέδια τις νέας τάξης πραγμάτων υλοποιούνται μεθοδικά, πολυπολιτισμικοτητα και χτυπημα στο Ελληνικό τρίπτυχο πατρίδα - θρησκεία - οικογένεια. Συγχαρητήρια σε όσους υπογράφουν και συναινούν σε αυτή την κατεύθυνση... απλά να ξέρετε ότι αυτοι πληρώνονται για την καταστροφή μας, εσείς που κάνετε πεοθηλασμο στο δόγμα Kissinger τί κερδίζετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μετα λετε ότι ο δημαρχος δεν προσφέρει τίποτα. πήγε στην αθήνα και γύρισε με πρόγραμμα επαγγελματικής αποκατάστασης προσφύγων τι άλλο θέλετε? τρομερή επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ντροπή και αισχος στον δήμαρχο και σε όσους υπογράφουν τέτοια σκουπιδοχαρτα.εξω όλοι οι αλλοδαποί απο την χώρα και μαζί και πολιτικαντιδες της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο δήμαρχος θα μείνει στην ιστορία σαν το δήμαρχο που έφερε τους λαθραίους οικονομικούς μετανάστες στη Θήβα (και όχι πρόσφυγες πολέμου), τα σκουπίδια της Ελλάδας με πλοία (για να μην τον αδικούμε ζήτησε συγγνώμη που ξέχασε να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο) και επί δημαρχίας του τέλος το πυροβολικό Θήβας (που σημαίνει ότι φαγάδικα, ταξί και άλλοι επαγγελματίες σε απόγνωση). Αλλά ποιος νοιάζεται γι' αυτούς? Οι λαθραίοι να είναι καλά. Άραγε όλα έγιναν λόγω ανθρωπιάς ή κάποιο άλλο συμφέρον βλέπει ο δήμαρχος που δεν το βλέπουμε εμείς? Άκουσα ότι ήθελε τους μετανάστες στη Θήβα για να σιτίζονται από το ΚΕΠΒ καθώς είχε προταθεί η τοποθέτησή τους στα σύνορα με την Εύβοια (νέο hot spot στη Ριτσώνα). Επίσης ότι σκέφτεται να ξανακατέβει για δήμαρχος. Μήπως γνωρίζει κανείς αν οι λαθραίοι θα ψηφίζουν αύριο για εμάς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. σταματηστε την αναπτυξη, οχι αλλη αναπτυξη μωρε... τρωλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Α ρε στρατηγαρα μου εσυ!Τα τιμας τα γαλονια σου...κ τα παντελονια σου επισης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τούς Υπαλλήλους πού είναι για τα σποτ. Τούς μαζέψατε από της κοινότητες . Τη έχουμε απολυταρχία στον δήμο Θηβαίων το μόνο που σας μένει να κάνετε είναι να απάλλαξε από την παρουσία σας τον Δήμο Θηβαίων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μην θάβετε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Προβάλετέ το ξανά ώστε ο κόσμος να γνωρίζει τι σχεδιάζουν χωρίς να μας ενημερώνουν. Το Δ.Σ. Θήβας τι λέει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ