Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Επίσκεψη Γερμανού Δημάρχου της πόλης Altena στη Λιβαδειά

Τιμητική επίσκεψη του βραβευμένου Γερμανού Δημάρχου της πόλης Altena, κ. Αndreas Hollstein και της γερμανικής αντιπροσωπείας στον Δήμο Λεβαδέων πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Παλιού Δημαρχείου.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση της γερμανικής αποστολής για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος «ΕSTIA» από τον Δήμο Λεβαδέων σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών, καθώς η πόλη Altena έχει βραβευτεί στην Γερμανία για τη συνεισφορά της στην ενσωμάτωση προσφύγων.
Η Δήμαρχος Λεβαδέων, κ. Γιώτα Πούλου στην ομιλία της έκανε αναδρομή  στην ιστορία και αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της περιοχής, δίνοντας έμφαση στην φιλοξενία που παρείχε η Λιβαδειά σε πρόσφυγες μετά την Μικρασιατική καταστροφή.
Αναφέρθηκε στον τρόπο αντιμετώπισης του προσφυγικού φαινομένου σε παγκόσμιο επίπεδο και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αρνητική στάση του Αμερικανού Προέδρου και των χωρών του Visegrand της Ευρώπης. Υποστήριξε ότι ο Δήμος Λεβαδέων αγωνίζεται παρά το δύσκολο διεθνές περιβάλλον να εφαρμόζονται οι διαχρονικές αρχές της σύμβασης της Γενεύης σε ένα πλαίσιο διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στην συνέχεια, παρουσίασε την επιτυχημένη πορεία υλοποίησης του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων στη Λιβαδειά από την ΚΕΔΗΛ και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα “HELIOS” που υλοποιεί ο Δήμος σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Από την πλευρά του ο Γερμανός ομόλογος, κ. Andreas Hollstein, επαίνεσε τον ελληνικό λαό για τον τρόπο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης και χαρακτήρισε «θησαυρό της Ευρώπης»  όσους συνεισφέρουν εθελοντικά.
Αναφέρθηκε στον  Δήμο της Altena και στην πρωτοβουλία τους να δώσουν λύσεις και να φιλοξενήσουν περισσότερους πρόσφυγες μετά την αύξηση των προσφυγικών ροών στην Γερμανία, αντιδρώντας στην Ευρώπη των συνόρων και των φρακτών.
Τόνισε, ότι στη Γερμανία επικρατεί σύστημα που  φροντίζει την κατανομή των προσφύγων σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην δράση της κοινωνίας των πολιτών στην περιοχή της Altena με την εθελοντική τους εργασία και με την προσφορά προγραμμάτων εκμάθησης γλωσσών στους πρόσφυγες.
Καταλήγοντας, επεσήμανε τις ομοιότητες των δύο Δήμων στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος με την εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων φιλοξενίας σε διαμερίσματα και τόνισε ότι οι δημότες των δυο πόλεων έχουν δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες για την επιτυχία των προγραμμάτων.
Τέλος, οι δύο Δήμαρχοι αναφέρθηκαν στην σύνοδο των 28 κρατών- μελών της Ευρώπης που ήταν σε εξέλιξη και δήλωσαν ότι η συνάντηση της Λιβαδειάς έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για την συνεργασία των Δήμων και των πολιτών, συμβάλλοντας στο μέλλον της Δημοκρατίας στην Ευρώπη. Δεσμεύτηκαν για την συνέχιση της συνεργασίας τους και την διεκδίκηση από κοινού ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.
Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κ. Boris Cheshirkov, αναφέρθηκε στον Δήμο Λεβαδέων, που αποτέλεσε παράδειγμα για άλλους Δήμους της χώρας στην εφαρμογή αντίστοιχων προγραμμάτων. 
Παράλληλα, εξέφρασε τις ευχαριστίες του τόσο για την πόλη της Λιβαδειάς, όσο και για την πόλη της Altena, για τη συνεχή υποστήριξή τους στους πρόσφυγες. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην συνέχιση του προγράμματος το 2019 με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (UNHCR).
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΛ, κ. Σωτήρης Καρβούνης, ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Πρεσβείας, κ. Till Gerards, o Περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης Ν. Βοιωτίας, κ. Χρήστος Δημητρίου, o Δ/ντης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Μιχάλης Γιαννιός και οι εκπρόσωποι του Δικτύου Αλληλεγγύης για τους Πρόσφυγες.
Η επίσκεψη της γερμανικής αποστολής στη Λιβαδειά ολοκληρώθηκε την επόμενη ημέρα, με την επίσκεψή της σε οικογένεια προσφύγων, δικαιούχων του προγράμματος “ESTIA”.
Το πρόγραμμα «ESTIA –Στήριξη έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση» υλοποιείται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Λεβαδέων (ΚΕΔΗΛ) με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και με χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ