Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

"Να ζήσουν τα παιδιά" - Ξαναζωντάνεψε ο Αρβανίτικος Παραδοσιακός Γάμος στο Λεοντάρι-ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Με μεγάλη επιτυχία έγινε σύμφωνα με τον πατροπαράδοτο τρόπο ο Αρβανίτικος Γάμος της Χρύσας και του Λουκά, το βράδυ της Παρασκευής στο Λεοντάρι.
Την διοργάνωση της αναβίωσης του Αρβανίτικου  Γάμου,είχε αναλάβει ο  Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Λεονταρίου το "ΑΡΧΟΝΤΙΚΙ" με την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας και τον Δήμο Αλιάρτου  Θεσπιέων.

Ο "γάμος" έγινε με όλα τα ήθη και τα έθιμα-οι ετοιμασίες και οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από νωρίς όπου έψησαν  στο φούρνο την πέτα και τις  κουλούρες του γάμου.

Τα σπίτια της νύφης και του γαμπρού άνοιξαν τις πόρτες τους για τα παραδοσιακά κεράσματα.
Το βράδυ της Παρασκευής ήταν   η  κορύφωση της εκδήλωσης,όπου οι χορευτικοί σύλλογοι με  παραδοσιακές στολές πήγαν, συνοδεία μουσικής  να παραλάβουν τους "μελλόνυμφους" από τα σπίτια τους.
Ακολούθησε στην πλατεία του Λεονταρίου το τελετουργικό. Έγιναν τα προγαμήλια  (ξύρισμα του γαμπρού κ.λπ.)
Το ξεκίνημά του παραδοσιακού γάμου ήταν το προξενιό, με κυρίαρχο θέμα τις διαπραγματεύσεις για την προίκα.  Αυτούς όμως που ενδιέφερε άμεσα ο γάμος, τους μελλόνυμφους, τις πιο πολλές φορές δεν τους ρώταγαν. Οι πατεράδες ήταν οι γενικοί κουμανταδόροι κι αυτοί έπαιρναν τις αποφάσεις.
Μετά το προξενειό, ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία του Λεονταρίου, με πρώτη τη νύφη να σέρνει τον χορό, ενώ μετά το πέρας τον χορευτικών έγινε και το γλέντι.
Τη μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια του αρβανίτικου γάμου είχε  αναλάβει ο Παναγιώτης Λάλεζας  με την ορχήστρα του.
Αξίζουν Πολλά Συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό  Χορευτικό  Σύλλογο Λεονταρίου το "ΑΡΧΟΝΤΙΚΙ" για την μεγάλη επιτυχία του Παραδοσιακού Αρβανίτικου Γάμου.
Η κάλυψη με φωτογραφικό υλικό και βίντεο,είναι  μια ευγενική χορηγία του Permissospress στο Λεοντάρι και στους απανταχού Αρβανίτες.Πλούσιο φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ

1 σχόλιο:

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ