Η επιστημονική εξήγηση πίσω από το τεράστιο «πέπλο» των ιστών αράχνης στο Αιτωλικό
Οι ιστοί «κατάπιαν» τη βλάστηση σε έκταση τουλάχιστον 300 μέτρων, όμως δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι της περιοχής αντικρίζουν το περίεργο αυτό θέαμαΟι μέτριες θερμοκρασίες του καλοκαιριού η βασική αιτία του «πέπλου» ιστου αράχνης στο Αιτωλικό.
Το δροσερό καλοκαίρι, ήταν σύμφωνα με τους επιστήμονες, η βασική αιτία της εμφάνισης του πρωτόγνωρου θεάματος στην ανατολική παραλία της λιμνοθάλασσας στο Αιτωλικό, όπου ένα τεράστιο «πέπλο» από ιστούς αράχνης κάλυψε τα φυτά σε μήκος τουλάχιστον 300 μέτρων. Οι μέτριες θερμοκρασίες συντέλεσαν στον υπερπληθυσμό σκνίπας στην περιοχή που οδήγησε και σε «έκρηξη» των πληθυσμών αράχνης.
Μιλώντας στο protothema.gr ο κ. Φώτης Περγαντής, Βιολόγος και Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, εξηγεί πως φέτος υπήρχαν σε αφθονία οι σκνίπες, έντομα τα οποία δεν τσιμπάνε όπως τα κουνούπια, έγιναν πολλές διαδοχικές αναπαραγωγές και τα αυγά τους αποτέλεσαν τροφή για τις αράχνες. «Μια αναπαραγωγή σκνίπας εχει ως εξής: τα αυγά τα γεννάνε στον βυθό, πάνε στον πυθμένα, μένουν λίγο στη λάσπη και όταν έρχεται η άνοιξη ή το φθινόπωρο, σε συγκεκριμένο πεδίο θερμοκρασιών τα αυγά εκκολάπτονται, βγαίνουν οι προνύμφες στο νερό, μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια γίνονται νύμφες δηλαδή ωριμάζουν και η ζωή τους διαρκεί δυο τρεις ημέρες. Εκείνη την στιγμή αναπαράγονται κιόλας. Αυτός είναι ο κύκλος ζωής τους. Αλλά, αν είναι επί μακρόν κατάλληλες οι θερμοκρασίες για αυτό το είδος μπορεί να γίνουν συνεχόμενες αναπαραγωγές και να έχουμε πολύ μεγάλο πληθυσμό. Φέτος, δεν έκανε πολύ υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι και οι συνθήκες ήταν κατάλληλες για την παραπάνω διαδικασία. Τώρα αυτό αποτέλεσε τροφή για διάφορους θηρευτές του. Πουλιά αλλά και αραχνίδια, τα οποία τρώνε τα έντομα αυτά. Επομένως, οι αράχνες έφαγαν και μπήκαν σε έντονη αναπαραγωγή, τα παιδιά τους λόγω της αφθονίας τροφής αναπτυχθήκανε γρήγορα και παρατηρήθηκε αυτό το φαινόμενο», αναφέρει.
Το γεγονός αυτό σύμφωνα με τον κ. Περγαντή, άρχισε να παρατηρείται πριν από περίπου ένα μήνα ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι του Αιτωλικού αντικρίζουν το περίεργο αυτό θέαμα. «Μεγάλος πληθυσμός της σκνίπας εμφανίστηκε πριν δυο μήνες και πριν από περίπου ένα μήνα άρχισαν να φαίνονται οι αράχνες. Τώρα με την πτώση της θερμοκρασίας αλλά και τις βροχές αυτή η σκνίπα θα εξαφανιστεί και θα χαθούν και οι αράχνες. Πάντως, πριν από 5 χρόνια είχε εμφανιστεί και πάλι το ίδιο. Δεν συμβαίνει πρώτη φορά», προσθέτει ο κ. Περγαντής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου