Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΒΑΔΕΩΝ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ " Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΒΑΔΕΩΝ κ. ΓΙΩΤΑΣ ΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ " Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αγαπητοί προσκεκλημένοι
Φίλες και φίλοιΣας καλωσορίζουμε στην πόλη μας.
Ευχαριστούμε τον κ. Αριστείδη Τσιπλάκο, που διετέλεσε Βουλευτής Βοιωτίας επί σειρά ετών και Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, η προσφορά του οποίου στην πόλη μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή είναι μεγάλη και τον κ. Λουκά Αποστολίδη που διετέλεσε Βουλευτής Βοιωτίας επίσης επί σειρά ετών και Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, οποίοι πήραν την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της σημερινής ημερίδας.

Η Δημοκρατία, είναι το πολίτευμα που από την εμφάνισή του έως και σήμερα, μετράει ήδη 26 αιώνες.
Από τη Δημοκρατία του Σόλωνα έως την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία του σήμερα, η διαδρομή είναι μεγάλη και οι διαφοροποιήσεις ακόμα μεγαλύτερες.
Στη Δημοκρατία του Σόλωνα αποδιδόταν το ίσο σε όλους, το πρέπον στον καθένα και τιμωρούνταν εκείνοι που διέπρατταν αδικήματα χωρίς καμμία εξαίρεση.
Μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους το 1830 εφαρμόστηκε σταδιακά το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, στο οποίο συνέβαλλαν σημαντικές προσωπικότητες της Βοιωτικής πολιτικής σκηνής.
Αρκετοί βουλευτές διετέλεσαν Πρόεδροι της Βουλής, όπως οι Αντώνιος Γεωργαντάς, Φίλων Φίλωνος, Νικόλαος Μπουφίδης, Δημήτριος Παπασπύρου.
Αξίζει να μνημονεύσουμε ιδιαίτερα το Νικόλαο Μπουφίδη, που μέσα από τις ιστορικές αγορεύσεις του στη Βουλή το 1899, κατάφερε να γίνει ανεξάρτητος νομός η Βοιωτία και η Λιβαδειά πρωτεύουσά του.
Πολλοί κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Νομού, χαράσσοντας αξιόλογη πορεία επιτέλεσαν σπουδαίο έργο, συμβάλλοντας στην εδραίωση της Δημοκρατίας.
Στο πλαίσιο αυτής της αναφοράς σήμερα θα τιμήσουμε τους πρόσφατα αποθανόντες Γιώργο Καλογήρου, Βαγγέλη Μπασιάκο, Γιώργο Κατσιμπάρδη και τον Ευρωβουλευτή Γιάννη Σταμούλη, οι οποίοι τίμησαν την εμπιστοσύνη του Βοιωτικού λαού, με την προσφορά τους.
Ο καθένας, αντιμετώπισε διαφορετικές προκλήσεις όσον αφορά στους κινδύνους της Δημοκρατίας και ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Περιφρούρησαν τη Δημοκρατία προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τη δυσλειτουργία δημοκρατικών διαδικασιών, τη μη απονομή δικαιοσύνης, την υπεράσπιση της παροχής δωρεάν παιδείας, την ελευθερία σκέψης και έκφρασης, την αντιμετώπιση της ηθικής κατάπτωσης, που εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και οδηγεί σε κοινωνικές ανισότητες.
Η Δημοκρατία είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται και μεταλλάσσεται ανάλογα με τις συνθήκες κάθε εποχής.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η προάσπισή της για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά ο νεοφασισμός και ο εθνικισμός που απειλούν τα θεμέλια του πολιτεύματος και της ελευθερίας.
Όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά, πρέπει να ακολουθούμε το παράδειγμα ακέραιων πολιτικών που με παρρησία αγωνίστηκαν για τα δημοκρατικά ιδεώδη.
Οι δε πολίτες πρέπει να ενεργοποιούνται για την προάσπιση και την ανάπτυξη των δημοκρατικών θεσμών.
Οφείλουμε να τους παρακινούμε γιατί χωρίς αυτούς η δημοκρατία γίνεται τυπική, δυσλειτουργική και ευάλωτη σε κάθε είδους απειλές.
Οφείλουμε επίσης να εργαστούμε για να αποκαταστήσουμε την ακεραιότητα και την εξυγίανση της πολιτικής και να δίνουμε ουσιαστικό περιεχόμενο στους δημοκρατικούς θεσμούς.
Και αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση, στην οποία η σημερινή εκδήλωση περιμένουμε να συμβάλει.

Καλώς ορίσατε και εύχομαι καλή επιτυχία!

1 σχόλιο:

  1. Ο Νικολαου που ηταν ρε παιδια?Ηταν η συμβολη της Βοιωτιας στην Δημοκρατια,ή η συμβολη της Λιβαδειας κ γι'αυτο υπηρχαν εκπροσωποι μονο της Λιβαδειας ?Που ηταν οι εκπροσωποι του μεγαλυτερου δημου της Βοιωτιας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ