Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Ανακοπή καρδιάς: Αυτά τα σημάδια προειδοποιούν

Η ανακοπή καρδιάς είναι αποτέλεσμα ηλεκτρικής δυσλειτουργίας της καρδιάς, η οποία οδηγεί σε διαταραχή του καρδιακού παλμού (αρρυθμία) και αδυναμία της καρδιάς να διοχετεύσει αίμα στο υπόλοιπο σώμα.

Η ανακοπή έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια των αισθήσεων και τη διακοπή του καρδιακού παλμού μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Η διακοπή της καρδιακής λειτουργίας με τη σειρά της συνεπάγεται ότι δεν οξυγονώνονται τα όργανα του σώματος. Αν δεν χορηγηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια μπορεί να προκληθούν μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες ή ο ασθενής μπορεί να χάσει τη ζωή του μέσα σε μόλις τέσσερα έως έξι λεπτά.

Να σημειωθεί ότι η ανακοπή καρδιάς δεν συμβαίνει μόνο σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρδιοπάθεια.

Ανακοπή vs έμφραγμα

Η ανακοπή καρδιάς συχνά συγχέεται με το έμφραγμα, ωστόσο πρόκειται για δύο επιπλοκές με εντελώς διαφορετικό υπόβαθρο. Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, η ανακοπή προκύπτει από δυσλειτουργία στο ηλεκτρικό κύκλωμα της καρδιάς, ενώ το έμφραγμα είναι αποτέλεσμα διαταραχής στην κυκλοφορία του αίματος.

Συμπτώματα ανακοπής

Η ανακοπή καρδιάς μπορεί να «χτυπήσει» αιφνιδίως ή να προηγηθούν προειδοποιητικά σημάδια.

Τα κυριότερα συμπτώματα που υποδεικνύουν καρδιακή ανακοπή είναι:

- Απώλεια των αισθήσεων και πτώση

- Διακοπή αναπνοής

- Διακοπή καρδιακού παλμού

Πριν την ανακοπή καρδιάς, ενδέχεται να εκδηλωθούν συμπτώματα όπως:

- Κόπωση

- Τάση λιποθυμίας

- Σκοτοδίνη

- Ζαλάδα

- Πόνος στο στήθος

- Δύσπνοια

- Αδυναμία

- Γρήγορος ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός

- Τάση για εμετό

Τα απαραίτητα βήματα για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής είναι η παροχή καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και η χρήση απινιδωτή ώστε να κρατηθεί ο ασθενής στη ζωή μέχρι να καταφτάσει ασθενοφόρο και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Σε περίπτωση που εκδηλώνονται συχνά επεισόδια πόνου στο στήθος, αρρυθμίας, ταχυπαλμίας, δύσπνοιας, αναπνευστικού συριγμού ή τάσης λιποθυμίας συνιστάται η επίσκεψη στον γιατρό ώστε να διερευνηθεί αν υπάρχουν στην καρδιά βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν μελλοντικά σε μια ανακοπή.
Το διαβάσαμε στο onmed

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ