Ο παππούς του συνάντησε τον Σπύρο Λούη στο κατάµεστο Παναθηναϊκό Στάδιο το 1936, στην τελετή παράδοσης-παραλαβής της Ολυµπιακής φλόγας, στην κυβέρνηση της τότε ναζιστικής Γερµανίας για τους Ολυµπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο
Μόνιµος κάτοικος της πόλης Αλµέλο στην Ολλανδία και πατέρας τριών παιδιών, ο Κώστας Χατζής αποτελεί το σήµα κατατεθέν της ελληνικής παράδοσης.Σε κάθε µαραθώνιο φροντίζει να τρέχει και να τερµατίζει µε τη στολή του τσολιά, πάντα µε τα τσαρούχια! Οι διηγήσεις του παππού του, στο χωριό Λεοντάρι Θήβας, το πάθος του για τα δροµικά δρώµενα και η ανάγκη του να εκφράσει την ελληνική καταγωγή του σε κάθε γωνιά του πλανήτη τον έχουν µεταλλάξει σε σύγχρονο Σπύρο Λούη, µε τη διαφορά πως δεν τον ενδιαφέρουν οι χρόνοι, αλλά τα δυνατά µηνύµατα της ελληνικής παράδοσης.
Ο Κώστας Χατζής γεννήθηκε 6 Ιανουαρίου 1958. Ξενιτεύτηκε στην Ολλανδία και ως ελεύθερος επαγγελµατίας προσέφερε υπηρεσίες σε αγροτικές επιχειρήσεις. Πάντα τον συντρόφευαν και τον γοήτευαν οι µύθοι και οι παραδόσεις γύρω από τους άθλους των Ελλήνων. Αυτές τις ηµέρες είναι και πάλι στην Αθήνα για να πάρει µέρος στον 36ο Αυθεντικό Μαραθώνιο. Θα τρέξει µε τη σηµαία της Ολυµπιακής Εκεχειρίας. Θα είναι ο 20ός µαραθώνιος στην καριέρα του και ο 7ος στη Αθήνα, αποκαλύπτοντας µικρά µυστικά του που κρύβουν δυνατούς συµβολισµούς: «Η οικονοµική κρίση έπληξε και το γόητρο των Ελλήνων του εξωτερικού. Επειδή τα τρία παιδιά µου µεγάλωναν
στην Ολλανδία και ήθελα να τους µάθω την ιστορία και να τους κάνω να είναι περήφανοι για την καταγωγή τους, ήθελα να εκφράζοµαι ως Ελληνας σε όλες τις εκδηλώσεις.
στην Ολλανδία και ήθελα να τους µάθω την ιστορία και να τους κάνω να είναι περήφανοι για την καταγωγή τους, ήθελα να εκφράζοµαι ως Ελληνας σε όλες τις εκδηλώσεις.
Ειδικά στους µαραθωνίους που αποτελούν ελληνική παράδοση» λέει στο «ΕΘΝΟΣΠΟΡ» ο Κώστας Χατζής. Ολα άρχισαν πριν από 10 χρόνια, όταν ο Κώστας
Χατζής ήταν 50 ετών: «Ξεκίνησα µε αγώνες βάδην και πεζοπορία. Ενας ανιψιός µου ήταν χορευτής σε παραδοσιακό συγκρότηµα και δανείστηκα την πρώτη στολή τσολιά.
Χατζής ήταν 50 ετών: «Ξεκίνησα µε αγώνες βάδην και πεζοπορία. Ενας ανιψιός µου ήταν χορευτής σε παραδοσιακό συγκρότηµα και δανείστηκα την πρώτη στολή τσολιά.
Στην αρχή έβαλα και ψεύτικο µουστάκι και όλοι µου είπαν πως έµοιαζα µε τον Σπύρο Λούη. Αυτό ήταν. Μετά άφησα δικό µου µουστάκι και έκανα την πρώτη µου συµµετοχή σε µαραθώνιο το 2011. Συνολικά έχω τρέξει σε 19 µαραθωνίους και τώρα θα τρέξω για 20ή φορά. Με προσκαλούν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, µέχρι και στον µαραθώνιο στον Βόρειο Πόλο. Ελάχιστες φορές κάποιοι έχουν διακωµωδήσει την παρουσία µου, αλλά µε τον τρόπο µου τους δείχνω πως όλο αυτό αποτελεί µέρος της ελληνικής παράδοσης και τους κερδίζω µε τον τρόπο µου».
Αλλάζει στην πρεσβεία Στο ερώτηµα πώς καταφέρνει να τρέχει µε τα… τσαρούχια τα 42 χλµ. ενός µαραθωνίου, ο Κώστας Χατζής αποκάλυψε πολλά από τα µυστικά του, αλλά και τους… συνεργούς του, µεταξύ αυτών και τον πρέσβη της Ολλανδίας Κασπάρ Βέλντκαµπ στην Αθήνα: «Οταν ξεκινώ από τον Μαραθώνα, φορώ όλα τα αξεσουάρ της στολής του τσολιά, εκτός από τη φουστανέλα και τα τσαρούχια. Φυσικά τρέχω µε αθλητικά παπούτσια.
Τις τελευταίες χρονιές αφήνω τη φουστανέλα και τα τσαρούχια στην ολλανδική πρεσβεία, που βρίσκεται πάνω στη διαδροµή λίγο πριν από τον τερµατισµό. Πέρυσι µε βοήθησε ο πρέσβης της Ολλανδίας, που είναι φιλέλληνας. Φόρεσα τη φουστανέλα και τα τσαρούχια και τερµάτισα στέλνοντας τα µηνύµατα µου. Αλλη χρονιά είχα παρκάρει το αυτοκίνητο µου στο νοσοκοµείο “Ερρίκος Ντυνάν”, είχα αφήσει εκεί τα πράγµατα και άλλαξα εκεί. Μία άλλη φορά στο Πολεµικό Μουσείο και µία φορά ήταν η γυναίκα µου στην Ηρώδου Αττικού». Σύµφωνα µε τον Κώστα Μακρή για τους ερασιτέχνες που τρέχουν στον µαραθώνιο, δεν πρέπει να µετράει ο χρόνος: «Για όλους εµάς δεν µετράει ο χρόνος, αλλά η συµµετοχή. ∆εν έχει νόηµα η πίεση να κάνω τη διαδροµή σε τρεις ώρες, αλλά να τρέξω και να χαρώ. Το µήνυµα του αθλητισµού, της συµφιλίωσης, του ανταµώµατος των πολιτισµών και της δυνατής ελληνικής παράδοσης είναι πιο δυνατές έννοιες και από τα ίδια τα ρεκόρ»
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου