Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Eνημέρωση από τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΘ για την επέκταση των ορίων στο Δήμο Θηβαίων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΑΘ,ΤΣΙΤΡΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΘΗΒΑΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ

Όπως είναι γνωστό στο Δήμο Θηβαίων έχει συσταθεί και λειτουργεί από τις 12 Οκτωβρίου 1981 η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Θήβας (Δ.Ε.Υ.Α.Θ.)
Η χωρική αρμοδιότητα της Δ.Ε.Υ.Α.Θ. κατά τη σύστασή της εκτεινόταν αρχικά στη διοικητική περιφέρεια του τότε Δήμου Θηβαίων, δηλαδή στην πόλη της Θήβας.
Στη συνέχεια με το Σχέδιο Καποδίστριας επήλθαν αλλαγές στη διοικητική διάρθρωση των τότε υφισταμένων Δήμων και επεκτάθηκε η περιοχή αρμοδιότητας της Δ.Ε.Υ.Α.Θ. και συμπεριελήφθησαν και τα τότε Δημοτικά διαμερίσματα  Αμπελοχωρίου, Ελεώνα, Υπάτου, Νεοχωρακίου και Μουρικίου.
Έκτοτε δεν έχει γίνει αλλαγή, με αποτέλεσμα  η χωρική αρμοδιότητα της Δ.Ε.Υ.Α.Θ. να μην εκτείνεται στο σύνολο της εδαφικής περιφέρειας του Δήμου Θηβαίων όπως αυτός διαμορφώθηκε με τον νόμο 3852/2010, (Πρόγραμμα Καλλικράτης).
Οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης στις Δημοτικές Ενότητες Βαγίων, Πλαταιών και Θίσβης, ασκούνται μέχρι σήμερα από το Δήμο Θηβαίων.
Σύμφωνα με το άρθρο 107 του Ν. 3852/2010 οι Δήμοι μπορεί να έχουν μόνο μία Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και  επιβλήθηκε υποχρεωτική συγχώνευση των ΔΕΥΑ των συνενωμένων ΟΤΑ σε μία, με υποχρεωτική επέκταση της αρμοδιότητας της νέας αυτής ΔΕΥΑ,  στο σύνολο της εδαφικής περιοχής του νέου «Καλλικρατικού» Δήμου.
Η καταληκτική προθεσμία επέκτασης της χωρικής αρμοδιότητας των Δ.Ε.Υ.Α είναι η 31 Δεκεμβρίου 2018.
Συνεπώς η επέκταση της αρμοδιότητας της Δ.Ε.Υ.Α.Θ. στο σύνολο της εδαφικής περιοχής του ενιαίου Καλλικρατικού Δήμου Θηβαίων ορίζεται υποχρεωτική και μάλιστα η σχετική απόφαση ανήκει στο Δημοτικό Συμβούλιο Θηβαίων και θα πρέπει να ληφθεί μέχρι 31-12-2018.
Η επέκταση της χωρικής αρμοδιότητας της ΔΕΥΑΘ κρίνεται αναγκαία για τους παρακάτω λόγους :
- Η ΔΕΥΑΘ είναι μια κοινωφελής μη κερδοσκοπική επιχείρηση και θα πρέπει να επιδιωχθεί η διατήρηση του κοινωνικού της ρόλου στον ευαίσθητο τομέα της παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης που άπτονται της δημόσιας υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
- Η Επιχείρηση διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό που με την αριθμητική ενίσχυσή του με τις νέες αναμενόμενες προσλήψεις και τη οργάνωση που έχει μπορεί να δίνει άμεσες λύσεις στα πολύπλοκα προβλήματα των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης που απαιτούν υψηλού επιπέδου επιστημονική γνώση, εμπειρία και επιχειρησιακή ετοιμότητα και ικανότητα. 
- Δεν είναι εφικτό και σωστό να υπάρχουν υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης δύο ταχυτήτων διότι οι πολίτες του συνόλου του Δήμου είναι ισότιμοι και πρέπει να απολαμβάνουν υπηρεσίες της ίδιας ποιότητας.
- Δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο καταλογισμών και χρέωση των πολιτών τα εκτελούμενα έργα με συγχρηματοδότηση από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως το έργο που εκτελείται στη Δ.Ε. Βαγίων για την ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης οικισμού Βαγιών και προσαγωγή στην ΕΕΛ Θήβας προϋπολογισμού 3.431.423,68 € για το οποίο απαιτείται η ύπαρξη φορέα υλοποίησης και λειτουργίας με τις προϋποθέσεις του θέτει το θεσμικό πλαίσιο χρηματοδότησης και τους οποίους ικανοποιεί η ΔΕΥΑΘ.
- Επίσης το ενταγμένο στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι με τίτλο «Προμήθεια και Εγκατάσταση συστημάτων τηλελέγχου – τηλεχειρισμού της υδροδότησης του Δήμου Θηβαίων» προϋπολογισμού 2.992.772,00 € που αφορά το σύνολο των  Δημοτικών Κοινοτήτων έχει σαν όρο της χρηματοδότησή του την ολοκλήρωση της επέκτασης της αρμοδιότητας της ΔΕΥΑΘ στο σύνολο του Δήμου και σε αντίθετη περίπτωση το έργο θα πρέπει να αποπληρωθεί από πόρους του Δήμου και της ΔΕΥΑΘ.
- Με τον Ν. 4483/2017 πλέον δεν είναι υποχρεωτική η επιβολή προσαύξησης 80% στην αξία του νερού κατανάλωσης αυτόματα με την επέκταση των ορίων αρμοδιότητας της ΔΕΥΑΘ.
- Όσον αφορά την τιμολογιακή πολιτική των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης είτε παρέχονται από  υπηρεσία του Δήμου είτε από τη ΔΕΥΑΘ αυτή οφείλει να γίνει σύμφωνα με την ΚΥΑ Αριθμ. οικ. 135275 (ΦΕΚ Β 1751/22-05-2017) «Έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέθοδος και διαδικασίες για την ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του» και θα αποτελέσει αντικείμενο άλλης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
- Με την παροχή των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης από έναν φορέα στο σύνολο του Δήμου θα επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας. 
Για όλους τους παραπάνω λόγους η επέκταση της χωρικής αρμοδιότητας της ΔΕΥΑΘ κρίνεται αναγκαία όχι μόνο για τυπικούς λόγους αλλά και για λόγους ουσίας και προς όφελος των πολιτών του Δήμου Θηβαίων.
Οποιαδήποτε διαφορετική εξέλιξη θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες και θα οδηγήσει τον Δήμο Θηβαίων σε αχαρτογράφητα νερά, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες.


Ο αντιπρόεδρος

Χαράλαμπος Τσίτρας

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναφέρεις οτι...."Δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο καταλογισμών και χρέωση των πολιτών τα εκτελούμενα έργα με συγχρηματοδότηση από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως το έργο που εκτελείται στη Δ.Ε. Βαγίων για την ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης οικισμού Βαγιών και προσαγωγή στην ΕΕΛ Θήβας προϋπολογισμού 3.431.423,68 € για το οποίο απαιτείται η ύπαρξη φορέα υλοποίησης και λειτουργίας με τις προϋποθέσεις του θέτει το θεσμικό πλαίσιο χρηματοδότησης και τους οποίους ικανοποιεί η ΔΕΥΑΘ." Δηλαδή οι μικρότεροι Δήμοι του Νομού Τανάγρας ,Ορχομενού,Διστόμου, Αλιάρτου( που μόλις τελείωσε το έργο της αποχέτευσης 10 εκ ευρώ έχει πρόβλημα συναφές με αυτά που αναφέρεις)? Κάτι νομίζω δεν πάει καλά.Τα Βάγια είπαν ΟΧΙ Είπαν ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ. Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι που βρέθηκαν στα Βάγια ,μπροστά στν καθολική αντίδραση των δημοτών είπαν και αυτοί ΟΧΙ. Τωρα θα άλλάξουν άποψη?Αν είναι εκβιασμός απο μέρους ΔΕΥΑΘ ΔΕΝ θα περάσει.Εγώ δεν ήμουν ,αλλά όπως το διαβάζω μάλλον περί εκβιασμού πρόκειται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ