Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Το Δημόσιο θα «σηκώσει» έξι δισ. ευρώ από τις τράπεζες



Μπορεί ο επικεφαλής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος να διαβεβαίωσε τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες, όμως αυτό δεν αποκλείει την χρήση του ειδικού ταμείου έκτακτης ρευστότητας για τις τράπεζες (ELA), που έχει στην διάθεση της η Τράπεζα της Ελλάδας.
Και αυτο γιατί όπως σαν ενημέρωσε από χθες το newscode.gr, δεν αποκλείεται να δρομολογηθεί εντός των επομένων ημερών αίτημα από τράπεζες για χρήση των πόρων του ταμείου, καθώς προσεχώς υπάρχει μια μεγάλη ομολογιακή λήξη, την οποία, το δημόσιο για να καλύψει θα χρειασθεί να «σηκώσει» ένα μεγάλο μέρος των καταθέσεων που έχει σε διάφορες τράπεζες. Αυτό, ενδεχομένως, να δημιουργήσει ένα ζήτημα αναφορικά με τη ρευστότητα τους, το οποίο για να αντιμετωπισθεί, ίσως να ζητηθεί η βοήθεια του ELA.
Το ποσό που αναμένεται να «τραβήξει» το Δημόσιο από τις τράπεζες υπολογίζεται στα 6 δις. ευρώ, την ώρα που οι συνολικές καταθέσεις του στις Ελληνικές τράπεζες υπολογίζονται στα 9 δις. ευρώ.
Πάντως αρμόδιες πηγές δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα ρευστότητας στις τράπεζες, καθώς είναι τόσες πολλές οι ασφαλιστικές δικλείδες, που υπάρχουν διαθέσιμες, που μπορεί να αντιμετωπισθεί οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει.
newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ