Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

"Αμύθητος" ο τζίρος νονών της Θεσσαλονίκης


Αγοράζοντας πολυτελή αυτοκίνητα και σπίτια, φέρονται να "ξέπλεναν" κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ, ένας 34χρονος και η 29χρονη γυναίκα του που θεωρούνται "εγκέφαλοι" του μεγαλύτερου κυκλώματος εκβιαστών της Θεσσαλονίκης.

Στην υπόθεση εμπλέκεται και η ΠΑΕ ...
Ηρακλής.


Το κύκλωμα φέρεται να αριθμούσε συνολικά 22 άτομα.


Πέρα από τον 34χρονο «ιθύνοντα νου», συνελήφθησαν άλλα 8 άτομα, μεταξύ αυτών η 29χρονη σύζυγος του, αλλά κι ένας δικηγόρος.

Επιπλέον, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 13 ατόμων, ανάμεσά τους κι ένας άνδρας, ο οποίος κρατείται στις δικαστικές φυλακές Λάρισας, εκτίοντας ποινή κάθειρξης για ανθρωποκτονία και εκβίαση.

Όπως έγινε γνωστό, το κύκλωμα δρούσε τα τελευταία -τουλάχιστον- 5 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, ενώ είχε απλώσει τα «πλοκάμια» του και στην Αθήνα.

Θύματά του ήταν ως επί το πλείστον επιχειρηματίες νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, οι οποίοι δανείζονταν διάφορα χρηματικά ποσά με τοκογλυφικούς όρους, που ξεπερνούσαν σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και το 10%.


Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, σε περιπτώσεις που οι «δανειολήπτες» δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους, το κύκλωμα χρησιμοποιούσε σε βάρος τους ιδιαίτερα πιεστικές μεθόδους.


Η άκρη της νήματος στην υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο οι αστυνομικές αρχές έκαναν έρευνα στο σπίτι του 34χρονου, μετά από μήνυση επιχειρηματία σε βάρος του συλληφθέντα για υπόθεση παράνομης βίας.

Εκεί, οι διωκτικές αρχές βρήκαν ημερολόγιο με ονόματα επιχειρηματιών, διάφορα έγγραφα, ιδιωτικά συμφωνητικά άτυπων συμβάσεων δανεισμού, τα οποία, αξιοποίησαν, και έφτασαν στην εξάρθρωση του κυκλώματος.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, σε παρουσίαση της υπόθεσης, ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Αθηναγόρας Παζαρλής, ενδεικτικό της δράσης του κυκλώματος είναι ότι κατά το 2009, ο τοκογλυφικός δανεισμός ξεπέρασε τα 2,5 εκ. ευρώ.

Δάνεισε μισό εκατ. ευρώ σε ΠΑΕ

Όπως είπε μάλιστα ο κ. Παζαρλής, ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της σπείρας, ο οποίος από το 1995 κι έπειτα δεν υπέβαλε φορολογική δήλωση, δάνεισε το ποσό των 514 χιλιάδων ευρώ σε Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία (ΠΑΕ) της Θεσσαλονίκης, με αντάλλαγμα την εκχώρηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων του.

Όπως έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές, πρόκειται για την ΠΑΕ Ηρακλής.

Προκειμένου να νομιμοποιήσουν τα χρηματικά ποσά από την παράνομη δραστηριότητά του, ο 34χρονος και η σύζυγός του αγόραζαν πολυτελή αυτοκίνητα, ακίνητα και κοσμήματα. Σύμφωνα με τον κ. Παζαρλή, η εμπορική αξία ενός εκ των έξι κατοικιών που αγόρασαν, ξεπλένοντας «μαύρο χρήμα», ξεπερνάει τα 4 εκ. ευρώ.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση, έναντι χρηματικής αμοιβής, παρείχε εκβιαστικά "προστασία" σε 20 καταστήματα της Θεσσαλονίκης και 4 καταστήματα της Αθήνας, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος, το οποίο ενδεικτικά για το τελευταίο 11μηνο, ανερχόταν σε περίπου 375 χιλιάδες ευρώ.
 http://greece-salonika.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ