Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Κάθε τρεισήμισι λεπτά ένας εργαζόμενος χάνει τη ζωή του

Θεσσαλονίκη
Πέντε χιλιάδες πεντακόσιοι ογδόντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας σε όλη την Ευρώπη το 2010, ενώ αντίστοιχα στην Ελλάδα ο αριθμός των νεκρών από επαγγελματικά ατυχήματα έφτασε τους 94.

Οι αριθμοί της Eurostat, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), για την Ελλάδα, είναι αποκαλυπτικοί και έρχονται στο φως της δημοσιότητας, με αφορμή τη χθεσινή, Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία.

Στόχος του φετινού εορτασμού ήταν η ευαισθητοποίηση κυβερνήσεων, εργοδοτών και εργαζομένων όσον αφορά τη βελτίωση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας στην εργασία, την πρόληψη και τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.

Σύμφωνα ακόμη με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, το 2010 πέθαναν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) 159.500 άνθρωποι, λόγω επαγγελματικών ασθενειών. Με βάση τον αριθμό αυτό, εκτιμάται ότι κάθε τρεισήμισι λεπτά, ένας εργαζόμενος στην ΕΕ χάνει τη ζωή του από αίτια, που σχετίζονται με την εργασία.

Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχουν στοιχεία στην Ελλάδα για την καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών. «Δυστυχώς, υστερούμε πολύ στον τομέα αυτό, καθώς δεν έχουμε υιοθετήσει ως χώρα τα σχετικά ευρωπαϊκά κριτήρια, είναι λίγες οι ασθένειες που αναγνωρίζει το ΙΚΑ ως επαγγελματικές και δεν υπάρχει μηχανισμός παρακολούθησής τους», αναφέρει ο Γιάννης Δραπανιώτης, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ), ενός μη κερδοσκοπικού θεσμού, με σκοπό την παροχή επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης σε εργοδότες και εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο σχετικός κατάλογος του ΙΚΑ αναγνωρίζει μόνο 51 επαγγελματικές ασθένειες, ενώ τα κρούσματα για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις ανέρχονται ετησίως σε 40. Από την άλλη πλευρά, καταγράφονται 9.000 πρόωρες συνταξιοδοτήσεις κάθε χρόνο στο ΙΚΑ, λόγω διαφόρων νοσημάτων».

Σε ό,τι αφορά τα θανατηφόρα επαγγελματικά ατυχήματα στην Ελλάδα, τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) αποκαλύπτουν ότι έφτασαν τα 94 το 2010, τα 113 το 2009, τα 142 το 2008, τα 115 το 2007 και τα 128 το 2006.

Από την πλευρά του, το ΙΚΑ καταγράφει κάθε χρόνο το σύνολο των ατυχημάτων, θανατηφόρων και μη, για λόγους περίθαλψης και ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Σύμφωνα μ' αυτές τις καταγραφές, το 2007, για το οποίο υπάρχουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία, σημειώθηκαν 11.812 ατυχήματα, το 2006, 12.845 και το 2005, 13.755.

«Διαπιστώνουμε μια πτωτική τάση στον αριθμό των ατυχημάτων αλλά και των θυμάτων, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί στη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλεια τα τελευταία χρόνια και την εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής», σχολιάζει ο κ.Δραπανιώτης.

Το ΕΛΙΝΥΑΕ δημιουργήθηκε το 1993 ως προϊόν συναίνεσης των κοινωνικών εταίρων, της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΕΣΕ. Στη δραστηριότητά του, μέχρι σήμερα, περιλαμβάνονται τρεις χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις για παροχή συμβουλευτικής το χρόνο, δύο χιλιάδες επισκέψεις το χρόνο στα γραφεία του, 25.000 επισκέψεις το μήνα στην ιστοσελίδα του, 2.700 καταγεγραμμένα νομοθετήματα για την υγιεινή και την ασφάλεια στην εργασία και 13.000 εκπαιδευμένοι γιατροί εργασίας, τεχνικοί ασφαλείας και μέλη επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας.

Άλλωστε, στο πλαίσιο των αυτοψιών που διενεργούνται, καταγράφονται επισκέψεις σε χαλυβουργίες, υφαντουργίες και άλλες επιχειρήσεις, εκτιμήσεις πιθανών εργασιακών κινδύνων, μετρήσεις θορύβου, φωτισμού και επιπέδων σωματιδιακής ρύπανσης.

«Δεν είμαστε καταγγελτικός μηχανισμός. Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές για να προσφέρουμε δωρεάν τις συμβουλές μας και να επισκεφτούμε και εμείς επαγγελματικούς χώρους, όταν αυτό μας ζητηθεί», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΛΙΝΥΑΕ και απευθύνει έκκληση για την υιοθέτηση, από εργοδότες και εργαζόμενους, συγκεκριμένων μέτρων πρόληψης των ατυχημάτων στον εργασιακό χώρο.









ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ