Είναι έργα των αδελφών Κονταρή και χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα. Οι δημιουργοί ανήκουν στη σχολή των Θηβών. Στο πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης τοιχογραφιών εντάχθηκαν τρεις εκκλησίες του χωριού |
Εντυπωσιακές τοιχογραφίες της σχολής βορειοδυτικής Ελλάδας και των αξιόλογων αδελφών Κονταρή αποκαλύπτει ο καθαρισμός τριών εκκλησιών στην Κληματιά Ιωαννίνων. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με 916.000 ευρώ και αφορά την ανάδειξη μεταβυζαντινών μνημείων της Ηπείρου.
Σκοπός του έργου είναι η ανάδειξη των τοιχογραφιών των εκκλησιών, αλλά και η δημιουργία ενός δικτύου επισκέψιμων μνημείων, σε μια περιοχή που διασώζει αρκετά στοιχεία από το παραδοσιακό οικιστικό περιβάλλον της. Αγιογραφίες από τον Αγιο Δημήτριο της Κληματιάς
Ο καθαρισμός των τοιχογραφιών στον Αγιο Δημήτριο, έφερε στο φως εκπληκτικά έργα. Οι τοίχοι ήταν μαυρισμένοι από την αιθάλη των κεριών, είχε περάσει και ένα στρώμα υγρασίας και δεν φαινόταν τίποτα
Εκτός από τον κεντρικό ναό του Αγίου Δημητρίου, εργασίες αποκατάστασης, συντήρησης τοιχογραφιών και ανάδειξης μνημείων θα γίνουν σε δύο μικρότερες εκκλησίες, στα όρια της Κληματιάς, στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και την Κοίμηση της Θεοτόκου.
Στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, έναν ναό του 16ου αιώνα, υπάρχουν τοιχογραφίες που χρονολογούνται στα 1568, έργα του αγιογράφου Φράγκου Κονταρή, ενώ στην Κοίμηση της Θεοτόκου οι αγιογραφίες είναι νεότερες, του 17ου αιώνα.
Οι Θηβαίοι αδελφοί Γεώργιος και Φράγκος Κονταρής είναι γνωστοί ζωγράφοι του 16ου και του 17ου αιώνα, εντάσσονται στη σχολή της Βορειοδυτικής Ελλάδας και ξεκίνησαν να αγιογραφούν από τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα και την Αττική. Στη συνέχεια κινήθηκαν και δημιούργησαν βορειότερα και ως σημαντικά έργα τους αναφέρονται η αγιογράφηση της Μονής Βαρλαάμ στα Μετέωρα, αλλά και οι Μονές στο Νησί Ιωαννίνων (Ελεούσας, Φιλανθρωπινών).
Στη Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Κληματιά υπάρχει στις τοιχογραφίες η υπογραφή του Φράγκου Κονταρή και οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι θα βρουν υπογραφές και στις τοιχογραφίες του Αγίου Δημητρίου.
Ανάδειξη
Σκοπός του έργου είναι η ανάδειξη των τοιχογραφιών των εκκλησιών, αλλά και η δημιουργία ενός δικτύου επισκέψιμων μνημείων, σε μια περιοχή που διασώζει αρκετά στοιχεία από το παραδοσιακό οικιστικό περιβάλλον της.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό του Αγίου Δημητρίου καταλαμβάνουν συνολική έκταση περίπου 192 τ.μ., αλλά το μεγαλύτερο μέρος τους καλύπτεται από στρώμα αιθάλης και νεότερων επιχρισμάτων.
Η Κληματιά (Βελτσίστα) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα χωριά της πρώην επαρχίας Κουρέντων. Βρίσκεται σε υψόμετρο 450 μέτρων, 23 χλμ. από τα Γιάννενα και οι μόνιμοι κάτοικοί της είναι περίπου 600.
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου