Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Reuters: «Αποκρατικοποιήσεις και πωλήσεις ακινήτων αλά Ελληνικά»


«Θα θέλατε να κλείσετε συμφωνία με την Ελλάδα;» αναρωτιέται το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμά του, συμπληρώνοντας ότι για μια χώρα που ελπίζει να γλιτώσει τη χρεοκοπία αξιοποιώντας την ακίνητη περιουσία της, οι κινήσεις της κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές είναι.
Το δημοσίευμα δίνει ως παράδειγμα την κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά το παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Παρότι μια επένδυση αξιοποίησης του χώρου, σε συνεργασία με το Κατάρ, θα μπορούσε να αποφέρει στη χώρα πολλά χρήματα, τα σχέδια βρίσκονται κολλημένα στα χαρτιά. «Το παλιό αεροδρόμιο είναι ένα οδυνηρό σύμβολο μιας ελπίδας που δεν ικανοποιήθηκε ποτέ» σχολιάζει η συντάκτης του δημοσιεύματος, που αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην απεργία πείνας του δημάρχου του Ελληνικού, Χρήστου Κορτζίδη, που ξεκαθαρίζει με δηλώσεις του ότι θα κάνει τα πάντα για να σταματήσει τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
«Οι ιδιωτικοποιήσεις από μόνες τους δεν θα σώσουν την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, αλλά χωρίς αυτές, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποφύγει την αναδιάρθρωση», αναφέρεται στο δημοσίευμα. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι τα 50 δισ. ευρώ που καλείται η χώρα μας να εισπράξει μέχρι το 2015 από τις αποκρατικοποιήσεις είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος στόχος, που χαμηλώνουν τον πήχη στα 20 δισ. ευρώ.
«Το ρίσκο για τους επενδυτές είναι μεγάλο»
Άλλωστε, οι ευρωπαίοι εταίροι ζητούν από την Ελλάδα να ξεκινήσει τις αποκρατικοποιήσεις άμεσα, με στόχο την άντληση των πρώτων 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013. «Πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να ζητά ρευστότητα από την Ευρώπη, την ώρα που δεν αξιοποιεί τα ακίνητά της» διερωτήθηκε ένας αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας, που ανέφερε ότι αυτήν την περίοδο ασκούνται πολλές πιέσεις στην Αθήνα για να παραδώσει ένα σχέδιο στο συγκεκριμένο θέμα.
Μέχρι στιγμής, το σχέδιο προχωρά με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς. Η Αθήνα, όπως ένας ιδιοκτήτης σπιτιού, που δεν μπορεί να αντέξει τις δόσεις δανείου, συμφώνησε να διαθέσει κάποια ενεργητικά στοιχεία. Αλλά ψάχνει ακόμη να βρει ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και τι του ανήκει, ενώ οι άλλοι μισθωτές του κτιρίου, όπως ο δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης και εκατομμύρια Ελλήνων που αντιτίθενται στις αποκρατικοποιήσεις, επαναστατούν και αρνούνται να φύγουν από το κτίριο. «Ακόμη κι αν η Αθήνα βρει αγοραστές, ο επιχειρηματικός κίνδυνος είναι υπαρκτός γι αυτούς», σχολιάζει ο συντάκτης του δημοσιεύματος.
Η Γερμανία ωστόσο αναμένεται ότι θα εμμείνει στις πιέσεις τις για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ελπίζοντας ότι με την υλοποίησή του, θα πείσει τους γερμανούς φορολογούμενους ότι και οι Έλληνες μοιράζονται το κόστος της διάσωσης.
Γραφειοκρατία διαφθορά και έλλειψη κανόνων
Στο δημοσίευμα γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις παθογένειες που επικρατούν στην Ελλάδα. Η γραφειοκρατία, η διαφθορά, η έλλειψη κανόνων, η άναρχη ανάπτυξη είναι μερικά από τα μειονεκτήματα που κάνουν έντονη την παρουσία τους στη χώρα μας.
Παράλληλα, γίνεται αναφορά στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, που παρά τη διενέργεια εξεταστικών από τη Βουλή για το συγκεκριμένο ζήτημα, κανείς πολιτικός μέχρι στιγμής δεν έχει καταδικασθεί. «Τέτοια σκάνδαλα δημιουργούν υποψίες στους ψηφοφόρους που επιζητούν τη διαφάνεια στις ιδιωτικοποιήσεις που θα γίνουν», επισημαίνει το Reuters.
Θα τα καταφέρουν;
Σε αυτό το κλίμα και με δεδομένες τις αντιδράσεις μιας μεγάλης μερίδας κατοίκων μπορούν οι Έλληνες να τα καταφέρουν; «Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι η προσπάθεια θα συνδυάσει την εμπειρία του δημόσιου τομέα και το δυναμισμό και την ευρύτητα της ματιάς του ιδιωτικού τομέα».
«Φανταστείτε την Οδύσσεια. Ο Οδυσσέας έφθασε στην Ιθάκη ακολουθώντας μια ιδέα. Δεν είχε χάρτη, αλλά τα κατάφερε να γυρίσει πίσω» υπογράμμισε με δηλώσεις του ο κ. Παμπούκης. «Πέρασαν δέκα χρόνια για να τα καταφέρει ο Οδυσσέας» είναι το σχόλιο του Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ