Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Ο Νικολά έπεισε την Άνγκελα για τη σωτηρία της Ελλάδας


Μαζί με τον ανασχηματισμό στην Ελλάδα ήρθε και το μήνυμα «σωτηρίας» από την Ευρώπη. Πέρασε η γαλλική πρόταση για εθελοντική συμμετοχή των επενδυτών στο νέο πακέτο

Picture 0 for Ο Νικολά έπεισε την Άνγκελα για τη σωτηρία της Ελλάδας
Τελικά το Βερολίνο υπέκυψε στις πιέσεις του Παρισιού και της ΕΚΤ για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο πακέτο, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του Νικολά Σαρκοζί και της Άνγκελα Μέρκελ μετά τη μεταξύ τους συνάντηση στη γερμανική πρωτεύουσα.

Ως γνωστόν, η Γερμανία με τη στήριξη της Φινλανδίας και της Ολλανδίας επέμενε στην επιμήκυνσης των ελληνικών ομολόγων που λήγουν την περίοδο 2012-2015 κατά επτά έτη, τη στιγμή που το Παρίσι, η ΕΚΤ και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρότειναν την εθελοντική μετακύλιση (roll-over) του ελληνικού χρέους, διαδικασία που εκτιμάται ότι δεν θα προκαλέσει πιστωτικό επεισόδιο.

Η θέση της Γαλλίας και της ΕΚΤ ήταν αυτή που πέρασε τελικά, με τη Μέρκελ να τονίζει ότι δεν επιθυμεί να έρχεται σε αντιπαράθεση με την ΕΚΤ και επισήμανε ότι τάσσεται υπέρ της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών.

Υπογράμμισε, δε, ότι ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα είναι απαραίτητο, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.

«Θα κάνουμε τα πάντα για την προστασία και τη σταθερότητα του ευρώ», συνέχισε η καγκελάριος, ενώ υπογράμμισε ότι τόσο η αντιπολίτευση στην Ελλάδα όσο και η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει το έργο του Έλληνα πρωθυπουργού.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έθεσε τρεις προϋποθέσεις για το νέο πακέτο: α) τη συμμετοχή ιδιωτών, β)την ανταπόκριση της χώρας μας στις υποχρεώσεις της, με τη βοήθεια της αντιπολίτευσης και γ)  να υπάρξει σχετική γνωμοδότηση της τρόικα.

Από την πλευρά του ο Σαρκοζί τόνισε πως Γερμανία και Γαλλία βρίσκονται σε συμφωνία για την Ελλάδα και έχουν δεσμευτεί πλήρως να υπερασπιστούν το ευρώ, ενώ πρόσθεσε και αυτός με τη σειρά του ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» τόνισε ο Σαρκοζί.
Σημείωσε και αυτός ότι έχει υπάρξει συμφωνία για την καθαρά εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα, ώστε να μη προκληθεί πιστωτικό επεισόδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ