Ιδιωτικοποιήθηκε ο ΟΤΕ μετά τη μεταβίβαση του επιπλέον 10% των μετοχών που ελέγχει το δημόσιο, προς την Deutsche Telekom. «Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της χώρας μας, με μη αντιστρέψιμες κοινωνικές, οικονομικές και εθνικές συνέπειες» από την παρούσα και την προηγούμενη κυβέρνηση, χαρακτηρίζει την πώληση ο ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, την αγορά μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών του 10% των μετοχών εκ μέρους Deutsche Telekom υλοποίησε η διεθνής εταιρία Goldman Sachs αγοράζοντας 49.015.038 μετοχές του ΟΤΕ από το ελληνικό Δημόσιο έναντι συνολικού τιμήματος 391.630.000 ευρώ, ήτοι €7,99 ανά μετοχή. Η συγκεκριμένη πράξη αφορά στην άσκηση του δικαιώματος, που προβλεπόταν στη συμφωνία αγοράς μετοχών του 2008, και την οποία πρόσφατα ενεργοποίησε...
η ελληνική πλευρά, μετά από απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων.
Αναφερόμενος στην τιμή πώλησης ανα μετοχή, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Στρατούλης (του οποίου το κόμμα διαφωνούσε πλήρως με την πώληση του πακέτου), τονίζει ότι «συνιστά ξεπούλημα στο τετράγωνο, εάν πάρουμε υπόψη ότι το 2008 που πουλήθηκε από την κυβέρνηση Κ. Καραμανλή και από την MIG το 25% των μετοχών του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, αυτό έγινε με τιμή πώλησης ανά μετοχή 26 €. Τότε είχαμε καταγγείλει αυτή την εκποίηση ως ξεπούλημα, όχι μόνο εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο σημερινός πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μάλιστα ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε στείλει επιστολή στην τότε κυβέρνηση να μην τολμήσει να εκποιήσει τον ΟΤΕ στην Deutsche Telekom».
Πάντως, μετά τη σημερινή αγορά του 10% των μετοχών από τη γερμανική Deutsche Telekom, το ελληνικό Δημόσιο κατέχει μόλις το 5% του ΟΤΕ αναμένεται η αλλαγή των ισχυουσών εργασιακών σχέσεων που θα αποτελέσει και την «πρόβα τζενεράλε» για όλους τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις του δημοσίου, που θα αναλάβει να πουλήσει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, με στόχο εξασφάλιση 50 δισ. ευρώ.
Εκτιμάται ότι είναι θέμα χρόνου, η άρση της μονιμότητας κατ΄ αρχήν στον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό της χώρας και σταδιακά σε όλες τις ΔΕΚΟ που βγαίνουν προς πώληση. Όπως πρόσφατα είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ Παναγιώτης Κούτρας, από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, αναζητώνταν πριν ακόμη από την πώληση, τρόπος να μειωθεί το εργασιακό κόστος του Οργανισμού.
Επίσης, σύμφωνα με τον με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στρατούλη, «στον ΟΤΕ οι εργαζόμενοι δεν έχουν και δεν είχαν ποτέ συνταγματικά κατοχυρωμένη μονιμότητα. Είχαν διασφαλισμένη, σταθερή και πλήρη απασχόληση, δηλαδή κάτι ως «οιονεί μονιμότητα», κατοχυρωμένη με εσωτερικούς κανονισμούς εργασίας, που συνάπτονταν με συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η απαίτηση της Deutsche Telekom να καταργηθούν αυτές οι διασφαλίσεις της εργασίας στον ΟΤΕ και τους προσληφθέντες σ΄ αυτόν πριν το 2005 φτιάχνει το κατάλληλο κλίμα για να πλασαριστεί ευκολότερα η βασική επιδίωξη της τρόικας και της κυβέρνησης για την κατάργηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης μονιμότητας των δημοσίων υπάλληλων».
Από eklogika.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου