Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Π. Δούκας: «Τι εκμυστηρεύτηκα στον Καραμανλή για το χρέος»

  • Ρεπορτάζ:
  • Αχιλλέας Βουνάτσος - Ελεονώρα Σταμάτη
Ήταν ο μόνος υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή που μίλησε για το τεράστιο χρέος και την απειλή χρεοκοπίας και το πλήρωσε ακριβά.
Ο λόγος για τον πρώην υφυπουργό Οικονομίας κ. Πέτρο Δούκα ο οποίος μιλώντας στο newsbomb.gr υπενθυμίζει ότι ήδη από το 2004, με επιστολές προς τον τότε πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, έκρουε επιμόνως τον κώδωνα του κινδύνου για το τεράστιο χρέος της Ελλάδας τονίζοντάς του ουσιαστικά ότι ο κίνδυνος της χρεοκοπίας πλησιάζει απειλητικά την πόρτα της χώρας και επισημαίνοντας την ανάγκη λήψης μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Αναλυτικά, στις 20 Ιουνίου 2004 και ενώ η Ελλάδα ετοιμαζόταν για ένα ξέφρενο καλοκαίρι με Ολυμπιακούς Αγώνες , ο τότε υφυπουργός σε σημείωμα του προς τον κ. Καραμανλή ενημερώνει για τεράστια «δημοσιονομικά ανοίγματα». Στις 8/05/2005 ο κ. Δούκας επανέρχεται με νέο σημείωμα προς τον πρωθυπουργό λέγοντάς του «έχουμε πολύ ορθοπεταλιά μπροστά μας».
Στις 22 Οκτωβρίου 2008 επιχειρεί και πάλι με νέο σημείωμα το οποίο περιλαμβάνει συνολική πρόταση «για την οικονομική ανάταξη της χώρας».
Τέλος, στις 23 Δεκεμβρίου 2008 επανέρχεται δραματικά και δηλώνει ευθέως στον πρωθυπουργό ότι η κυβέρνηση του χάνει και τις εκλογές αλλά κυρίως χάνει τις αγορές.
Η στάση του αυτή είχε ως αποτέλεσμα να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με το τότε πολιτικό του προϊστάμενο. Ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, τότε «τσάρος» της Οικονομίας και πανίσχυρο στέλεχος της κυβέρνησης, αφόπλισε τον υφυπουργό του ενώ ίδια στάση κράτησε όλο το υπουργικό συμβούλιο της εποχής. Από εκείνη την στιγμή ο κ. Δούκας αποτελούσε τον αποδιοπομπαίο τράγο της ΝΔ καθώς οι βουλευτές τον τοποθετούσαν σε κάθε «γαλάζιο» σκάνδαλο. Σαν να μην έφτανε αυτό ο κ. Καραμανλής, για το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος που τον ενημέρωσε για την διαφαινόμενη κρίση, αλλά και για το ότι ήταν αυτός που πέτυχε δανεισμούς για την χώρα με χαμηλό επιτόκιο για 30 και 50 χρόνια, τον «αντάμειψε» με διαγραφή από τις εκλογικές λίστες!
Τι κάνει σήμερα
Σήμερα, έχοντας αφήσει τις άσχημες στιγμές στο παρελθόν, μιλά στο newsbomb.gr τόσο για την επιτυχία της κυβέρνησης στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής όσο και για την στάση του αρχηγού της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά.
Αναλυτικά , ο κ. Δούκας αναφέρει ότι «Η κυβέρνηση γύρισε μια μεγάλη σελίδα. Το αρνητικό και αντιεπενδυτικό κλίμα τελείωσε. Ένα πρώτο δείγμα είναι η μείωση των speeds και η άνοδος του χρηματιστηρίου» και συμπληρώνει ότι «πήραμε μεγάλες ανάσες και ανατάθηκε η ψυχολογία αν συνυπολογίσει λοιπόν κανείς ότι η ψυχολογία έχει επίπτωση και στην πραγματική οικονομία τότε καταλαβαίνει ότι θα έχουμε άμεσα τα πρώτα θετικά αποτελέσματα για την χώρα». Βέβαια, ο πρώην υπουργός σημειώνει πως τα αποτελέσματα δεν θα είναι άμεσα ορατά και για την τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου λέγοντας πως «η πίεση για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα συνεχιστεί. Όμως θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει άλλη καταπίεση των ασθενέστερων εισοδημάτων και ότι πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα έχει την δυνατότητα να τους ελαφρύνει».
Σήμερα, εργάζεται ως οικονομικός σύμβουλος του Εμίρη του Ρας αλ Κάιμα - ενός από τα επτά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - και κλείνει επενδυτικές συμφωνίες σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Μέση Ανατολή. Μάλιστα, αποκαλύπτει ότι πλέον η πρώτη του προτεραιότητα είναι να πείσει τους εργοδότες του να έρθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα λέει «οι πρόσφατες εξελίξεις σε συνδυασμό με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να πείσω τους επενδυτές που γνωρίζω να επενδύσουν στην Ελλάδα».

Τι λέει για τον Σαμαρά
Επιπροσθέτως, ο κ. Δούκας μιλά και για την σχέση του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως κ. Αντώνη Σαμαρά. Συγκεκριμένα, λέει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «έχει παραστάσεις, προτάσεις, σύγχρονη σκέψη και αντίληψη» και συμπληρώνει ότι διατηρούν επαφές και συζητούν για τους τρόπους αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Σημειώνει ότι η ΝΔ κρατά μια σωστή αντιπολιτευτική τακτική «με την οποία προσπαθεί να κρατήσει θετική στάση και όχι να ρίξει την κυβέρνηση». Όσο για τα αν ο κ. Σαμαράς θα έπρεπε να ενδώσει στο κάλεσμα του πρωθυπουργού για συναίνεση ο κ. Δούκας είναι ξεκάθαρος «ο ρόλος της ΝΔ σήμερα είναι να ασκεί κριτική και όχι να γίνεται χειροκροτητής της κυβέρνησης».
Πώς βλέπει την κρίση

Επιπροσθέτως, ο κ. Δουκάς επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη να κινητοποιηθούν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις της χώρας καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι «επιπτώσεις θα είναι ακόμα πιο βαριές για την παρούσα και τις μελλοντικές γενιές…» και σημειώνει ότι «η Ελλάδα δεν μπορούσε και δεν μπορεί να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο. Με τεράστιο δημόσιο τομέα, με ελλείμματα, με δανεικά που διαιώνιζαν την εξάρτησή μας από τους ξένους. Με τις τεράστιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, με πόλεμο κατά της επιχειρηματικότητας και δημιουργικότητας! Και φυσικά οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν επιθυμούν να χρηματοδοτούν νέα ελλείμματα».
Στο πλαίσιο αυτό ο πρώην υπουργός καταθέτει τις δικές του προτάσεις που θα φέρουν την Ελλάδα στην θέση που της αξίζει.
Αναλυτικά:
1. «Να πιστέψουμε στους εαυτούς μας. Στη δημιουργικότητά μας, στη φιλοπονία μας. Στην ιστορίας μας. Δεν μας αξίζει η θέση του ουραγού. Όταν ήμουν Γενικός Διευθυντής στην Σίτιμπανκ Ελλάδας, υπερείχαμε κατά πολύ από τη Σίτιμπανκ Φρανκφούρτης και Γερμανίας. Σε εργατικότητα, σε επιμέλεια, σε επινοήσεις, σε κερδοφορία. Και ας ήταν οι μισθοί μας χαμηλότεροι. Σταδιακά φτάσαμε πολύ κοντά τους. Δεν μπορεί συνέχεια να τσακωνόμαστε μεταξύ μας, όπως οι Βυζαντινοί λίγο πριν μας κατακτήσουν οι Τούρκοι!
Οι Σκοπιανοί έστησαν άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη κεντρική τους πλατεία και δεν μπορέσαμε να αρθρώσουμε κιχ! Στο Αιγαίο δεν αποτολμάμε να καθορίσουμε τις ζώνες αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης. Γιατί; Γιατί είμαστε οικονομικά αδύναμοι και εξαρτημένοι»!
2. «Να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια να δημιουργήσουμε πλεονάσματα στη δημόσια διαχείριση, -δηλαδή να ξοδεύουμε λίγο λιγότερα απ´ όσα εισπράττουμε- ώστε έτσι να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τους ξένους και τον δανεισμό...»
3. «Να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια για βελτίωση της παραγωγικότητας και για προσέλκυση επενδύσεων... Όσο πιο λίγα παράγουμε, τόσο λιγότερο άνετα θα ζούμε. Η αύξηση της παραγωγής προέρχεται μόνο από τη βελτίωση της τεχνογνωσίας και τις επενδύσεις (και κατά δεύτερο λόγο από το να δουλεύουμε περισσότερο). Αν δεν βελτιώσουμε το επενδυτικό κλίμα και την ελκυστικότητα των επενδύσεων, θα μείνουμε κι’ άλλο πίσω! Με την αύξηση των επενδύσεων θα τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα, η επιχειρηματικότητα (και η επιχειρηματικότητα των νέων και η «πράσινη» επιχειρηματικότητα), θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης, θα αναδείξουμε την Ελλάδα της δημιουργίας. Χωρίς επενδύσεις και ανάπτυξη δεν θα έχουμε τα έσοδα που θα στηρίξουν τον κοινωνικό ρόλο του κράτους».
4. «Το πολιτικό σύστημα χρειάζεται μια νέα ‘νομιμοποίηση’. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει ούτε τα δικά της στελέχη και τους βουλευτές της! Η νομιμοποίηση αυτή μπορεί να προέλθει
α. Από την κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών, ώστε να μην θεωρούν οι πολίτες πως οι πολιτικοί είναι πολίτες VIP κατηγορίας,
β. Από μια νέα μείωση των αποδοχών τους, χωρίς να είναι τόση που θα τους σπρώξει στην αγκαλιά έκνομης χρηματοδότησης,
γ. Από την δημοσιοποίηση-όχι απλά του ´πόθεν έσχες´ του κάθε υποψηφίου-, αλλά και των πλήρων φορολογικών δηλώσεών τους πριν κατέβουν υποψήφιοι και εκλεγούν. Να κατατεθούν σήμερα και αναδρομικά!
δ. Αλλαγή του πολιτεύματος από πρωθυπουργοκεντρική σε προεδρική δημοκρατία».
.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ