Σημαντική υστέρηση εσόδων και μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με τον στόχο για το έλλειμμα δείχνουν τα στοιχεία 6μήνου για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Στα ταμεία του κράτους μπήκαν 3 δισ. λιγότερα από όσα υπολόγιζε η κυβέρνηση, ενώ οι δαπάνες εμφανίζονται μειωμένες εξαιτίας των δραστικών περικοπών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 12,781 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 10,374 δισ. και ελλείμματος 9,997 δισ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν χαμηλότερα κατά 3,051 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο. Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 21,814 δισ. ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα κατά 8,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Το υπουργείο αποδίδει την υστέρηση στη μεγαλύτερη από τη προβλεπόμενη ύφεση, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης και της μείωσης των εισοδημάτων στη μετάθεση για τον Ιούλιο της καταβολής από τα πιστωτικά ιδρύματα του ποσοστού 10% επί της αξίας των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το Δημόσιο και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.
Αυξημένα κατά 79,6% (306 εκατ. ευρώ) ήταν τα έσοδα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
Το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει ότι η υστέρηση εσόδων θα αντιμετωπισθεί κατά το β' εξάμηνο του έτους, με την εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου. Ωστόσο, αμέσως μετά την παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου ο Ευαγ. Βενιζέλος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων, αν οι συνθήκες το επέβαλαν
Δαπάνες
Οι συνολικές δαπάνες παρουσιάζονται μειωμένες κατά 644 εκατ. ευρώ, ωστόσο αυτό οφείλεται στο "πετσόκομμα" κατά 42,5%, δηλαδή κατά 1,563 δισ. ευρώ, του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Οι ι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 8,8%, εξέλιξη που το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει στη 429 εκατ. ευρώ για παλαιές οφειλές νοσοκομείων και στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 1.277 εκατ. ευρώ.
Οι πρωτογενείς δαπάνες αυξήθηκαν κατά 4,5% (1,11 δισ.), εξέλιξη που αποδίδεται στην αύξηση των επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία (κυρίως στον ΟΓΑ και στο ΙΚΑ) λόγω μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές, στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας και στα Νοσοκομεία για την πληρωμή των προμηθευτών τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου