Το ΔΝΤ προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2011, χωρίς παράλληλα να αποκλείει το ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας
Υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 3,8% προβλέπει για το 2011 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στην επικαιρότητα, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για συρρίκνωση 3%. Το Ταμείο προβλέπει μάλιστα ότι η χώρα μας θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2012.Επίσης, εκτιμάται ότι το δημόσιο χρέος της χώρας θα κορυφωθεί το 2012, φθάνοντας στο 172% του ΑΕΠ, για να πέσει στο 130% του ΑΕΠ το 2020 αν εφαρμοστεί πιστά το πρόγραμμα.
Παράλληλα, το Ταμείο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της προσωρινής χρεοκοπίας στο πλαίσιο της συμμετοχής ιδιωτών στο νέο πακέτο για την Ελλάδα, αν και τονίζει ότι οι ηγέτες της ΕΕ επιδιώκουν να εξασφαλίσουν ότι δεν θα επαληθευτεί αυτό το σενάριο.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική έκθεση «η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ενδεχομένως να προκαλέσει αξιολόγηση επιλεκτικής χρεοκοπίας για την Ελλάδα, αν και πιθανώς μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα».
Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η συμμετοχή ιδιωτών μπορεί να βελτιώσει το προφίλ εξυπηρέτησης του χρέους και τις προοπτικές για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ωστόσο τονίζει ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Εξάλλου, σημειώνεται ότι η μακροοικονομική προσαρμογή συνεχίζεται με την ύφεση να βαθαίνει και τους μισθούς να μειώνονται βοηθώντας τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας παρά το γεγονός ότι η παραγωγικότητα δεν σημειώνει ακόμα βελτίωση.
Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ζητεί ο Τόμσεν
Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με Έλληνες δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη χώρα μας, Πολ Τόμσεν, υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης των δομικών μεταρρυθμίσεων, ζητώντας παράλληλα και την διάθεση στις τράπεζες του πακέτου των 30 δισ. ευρώ.
Ο Τόμσεν παραδέχτηκε ότι εάν η Ευρώπη αποφασίσει για ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας, το Ταμείο θα συμμετέχει. Απέφυγε ωστόσο να σχολιάσει την συμμετοχή ιδιωτών για την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι είναι υπόθεση που συζητείται στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι προκλήσεις παραμένουν και κάλεσε τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Ακόμα, εκτίμησε ότι η χώρα μας θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2012, ενώ σημείωσε ότι η συρρίκνωση της οικονομίας ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο λόγω κυρίως της μεγάλης υποχώρησης της εγχώριας ζήτησης.
Σημείωσε, πάντως, πως το εύρος της συρρίκνωσης είναι μικρό με βάση το ευρύτερο μέγεθος της προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και ως εκ τούτου χαρακτήρισε ικανοποιητική την πορεία του ελληνικού προγράμματος.
Ο αξιωματούχος στάθηκε στο γεγονός ότι ο πληθωρισμός είναι κάτω από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη, ενώ αναφέρθηκε και στην αύξηση των εξαγωγών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου