Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Έφτασε το τέλος του Καντάφι




Υπό τον έλεγχό των αντικαθεστωτικών βρίσκεται η Πράσινη Πλατεία στο κέντρο της Τρίπολης με τους εξεγερμένους να έχουν κατεβάσει τις σημαίες του καθεστώτος Καντάφι και στη θέση τους να έχουν υψώσει αυτές του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου. Αυτό προκύπτει από τις αναφορές των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων και τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα.

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera και το βρετανικό Skynews μεταδίδουν εικόνες με πολίτες να έχουν κατακλύσει το κέντρο της πρωτεύουσας στη Λιβύη και να πανηγυρίζουν, πυροβολώντας στον αέρα και φωνάζοντας συνθήματα όπως «ο Θεός είναι μεγάλος» και «Αντίο Καντάφι». Αρκετοί είναι αυτοί που πυροβολούν πορτραίτα του Λίβυου Συνταγματάρχη και δηλώνουν ότι «έφθασε το τέλος».

«Για χρόνια ζούσαμε μέσα στη σιωπή. Φοβόμασταν να πούμε αυτά που αισθανόμασταν. Είμαστε ελεύθεροι», ανέφερε ένας από τους πολίτες σε δηλώσεις του στο Al Jazzera.



«Γίνεται γιορτή στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ο λαός έχει πάρει τον έλεγχο της πόλης και έχουν αποφασίσει να τη μετονομάσουν σε "Πλατεία των μαρτύρων"», που ήταν και το αρχικό της όνομα, αναφέρει απεσταλμένος του ειδησεογραφικού πρακτορείου, Reuters.






Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, οι μάχες συνεχίζονται σε διάφορα σημεία της πόλης, με τους αντικαθεστωτικούς να έχουν θέσει ως στόχο την κατάληψη του ξενοδοχείου όπου διαμένουν οι ξένοι δημοσιογράφοι. Δημοσιογράφος του BBC ανέφερε ότι βρίσκεται ακόμα υπό τον έλεγχο των καθεστωτικών δυνάμεων.



Σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, οι στρατιώτες δε φαίνονται διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, καθώς αποτελεί το σημείο από όπου πραγματοποιεί ανακοινώσεις ο υπουργός Τύπου του καθεστώτος, Μούσα Ιμπραχίμ και την έδρα της κρατικής τηλεόρασης προκειμένου να μεταδίδει τα ηχογραφημένα μηνύματα του Λίβυου Συνταγματάρχη.

Το «Rixos» απέχει πέντε χλμ. από την Πράσινη Πλατεία και λίγο μετά τις 05:00 τα ξημερώματα, τοπική ώρα Λιβύης (04:00, ώρα Ελλάδας) δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι ακουγόντουσαν πυροβολισμοί στην ευρύτερη περιοχή του ξενοδοχείου. Ήδη, τα μέλη των τηλεοπτικών συνεργείων και των ειδησεογραφικών πρακτορείων έχουν φορέσει ειδικά κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα καθώς όπως αφήνεται να εννοηθεί πρόκειται να ακολουθήσει πολιορκία των εγκαταστάσεων.



Παράλληλα, η λιβυκή κρατική τηλεόραση μεταδίδει εικόνες από το συγκρότημα κατοικιών του Καντάφι στο οποίο δε φαίνεται να υπάρχει κάποια έντονη κίνηση. Ωστόσο, εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών ανέφερε ότι πρόκειται για μαγνητοσκοπημένες εικόνες.

Συνελήφθησαν τρεις γιοι του Καντάφι


Εν τω μεταξύ, τρεις από τους γιούς του Καντάφι έχουν συλληφθεί και κρατούνται σε ασφαλή τοποθεσία, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, Al Jazeera και το βρετανικό Skynews . Την είδηση επιβεβαίωσε και αξιωματούχος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Ο τελευταίος που έπεσε στα χέρια των εξεγερμένων είναι ο μεγαλύτερος γιος του Καντάφι, Μοχάμεντ.

«Ο Σάιφ αλ Ισλάμ και ο Αλ Σαάντι συνελήφθησαν σε τουριστικό χωριό στη δυτική Τρίπολη», τόνισε στο Al Jazeera από τη λιβυκή πρωτεύουσα ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών, Αμπού Μπακρ αλ Ταρμπούλσι. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, που είναι το πολιτικό όργανο των Λίβυων αντικαθεστωτικών.

«Έχουμε επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι οι δικοί μας συνέλαβαν τον Σάιφ αλ Ισλάμ. Εχουμε δώσει οδηγίες για καλή μεταχείριση ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει δίκη», δήλωσε ο Μουστάφα Αμπντ ελ Τζαλίλ.

Λίγο πριν παραδοθεί στις δυνάμεις των εξεγερμένων ο Μοχάμεντ Καντάφι επικοινώνησε με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera όπου ανέφερε ότι «ένοπλοι περικύκλωσαν το σπίτι μου, όπου βρίσκομαι ακόμη, ενώ εκείνοι κυκλοφορούν έξω».

«Μου λένε ότι εγγυώνται την ασφάλεια μου. Πολιορκούν το σπίτι μου. Κάθε πυροβολισμός ακούγεται. Ναι η ανταλλαγή πυρών είναι, μέσα στο σπίτι μου», τόνισε λίγο πριν διακοπεί η τηλεφωνική επικοινωνία από πυροβολισμούς.

Επίσημα η κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε λίγο μετά τα μεσάνυκτα πώς είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές το καθεστώς Καντάφι διαθέτει ακόμη μερικές χιλιάδες άνδρες, ωστόσο φαίνεται ότι δεν πρόκειται να υπακούσουν στις διαταγές και τις εκκλήσεις του Μουάμαρ Καντάφι για αντίσταση. Οι αντικαθεστωτικοί δήλωσαν ότι πλησιάζουν στο συγκρότημα στο οποίο βρίσκεται ο Καντάφι, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Λίβυο ηγέτη υποχώρησαν και πολλοί από αυτούς αιχμαλωτίστηκαν.

Το Al Jazeera έδειξε ζωντανές εικόνες από ανθρώπους που επευφημούσαν τους νικητές αντικαθεστωτικούς μέσα στην πρωτεύουσα, Τρίπολη καθώς και πλήθος κόσμου στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, να πανηγυρίζει.



Έτοιμη για διαπραγματεύσεις η λιβυκή κυβέρνηση

Λίγο μετά τις 01:00 τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα Λιβύης, (00:00, ώρα Ελλάδας), ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Μούσα Ιμπραχίμ, ανέφερε ότι το καθεστώς Καντάφι είναι έτοιμο να ξεκινήσει άμεσες διαπραγματεύσεις με τους αντικαθεστωτικούς, προκειμένου να βρεθεί μια ειρηνική λύση. Παράλληλα, ζήτησε από το ΝΑΤΟ να πείσει τους εξεγερμένους να σταματήσουν την επίθεση στην Τρίπολη.

«Ο Μουάμαρ Καντάφι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με τον επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου», υπογράμμισε.

Επιπλέον, δεν παρέλειψε να κάνει αναφορές στις απώλειες και των δύο πλευρών από τις εχθροπραξίες στις συνοικίες της Τρίπολης.

«Περίπου 1.300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 5.000 είναι οι τραυματίες στις μάχες της Τρίπολης. Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει και αδυνατούν να προσφέρουν βοήθεια», πρόσθεσε.



 
Ωστόσο, ο Μουσταφά Αμπντ Ελ Τζαλίλ, επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, τόνισε ότι η προέλαση θα σταματήσει μόνο αν ο Μουάμαρ Καντάφι ανακοινώσει την αποχώρησή του, συμπληρώνοντας ότι «οι δυνάμεις μας θα παράσχουν στον Καντάφι και τους γιούς του κάθε προστασία, ώστε να αποχωρήσει με ασφάλεια από τη χώρα».

Νωρίτερα, ο πρώην δεύτερος στην ιεραρχία του λιβυκού καθεστώτος, Αμπντελσαλάμ Τζαλούντ, ξεκαθάρισε ότι ο χρόνος για διαπραγματεύσεις είναι ελάχιστος.

«Ο Καντάφι δεν έχει κανένα μέσο για να εγκαταλείψει την Τρίπολη. Όλοι οι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι. Μπορεί να φύγει μόνον βάσει μιας διεθνούς συμφωνίας και πιστεύω ότι αυτή η πόρτα έχει κλείσει. Θεωρώ ότι θα είναι δύσκολο γι αυτόν να παραδοθεί και δεν είναι σαν τον Χίτλερ να έχει το θάρρος να αυτοκτονήσει. Δεν πιστεύω σε μια εξέλιξη της κατάστασης στην Τρίπολη που θα του επιτρέψει να επιζήσει», σημείωσε ο Αμπντελσαλάμ Τζαλούντ, ο οποίος είχε διαφύγει την Παρασκευή από την Τρίπολη προκειμένου να προσχωρήσει στις τάξεις των αντικαθεστωτικών.

Κανένα ίχνος του Μουάμαρ Καντάφι

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πληροφορία σχετικά με το που μπορεί να βρίσκεται ο Μουάμαρ Καντάφι. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι δύο αεροσκάφη από τη Ν. Αφρική έχουν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, ωστόσο ενδεχόμενη διαφυγή του κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη καθώς το μεγαλύτερο μέρος της πόλης βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.

Το γεγονός ότι και οι πόλεις που βρίσκονται γύρω από την πρωτεύουσα έχουν πέσει στα χέρια των εξεγερμένων δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση για τον Λίβυο ηγέτη, ο οποίος σε λιγότερο από δύο ώρες εξέδωσε δύο ηχητικά μηνύματα. Στο πρώτο είχε αναφέρει ότι δεν πρόκειται να παραδοθεί και ότι θα εξέλθει νικητής ενώ στο δεύτερο έκανε έκκληση στους υποστηρικτές του να μην αφήσουν την «όμορφη και ασφαλής πόλη» να πέσει στα χέρια των ιμπεριαλιστών.





Η προέλαση των αντικαθεστωτικών χαρακτηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα ως εξαιρετικά γρήγορη. Μέσα στην τελευταία εβδομάδα, οι δυνάμεις που αντιτίθενται στο καθεστώς Καντάφι κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους όλα τα κομβικά σημεία περιμετρικά της πρωτεύουσας, σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τον κλοιό γύρω από τον Λίβυο συνταγματάρχη. Ήδη, από τις βραδινές ώρες, δημοσιογράφοι των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων τόνιζαν ότι οι εξεγερμένοι προελαύνουν χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση.



«Θα εξέλθω νικητής»

Καθώς η προέλαση των εξεγερμένων βρισκόταν σε εξέλιξη και οι πρώτες αναφορές για κατάληψη αρκετών συνοικιών της πρωτεύουας έκαναν την εμφάνισή τους στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Λίβυος ηγέτης είχε δηλώσει ότι δεν θα παραδοθεί και θα «εξέλθει νικητής από τη μάχη στην Τρίπολη».

«Δεν θα παραδοθούμε. Δεν θα εγκαταλείψουμε την Τρίπολη στις δυνάμεις κατοχής και στους πράκτορές τους. Είμαι μαζί σας στη μάχη αυτή. Δεν θα παραδοθούμε ποτέ και χάρη στο Θεό θα εξέλθουμε νικητές. Πρέπει να προελάσετε στην Τατζούρα κατά δεκάδες χιλιάδες για να απωθήσετε τους πράκτορες των αποικιοκρατών. Φοβάμαι ότι αν τους αφήσετε θα καταστρέψουν την Τρίπολη», τόνιζε.



Στη συνέχεια, και ενώ οι εξεγερμένοι βρίσκονταν ελάχιστα χλμ. από την Πράσινη Πλατεία, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε και δεύτερο ηχογραφημένο μήνυμα του Λίβυου ηγέτη, στο οποίο έδινε εντολή στους υποστηρικτές του να σώσουν την πόλη.

«Γιατί το επιτρέπεται αυτό που συμβαίνει στην πόλη μας. Είναι τόσο όμορφή και ασφαλής για να μετατραπεί σε μέρος καταστροφής. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Θα γίνεται σκλάβοι και υπηρέτες στα χέρια των ιμπεριαλιστών», υπογράμμισε στο δεύτερο ηχογραφημένο μήνυμά του», είπε.

Αντιδράσεις στη Δύση

Άμεση ήταν η αντίδραση των κυβερνήσεων στον Δυτικό κόσμο καθώς οι Λίβυοι εξεγερμένοι καταλάμβαναν το ένα στρατηγικό σημείο μετά το άλλο στην πρωτεύουσα, Τρίπολη.

«Είναι ξεκάθαρο από τις εικόνες που παρακολουθούμε στην Τρίπολη, ότι το τέλος είναι κοντά για τον Καντάφι. Είναι υπεύθυνος για σειρά εγκλημάτων εναντίον του λαού της Λιβύης και πρέπει να φύγει τώρα έτσι ώστε να σταματήσει να υποφέρουν οι δικοί του άνθρωποι», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.
Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του πολιτικού γραφείου του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

«Καθώς το αποτέλεσμα δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει έκκληση στον Συνταγματάρχη Καντάφι να σταματήσει να ταλαιπωρεί τον λαό του, ανακοινώνοντας χωρίς καθυστέρηση την αποχώρησή του», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Ο λαός της Λιβύης υπέφερε φοβερά κάτω από το καθεστώς Καντάφι για πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Τώρα είναι η ευκαιρία για μια νέα αρχή. Τώρα είναι η στιγμή όλες αυτές οι απειλές εναντίον των κατοίκων να σταματήσουν, όπως εξάλλου απαιτεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.



Έφθασε η στιγμή για τη δημιουργία μιας νέας Λιβύης: μιας πολιτείας που θα βασίζεται στην ελευθερία και όχι τον φόβο, στη δημοκρατία και όχι στη δικτατορία. Αυτή η μετάβαση όμως θα πρέπει να γίνει ειρηνικά», ανέφερε ο διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, Άντερς Ρασμούσεν.
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ