Την αποφασιστική ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στη ζώνη ευρώ προκειμένου να εδραιωθεί η μακροοικονομική σταθερότητα και η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών πρότειναν ο πρόεδρος της Γαλλίας και η καγκελάριος της Γερμανίας μετά τη συνάντηση τους σήμερα στο Παρίσι.
Οι δύο ηγέτες θα ανακοινώσουν παράλληλα το Σεπτέμβριο την πρόταση τους για την επιβολή φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ενώ συμφώνησαν ότι η δημιουργία ευρωομολόγων δεν θα οδηγούσε στην παρούσα φάση σε επίλυση των προβλημάτων της Ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι μια κίνηση για τη δημιουργία ευρωομολόγου θα πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία ενοποίησης της ζώνης του ευρώ, αλλά δεν θα μπορούσε να αποτελέσει το θεμέλιο για τη διαδικασία της ενοποίησης.
Την πρόταση απέρριψε και η Γερμανίδα καγκελάριος. "Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να βασιστούμε σε κάτι που θα αποτελεί έσχατη λύση, ούτε ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα" χρησιμοποιώντας ένα μαγικό ραβδί.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας και η καγκελάριος της Γερμανίας απέκλεισαν εξάλλου την αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), επισημαίνοντας ότι το Ταμείο διαθέτει επαρκή κεφάλαια και η αύξηση των κεφαλαίων του θα τροφοδοτούσε τις κερδοσκοπικές επιθέσεις.
Οι ηγέτες των δύο χώρων αναφέρθηκαν στην ανάγκη για τη συνταγματική κατοχύρωση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών στις χώρες του ευρώ καθώς και στην ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της ενιαίας οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα προτείνουν σε όλα τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ την υιοθέτηση ενός "χρυσού κανόνα" ή την υποχρέωση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς μέχρι το καλοκαίρι του 2012, ενώ έκαναν έκκληση στα κράτη-μέλη να προχωρήσουν σε συνταγματική κατοχύρωση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
Την ίδια στιγμή δεσμεύτηκαν να παρουσιάσουν νέες προτάσεις για την ευθυγράμμιση των φορολογικών πλαισίων μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας. "Θέλουμε η Γαλλία και η Γερμανία να πλησιάσουν περισσότερο όσον αφορά τη δημοσιονομική ενοποίηση", υπογράμμισαν.
Υπογράμμισαν ότι επιθυμούν "μια πραγματική ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση". Σε αυτό το πλαίσιο η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel και ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy παρουσίασαν την πρόταση τους για ένα Οικονομικό Συμβούλιο της ζώνης του ευρώ με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman van Rompuy για μια περίοδο δυόμισι ετών.
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι το συμβούλιο θα συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο με τη συμμετοχή των ηγετών των κρατών της ζώνης του ευρώ.
"Θέλουμε να υπογραμμίσουμε την απόλυτη δέσμευση μας να υπερασπιστούμε το ευρώ", δήλωσε ο Sarkozy κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι.
Τι λένε κύκλοι ΥΠΟΙΚ για Μέρκελ - Σαρκοζί
"Μπορεί η συζήτηση για το ευρωομόλογο να μην έχει ωριμάσει, αλλά ο νέος ρόλος του EFSF είναι κάτι πολύ σημαντικό, πρακτικό και συγκεκριμένο" αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχολιάζοντας τη σημερινή συνέντευξη Μέρκελ-Σαρκοζί στο Παρίσι.
Όπως αναφέρουν η θετική όψη του μηνύματος που έστειλαν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σήμερα είναι "η εμμονή στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και άρα στον διευρυμένο ρόλο του EFSF, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά συνολικά την Ευρωζώνη αλλά και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ενίσχυση των θεσμών οικονομικής διακυβέρνησης, που δεν αρκεί να υπάρχει σε ευρωπαϊκό, αλλά απαιτείται να υπάρξει και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί που αναφέρονται σε λαούς και πραγματικούς ανθρώπους πρέπει αναμφίβολα να έχουν την ευθύνη των εξελίξεων".
Επισημαίνουν εξάλλου ότι "η συνταγματική κατοχύρωση του δημοσιονομικού κανόνα, ούτως ή άλλως, κατ’ αποτέλεσμα, υφίσταται ήδη, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 28 του ελληνικού Συντάγματος, οι σχετικοί κανόνες του πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου υπερισχύουν της εθνικής νομοθεσίας".
Όπως αναφέρουν "όλο το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, σε αυτό στοχεύει: στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας μας, στο πλαίσιο της Ευρωζώνης".
Τέλος εκφράζουν την ελπίδα τους ότι "οι ανακοινώσεις που σχετίζονται με τους ενιαίους κανόνες φορολογίας των επιχειρήσεων και των χρηματοοικονομικών συναλλαγών θα λειτουργήσουν θετικά, ώστε με την πρώτη ρύθμιση να αποφεύγονται φαινόμενα φορολογικού dumping στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και με τη δεύτερη ρύθμιση να υπάρξουν επαρκείς ίδιοι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορούν εν δυνάμει να στηρίξουν την δημοσιονομική προσαρμογή προς όφελος του κοινού νομίσματος και άρα όλων των χωρών-μελών".
Barroso: "Βήμα προόδου" οι προτάσεις Merkel -Sarkozy
Οι προτάσεις των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας για την οικονομική διακυβέρνηση είναι ένα "ευπρόσδεκτο βήμα προόδου" προς τον στενότερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso σε κοινή δήλωση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Olli Rehn.
"Οι προτάσεις που παρουσίασαν σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Sarkozy και η Γερμανίδα καγκελάριος Merkel αποτελούν ένα ευπρόσδεκτο βήμα προόδου στις κοινές μας προσπάθειες να ενισχυθεί η οικονομική διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ", σημειώνεται στην ανακοίνωση.
"Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε έχουν κάνει ακόμη πιο σαφές ότι ένα κοινό νόμισμα συνεπάγεται την κοινή ευθύνη και απαιτεί στενότερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών", προσθέτουν.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ταυτόχρονα ότι "μια πιο τακτική μορφή με μεγαλύτερη συχνότητα για τις συνόδους της ζώνης του ευρώ, με το συμβούλιο να διαθέτει μόνιμο προεδρεύοντα, θα συμβάλει σε πιο σταθερή και ισχυρή πολιτική ηγεσία".
Πηγή:www.capital.gr
.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου